Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budowniczy jak masz dużo czasu to podkładaj, myślę że na ten sezon letni dobry będzie groszek made in the Czechy :)

Ja już trzeci zasobnik samego czecha palę. Ta sadza mnie tylko wkurza. Kupiłem ostatnio Sadpał i dosypuję.

Kociołek czyszczony 1,5 tygodnia temu a temp. spalin poszła ze 30 do 40 stopni w górę od tego czasu.

Ja już trzeci zasobnik samego czecha palę. Ta sadza mnie tylko wkurza. Kupiłem ostatnio Sadpał i dosypuję.

Kociołek czyszczony 1,5 tygodnia temu a temp. spalin poszła ze 30 do 40 stopni w górę od tego czasu.

Spróbuj pomieszać czecha z polakiem... w stosunku 1 do 1, gdzieś to czytałem, ponoć daje lepszy efekt. Czeski węgiel jest węglem długopłomiennym i stąd temp. spalin pójdzie w górę o ileś stopni. (mam rację Zawijanie?)

Edytowane przez dino49

Spróbuj pomieszać czecha z polakiem... w stosunku 1 do 1, gdzieś to czytałem, ponoć daje lepszy efekt. Czeski węgiel jest węglem długopłomieniskowym i stąd temp. spalin pójdzie w górę o ileś stopni. (mam rację Zawijanie?)

Przepaliłem prawie tak całą zimę. Z przerwami na dużych mrozach i jak próbowałem nowe eko groszki.

w swoim kole sprawdzałem czecha z bicomana 17,40 worek i miał za 550zł z lokalnego składu.

Koszt 1 Gj z tego miału to 32zł, z czeskiego 51zł. By uzyskać ten sam koszt czech musiał by kosztować 450zł/t, a w mojej okolicy ta cena jest nie osiągalna.

Udało mi się wyszarpać całe auto po 300 z dowozem do domu. Zrzuciliśmy się ze znajomymi.

Przepaliłem prawie tak całą zimę. Z przerwami na dużych mrozach i jak próbowałem nowe eko groszki.

Znam przekrój Twojego pieca, jeśli pozwolisz mi na doradzanie, włóż dwie cegły szamotowe na samym dole półki tak, że między dwoma cegłami przejdą spaliny i w ten sposób będą lepiej dopalane. Wiadomo, że w dopalonych spalinach nie wytworzą się sadze i smoły.

Prorok czy co? :wiggle:

Podałem szacunkowo - tak PI razy drzwi, żeby było wiadomo czego się spodziewać ;)

Czasem sam kogoś o coś pytam i chcę znać przybliżoną wartość, często nawet rząd wielkości bo to już mi dużo mówi.

Jeśli Ziuta za jakiś czas nam poda rzeczywiste wyniki okaże się czy moja prognoza była trafna ;)

Panowie, domek ma być na emeryturę, już bliżej niż dalej niestety. Jak najwygodniej. Marmurów i plazmy mi nie potrzeba na stare lata, a wygody. Do prądu nie mam przekonania. Będzie też kominek z rozprowadzeniem ciepła, jakby nogi odmówiły posłuszeństwa do chodzenia po schodach no i jakaś alternatywa dla plazmy też/w końcu ma też ekran kolorowy, a nawet wiecej wymiarowy i nie denerwuje/.

Hm tylko wiesz - najwygodniej byłoby PC i do tego tanio w użytkowaniu - sam najpewniej wybrałbym dzisiaj takie źródło ogrzewania.

Skoro będzie kominek z DGP to nie ma obawy o brak prądu - w razie czego w nim napalisz.

Skoro koniecznie chcesz kocioł na węgiel to każdy z tu polecanych będzie bardzo dobrym wyborem [kiepskich nikt tu nie poleca], lecz każdy jest inny i musisz sama wybrać najważniejsze dla Ciebie cechy.

Niestety ostatnio widzę coraz częstsze ataki w tym wątku i obawiam się, że niedługo skończy się to "obrzucaniem się błotem", więc mam taką propozycję dla: zawijan, Jarecki, Wlodek_PID - czy nie lepiej zamiast się kłócić i zacietrzewiać zacząć współpracować korzystając z efektu synergii ?

Wszystkim polecam krótki filmik z pod linka:

http://www.youtube.com/watch?v=5gtp_5tWWHs&feature=related

Spróbuj pomieszać czecha z polakiem... w stosunku 1 do 1, gdzieś to czytałem, ponoć daje lepszy efekt. Czeski węgiel jest węglem długopłomieniskowym i stąd temp. spalin pójdzie w górę o ileś stopni. (mam rację Zawijanie?)

Masz. Czech to węgiel długopłomienny o zawartości części lotnych ponad 50%, polskie mają do 40%.

Znam przekrój Twojego pieca, jeśli pozwolisz mi na doradzanie, włóż dwie cegły szamotowe na samym dole półki tak, że między dwoma cegłami przejdą spaliny i w ten sposób będą lepiej dopalane. Wiadomo, że w dopalonych spalinach nie wytworzą się sadze i smoły.

Po wizycie w Zabrzu próbowałem z cegłami. Zespawałem ramkę a na niej ułożyłem cegły klinkierowe.

Przy trzech cegłach była zasłonięta cała komora. Z komina zaczęło się mocno dymić.

Wyjąłem jedną cegłę i dałem dwie na środku na retortą, efekt taki że dym zniknął i sadze się dopalały.

Kocioł trochę wolniej wchodził na temp. zadaną.

Było to dotąd do puki nie musiałem wyczyścić kocioł.

Żeby wyczyścić trzeba było to wyciągnąć. Cegły się z gruzowały i dałem sobie spokój.

Napisz jaśniej gdzie te cegły włożyć.

Kiedyś gdzieś wyczytałem żeby dać na półkę tą od góry (górna wyczystka) cegłę na leżąco na węższym boku.

Muszę spróbować bo teraz będę widział co będzie z temp. spalin.

Niestety ostatnio widzę coraz częstsze ataki w tym wątku i obawiam się, że niedługo skończy się to "obrzucaniem się błotem", więc mam taką propozycję dla: zawijan, Jarecki, Wlodek_PID - czy nie lepiej zamiast się kłócić i zacietrzewiać zacząć współpracować korzystając z efektu synergii ?

Wszystkim polecam krótki filmik z pod linka:

http://www.youtube.com/watch?v=5gtp_5tWWHs&feature=related

Dużo dzisiaj o tym myślałem. Bieda w tym, że nie widzę pola do

współpracy, bo jesteśmy konkurencją. Ale to nie znaczy, że się

nie da, może czas coś mi podpowie.

Staram się prowadzić merytoryczną dyskusję. Jacek zarzuca mi,

że jestem zbyt grzeczny, więc nie jest tragicznie :-).

Włączyłem się, gdy przeczytałem, że eCoal jest najnowocześniejszy

- ta ocena była w moim odczuciu niesprawiedliwa. Ale może lepiej

było nic nie pisać?

A co Ty o tym sądzisz?

Włodek

Po wizycie w Zabrzu próbowałem z cegłami. Zespawałem ramkę a na niej ułożyłem cegły klinkierowe.

Przy trzech cegłach była zasłonięta cała komora. Z komina zaczęło się mocno dymić.

Wyjąłem jedną cegłę i dałem dwie na środku na retortą, efekt taki że dym zniknął i sadze się dopalały.

Kocioł trochę wolniej wchodził na temp. zadaną.

Było to dotąd do puki nie musiałem wyczyścić kocioł.

Żeby wyczyścić trzeba było to wyciągnąć. Cegły się z gruzowały i dałem sobie spokój.

Napisz jaśniej gdzie te cegły włożyć.

Kiedyś gdzieś wyczytałem żeby dać na półkę tą od góry (górna wyczystka) cegłę na leżąco na węższym boku.

Muszę spróbować bo teraz będę widział co będzie z temp. spalin.

Masz piec o szerokości 270 mm, tak? Włóż cegłę o szer. np 100 mm wzdłuż na leżąco, na samym dole półki dotykająć ściśle tylnej i bocznej ściany kotła, czyli w samym lewym rogu. Drugą to samo w prawym rogu. Między cegłami jest przerwa około 70 mm, czyli "gardło". Przez to "gardło" przechodzą spaliny. Być może "gardło" za wąskie, zwęź lekko szer. cegły. Eksperymentuj. Proponuję drugie "gardło" od dołu w przodzie drugiej półki. Masz 4 półki, tak? Jeśli masz dobry ciąg kominowy na pozostałych półkach wstawiłbym zawirowywacze. Będę obserwować wykres. Życzę powodzenia

Edytowane przez dino49

Hm tylko wiesz - najwygodniej byłoby PC i do tego tanio w użytkowaniu - sam najpewniej wybrałbym dzisiaj takie źródło ogrzewania.

Skoro będzie kominek z DGP to nie ma obawy o brak prądu - w razie czego w nim napalisz.

Skoro koniecznie chcesz kocioł na węgiel to każdy z tu polecanych będzie bardzo dobrym wyborem [kiepskich nikt tu nie poleca], lecz każdy jest inny i musisz sama wybrać najważniejsze dla Ciebie cechy.

To PC to niezły pomysl,ale nie na moja małą działkę. Pozioma odpada, a głębinowa nie bardzo.Działka w górach /Podhale/ więc przypuszczam, że koszt wiercenia w skale byłby ogromny, nie wiem czy w ogóle możliwy. Nie wiem czy to był żart z tym schodzeniem do piwnicy raz na 2 tygodnie. ja bym się cieszyła jakby to było raz na 2 dni. W pierwszym poście przyznałam się, że przeczytałam 5 ostatnich stron tematu. Stąd takie pytania. Dzieki za odzew.

To PC to niezły pomysl,ale nie na moja małą działkę. Pozioma odpada, a głębinowa nie bardzo.Działka w górach /Podhale/ więc przypuszczam, że koszt wiercenia w skale byłby ogromny, nie wiem czy w ogóle możliwy. Nie wiem czy to był żart z tym schodzeniem do piwnicy raz na 2 tygodnie. ja bym się cieszyła jakby to było raz na 2 dni. W pierwszym poście przyznałam się, że przeczytałam 5 ostatnich stron tematu. Stąd takie pytania. Dzieki za odzew.

Skoro pozioma odpada to faktycznie najlepszym źródłem będzie kocioł na ekogroszek.

Co do 2 tygodni to jak najbardziej na poważnie, ja najczęściej dorzucam co 6-7 dni gdy na zewnątrz jest -25 st, a mam 185 m2 podłóg [175 m2 użytkowej].