Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam 2 pytania :

1. Czy te alarmy SMS okazały się przydatne?

Możesz coś więcej napisać?

Na swoim koncie na platformie esterownik.pl można ustawić sobie, który alarmy mają przychodzić w formie SMS. Do tej pory przychodziły mi SMS`y o wygaszeniu kotła, ale od kiedy po aktualizacji softu pojawiła się nowa opcja przewidywania zasypu, to przychodzi mi SMS, żebym dosypał węgla. I to wszystko wymagało ode mnie dosłownie paru kliknięć myszy na stronie esterownik. Jak dla mnie ta funkcja jest bardzo pomocna no i wygodna.

2. Czemu wybrałeś Bruli, a nie eCoal?

Nie wiem, czy mam rację - ale Bruli

to chyba zwykły sterownik z histerezą?

Bruliego kupiłem do swojego kotła, którego zastałem w kupionym domu. Z tego co się orientuje nie można kupić sterownika ecoal osobno. Ale nie wykluczam kiedyś wymiany kotła i na pewno wezmę pod uwagę kotły w których będzie sterownik ecoal.

Jestem ogólnie fanem nowych technologi, dlatego wybrałem ten sterownik. Mam nadzieję, że niedługo każde urządzenie w domu będzie podłączone do sieci internet. Np lodówka, która powie mi co mam dokupić jak będę wracał z pracy :)

Edytowane przez _marianek_

Nie znam wszystkich tych kotłów, ale tylko Ogniwo ma porządny sterownik (te Tech-37 itp. to archaizm - spędzisz sporo czasu na ich ustawianiu), niestety ma kanały pionowe które mi się nie podobają i palnik Brucer z którym są problemy [nieraz opisane na forum].

Ja wybrałbym na Twoim miejscu kocioł z kanałami poziomymi - co do modelu to albo tłokowca albo ślimakowy z palnikiem Burner, Pancerpol Duo lub Trio, z porządnym, automatycznym sterownikiem np. eCoal, Puma, Cobra, Skorpion, Ognik II PID.

Dzięki.

Żeby jeszcze coś takiego do 7000 zł

Witam wszystkich, na forum jestem od niedawna i tak sobie przeglądam wypowiedzi o sterowniku bruli.pl bo sam taki posiadam. U mnie akurat podłączenie do internetu przeważyło przy zakupie sterownika. Sam mam go podłączonego do internetu, ale nie udostępniam go publicznie. I tu muszę się nie zgodzić z Panem Włodkiem w sprawie zainteresowania sterowaniem przez internet. Pan Włodek policzył chyba sterowniki udostępnione publicznie. Dodałem do swojego konta na próbę sterownik i otrzymał on identyfikator grubo ponad 460. Wynika z tego tylko tyle że bardzo mało ludzi udostępnia je publicznie.

No jakby policzyć 460 sterowników to już będzie 46%. A to już nie jest mało.

Pozdrawiam.

Do tego trzeba dodać masę kotłów nie wyposażonych w moduł internetowy ,o którym przy zakupie decydowała cena (jakieś 100zł więcej za dostęp)ale jest też duża grupa użytkowników o tym nie wiedząca a chcieli by go teraz posiadać.Nie ukrywam,że mi już wiele razy ten dostęp się przydał i uważam go za użyteczny i przydatny.To ,że komuś to jest nie potrzebne nie znaczy ,że jest to nie przydatne.Ja osobiście uważam dostęp internetowy za przydatny.

Do tego trzeba dodać masę kotłów nie wyposażonych w moduł internetowy ,o którym przy zakupie decydowała cena (jakieś 100zł więcej za dostęp)ale jest też duża grupa użytkowników o tym nie wiedząca a chcieli by go teraz posiadać.Nie ukrywam,że mi już wiele razy ten dostęp się przydał i uważam go za użyteczny i przydatny.To ,że komuś to jest nie potrzebne nie znaczy ,że jest to nie przydatne.Ja osobiście uważam dostęp internetowy za przydatny.

No nie wiem.... Jak mnie przekonacie, to zrobię.

Ale czy to się sprzeda?

Pozdrowienia,

Włodek

Idą takie czasy, że wszystko niedługo będzie podłączone do sieci. Całe domy. Trochę to przerażające, ale raczej nieuniknione.

Ja też jestem fanem nowych technologii...

Co więcej, z tego żyję.

Dziękuję wszystkim za miłą, kulturalną i wesołą

dyskusję. Bez złości i agresji.

Słucham właśnie radia ChilliZET i idę spać. :-)

Wesołych Świąt dla wszytkich!!!

No nie wiem.... Jak mnie przekonacie, to zrobię.

Ale czy to się sprzeda?

Pozdrowienia,

Włodek

Panie Włodku młodzi ludzie do których ja już się chyba niestety nie zaliczam ale nie ważne jak to mówią ile człowiek ma lat lecz ważne na ile się czuje, będą takie rzeczy kupować i zapotrzebowanie na takie jak kiedyś myślałem : gadżety" będzie coraz większe. Wiem że czeka pana masę pracy ale w przyszłości może to zaprocentować.

Jak kiedyś tylko czytałem a nie posiadałem, też mi się wydawało że to tylko następna zabawka ale teraz moje zdanie się zmienia.

Myślę że niedługo będę mógł zobaczyć pana najmłodsze dziecko.

Dobrze że są dobre firmy takie jak: Elektro-System, Elektro-miz, Tatarek i inne bo mamy w czym wybrać.

Wy musicie się sprężać żeby nas klientów zadowolić i czymś nowym zaskoczyć.

Dobrze że jest konkurencja.

Teraz napiszę coś na poważnie.

Obsługa kotła polega na :

- codziennej kontroli palnika (trzeba zajrzeć do kotła - 15sek)

- codziennej kontroli zasobnika z opałem (trzeba zajrzeć do środka, ile jest opału, czy nie ma wilgoci i czy nie ma dymu)

Skoro codziennie sprawdzamy palnik, to funkcja powiadamiania przez internet o kończącym się opale ma, powiedzmy łagodnie, drugorzędne znaczenie.

Zdalna zmiana nastaw itd, skoro codziennie trzeba być przy kotle, jest mało przydatna.

Na portalu esterownik.pl jest zarejestrowanych 66 kotłów. Zawijan mówił mi, że w sezonie 2009 / 2010 sprzedano 500 szt. sterownika eCoal. Zakładam, że w następnym sezonie tyle samo lub więcej. Mamy zatem 66/1000 = 6.6% użytkowników podłącza sterownik pod Internet.

Jaki stąd wniosek?

Decydujące znaczenie ma obsługa sterownika w trybie lokalnym - a nie w trybie zdalnym. Oczywiście są wyjątki - to jest te 6%...

Skoro na poważnie…

Skoro o sterownikach z modułem internetowym…

Skoro o sterowniku eCoal…

Sterownik eCoal jest całkowicie bezobsługowy w zakresie sterowania procesem spalania.

Użytkownik kotła sterowanego przez eCoal NIE USTAWIA ANI NIE KORYGUJE RĘCZNIE ŻADNYCH NASTAW PALNIKA - ANI W TRYBIE LOKALNYM, ANI W TRYBIE ZDALNYM. Nie musi więc codziennie zaglądać do palnika. Jeśli w palniku dzieje się coś niedobrego – użytkownik zobaczy to drogą internetową na laptopie, tablecie, telefonie itp. I wtedy podejmie stosowne działania.

Sterownik eCoal ma zainstalowany licznik obrotów ślimaka podajnika, toteż użytkownik otrzymuje drogą internetową bieżącą informację o ilości zużytego paliwa (po uprzednim zwymiarowaniu swojego zasobnika paliwa). Nie musi więc także codziennie zaglądać do zasobnika.

Internet służy do – oprócz obserwacji stanu kotła – zdalnej zmiany temperatury zadanej wody c.o., zadanej temperatury c.w.u., zadanej temperatury w pomieszczeniach itp.

Czy te funkcje mają znaczenia pierwszorzędne, czy drugorzędne? Każdy użytkownik doskonale odpowie sobie sam na to pytanie.

Czy więc decydujące znaczenie ma obsługa sterownika przez użytkownika w trybie lokalnym, czy w trybie zdalnym?

Ja twierdzę, że W ZAKRESIE STEROWANIA PROCESEM SPALANIA DECYDUJĄCE ZNACZENIE MA UWOLNIENIE UŻYTKOWNIKA OD OBSŁUGI STEROWNIKA. Moim celem było stworzenie i wprowadzenie na rynek takiego sterownika. Ten cel osiągnąłem w eCoalu. Elektro-System zrealizował ten mój cel znakomicie, rozszerzając ponadto możliwości eCoala poza obszar moich kompetencji i czyniąc z niego – moim zdaniem – najmocniejszy aktualnie sterownik w obszarze kotłów małej mocy.

Możesz sobie Włodku żartować z eCoala, możesz pokpiwać (lekko i zwiewnie – jak to w Twoim stylu), bo rzeczywiście sterownik eCoal nie stanowi dla Was zagrożenia z rynkowego punktu widzenia. Może Wam zabrać tylko taką część rynku, jaką zabierze palnik BURNER-S i ewentualnie inne palniki wywodzące się z korzenia BRUCERA, bo – jak napisałem kiedyś na swoim blogu, a dzisiaj powtórzę to tutaj – „Im bardziej zaawansowany technicznie sterownik – tym węższy krąg urządzeń, z którymi może efektywnie współpracować, bowiem efektywność sterowania zależy w ogromnej mierze od poziomu rozwiązań technicznych oraz jakości i powtarzalności wykonania sterowanych urządzeń. Sterownik eCoal.pl jest sterownikiem całkowicie bezobsługowym w zakresie doboru parametrów spalania w szerokim zakresie paliwowym i w związku z tym musi współpracować z układem spalania skonstruowanym poprawnie. Tylko najprostsze sterowniki mogą pracować z każdym kotłem, jednakże wymagają one w zamian częstego korygowania przez użytkownika zadanych parametrów procesu spalania.”

Nie lekceważ jednak Elektro-Systemu i sterownika Bruli.pl – to niedługo będzie dla Was bardzo poważny konkurent rynkowy. Nie znam się na sterownikach (poza sterownikami procesu spalania), ale wiem, że to co pokazał Elektro-System w eCoalu i brulim – to nie koniec jego możliwości.

A poza tym, życzę Ci Wesołych Świąt oraz dużo zdrowia i siły do dalszej pracy.

Jacek

Edytowane przez zawijan

napisałeś:"Moim skromnym zdaniem platforma esterownik jest przełomowa w sterowaniu kotłami - przegoniła to co oferują producenci sterowników innych kotłów [węglowych, gazowych, olejowych] i PC też ". Co miałeś na myśli pisząc "i PC też"?

Pewnie jednak chodzi o mnie ;)

Hehe z tym PC to sporo ciekawych skojarzeń było ;)

PC to także Pompa Ciepła - z tego co wiem nie ma możliwości zmieniania parametrów jej pracy [np. temp. CWU] przez internet np. za pomocą telefonu z Androidem.

Sam przy okazji podrzucę Liwko linka i spytam co on na to ;)