Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trzeba wstawić jakieś pytanie bo się gorąco robi przy tych piecach, a to już maj. Jak często będę schodzić do piwnicy mając piec z podajnikiem? Załóżmy temp na zewnątrz -5. Przypominam domek ok 80m dobrze ocieplony?

To zależy czy będziesz chciała mieć w domu tropiki i jaki duży będzie w tym kotle zasobnik,jaki węgiel i od wielu innych czynników.A co ile by było dobrze zejść, żeby nie było zbyt często?:)

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzeba wstawić jakieś pytanie bo się gorąco robi przy tych piecach, a to już maj. Jak często będę schodzić do piwnicy mając piec z podajnikiem? Załóżmy temp na zewnątrz -5. Przypominam domek ok 80m dobrze ocieplony?

Przy Pieklorzu 28 MJ, zasobniku na 150 kg i temp. w domu 21-22 st co ok. 2-3 tygodnie.

Suspenser! z czegoś muszą żyć, prawda? Bardzo dobrze, że są ostre dyskusje i spory. Właśnie, my użytkownicy na tym korzystamy. Dzięki kłótniom nauczyłem się jak palić w piecu. Nie miałem zielonego pojęcia, jak ten proces spalania przebiega. Dzięki im zaoszczędziłem 3-4 ton węgla.

Pozdrawiam

Czy ja gdzieś napisałem, że to źle, że się kłócą ?

Ja też uczę się i oszczędzam dzięki tym dyskusjom, dlatego uczestniczę w tym wątku.

Edytowane przez SUSPENSER

Panowie, domek ma być na emeryturę, już bliżej niż dalej niestety. Jak najwygodniej. Marmurów i plazmy mi nie potrzeba na stare lata, a wygody. Do prądu nie mam przekonania. Będzie też kominek z rozprowadzeniem ciepła, jakby nogi odmówiły posłuszeństwa do chodzenia po schodach no i jakaś alternatywa dla plazmy też/w końcu ma też ekran kolorowy, a nawet wiecej wymiarowy i nie denerwuje/.

Przepraszam...... ale to tak jakby zapytać przed ślubem: jak często będę się kochał z żoną? :-)

Budowniczy jak masz dużo czasu to podkładaj, myślę że na ten sezon letni dobry będzie groszek made in the Czechy :)

Ja już trzeci zasobnik samego czecha palę. Ta sadza mnie tylko wkurza. Kupiłem ostatnio Sadpał i dosypuję.

Kociołek czyszczony 1,5 tygodnia temu a temp. spalin poszła ze 30 do 40 stopni w górę od tego czasu.

Ja już trzeci zasobnik samego czecha palę. Ta sadza mnie tylko wkurza. Kupiłem ostatnio Sadpał i dosypuję.

Kociołek czyszczony 1,5 tygodnia temu a temp. spalin poszła ze 30 do 40 stopni w górę od tego czasu.

Spróbuj pomieszać czecha z polakiem... w stosunku 1 do 1, gdzieś to czytałem, ponoć daje lepszy efekt. Czeski węgiel jest węglem długopłomiennym i stąd temp. spalin pójdzie w górę o ileś stopni. (mam rację Zawijanie?)

Edytowane przez dino49

Spróbuj pomieszać czecha z polakiem... w stosunku 1 do 1, gdzieś to czytałem, ponoć daje lepszy efekt. Czeski węgiel jest węglem długopłomieniskowym i stąd temp. spalin pójdzie w górę o ileś stopni. (mam rację Zawijanie?)

Przepaliłem prawie tak całą zimę. Z przerwami na dużych mrozach i jak próbowałem nowe eko groszki.

w swoim kole sprawdzałem czecha z bicomana 17,40 worek i miał za 550zł z lokalnego składu.

Koszt 1 Gj z tego miału to 32zł, z czeskiego 51zł. By uzyskać ten sam koszt czech musiał by kosztować 450zł/t, a w mojej okolicy ta cena jest nie osiągalna.

Udało mi się wyszarpać całe auto po 300 z dowozem do domu. Zrzuciliśmy się ze znajomymi.