Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli chodzi o czyszczenie kotła w zależności od jego kanałów: to czy poziome czy pionowe czyścić trzeba....... pobrudzić się można..... bez sensu dywagowanie czy poświęci się 10 czy 15 minut na tydzień czy dwa..... to tak ja użytkownicy samochodów: jeden ma takie opony, drugi inne, ten syntetyczny olej w silniku, a ten nineralny...

Istnieją kotły z kanałami pionowymi i poziomymi w których czynność czyszczenia można przeprowadzić szybko i sprawnie, a jak piec od podstaw konstrukcyjnie do dupy to czy pionowe , czy poziome kanały trzeba się zmęczyć, ubrudzić, itp, itd

I tyle.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chcecie mieć spokój i nic nie robić przy kotle .Wyjechać na narty to proponuje pompy cierpł .Powietrzne pompy typu split montuje sie je 2 dni pracują do -25 C

Grzeją wodę do mycia. A ceny od 17000 zł do powiedzmy 30000 zł przy mocy 10 kW

pierdu pierdu

tez mi atut montaż w dwa dni :)

i co i przy - 25 nie trzeba dogrzewać co ?

już mi wciskali taki wynalazek tyle że sie zaczeli motać jak spytalem o długotrwałą temp na zewnątrz w okolicach -15-20

Jeśli chodzi o czyszczenie kotła w zależności od jego kanałów: to czy poziome czy pionowe czyścić trzeba....... pobrudzić się można..... bez sensu dywagowanie czy poświęci się 10 czy 15 minut na tydzień czy dwa..... to tak ja użytkownicy samochodów: jeden ma takie opony, drugi inne, ten syntetyczny olej w silniku, a ten nineralny...

Istnieją kotły z kanałami pionowymi i poziomymi w których czynność czyszczenia można przeprowadzić szybko i sprawnie, a jak piec od podstaw konstrukcyjnie do dupy to czy pionowe , czy poziome kanały trzeba się zmęczyć, ubrudzić, itp, itd

I tyle.

Ja wolę poświęcać 3 minuty niż 10-15 i się nie brudzić, jak ktoś lubi inaczej to jego wybór byleby wybierał znając różnice.

"to tak ja użytkownicy samochodów: jeden ma takie opony, drugi inne, ten syntetyczny olej w silniku, a ten nineralny... "

No właśnie i potem się dziwią, że mając nowe opony np. Dayton 110 jadąc w deszczu nie wyhamowali i wjechali w tył poprzednika jadącego na dwuletnich Continental, a innym spieprzyła się turbina bo mechanik kazał im do silnika AFN [diesel VW Audi] z przebiegiem 250 tys km wlać olej mineralny, bo przy stosowaniu syntetycznego "mogą pojawić się wycieki".

W kwestii opon link:

http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2011_Sommerreifen_Test_175_65_R14.aspx?ComponentId=63365&SourcePageId=31821

a tu o olejach:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=15435.3420

Ja wolę poświęcać 3 minuty niż 10-15 i się nie brudzić, jak ktoś lubi inaczej to jego wybór byleby wybierał znając różnice.

"to tak ja użytkownicy samochodów: jeden ma takie opony, drugi inne, ten syntetyczny olej w silniku, a ten nineralny... "

No właśnie i potem się dziwią, że mając nowe opony np. Dayton 110 jadąc w deszczu nie wyhamowali i wjechali w tył poprzednika jadącego na dwuletnich Continental, a innym spieprzyła się turbina bo mechanik kazał im do silnika AFN [diesel VW Audi] z przebiegiem 250 tys km wlać olej mineralny, bo przy stosowaniu syntetycznego "mogą pojawić się wycieki".

W kwestii opon link:

http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2011_Sommerreifen_Test_175_65_R14.aspx?ComponentId=63365&SourcePageId=31821

a tu o olejach:

Przesadzasz. Prawda jest taka ze spędzisz przy czyszczeniu więcej czasu niż ja . Ty będziesz czyścił co 2 tygodnie a ja 3-4razy w sezonie. Myślę ze się spokojnie da. Nawet z uśmiechem założę robocza bluzę bo nie zdąży mi się to znudzić . Jak masz ochotę to jeszcze dopisz i zakończmy ten temat bo to już nudne jest.

Edytowane przez jack18

W kwestii opon link:

a tu o olejach:

Jak ktoś chce za wszelką cenę udowodnić swoje racje to zawsze udowodni... nawet za cenę życia można.... tylko co z tego ? Można tez kupić sobie kombinezon kosmonauty albo czyścić przy pomocy robota, albo po prostu mieć jasia służącego i wtedy pochwalić się na forum: ja w ogóle nie czyszczę kotła..... uważam temat za zakończony :)

Witam i mam pytanie.

Niestety moja wizja podłączenia gazu pękła jak bańka mydlana, po tym jak cena przyłącza wzrosła do ok. 16.000 zł. !! :( więc wracam do tematu ekogroszku.

I ponawiam pytanie o najlepsze rozwiązanie.

Czy istnieje piec, oczywiście mający ekonomiczne spalanie, łatwe czyszczenie, z dużym zbiornikiem na groszek, najlepiej by miał zamienny lub podwójny ruszt na drewno, i taki którym dałoby się bezproblemowo sterować ?? Jeśli będzie jeszcze możliwość czyszczenia go tak max. 2 razy w miesiacu byłoby fajnie ;)

(mam nadzieję, ze takie rzeczy nie tylko w erze;) )

Aha kocioł ze wszystkim i ze sterownikiem - chciałabym się zamknąć w kwocie 13.000-14.000 zł.

Do ogrzania 186m2 pow. użytkowej w parterze, + minimalnie ogrzewany garaż 40m2. Dom parterowy YTONG 24cm + styro 15cm z grafitem k=0,31.

Okna energo k szyby=0,5, całe okna k=0,9 do 1,1.

W podłodze 15cm styro k=0,38.

Na całości podłogówka.

Strop drewniany, na stropie ok. 40cm wełny lub granulatu wełny.

Pomóżcie - jaki kocioł wybrać ??

PS. I dodatkowe pytanie. Czy mogę trzymać eko-groszek w pomieszczeniu nieogrzewanym (jedynie ocieplonym 10cm styro k=0,38 ?

Ponieważ taras mam 1,4m nad ziemią pod tarasem mam zabudowę z bloczków fundamentowych. Z 2 stron styka sie z budynkiem, z jednej jest cała obsypana ziemią. Pomieszczenie ma 9m2 i fajnie byłoby tam wrzucić groszek. Ale czy to miejsce sie nadaje?)

Edytowane przez atika

Zapewne dostaniesz dużo informacji na temat kotłów,każdy poleci co używa.

PS. I dodatkowe pytanie. Czy mogę trzymać eko-groszek w pomieszczeniu nieogrzewanym (jedynie ocieplonym 10cm styro k=0,38 ?

Ponieważ taras mam 1,4m nad ziemią pod tarasem mam zabudowę z bloczków fundamentowych. Z 2 stron styka sie z budynkiem, z jednej jest cała obsypana ziemią. Pomieszczenie ma 9m2 i fajnie byłoby tam wrzucić groszek. Ale czy to miejsce sie nadaje?)

Można tam trzymać groszek ale przydała by się jakaś suszarka bo tam będzie wilgotny a wilgoć nie sprzyja spalaniu no i samemu koszowi zasypowemu.

Chodzi mi o zbicie z desek jakiejś skrzyni przynajmniej na jeden zasyp i aby była w piwnicy gdzieś z dala od wilgoci.Moja ma 180x100x15cm i spokojnie wysuszę na pełny zasyp kosza.

15112010134 [800x600].jpg

Edytowane przez minertu

Atika za 16000tyś kupisz dwa piece i każdy będzie miał sterownik :) , to pomieszczenie pod tarasem zrób ogrzewane, kupując eko kupujesz również wodę. Jest tu tyle fachowców że aż strach się odezwać. Ze swojej strony mogę Ci polecić sterownik ecoal zapewne wiesz jak wygląda jego praca na http://www.esterownik.pl .

Atika za 16000tyś kupisz dwa piece i każdy będzie miał sterownik :) , to pomieszczenie pod tarasem zrób ogrzewane, kupując eko kupujesz również wodę. Jest tu tyle fachowców że aż strach się odezwać. Ze swojej strony mogę Ci polecić sterownik ecoal zapewne wiesz jak wygląda jego praca na http://www.esterownik.pl .

darase No dobra już zmieniłam kwotę na 13-14 tys. Ale słyszałam że są wypasy za 15 tys. zł. i podobno tylko włączyć i wszystko pięknie działa.... choć ja bym to raczej między bajki wsadziła, ale 2 dni temu słyszałam takie opowiastki....

minertu - Tego pomieszczenia nie da sie zrobić ogrzewanego.

Ale mam jeszcze inne pomieszczenie, cieplutkie - czyli kotłownię i tam bym przenosiła groszek na 2-3 najbliższe zasypy.

Chodzi mi tylko o przechowanie większej ilości w tym pomieszczeniu "na zewnątrz"

Dodatkowo dopiszę, że będę miała zasobnik na ciepłą wodę ok. 200l

Edytowane przez atika

darase No dobra już zmieniłam kwotę na 13-14 tys. Ale słyszałam że są wypasy za 15 tys. zł. i podobno tylko włączyć i wszystko pięknie działa.... choć ja bym to raczej między bajki wsadziła, ale 2 dni temu słyszałam takie opowiastki....

minertu - Tego pomieszczenia nie da sie zrobić ogrzewanego.

Ale mam jeszcze inne pomieszczenie, cieplutkie - czyli kotłownię i tam bym przenosiła groszek na 2-3 najbliższe zasypy.

Chodzi mi tylko o przechowanie większej ilości w tym pomieszczeniu "na zewnątrz"

Dodatkowo dopiszę, że będę miała zasobnik na ciepłą wodę ok. 200l

Uwierz mi,że nie trzeba tyle kasy aby pięknie działało,a co do pomieszczenia to super,że je masz,zróbcie suszarkę i sprawa załatwiona no chyba,ze opał bedzie w woreczkach to zostawić otwarte a wilgoć sama wyjdzie.

Jest wypas i nawet nie musisz zaglądać do kotłowni to gaz, olej i pan Zdzisiu, jak masz dużą działkę to możesz postawić silos zasypać zbożem i kłopot z dosypywaniem z głowy. Chcesz żadko czyścić to od biedy można ale więcej spalisz, przechowywać większą ilość możesz pod tarasem w workach najważniejsze żeby ten do kosza wsypywać suchy. Jeśli kupisz od małego producenta to na zamówienie zrobią Ci kosz mieszczący 300kg eko jak u mojego sąsiada.

Uwierz mi,że nie trzeba tyle kasy aby pięknie działało,a co do pomieszczenia to super,że je masz,zróbcie suszarkę i sprawa załatwiona no chyba,ze opał bedzie w woreczkach to zostawić otwarte a wilgoć sama wyjdzie.

Ja planuje raczej w woreczkach - więc będą suszyć się otwarte.

Ale wiadomo 2-3 ton groszku nie wrzucę do kotłowni (no może niektórzy wrzucą, ale moja tak pojemna nie jest) i dobrze by było gdybym mogła trzymać właśnie pod tym tarasem zapasy zimowe. I biorąc pod uwagę ceny wolałabym kupować groszek latem, a nie w środku sezonu - dlatego to miejsce na składowanie mnie trochę przeraża, ale jak da się tam trzymać to byłoby ok.

Atika, jeśli jesteś z okolic Poznania, spróbuj

zobaczyć kocioł Sztoker z regulatorem Puma_PID.

Kocioł ma ciekawe rozwiązania konstrukcyjne

i doskonałą elektronikę. Trudno o tym pisać na forum,

podjedź i zobacz na własne oczy. Kocioł spala opał

o dowolnej granulacji - a więc zarówno groszek,

jak i miał.

Nie kupuj niczego "na odległość", tylko na podstawie

opisów lub zdjęć.

Producent http://www.komiz.pl.

Pozdrowienia,

Włodek

Atika, jeśli jesteś z okolic Poznania, spróbuj zobaczyć kocioł...

Nie kupuj niczego "na odległość", tylko na podstawie opisów lub zdjęć.

Jest w tym trochę racji. Patrząc na kocioł zobaczysz trochę więcej, niż patrząc na jego fotografie. Ale czy zobaczysz wszystko? I czy wiesz na co i jak patrzyć?

A może by tak autor lepiej podał, jakie są wyniki pracy tego kotła (sprawności na różnych mocach) w warunkach rzeczywistych, po np. dwóch miesiącach pracy, przed czyszczeniem i po czyszczeniu, na różnych rodzajach paliw itp.?

Wyniki badań atestacyjnych nowiutkiego kotła coś tam mówią o kotle, ale zdecydowanie nie wszystko, co potrzeba do jego rzetelnej oceny.

A co mówi ogląd kotła niefachowym okiem? Zresztą ogląd fachowym okiem mówi nie tak bardzo wiele więcej.

Ja planuje raczej w woreczkach - więc będą suszyć się otwarte.

Ale wiadomo 2-3 ton groszku nie wrzucę do kotłowni (no może niektórzy wrzucą, ale moja tak pojemna nie jest) i dobrze by było gdybym mogła trzymać właśnie pod tym tarasem zapasy zimowe. I biorąc pod uwagę ceny wolałabym kupować groszek latem, a nie w środku sezonu - dlatego to miejsce na składowanie mnie trochę przeraża, ale jak da się tam trzymać to byłoby ok.

Zapewniam Cię że spokojnie możesz trzymać tam eko. Ja trzymam w drewnianej szopie, żadnego ogrzewania. Najważniejsze kupić w miarę suchy, jeśli nie będzie ciekło na niego z góry (będzie pod dachem) to nawet przy małym zawilgoceniu groszku potrafi Ci doschnąć w workach ponieważ worki mają otworki do wentylacji.

Nie wiem jaką dużą masz kotłownię ale na 1m2 możesz zmieścić 1 tonę, jeśli będzie Ci się chciało chwilę popracować ( przerzucić) to na takim skrawku zmieścisz nawet 1,5 tony, nie dźwigając do nieba.

Czy istnieje piec, oczywiście mający ekonomiczne spalanie, łatwe czyszczenie, z dużym zbiornikiem na groszek, najlepiej by miał zamienny lub podwójny ruszt na drewno, i taki którym dałoby się bezproblemowo sterować ?? Jeśli będzie jeszcze możliwość czyszczenia go tak max. 2 razy w miesiacu byłoby fajnie ;)

(mam nadzieję, ze takie rzeczy nie tylko w erze;) )

Aha kocioł ze wszystkim i ze sterownikiem - chciałabym się zamknąć w kwocie 13.000-14.000 zł.

Z regionu Poznania:

1. Polecany przez Włodka model Sztoker-25 z kolorową, adaptacyjna PUMĄ, spala ekogroszek, miał węglowy, miks paliw węglowych z ziarnem owsa lub pellets do 40%

2. Skam-P Premium 25kW z żeliwnym palnikiem typu Ekoenergia na miał-groszek 0-32mm, też miks paliw węglowych z ziarnem owsa bądź pellet do 40%

Można zastosować duży kosz z modeli 35-40kW, kolorowe sterowanie adaptacyjne Cobra

3. Skam-P TRIO 25kW z palnikiem typu TRIO do samodzielnego spalania ekogroszku, miału węglowego oraz samodzielnie pellets, palnik posiada odpowiednie zabezpieczenia.

Dwa ostatnie mają albo awaryjne ruszta wodne, wys. zasypu 17cm, szer. x głęb. 40 x 40cm. Zamiennie wyjmowany ruszt żeliwny wys. zasypu 33cm, 40cm szer. x 40cm głęb.

Przy czym do palnika TRIO tylko opcja żeliwnego rusztu.

Wszystkie produkty są po badaniach oraz testach.

Zależy zatem jakim paliwem chcesz palić.

Ważne ile masz miejsca w kotłowni, Sztoker jest wąski 50cm szer., długość 119cm, kosz ma z tyłu a nie boku. Skam-P na szerokość z podajnikiem z lewej lub prawej zajmuje 125cm a na głębokość 97cm przy klasycznie wychodzącym czopuchu lub czopuch górny skraca głębokość do 65cm.

Do ogrzania 186m2 pow. użytkowej w parterze, + minimalnie ogrzewany garaż 40m2. Dom parterowy YTONG 24cm + styro 15cm z grafitem k=0,31.

Okna energo k szyby=0,5, całe okna k=0,9 do 1,1.

W podłodze 15cm styro k=0,38.

Na całości podłogówka.

Strop drewniany, na stropie ok. 40cm wełny lub granulatu wełny.

Polecam o mocy 25kW na łączną pow>200m2

o sterowaniach możesz poczytać:

PUMA:

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_puma_pid.html

z tej strony możesz też ściągnąć instrukcję

w prasie fachowej n/t PUMY:

http://www.instalator.pl/archi/2010/mi6(142)/9.pdf

COBRA:

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html

Podgląd pracujących kotłów w necie:

http://serwer.itask.pl/buranco

login: test

hasło: test

Tak, możesz trzymać groszek pod tarasem, dobrze, aby był na paletach, od dołu otwory, aby groszek miał szansę schnąć....

Dobrą radę daje minertu.

Edytowane przez Jarecki79