Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak tak Jarecki to jasnowidz. Dom z roku 1998 słabo docieplony o wymiarach 9.5m na 11m plus dwie przybudówki to razy 2 kondygnacje tj. 215m2. Po odliczeniu ścian, kotłowni wyszło 150m2. Jarecki gdy chciałem kupić piec od niego doradzał mi Skam-p 25kw. Nie mam ani 26kw, ani 25kw, ani 24kw. Mam małe Ogniwo 15kw i spokojnie daje radę. Może na mój dom musiałby być piec Skam-p 25kw, ale poco przepłacać. Nigdy nie pisałem że w czasie mrozów miałem tem. spalin 80st, tem. sp. była w okolicach 150st. To co "chłopie" napisałeś to fantastyka a Ty jesteś "fantastą". Pomyśl jeśli w tak małym piecu z tak małą ilością wody jest palnik wyciągający 30kw to logiczne że max tem. spalin może być duża. Teraz docieplam 3 ściany.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

darase jak masz 150m2 do ogrzania, to 15-17kW jest doborem kotła właściwym, z całą pewnością nie doradzałem Ci 25kW na 150m2.

Jak podawałeś do ogrzania 170 czy 180m2 i mówiłeś o starszym budownictwie, to wówczas jestem skłonny polecić 25kW

Twierdzę natomiast,że ogólna sprawność Twojego kotła na podstawie danych, które podałeś w trakcie tego sezonu wychodziła w granicy 60%.

Kup sobie ciepłomierz, to będziesz wiedział trochę więcej, być może coś logicznego wykombinujesz, aby sprawę poprawić.

tutaj piszesz o 80st.C w swoim kotle:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=4710413&viewfull=1#post4710413

a także tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177725-Sterowanie-kot%C5%82em-za-pomoc%C4%85-internetu-lub-wifi&p=4711454&viewfull=1#post4711454

Sam się przekonasz,czy po dodaniu nastaw ręcznych wyjdzie Ci to lepiej. Poczekajmy do jesieni.

Edytowane przez Jarecki79

Co do mojej wiedzy, to odpowiadam uśmiechem... :)

Więc śmiej się, śmiej.

Czy mogę oczekiwać odpowiedzi na proste pytanie :

Czy spalanie eCoala na poziomie 12...14% tlenu i 9% CO2 można uznać za optymalne? A może chodzi o to, żeby nadmiar tlenu schłodził spaliny ? :-) :-)

Czy może masz na myśli wyniki osiągnięte przez sterownik PUMA w trakcie badań wykonanych przez Ciebie w naszym instytucie (tlen 15%)?

Przypomnij sobie najpierw te wyniki

http://zawijan.wordpress.com/z-historii-krotkiej-badania-pewnej-pumy/

Nie mówię o pracy kotła przy zasilaniu miałem, tylko o pracy przy zasilaniu groszkiem (pierwszy wykres).

To tylko taki drobny przyczynek do tematu. Teraz możemy dyskutować o tym, co to są parametry optymalne.

Do dyskusji o mocach, sprawnościach i temperaturach powrócę w dalszych wpisach.

Więc śmiej się, śmiej.

Czy może masz na myśli wyniki osiągnięte przez sterownik PUMA w trakcie badań wykonanych przez Ciebie w naszym instytucie (tlen 15%)?

Nie mówię o pracy kotła przy zasilaniu miałem, tylko o pracy przy zasilaniu groszkiem (pierwszy wykres).

To tylko taki drobny przyczynek do tematu. Teraz możemy dyskutować o tym, co to są parametry optymalne.

Jacku,

Po raz kolejny podajesz tendencyjne informacje :-) Ale

ja się nie gniewam, raczej mnie to bawi...

Puma w tym badaniu miała 15% tlenu przy mocy 30% czyli 6.5kW.

A eCoal miał te 12... 14% przy 20kW. Zastanów się, zanim znowu

coś napiszesz...

Pozdrowienia,

Włodek

Nie jest tak źle, mały energetyk kiedyś pięknie to opisał.

Na pewno ustawię lepiej niż eCoal :-). Podobnie każdy

z Was. Uwierzcie trochę w siebie!

Zawijan na pewno ma te wyjaśnienia. Nie chcę powielać

nie swoich mądrości.

Pozdrowienia,

Włodek

Akurat zdanie mam od Pana rożne- Pana parametry spalania nie interesują.

Więc śmiej się, śmiej.

a czy doiliście do konsensusu co było powodem nieradzenia sobie pumy z miałem?

na pierwszy rzut oka widać, że i ciśnienie i spaliny są niższe czyli obrotu dmuchawy są niższe.

o ile przy groszku napowietrzanie było nawet trochę za dobre bo tlen ok 20% to przy miale moim zdaniem wyraźnie brakowało powietrza i prawdopodobnie kopczyk na palniku rósł aż do przesypywania żaru.

Jacku,

Po raz kolejny podajesz tendencyjne informacje :-) Ale

ja się nie gniewam, raczej mnie to bawi...

Puma w tym badaniu miała 15% tlenu przy mocy 30% czyli 6.5kW.

A eCoal miał te 12... 14% przy 20kW. Zastanów się, zanim znowu

coś napiszesz...

Coś Ci się pomyliło. Popatrz na drugi wykres http://zawijan.wordpress.com/z-historii-krotkiej-badania-pewnej-pumy/

Jaką moc i jaki tlen tam widzisz przy pracy kotła z eCoalem?

Edytowane przez zawijan

Coś Ci się pomyliło. Popatrz na drugi wykres http://zawijan.wordpress.com/z-historii-krotkiej-badania-pewnej-pumy/

Jaką moc i jaki tlen tam widzisz przy pracy kotła z eCoalem?

Nie potrafię tego dokładnie odczytać, ale chyba jest na eCoalu

tlen ok. 15% i moc ok. 6kW. Wydaje mi się, że jest duży tlenek

węgla.

To badanie - na miale - jest nieudane. Nic na to nie poradzę.

Pozdrowienia,

Włodek

Naprawdę TOBIE tak na tym zależy?

Dlaczego?

A dlatego, że szwagier szuka kotła do kotłowni nowo budowanego domu i wiedząc, że pilnie śledzę fora dot. ogrzewania mam jakieś zorientowanie w temacie zapytał mnie o radę. Poradziłem mu kilka propozycji, wśród nich ogniwo eko za względu na sterownik wymagający niewiele od użytkownika i Twoje uchylanie się od odpowiedzi na proste pytanie dało mi wiele do myślenia. Napisałeś już tyle na temat tych kotłów, dlaczego z tej temperatury robisz taką tajemnicę?

Ja odpowiedziałem na Twoje pytanie, odpowiedz proszę na moje - aby uniknąć nieporozumienia, zadam je raz jeszcze: Jakie są temperatury spalin na wyjściu z kotła ogniwo eko oraz eko plus?

Edytowane przez radams
stylistyka

Nie potrafię tego dokładnie odczytać, ale chyba jest na eCoalu tlen ok. 15% i moc ok. 6kW. Wydaje mi się, że jest duży tlenek węgla.

Czyli nie 20kW. Prawda?

Tlenek węgla jest taki sobie - średnio gdzieś na poziomie 0,15%. Jak na miał i moc 6kW - to wynik dobry.

Norma PN-EN 12809 dopuszcza 1% zawartości tlenku węgla w spalinach.

Edytowane przez zawijan

Napisałeś już tyle na temat tych kotłów, dlaczego z tej temperatury robisz taką tajemnicę?

Ja odpowiedziałem na Twoje pytanie, odpowiedz proszę na moje - aby uniknąć nieporozumienia, zadam je raz jeszcze: Jakie są temperatury spalin na wyjściu z kotła ogniwo eko oraz eko plus?

Temperatury wylotowe spalin, uzyskane w badaniach atestacyjnych wykonanych w IChPW (badaniach na "znak bezpieczeństwa ekologicznego") wynosiły:

dla OGNIWO EKO PLUS 10kW - 163st.C

dla OGNIWO EKO PLUS 16kW - 152st.C

dla OGNIWO EKO PLUS 25kW - 136st.C

dla OGNIWO EKO 15kW - 197st.C

dla OGNIWO EKO 24kW - 197st.C

Tylko nie powtarzaj nikomu tej tajemnicy.

podchodząc z marszu i podstawowa wiedzą ustawień sterownika sprawność raczej jest w granicach 50-60%

o 60-70% to już trzeba się postarać, ustawić nie za dużo powietrza, zadbać o dobre dopalanie i wyczyścić dobrze kocioł może nawet jakiś turbulator tu czy tam włożyć. A jak niektórzy wiedzą przy dzisiejszych cenach grochu i sprawnosci 50-60% taniej wychodzi grzać gazem w kondensacie.

Rozumiem, że masz na myśli ziemny a nie propan.

Widziałem wiele wpisów, z których wynikało, że

użytkownicy eCoala uważają, że "nic nie muszą

zmieniać, a sterownik robi wszystko za nich".

Celem tej dyskusji jest skłonienie ich do refleksji,

za jaką cenę się to dzieje. W wielu wypadkach

mogliby poprawić spalanie ręcznie, ale sterownik nie

daje im szansy....

Włodek

Dobrze że jeszcze nie zdecydowałem ostatecznie i nie dokonałem zakupu. :-)

Temperatury wylotowe spalin, uzyskane w badaniach atestacyjnych wykonanych w IChPW (badaniach na "znak bezpieczeństwa ekologicznego") wynosiły:

To przy 30% czy 100% mocy?

To przy 30% czy 100% mocy?

Jak już wszystko zostanie wyjaśnione odnośnie temperatury przy 100% mocy, to prosiłbym o próbę wyjaśnienia, jak wygląda temperatura przy mniejszych mocach, czyli przy takich przy jakich kocioł pracuje najwięcej w czasie całego sezonu, w kontekście ilości skroplin pojawiających się w kominie. Przyznam, iż szczerze mnie to interesuje, zwłaszcza, że mam komin jaki mam, czyli szału nie ma... Czy wpływ na ilośc skroplin może mieć tryb pracy sterownika, tryb dwustanowy vs tryb ciągły? Wydaje mi się, ale tylko wydaje, że przy pracy dwustanowej to gdy piec pracuje z pełną mocą to w kominie jest za ciepło aby spaliny mogły sie ochłodzić poniżej punktu rosy, gdy piec jest w podtrzymaniu to spalin jest niewiele. Natomiast przy pracy ciągłej (bez wnikania jaki to jest sterownik) myślę, że temp. spalin jest dużo niższa, co w połączeniu z kiepskim kominem może prowadzić do pojawienia się dużej ilości skroplin.

Pozdrawiam

Andrzej

Ufff, doczytałem do końca (300 stron to już niezła książka :)

Po pierwsze chcę podziękować wszystkim, którzy tworzą to forum.

Szczególnie tym, którzy zadali sobie trud i umieścili zdjęcia i filmiki ze swoich kotłowni.

Do tej pory całe życie przemieszkałem w bloku i te informacje są dla mnie bezcenne.

Proszę o pomoc w doborze kotła.

Dom dobrze docieplony (20cm styropianu), okna z potrójną szybą.

powierzchnia 140m2 + garaż 20m2 lekko ogrzewany.

Kocioł w piwnicy w systemie otwartym,

reszta w systemie zamkniętym połączona przez wymiennik (około połowa to podłogówka).

Potrzebuję kotła, który dobrze pracuje na bardzo niskich mocach.

Zakładam dłuższe okresy utrzymywania temperatury tylko ok. 10stopni.

Z góry dziękuję za pomoc.

A w badaniach eksploatacyjnych?