Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może sprawy sterowników zostaw lepiej na boku, bo na tym się nie znasz.

Ustalmy, że eCoal jest dobrym produktem, Cobra także.

Warto jednak omówić temat owych, przykładowych 10kW:

1. Palniki sprzedaje się np. jako 15kW, ale patrząc w karty produktu często można wyczytać,że ich zakres mocy dochodzi do np.18kW

Rozmawiając o palniku 10kW powinniśmy myśleć zatem o urządzeniu, którego deklarowana i zmierzona moc znamionowa wynosi 10kW

2. Kocioł, jeżeli konstruujemy wymiennik, który ma osiągać 10kW, powinien mieć on nieco większy palnik, aby taką moc uzyskał. Tutaj mówimy już o zestawie, czyli kocioł+palnik+sterownik+dmuchawa.

Możemy się chyba zgodzić, że deklarowana moc 10kW nie kończy możliwości danego kotła, wyjaśnię dlaczego:

np. podczas badań takiego maleństwa np. z palnikiem 15kW na 10kW będziemy mieli sprawność np. 85%, przy temp. spalin np. 170st.C

ten sam kocioł można "ustawić" na 12kW, wówczas przy takim palniku np. sprawność wyniesie 83% a temp. spalin 210st.C

Limitem z jednej strony jest palnik a z drugiej wymiennik.

Kiedyś wspomniałeś już o tzw wąskim gardle, czyli palniku. Z mniejszego palnika zestaw w postaci kocioł+palnik nic więcej nie wydusi. Odwrotnie tj. większy palnik w małym wymienniku - zawsze jest to możliwe do jakiś granic przyzwoitości. Za takie granice uważam temp. spalin na poziomie ograniczonym przez stosowane przepisy i normy, czyli 300st.C.

CZY MOŻESZ SIĘ Z TYM ZGODZIĆ?

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Jarecki tem. spalin powyżej 200st? To masakra tyle ciepła w komin? Teraz już bym nie kupił kotła bez czujnika spalin. 300st w komin? to chyba żarty. Teraz opał jest zbyt drogi żeby ogrzewać komin i atmosferę, jedyne rozwiązanie gdy ktoś kupi taki piec to zamontowanie dodatkowego wymiennika na czopuchu jak to ma Czp01.

Panie Jarecki tem. spalin powyżej 200st? To masakra tyle ciepła w komin? Teraz już bym nie kupił kotła bez czujnika spalin. 300st w komin? to chyba żarty. Teraz opał jest zbyt drogi żeby ogrzewać komin i atmosferę, jedyne rozwiązanie gdy ktoś kupi taki piec to zamontowanie dodatkowego wymiennika na czopuchu jak to ma Czp01.

Twoja wypowiedź świadczy tylko o tym,że wiedzę n/t kotłów masz = ZERO

Zapytaj lepiej Zawijana jaka była temp. spalin dla 100%mocy w Twoim Ogniwie 25kW czy tam 15kW, czy jaki tam wyrób masz....

Nie ma producenta kotłów, który oferuje model na ekogroszek z temp. spalin na mocy znamionowej <100st.C

Takie temp. są możliwe tylko, gdy kotły pracują na niskich mocach, w obrębie np.30%mocy

Zawijan, aby Darase już nie wypisywał głupot, bardzo proszę, abys podał:

1. Temp. spalin na 100%mocy dla modelu Ogniwo EKO 25kW

2. Temp. spalin na 100%mocy dla modelu Ogniwo EKO 15kW

oraz dla nowych kotłów:

1. Temp. spalin na 100%mocy dla modelu Ogniwo EKO PLUS 25 czy tam 26kW

2. Temp. spalin dla 100%mocy dla modelu Ogniwo EKO PLUS 16kW

Pan Jarecki napisał "Nie ma producenta kotłów, który

oferuje model na ekogroszek z temp.

spalin na mocy znamionowej

<100st.C" nie pisałem mniej niż 100 tylko 200 a to chyba różnica. Pana kotły pracują powyżej 200st? to gratuluję oszczędności :) Moja wiedza "zerowa" odróżnia stratę kominową.

Panie Jarecki robisz to co ryba w sieci, nie produkuję piecy Ogniwo, dla mnie ważne jest żeby tem. spalin w największe mrozy nie przekraczała 200st i to wszystko. Chyba że ktoś lubi atmosferę ogrzewać.

Nudno tu było bez pana ;)

Chciałem Ci cos odpisać, abyś zrozumiał pewne procesy, ale się jeszcze wstrzymam.

Poczekaj na odp. Zawijana.

dla przypomnienia np. Skam-P Premium 17kW 170st.C na 100%mocy i 102st.C na 30%mocy

Edytowane przez Jarecki79

Jarecki do zawijana:

Może sprawy sterowników zostaw lepiej na boku, bo na tym się nie znasz.

Jarecki do darase:

Twoja wypowiedź świadczy tylko o tym,że wiedzę n/t kotłów masz = ZERO

Dziwię Ci się Jarecki, że chce Ci się jeszcze dyskutować z takimi głupkami. Czy to nie jest dla Ciebie strata czasu?

Nie będę się wypowiadał za darase, tylko za siebie. Coś tam trochę na sterownikach się znam. Wiem np. że Cobra jest sterownikiem kolorowym. Chciałem tylko pogłębić swoją wiedzę. Ale jak nie chcesz mi w tym pomóc – to nie. Nie umrę od tego.

Zawijan, pewna pani - polityk też coś tam coś tam wiedziała.

Tymczasem proszę o fachową, merytoryczną, czysto techniczna odpowiedź na post:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=4719696&viewfull=1#post4719696

być może coś to rozjaśni koledze, jak nie, to dalej spokojnie można pewne sprawy wytłumaczyć.

Tymczasem proszę o fachową, merytoryczną, czysto techniczna odpowiedź na post:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=4719696&viewfull=1#post4719696

Niestety. Nie potrafię zrozumieć, co chcesz mu wyjaśnić.

Ale - wyjaśniaj. Może i mnie coś się rozjaśni.

Nie rób bigosu, nie rozwalaj wątku, nie rozciągaj bez sensu wypowiedzi, nie zachowuj się ....

Odrobina kultury mile widziana.

Odpowiedz krótko, fachowo w temacie jakie temp. spalin miały kotły Ogniwo na 100%mocy.

Podaj te dane, później porozmawiamy dalej.

Nie mędrkuj, tylko wyjaśniaj.

Odpowiedz krótko, fachowo w temacie jakie temp. spalin miały kotły Ogniwo na 100%mocy.

Podaj te dane, później porozmawiamy dalej.

Chyba trafiłeś w czuły punkt, bo zawijan się "wymiguje" od odpowiedzi.

Mnie też to interesuje [i pewnie innych też], więc mam nadzieję, że zawijan jednak odpowie ...

Z drugiej strony z tym ZERO w komentarzu na wpis darase chyba Cię poniosło.

Czy możliwości tego super sterownika kończą się na tej tapecie, czy też można mu wgrać jeszcze więcej? Może jakiś ciekawy filmik? A co z dźwiękiem? Film bez dźwięku...? Może przynajmniej jakąś dobrą muzykę (clipy)?

Jacku,

Jeśli zamówisz kilkaset sztuk, zrobię Ci z filmami

i z dźwiękiem. Dla mnie to żaden kłopot... :-)

Włodek

Z drugiej strony z tym ZERO w komentarzu na wpis darase chyba Cię poniosło.

Z dosadnością trochę może faktycznie przesadziłem. Za dosadność przepraszam.

Jak się łaskawie dowiemy jakie są temp. spalin w kotłach ogniwo, wyjaśnię dlaczego tak napisałem.

Zresztą to był komentarz Darase nie w temacie, bo mieliśmy ustalić co to znaczy palnik 10kW a co to znaczy kocioł 10kW.

Nadal się też nie dowiedziałem, czy się na takie wyjaśnienia Zawijan zgadza, a chciał przecież ustalić merytoryczny poziom dyskusji w tym temacie.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=4719533&viewfull=1#post4719533

Mieliśmy to uzgodnić, aby nie dyskutować na zasadzie "ja o chlebie - Ty o niebie"

1. GRZECZNIE PROSZĘ O POTWIERDZENIE, CZY WYJAŚNIENIA SA SŁUSZNE

2. GRZECZNIE PROSZĘ O PODANIE TEMP. SPALIN KOTŁÓW OGNIWO NA 100% MOCY

Zwijan, Darase,

Postaram się pomóc, w miarę możliwości.

1. W drugiej połowie lutego, przy mrozach, na kotle Michał Suski dom

mamy temperatury spalin od 150'C do 200'C przy temperaturze

wody ok. 50'C. Twierdzę, że moc kotła jest ok. 50%.

I twierdzę, że dla 100% temp. spalin będzie ok. 250'C.

2. Odpowiedziałem Zawijanowi w sprawie filmów. Czy mogę oczekiwać

odpowiedzi na proste pytanie :

Czy spalanie eCoala na poziomie 12...14% tlenu i 9% CO2 można uznać

za optymalne? A może chodzi o to, żeby nadmiar tlenu schłodził

spaliny ? :-) :-)

Pozdrowienia,

Włodek

Ciebie to nie interesuje i nic w tym złego nie ma.

Ale jak wyliczyłeś te 95% użytkowników, takich jak Ty? Masz taki licznik?

Licznika nie mam.

Ale ilu użytkowników tegoż forum posiadających kotły na ekogroszek ma zamontowane ciepłomierze????

Śmiem twierdzić, że ich liczba w stosunku do posiadaczy kotłów na ekogorszek nie posiadających tegoż instrumentu jest znikoma, i będzie to pewno mniej niż 5%. Można by też zrobić ankietę - ale musiałby każdy oddać głos, a to raczej mało prawdopodobne.

Nie ma się co czarować: ludziska kupują w większości kotły na alledrogo za 4-5 tysięcy i są zadowoleni. Montują i są szczęśliwi - obce im są wszelkie "wodotryski" i "ulepszacze". Każdy patrzy aby było jak najtaniej.

A żeby nie było wątpliwości, to każdy może sobie zamontować co tylko chce....... ja nie zamontuje po to, żeby zaspokoić swą próżność.... mnie to nie kręci.

Ten temat znaczy dla mnie tyle samo, co wyższość czyszczenia kotłów z kanałami poziomymi nad kotłami z kanałami pionowymi.

:)

już samo to zdanie mówi samo za siebie

nie wiesz o czym piszesz, a piszesz, twierdzisz że bez sensu i że 95% użytkowników nie chciało by móc rozróżnić dobry groch od złego, zanim kupi 5t na zimę

specjalnie dla ciebie:

ciepłomierz ma podstawowe zadanie obliczać ilość przekazanego na instalacje ciepła i pokazuje tę ilość w GJ lub kWh, dop. na tej podstawie można próbować obliczać kaloryczność czy sprawność

No ok..... jeśli czujesz potrzebę takiej wiedzy to ja to rozumiem...... ja tej potrzeby nie mam. I nawet nie to że bym tego nie pojął! tylko lubię robić cokolwiek mając przekonanie że jest to mi do czegoś potrzebne. W tym konkretnym przypadku tego przekonania mi brak.