Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A który z tych wymienionych uważasz za najlepszy i dlaczego?

Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie, zależy od preferencji kupującego, palniki już przecież omawialiśmy.

Najlepszy do czego?

Jak ktoś chce palić ekogroszkiem, miałem i bezpiecznie pelletem, to pancerpol i model TRIO

wysoka jakość, powtarzalność, obsługa serwisowa, doświadczenie, doskonała instrukcja, film szkoleniowy

Jak ktoś chce spalać miał węglowy oraz ekogroszek, to wybór między Ekoenergią, Brucerem, AZP-MŻ

Jak zależy komuś na wygodzie, to AZP ma wygodny system czyszczenia strefy napowietrzania, ma też dużą dziurę na zejście miału z kosza a ślimak w strefie kosza posiada zwoje wzruszające opał, aby uniknąć zawieszania nawet lekko wilgotnego paliwa.

Tutaj również doskonała jakość serwisu, dobra instrukcja obsługi, wieloletnie doświadczenie.

Jak ktoś chce 100%żeliwa, to wybierze brucera, ekoenergię, czy teraz Wasz nowy pomysł, czyli burner-a.

O tych palnikach całkiem sporo tutaj się pisze.

Miałem na myśli system czyszczenia a nie palnik.

Ale już przestało mnie to interesować.

Przesadziłem w tamtym wpisie na początku, wywaliłem to i przepraszam.

Jest to dodane również na dole tamtego wpisu jako powód.

Co do czyszczenia, w sumie mi to obojętne. Każdy trzeba czyścić, ważne, aby to było możliwe.

System pancerpola znany jest od kilku lat, dekiel na spodzie i śruba na środku, odkręcam kluczem i wszystko spada do skrzynki popielnika.

W AZP-MŻ, ta wersja żeliwna ma tylko dźwignię obok kosza, muszę zluzować blokadę i wykonać 2-3ruchy tył-przód i pył spada do skrzynki popielnika, może jak kocioł i palnik ma obsłużyć kobieta będzie to najwygodniejsze.

W brucerze, ekoenergii jakieś ciuchy robocze, rękawice, ściągam palenisko i rękawicą z tego rowka wysypuję pył do skrzynki popielnika, żadna wielka filozofia.

Można kombinować i zdjąć palenisko i dygnąć w trybie ręcznym dmuchawę na maxa, ale wówczas po otwarciu drzwiczek kotła sporo pyłu lata a i tak w tym rowku coś zostaje. Wolę to zrobić w rękawicy.

Chciałem jeszcze dodać do brucera, ekoenergii i chyba burner-a również.

Oprócz spalania miału czy groszku można w tym palniku spalać miks tych paliw w dowolnej proporcji.

Można także współspalać mieszanki paliw węglowych z np. pelletem, pestkami, ziarnem owsa, jakimś mniejszym udziałem trocin.

Tutaj mega testerem jest sąsiad Suspensera, chyba tylko starych pociętych butów przez ten palnik nie przepuścił.

Natomiast odradzam samodzielne spalanie pellet na tym palniku, brak zabezpieczeń.

He he ,chodzi o czyszczenie kanałów powietrznych,Burner -s jest rozbieralny osobno sam palnik z elementów i osobno podajnik z 2 elementów na łączeniu się z kotłem.Elementy palnika są uszczelnione fabrycznie natomiast elementy podajnika przy montowaniu w piecu trzeba uszczelnić jak każdy inny podajnik z piecem.

Dzięki Ci minertu! Mam pytanko, wiem, że masz OGNIWO Eko 15 KW czy 17 KW z Brucerem i eCoalem, ciekawi mnie ile spaliłeś ekogroszku czy miału w ostatnim sezonie grzewczym np. w okresie od 1 pażdziernika do 28 lutego br. i na jaką powierzchnie domu, czy dom Twój jest docieplony itp. ?

Dzięki Ci minertu! Mam pytanko, wiem, że masz OGNIWO Eko 15 KW czy 17 KW z Brucerem i eCoalem, ciekawi mnie ile spaliłeś ekogroszku czy miału w ostatnim sezonie grzewczym np. w okresie od 1 pażdziernika do 28 lutego br. i na jaką powierzchnie domu, czy dom Twój jest docieplony itp. ?

Mam ogniwo eko 25kw dom to ponad 220m2 + CWU 140l i 2 piwnice ogrzewane + podłogówka.Dom z lat 70-tych docieplony styro 15cm i wata na poddaszu 20cm.

Paliłem dopiero 1-wszy sezon ,zakupiłem 6,3t groszku ,palę od 4 września do teraz,zostało mi jakieś 250kg groszku,w międzyczasie spaliłem 175kg miału i 40kg grochu od kolegi do testu,palę do teraz bez przerw.Ile spaliłem od października do końca lutego nie wiem,wiem,że teraz będę liczył każdy miesiąc.

Witam

Z coraz większym zainteresowaniem śledzę rozmowę trzech „gladiatorów”, na początku trochę mnie irytowała, też odczuwałem po kolejnych jej fazach jakiś niewytłumaczalny dyskomfort, że to może pieniactwo, że Kol. „młócą słomę”, ale szybko się z tych myśli wyleczyłem, zacząłem doceniać stronę edukacyjną sporu, nie tylko w warstwie stricte technicznej ale głównie sposobu i taktyki prowadzenia, na ten moment górą dla mnie Zawijan, diabelnie inteligentny gość, być może pozostałym zgodnie z postulatem Miedz pozostaje ewakuacja lub zmiana języka retoryki. Uważam, że próba obejścia Kol. Zawijana od strony technicznej tj. punktowania zalet, wad poszczególnych rozwiązań się nie powiedzie, za dużo wie, na każdą odpowiedź ma dodatkowych 10 pytań. Ale jest pięknie, przyjemne z pożytecznym, inne fora o ogrzewaniu w tym okresie zamierają a tutaj zaglądam co rusz, mimo że sam mam kocioł zasypowy Ogniwo.

Te uwagi to tak na marginesie, mam pytanie do Kol. Zawijana czy nie naruszając istoty patentu algorytmu zastosowanego w eCoalu, może powiedzieć czy coś z jego rozwiązań można przenieść na sterowanie kotłami zasypowymi. Mnie męczy ten problem, ponieważ amatorsko próbuję oprogramowywać sterownik swobodnie programowalny firmy Frisko, też chcę powiązać to z temp. paleniska i spalin, sterując nie wentylatorem a klapą powietrza głównego, wtórnego i przepustnicą spalin. Na ten moment ogranicza się to do utrzymania na pewnym poziomie (240C) temp. spalin, oczywiście wody, ale rozumiem że dzięki tej nowej idei temp. spalin niesie więcej danych.

Pozdrawiam

Tob poczytaj wątek o ekonomicznym spalaniu węgla.

Uszczelnij drzwiczki w swoim kopciuchu

Zasypuj swoje ogniwo po dolną krawędź drzwiczek zasypowych, odpalaj od góry

Jak chcesz sterować efektywnie, to powinieneś zlecić badanie takiego kotła po przeróbkach.

Oferta badań jest szeroka, może coś Ci tez zaproponuje Zawijan

Generalnie dla poprawy pracy powinienes to sterować:

- przy rozpalaniu otwarte powietrze pod opał, otwarte powietrze wtórne nad opał (lekko uchylone), czujnik t.spalin może pilnować przy rozpalaniu temp. np. 350st.C, jak dochodzi, to ma przymykać powietrze główne

- na 10st.c przed wartością zadaną możesz stopniowo przymykać klapkę powietrza głównego (jeżeli przewidujesz taką możliwość, uzyskasz większą płynność i stabilizację temperaturową, taki rodzaj modulacji mocy, trzeba badać tempo przyrostu temp. i na tej podstawie dobierać wartość otwarcia lub przymknięcia klapy powietrza głównego). Jak ma działać działać 0/1 to po dojściu do t.zadanej ma się zamknąć, ale musisz dopisać rodzaj programowanego przedmuchu np. co 5minut otworzyć powietrze główne na 20sekund....

- jak się kocioł ustabilizuje na wartości zadanej, to wartość t.spalin możesz ograniczyć na max. 250st.C

- na temp. zadanej powinieneś zostawić jeszcze przez jakiś czas otwarte powietrze wtórne, stopniowo można je później lekko przymknąć (ale nie całkowicie, bo zbiera palne gazy z paleniska, kwestia regulacji do danego ciągu komina i napowietrzenia kotłowni, w innym wypadku kocioł może bąbać)

- sterowanie dozowaniem powietrza w kotle zasypowym zależne jest od czasu wypalania porcji wsadu i położenia tego wsadu paliwa, dużo testów przed Tobą.

- przy schodzeniu opału już na poziom rusztu (dopalanie) możesz całkowicie zamknąć powietrze wtórne tłoczone nad opał, już jest do niczego nie potrzebne jak widać żar i dopalamy resztki opału (wychładza kocioł, szkodzi zamiast pomagać)

Edytowane przez Jarecki79

...zacząłem doceniać stronę edukacyjną sporu...

No! Wreszcie ktoś odważył się to napisać, bo nie sądzę, że tylko jedna osoba to dostrzegła.

Tak jest. Moja obecność na forum ma ogromną moc edukacyjną - z punktu widzenia użytkowników kotłów. Z punktu widzenia producentów jest ona (ta moja obecność) być może nawet denerwująca, ale – tak sądzę – dla nich też niesie niemałe wartości edukacyjne. Kto zechce je wykorzystać – ten je wykorzysta. Kto nie – to nie.

...mam pytanie do Kol. Zawijana czy nie naruszając istoty patentu algorytmu zastosowanego w eCoalu, może powiedzieć czy coś z jego rozwiązań można przenieść na sterowanie kotłami zasypowymi...

Niestety, spalanie węgla w palniku retortowym i spalanie węgla w palenisku kotła zasypowego to dwa różne światy. Niby tu i tu spala się węgiel. Tu i tu zachodzą te same reakcje chemiczne. Tu i tu cele do osiągnięcia są takie same. Inna jest jednak dynamika procesów jednostkowych i ich wzajemne przenikanie. Działanie eCoala oparte jest na dynamicznej analizie sygnałów z miernika temperatury spalin. Prawie dwa lata badaliśmy proces spalania węgla w palniku retortowym, aby tę dynamikę poznać. Jak długo trzeba będzie badać procesy zachodzące w kotle zasypowym, żeby uzyskać podobną wiedzę?

Planujemy zabrać się w tym roku za kocioł zasypowy. Czy uda nam się zakończyć te badania czymś takim, jak kocioł OGNIWO EKO PLUS z eCoalem? Mamy nadzieję, że tak.

No! Wreszcie ktoś odważył się to napisać, bo nie sądzę, że tylko jedna osoba to dostrzegła.

Tak jest. Moja obecność na forum ma ogromną moc edukacyjną - z punktu widzenia użytkowników kotłów. Z punktu widzenia producentów jest ona (ta moja obecność) być może nawet denerwująca, ale – tak sądzę – dla nich też niesie niemałe wartości edukacyjne. Kto zechce je wykorzystać – ten je wykorzysta. Kto nie – to nie.

Tam, gdzie jest coś wartościowego -ok.

Tam, gdzie jest reklama ogniwa i sterownika, to nic więcej z tych wpisów nie wynika

Tam, gdzie obrażasz innych i piszesz n/t produktów, których działania nie znasz - nic z tego nie wynika

Tam, gdzie się upierasz, że czyszczenie kanałów pionowych jest szybkie i przyjemne, mimo opinii zgoła odmiennej osób odwiedzających Twoje laboratorium, to jest wciskanie kitu.

Tam, gdzie piszesz nieprawdę typu dużo droższe wykonanie otworów wyczystnych w kotłach z kanałami poziomymi?? Lub ich dużo większa ilość??

To już są bzdury i trzeba to nazywać wprost. Uzasadnij taką tezę, pokazałem Ci na 2zdjęciach nowsze konstrukcje z kanałami pionowymi i poziomymi, liczba otworów identyczna przy czym w pionowych schowane dodatkowo pod klapą z izolacją....

Myślę,że również Ty wyciągasz coś pozytywnego, inaczej nie poprawiałbyś np. bocznego otworu wyczystek pionowych Ogniwa i nadal się upierał,że jest to wygodne w obsłudze.

Palika burner też byś być może nie robił, gdyby na rynku nie było ekoenergii, która pod względem użytkowym przebiła brucera.

Brakuje tylko odpowiedniej kultury dyskusji (to mam nadzieję,że się zmienia) i odrobiny skromności (to mam nadzieję,że się zmieni).

Nadal czekam na odpowiedź jak wyczyścić strefę napowietrzania nowego palnika

Jacku,

Jesteś zbyt skromny. Twoja obecność i Twoje idee inspirują

mnie do działania, (to ta dodatkowa funkcja), ale Ty, kiedy

o tym piszę, "kamieniejesz z wrażenia".

Ale na poważnie, to prędzej byś się dał posiekać, niż przyznać

komuś rację. To zupełnie niepotrzebnie nakręca dyskusję...

Ale mnie to nie przeszkadza - mam niski poziom emocji.

Serdecznie pozdrawiam,

Włodek

obaj jesteście siebie warci

jeden reklamuje jedno drugi reklamuje drugie

a jak zadąłem pytanie z czego wynika spadek sprawności wraz ze zmniejszaniem mocy kotła to żaden nie raczył się wypowiedzieć

ot tak nie pasowało to im do ich przepychanek

Wysłałem Ci link do poradnika Zawijana. A odpowiedzi

nie było może dlatego, że każdy chciał skontrować

przeciwnika... :-)

Pozdrowienia,

Włodek