Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fachowcy zapomnieli,że temperatura spalin nad palnikiem może być na poziomie 800st jak i 1200st. Oraz ,że ilość oddanego ciepła będzie proporcjonalna to różnicy temperatur: nad palnikiem i w czopuchu.Tak na marginesie jeżeli komin biegnie środkiem budynku to ciepło z komina zostaje w budynku. W moim przypadku na wejściu komina np.jest 180st to na wyjściu jest już ok 50st.

Nie mogli zapomnieć, bo tego wiedzieli. Przecież oni są przekonani, że w kotle wystarczy mierzyć tylko temperaturę wody, aby wszystko hulało dobrze. Więc niczego więcej nie mierzą. Oczywiście poza badaniami atestacyjnymi.

A już takie bzdury, jak sprawność kotła? Przecież taka wiedza tylko mąci.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak np. możesz to sprawdzić w kotle Klimosz Ling Duo 25kW temp. spalin = 204,7 obok wymogi przepisów 300st.C

Klimosz, Ling Duo 15kW - 174st.C obok wymogi norm 300st.C

Weber - Reto Duo 15kW 205st.C, Reto Duo 25kW 210st.C

Nasz Skam-P 17kW - 170,2st.C obok wymogi norm 300st.C

No, fajnie.

I co z tego wynika?

To nie węgiel kupiłeś słabszy tj. 22MJ/kg tylko Twoje Ogniwo chodziło ze średnią sprawnością 60%podczas tego sezonu a spaliłeś mało, bo Twój dom ma małe zapotrzebowanie na ciepło. Chwaliłeś się niskimi temp. spalin na poziomie 80st.C, zatem ruch spalin jest wolny a intensywność wymiany ciepła spada, co dla Ciebie w skali sezonu skończyło się takim wynikiem.

Aleś walnął.

A z jaką sprawnością chodził w sezonie Twój skam-p?

A ruch spalin był w nim wolny czy szybki?

Podaj jakieś wyniki - to ja Ci podam w rewanżu swoje.

Może Włodek_PID też poda jakieś swoje wyniki (może z tej Pumy, którą badał u mnie) - to podam mu w rewanżu jaka jest sprawność kotła przy 14% tlenu.

I może nawet spróbuję mu wyjaśnić znaczenie pojęcia "optymalny"? Jak będę w dobrym humorze.

Co z Wami? Macie jakieś wyniki? Czy macie tylko proroctwa?

Jack wyciągasz zbyt dalekie wnioski

Nie kupiłeś złego kotła.

Zwyczajnie tak to wychodzi w trakcie sezonu,że średnia sprawność kotła mieści się w przedziale 60-70% niezaleznie od producenta kotła, zależy od doboru wielkości kotła, palnika itd.

Nie podam jak chodził mój Skam-P, bo w domu mam inny kocioł :p

Tak jak mówi Vld mocno by się większość z Was zdziwiła.

Zawijan podasz te temp. spalin? Czy dalej będziesz się sianem wykręcał?

ps. przy poziomie CO2 13% teoretycznie lambda może wynosić w przybliżeniu 1,5

przy poziomie 9% teoretycznie przy dobrych "wiatrach" 2,1.

Edytowane przez Jarecki79

podchodząc z marszu i podstawowa wiedzą ustawień sterownika sprawność raczej jest w granicach 50-60%

o 60-70% to już trzeba się postarać, ustawić nie za dużo powietrza, zadbać o dobre dopalanie i wyczyścić dobrze kocioł może nawet jakiś turbulator tu czy tam włożyć. A jak niektórzy wiedzą przy dzisiejszych cenach grochu i sprawnosci 50-60% taniej wychodzi grzać gazem w kondensacie.

podchodząc z marszu i podstawowa wiedzą ustawień sterownika sprawność raczej jest w granicach 50-60%

o 60-70% to już trzeba się postarać, ustawić nie za dużo powietrza, zadbać o dobre dopalanie i wyczyścić dobrze kocioł może nawet jakiś turbulator tu czy tam włożyć. A jak niektórzy wiedzą przy dzisiejszych cenach grochu i sprawnosci 50-60% taniej wychodzi grzać gazem w kondensacie.

Czysty kocioł wpadający w przedmuch lub ognik pid tylko przy obniżeniu nastawy na niską i poprowadzeniu na 30%mocy daje sprawność ponad 70%, uważam,że granice 60-70% są jak najbardziej realne bez większych trudów przy pracy kotła na odpowiednim zakresie mocy oraz okresowym czyszczeniu wymiennika.

Mogę się jednak zgodzić,że dostając kocioł ze zwykłym sterem w dodatku nie ustawionym przez producenta kotła pod daną moc kociołka mało rozumiejący jeszcze użytkownik będzie osiągał wyniki bliżej tych 50%

Nie mogli zapomnieć, bo tego wiedzieli. Przecież oni są przekonani, że w kotle wystarczy mierzyć tylko temperaturę wody, aby wszystko hulało dobrze. Więc niczego więcej nie mierzą. Oczywiście poza badaniami atestacyjnymi.

A już takie bzdury, jak sprawność kotła? Przecież taka wiedza tylko mąci.

Widziałem wiele wpisów, z których wynikało, że

użytkownicy eCoala uważają, że "nic nie muszą

zmieniać, a sterownik robi wszystko za nich".

Celem tej dyskusji jest skłonienie ich do refleksji,

za jaką cenę się to dzieje. W wielu wypadkach

mogliby poprawić spalanie ręcznie, ale sterownik nie

daje im szansy....

Co do mojej wiedzy, to odpowiadam uśmiechem... :)

I dodam, że chętnie się nauczę nowych rzeczy od każdego.

Pozdrowienia,

Włodek

Widziałem wiele wpisów, z których wynikało, że

użytkownicy eCoala uważają, że "nic nie muszą

zmieniać, a sterownik robi wszystko za nich".

Celem tej dyskusji jest skłonienie ich do refleksji,

za jaką cenę się to dzieje. W wielu wypadkach

mogliby poprawić spalanie ręcznie, ale sterownik nie

daje im szansy....

I dodam, że chętnie się nauczę nowych rzeczy od każdego.

Pozdrowienia,

Włodek

Panie Wlodku jak Pan myśli? Ilu użytkowników potrafi bez aparatury pomiarowej dopasować parametry spalania w sterowniku dwustanowym ,na poziomie który gwarantuje eCoal? Można doregulować sterownik dwustanowy lepiej niż eCoala, ale bez aparatury jest to bardzo mało prawdopodobne, gdyż różnica pomiędzy eCoalem a sterownikiem dwustanowym doregulowanym na aparaturze pomiarowej jest niewielka. Szczerze wątpię żeby Panu osobiście się udało dostosować tak parametry spalania ,bez potrzebnego sprzętu.

Panie Wlodku jak Pan myśli? Ilu użytkowników potrafi bez aparatury pomiarowej dopasować parametry spalania w sterowniku dwustanowym ,na poziomie który gwarantuje eCoal? Można doregulować sterownik dwustanowy lepiej niż eCoala, ale bez aparatury jest to bardzo mało prawdopodobne, gdyż różnica pomiędzy eCoalem a sterownikiem dwustanowym doregulowanym na aparaturze pomiarowej jest niewielka. Szczerze wątpię żeby Panu osobiście się udało dostosować tak parametry spalania ,bez potrzebnego sprzętu.

Nie jest tak źle, mały energetyk kiedyś pięknie to opisał.

Na pewno ustawię lepiej niż eCoal :-). Podobnie każdy

z Was. Uwierzcie trochę w siebie!

Zawijan na pewno ma te wyjaśnienia. Nie chcę powielać

nie swoich mądrości.

Pozdrowienia,

Włodek

Aha, jeszcze jedno.

Cały czas powtarzam, że problemem nie jest dobór nastaw

do opału. To się robi raz na jakiś czas.

Problemem jest dobór nastaw do zmiennego odbioru ciepła.

Tu też ustawisz lepiej niż sterownik, z tym, że odbiór ciepła

zmienia się wiele razy w ciągu doby, więc musiałbyś mieszkać

w kotłowni.

Sterownik 2-stanowy nie da sobie z tym rady.

Pozdrowienia,

Włodek

Tak tak Jarecki to jasnowidz. Dom z roku 1998 słabo docieplony o wymiarach 9.5m na 11m plus dwie przybudówki to razy 2 kondygnacje tj. 215m2. Po odliczeniu ścian, kotłowni wyszło 150m2. Jarecki gdy chciałem kupić piec od niego doradzał mi Skam-p 25kw. Nie mam ani 26kw, ani 25kw, ani 24kw. Mam małe Ogniwo 15kw i spokojnie daje radę. Może na mój dom musiałby być piec Skam-p 25kw, ale poco przepłacać. Nigdy nie pisałem że w czasie mrozów miałem tem. spalin 80st, tem. sp. była w okolicach 150st. To co "chłopie" napisałeś to fantastyka a Ty jesteś "fantastą". Pomyśl jeśli w tak małym piecu z tak małą ilością wody jest palnik wyciągający 30kw to logiczne że max tem. spalin może być duża. Teraz docieplam 3 ściany.

darase jak masz 150m2 do ogrzania, to 15-17kW jest doborem kotła właściwym, z całą pewnością nie doradzałem Ci 25kW na 150m2.

Jak podawałeś do ogrzania 170 czy 180m2 i mówiłeś o starszym budownictwie, to wówczas jestem skłonny polecić 25kW

Twierdzę natomiast,że ogólna sprawność Twojego kotła na podstawie danych, które podałeś w trakcie tego sezonu wychodziła w granicy 60%.

Kup sobie ciepłomierz, to będziesz wiedział trochę więcej, być może coś logicznego wykombinujesz, aby sprawę poprawić.

tutaj piszesz o 80st.C w swoim kotle:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=4710413&viewfull=1#post4710413

a także tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177725-Sterowanie-kot%C5%82em-za-pomoc%C4%85-internetu-lub-wifi&p=4711454&viewfull=1#post4711454

Sam się przekonasz,czy po dodaniu nastaw ręcznych wyjdzie Ci to lepiej. Poczekajmy do jesieni.

Edytowane przez Jarecki79

Więc śmiej się, śmiej.

Czy mogę oczekiwać odpowiedzi na proste pytanie :

Czy spalanie eCoala na poziomie 12...14% tlenu i 9% CO2 można uznać za optymalne? A może chodzi o to, żeby nadmiar tlenu schłodził spaliny ? :-) :-)

Czy może masz na myśli wyniki osiągnięte przez sterownik PUMA w trakcie badań wykonanych przez Ciebie w naszym instytucie (tlen 15%)?

Przypomnij sobie najpierw te wyniki

http://zawijan.wordpress.com/z-historii-krotkiej-badania-pewnej-pumy/

Nie mówię o pracy kotła przy zasilaniu miałem, tylko o pracy przy zasilaniu groszkiem (pierwszy wykres).

To tylko taki drobny przyczynek do tematu. Teraz możemy dyskutować o tym, co to są parametry optymalne.

Do dyskusji o mocach, sprawnościach i temperaturach powrócę w dalszych wpisach.

Więc śmiej się, śmiej.

Czy może masz na myśli wyniki osiągnięte przez sterownik PUMA w trakcie badań wykonanych przez Ciebie w naszym instytucie (tlen 15%)?

Nie mówię o pracy kotła przy zasilaniu miałem, tylko o pracy przy zasilaniu groszkiem (pierwszy wykres).

To tylko taki drobny przyczynek do tematu. Teraz możemy dyskutować o tym, co to są parametry optymalne.

Jacku,

Po raz kolejny podajesz tendencyjne informacje :-) Ale

ja się nie gniewam, raczej mnie to bawi...

Puma w tym badaniu miała 15% tlenu przy mocy 30% czyli 6.5kW.

A eCoal miał te 12... 14% przy 20kW. Zastanów się, zanim znowu

coś napiszesz...

Pozdrowienia,

Włodek

Nie jest tak źle, mały energetyk kiedyś pięknie to opisał.

Na pewno ustawię lepiej niż eCoal :-). Podobnie każdy

z Was. Uwierzcie trochę w siebie!

Zawijan na pewno ma te wyjaśnienia. Nie chcę powielać

nie swoich mądrości.

Pozdrowienia,

Włodek

Akurat zdanie mam od Pana rożne- Pana parametry spalania nie interesują.

Więc śmiej się, śmiej.

a czy doiliście do konsensusu co było powodem nieradzenia sobie pumy z miałem?

na pierwszy rzut oka widać, że i ciśnienie i spaliny są niższe czyli obrotu dmuchawy są niższe.

o ile przy groszku napowietrzanie było nawet trochę za dobre bo tlen ok 20% to przy miale moim zdaniem wyraźnie brakowało powietrza i prawdopodobnie kopczyk na palniku rósł aż do przesypywania żaru.