Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dużo dzisiaj o tym myślałem. Bieda w tym, że nie widzę pola do

współpracy, bo jesteśmy konkurencją. Ale to nie znaczy, że się

nie da, może czas coś mi podpowie.

Staram się prowadzić merytoryczną dyskusję. Jacek zarzuca mi,

że jestem zbyt grzeczny, więc nie jest tragicznie :-).

Włączyłem się, gdy przeczytałem, że eCoal jest najnowocześniejszy

- ta ocena była w moim odczuciu niesprawiedliwa. Ale może lepiej

było nic nie pisać?

A co Ty o tym sądzisz?

Włodek

Bardzo dobrze, że napisałeś i piszesz nadal :)

Obawiam się jednak, że jeśli nie połączycie sił to jakaś zagraniczna, duża firma [np. Plum] będzie Was wygryzać z rynku a w "pojedynkę" możecie nie dać rady.

Kilka, kilkanaście lat temu tak stało się ze sklepami - do dzisiaj przetrwały tylko nieliczne sieci Społem i dopiero od kilku lat powstają polskie sieci handlowe.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W połowie 2009r. - kiedy to założyłem znanego Wam bloga - pierwszymi dyskutantami byli Jarecki i Włodek_PID, którzy zaczęli dyskusję właśnie od zarzutów o kradzież przez nas cudzych myśli. Myślę, że nie zapomnieli tym jeszcze, choć już tego nie podnoszą. Ja czasami zaglądam sobie do archiwum komentarzy zdjętych z czasem z tego bloga, żeby - broń Boże - nie zapomnieć.

Nigdy nie napisałem niczego, co mogłoby choćby sugerować, że wykorzystałeś jakikolwiek mój pomysł.

Żądam sprostowania lub cytatu.

Włodek

Rzeczywiście – Włodek_PID nigdy nie napisał niczego, co mogłoby choćby sugerować, że wykorzystałem jakikolwiek jego pomysł.

Przepraszam go więc za niefortunne sformułowania, których użyłem w swoim – cytowanym powyżej – wpisie.

Ponieważ Jarecki i Włodek_PID swój atak na moim blogu rozpoczęli równocześnie – po prostu gdzieś w mojej głowie połączyli się w jedno. Umysł ludzki jest ułomny. Aby wyjaśnić sprawę dogłębnie – po prostu zacytuję.

05.06.2009r. o godz.12:48 Jarecki napisał w komentarzu do mojego tekstu na blogu (kopiuję dosłownie początek tego wpisu): „Artykuł jest wypaczony. Pierwszy sterownik dostosowujący ilość paliwa oraz ilość powietrza wyprodukowała firma Elektro-Miz w roku 2007 tekst mówiący o pracy włącz-wyłącz jest rozwiniętym plagiatem artykułu z magazynu instalatora z grudnia 2007roku, artykuł zaprezentowała wówczas firma elektro-Miz oraz LS elektronik.

Ecoal jest produktem wokół którego padło dużo oskarżeń pod adresem niby autorów. Zarzuca się mu skopiowanie rozwiązań z Ognika PID oraz modelu Perfekt PID.”

Tak naprawdę – to Jarecki osobiście też nam nie zarzuca kradzieży cudzych myśli, więc – na wszelki wypadek – jego też przepraszam za niefortunne sformułowania, których użyłem w swoim – cytowanym powyżej – wpisie.

Kilka godzin później włączył się do dyskusji Włodek_PID, który tegoż 05.06.2009r. o godz.19:03 napisał: „Instytut ma akredytację Państwowego Centrum Akredytacji (PCA). Warunkiem akredytacji jest OBIEKTYWIZM, który jest niemożliwy, jeśli Instytut prowadzi działalność komercyjną. Zakładacie Państwo stronę internetową i zapraszacie do testowania innych sterowników. Jak wynika z powyższego, badanie jest odpłatne, bo „nie mamy zamiaru ponosić własnych kosztów na badania produktów firm komercyjnych”. Firma Elektro-System to nie jest firma komercyjna? A Instytut, jeśli udziela licencji, nie jest komercyjny? Jako uczestnik gry rynkowej nie jesteście Państwo obiektywni.”

Potem przez kilka dni toczyła się ta dyskusja – raz mądrzej, raz głupiej, jak to zawsze w tego typu dyskusjach. Nie będę wstawiał więcej cytatów, bo było to bardzo podobne do tego, co teraz. Niewiele się zmieniło do dzisiaj.

Niestety ostatnio widzę coraz częstsze ataki w tym wątku i obawiam się, że niedługo skończy się to "obrzucaniem się błotem", więc mam taką propozycję dla: zawijan, Jarecki, Wlodek_PID - czy nie lepiej zamiast się kłócić i zacietrzewiać zacząć współpracować korzystając z efektu synergii ?

10.06.2009r. doszliśmy do porozumienia, że wykonamy takie badania porównawcze (obiecałem, że wykonam je za darmo).

Co było potem – to już wiecie, bo pisze się o tym bogato na tym forum.

Czy warto jeszcze raz rozpocząć współpracę?

Mnie się już nie chce.

Edytowane przez zawijan

Tak się składa Zawijan,że ja również zapisałem na wszelki wypadek treść oryginalnego artykułu, który wówczas wysmarowałeś.

Po tej wojnie zmieniłeś treść wpisu na blogu i doszliśmy do porozumienia, że pewne rzeczy znikną.

Za co byłem wdzięczny i podziękowałem.

Nie rozumiem zatem po co do tego wracasz?

WYSTARCZYŁO ZWYKŁE, LUDZKIE "PRZEPRASZAM" W STOSUNKU DO WŁODKA ZA ZARZUTY, KTÓRE PADŁY W OSTATNIM CZASIE Z TWOICH UST.

Rozpoczynasz przepychanki i burze a później się dziwisz,że zbierasz gromy.

Zaatakowałeś tutaj Włodka, więc włączył się do dyskusji, zadał Ci kilka niewygodnych pytań (kulturalnie), to stwierdziłeś,że kończysz współpracę.

Dla mnie mało logiczne jest stwierdzenie czekam 10miesięcy, ale kończę współpracę.

Albo się czeka, albo się kończy współpracę.

Edytowane przez Jarecki79

Trzeba wstawić jakieś pytanie bo się gorąco robi przy tych piecach, a to już maj. Jak często będę schodzić do piwnicy mając piec z podajnikiem? Załóżmy temp na zewnątrz -5. Przypominam domek ok 80m dobrze ocieplony?

Witam

No przy takiej powierzchni i dobrym ociepleniu to koleżanka faktycznie powinna bardzo rzadko schodzić do kotłowni a zużycie ekogroszku łącznie z CWU powinno być małe. SUSPENSER jak napisał schodzi w zimę przy dużych mrozach co 6, 7 dni. Zakładając, że zbiornik na ekogroszek będzie miał ze 180 litrów pojemności to powinno się go w takim przypadku tankować nie częściej niż co kilkanaście dni. Moje założenie jest b. prawdopodobne skoro w poprzednim sezonie grzewczym przy moich 240 m2 tankowałem minimum co 6 a maximum co 11 dni. http://www.czp.pl/cieplnik/notowania/2010-2011.html.

Oczywiście ja w sezonie grzewczym zaglądam do kotłowni częściej bo prawie co dziennie np wracając z pracy - aby zobaczyć co się tam dzieje.

czp01 zaoszczędzona tona to zasługa zmiany węgla? masz pojemny zbiornik 180kg to dużo. Jaką kaloryczność ma ten Twój eko i ile płaciłeś za tonę?

Zbiornik ma podane 175 litrów pojemności ale wchodzi nawet deczko ponad 180 kg ( ważyłem). Ekogroszek przywiózł mi kierowca prosto z kwk Julian i razem z transportem wyszło mi po 673 zł za tonę. W tym roku będzie drożej. Na świadectwie ten Pieklorz ma podaną kaloryczność 28,2 MJ/kg ale jaką ma faktycznie to trudno powiedzieć. Zaoszczędzona tona to po prostu tylko zasługa wygrzania się budynku ( tak myślę) . Dom był dopiero co postawiony a więc na pewno troche wilgotny i nie wygrzany no i trzeba doliczyć większe doświadczenie użytkownika. Ekogroszek był ten sam.

Odpiszę w tym miejscu...

Wojtek, osoby takie jak Ty są bardzo cenne ze względu na możliwość wykonania poprawek.

Podobny stosunek mam do Minertu, Budowniczego, Karoki czy Suspensera, jak tez osób korzystających z rt09pid m.in Trociu czy Pawelo, czy KK84 .

Jak kogoś pominąłem, przepraszam.

Szanuję cenne uwagi, korzystam z nich w swojej pracy.

Każda normalna, wyważona opinia jest cenna.

Chciałem tylko wyprostować informację, jakoby nie było na rynku palnika z wymiennymi głowicami zmieniającymi wydajność palnika (jego moc).

Taki produkt jest, ma na chwile obecną 3 wymienne głowice zmieniające jego max. moc. Ma także bardzo wygodny system czyszczenia.

Spala ekogroszki oraz miały węglowe, możliwa jest tez technologia tzw współspalania pellets czy ziarna owsa.

Do tej pory nikt nie zamawiał 2szt głowic do jednego kotła, ale jest to możliwe od dość dawna.

Pozdrawiam i miłego wieczoru :)

Odpiszę w tym miejscu...

Do tej pory nikt nie zamawiał 2szt głowic do jednego kotła, ale jest to możliwe od dość dawna.

Pozdrawiam i miłego wieczoru :)

bo mało kto ma pojecie co to sprawność i z czym to się je.

A później snują wywody, że węgiel jest be, bo taniej gazem wychodzi.

Uważają, że jak kupią mercedesa wśród kotłów to są kimś lepszym ...

Odpiszę w tym miejscu...

... osoby takie jak Ty są bardzo cenne ze względu na możliwość wykonania poprawek.

Podobny stosunek mam do Minertu, Budowniczego, Karoki czy Suspensera, jak tez osób korzystających z rt09pid m.in Trociu czy Pawelo, czy KK84 .

Jak kogoś pominąłem, przepraszam.

Szanuję cenne uwagi, korzystam z nich w swojej pracy.

Każda normalna, wyważona opinia jest cenna.

"I to Ci się chwali" !!!

Niech KAŻDY robi swoją robotę jak najlepiej potrafi to wszyscy będą mieli z tego pożytek! (nie jestem politykiem hi...:))

Akurat tak się trafiło, że "mam co mam" i do skutku będę to poprawiał! Z moich uwag, zachcianek, życzeń niech korzystają wszyscy. Ja patentów nie mam zamiaru robić, nie moja działka. A że czasem komuś "w pięty pójdę" ... z góry sory...

Pozdrawiam.:)

Witam

No przy takiej powierzchni i dobrym ociepleniu to koleżanka faktycznie powinna bardzo rzadko schodzić do kotłowni a zużycie ekogroszku łącznie z CWU powinno być małe. SUSPENSER jak napisał schodzi w zimę przy dużych mrozach co 6, 7 dni. Zakładając, że zbiornik na ekogroszek będzie miał ze 180 litrów pojemności to powinno się go w takim przypadku tankować nie częściej niż co kilkanaście dni. Moje założenie jest b. prawdopodobne skoro w poprzednim sezonie grzewczym przy moich 240 m2 tankowałem minimum co 6 a maximum co 11 dni. http://www.czp.pl/cieplnik/notowania/2010-2011.html.

Oczywiście ja w sezonie grzewczym zaglądam do kotłowni częściej bo prawie co dziennie np wracając z pracy - aby zobaczyć co się tam dzieje.

Imponujące.... podziwiam za cierpliwość i gratuluję oszczędności.

Czp01 zapomniał dodać że prawie w całym domu ma tem. ok 20st , a tam gdzie siedzi ok 22 st ? Zgadłem? 240 m2 to sporo, chyba że masz dom pasywny bez straty ciepła?

A co powiecie o tym? Pale w piecu od września do teraz ,miałem zakupione 6,5t paliwa w domu 26* bez okłamywania. :)

Metraż praktycznie ten sam :)

Czp01 zapomniał dodać że prawie w całym domu ma tem. ok 20st , a tam gdzie siedzi ok 22 st ? Zgadłem? 240 m2 to sporo, chyba że masz dom pasywny bez straty ciepła?

No nic nie zapomniał dodać - i rzetelnie opisuję problem grzania mojego domku na swojej stronie. Temperaturę trzymam w okresie zimowym od 22 do 23 st. C, z tym, że więcej jest w łazienkach a mniej jest w garderobie bo tam nie włączam podłogówki (otwarta przestrzeń). Do tej ilości ekogroszku zużywam gdzieś na sezon 1,5 łupków dębowych w kominku to należy to też doliczyć. Dom z phorotermów 38 cm plus 10 steropian a poddasze i skosy 25 cm wełny plus dachówka ceramiczna i tyle. Dom podniesiony w całości do góry na przyziemiu 2,20 m ponad poziom terenu to może tak nie ciągnie zimnem. Przyziemia poza pralnią i kotłownią nie ogrzewam. Mam tylko zwykłą wentylację grawitacyjną a szkoda bo jakoś ten temat przegapiłem (mogła być mechaniczna z rekuperatorem)Dom niestety ma jakieś straty ciepła.

No w nocy przykręcamy grzejniki w dwóch sypialniach aby było chłodniej - to też to może jest jakaś minimalna oszczędność.

Edytowane przez czp01

Ważna też jest kaloryczność opału jak się dowiaduję że mój eko może mieć 22kJ/kg to nie wygląda różowo, ale tłumaczy większe spalanie. Szkoda że nie można samemu sprawdzić kaloryczności.

można

montujesz ciepłomierz i widzisz efekt tego czym palisz i jak palisz