Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Brakuje tu tylko jednej uwagi. Badania atestacyjne kotła (w których określa się tę temperaturę) wykonuje się na kotle "dziewiczo" czystym (powłoki wodne nie mają jeszcze grama narostów pyłowych.

A ja podam dla przykładu, że kocioł 16kW, który w badaniach atestacyjnych miał temperaturę spalin 152st.C, po miesięcznej eksploatacji miał już tę temperaturę 177st.C (przy regularnym czyszczeniu).

Mowa tu oczywiście o pracy na mocy 16kW.

Nie mam ochoty na dalsze przepychanki, dyskusje z Tobą przechodzą zawsze w jakieś dziwne przepychanki, bo nie potrafisz odpowiedzieć na czas i krótko na pytanie.

Odpowiadasz pokrętnie, nie w temacie lub tak późno,że do niczego już odpowiedź nie jest potrzebna.

Swoim stylem pisania podpalasz atmosferę. Ciekawe,że zupełnie normalnie na podobne sprawy i pytania odpowiadasz na innym wątku.

1. Nie chodzi o temp. na 100%mocy w przypadku mojego cytatu i doskonale o tym wiesz.

W cytacie chodzi o to,że poleca się projektowanie wymienników na 180-200st.C, aby przy małym odbiorze ciepła uniknąć zjawiska wykraplania.

ps. np. Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic ma 118st.C temp. spalin na mocy 25kW, ale ma też więcej wentylatorów, w tym wyciągowy z tego, co kojarzę.

2. Wcześniej podawany był przykład zawartości tlenu oraz CO2 dla pełnej mocy a TY oczywiście w odpowiedzi podałeś przykład na mocy 6kW, bo tak Ci lepiej pasowało.

3. Chcesz znać źródło n/t max. temp. spalin - kontaktuj się z instytutem konkurencyjnym, może zamiast wojowania coś pozytywnego ze współpracy takich ośrodków wyniknie

4. Jakimi badaniami chcesz się dzielić, owe wyniki eksploatacyjne będą z kotła z 6, 5 , 4 czy 7-ma kanałami spalinowymi? Będzie to palnik z 4,5cioma członami i z jaką ilościa otworów. Jak te wyniki będą się miały do prototypów oraz obecnie sprzedawanych, uproszczonych kotłów?

Na to nie odpowiadaj, bo pewnie uznasz to za atak, rozpoczniesz następne 2-3strony wojowania.

Najlepiej nie odpowiadaj wcale na ten post, tylko go na spokojnie przetraw.

Ja za dalsze oftopy dziękuję, wolę komuś pomóc niż dyskutować o niczym.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Biorąc pod uwagę ostatnie zdanie sugeruję wybór kotła o mocy 12kW wyposażonego w wymienne głowice spalające, na 80-90%dni zimowych założona mniejsza, aby spalało się dobrze a w razie "wojny" zamiana na większą skutkującą zwiększeniem mocy kotła.

Jarecki, dziękuję za odpowiedź.

Zanim zadam jeszcze jedno pytanie przypomnę krótko co mam do ogrzania:

Dom dobrze docieplony (20cm styropianu), okna z potrójną szybą.

powierzchnia 140m2 + garaż 20m2 lekko ogrzewany.

Potrzebuję kotła, który dobrze pracuje na bardzo niskich mocach.

Zakładam dłuższe okresy utrzymywania temperatury tylko ok. 10stopni.

Przyznam, że trochę się nastawiłem na Sztokera, no i wolałbym uniknąć wymiany głowicy spalającej w trakcie sezonu.

Czy Sztoker dla mnie to raczej za duży kocioł?

Mógłbyś krótko podać za i przeciw Skam-p 12kW - Sztoker w moich warunkach?

Pozdrawiam

Jarek

Sztoker-25 jest polecany przez producenta na pow. od 80 do 250m2

Sam uważam,że najlepiej spisywał się będzie na pow. od ok.120-140 do 180m2 (to mówię na podstawie doświadczenia z tłokami)

Palnik ma małe opory podawania, to jest na plus, ryzyko zerwania zawleczki jest znikome.

Gabarytowo ten typ kotła tez można porównać do tłoka, palnik jest z tyłu kotła, wzdłuz konstrukcji. Szer. to 50cm a długość 119cm

Choć go nie produkuję, to mogę powiedzieć,że jest to bardzo dobrze wykonana konstrukcja.

Skam-P 12kW to natomiast propozycja z nowym typem palnika na miał (do 30mm) oraz ekogroszek, można stosowac miksy z ziarnem owsa czy pelletu do 40%

Mała głowica ma 15kW mocy, duża 25kW. Wymiana nie jest trudna, jest dziecinnie prosta. Wygaszam kocioł, czekam jak przestygnie, podnoszę w górę tylko ostatni człon odlewu, nakładam większy i po zabawie. Przypuszczam jednak,że nie będziesz potrzebował wymienić tej głowicy na większą a na małej zdecydowanie lepiej będzie utrzymać temp. +10st.C przy pow. 140m2, zachowasz większą sprawność.

Ten kocioł to pod względem gabarytów typowy ślimak, czyli palnik z lewej lub prawej strony.

Na głębokość 85cm, szerokość z podajnikiem 130cm, wysokość korpusu 131cm, czyszczony od przodu.

To takie podstawowe różnice.

Jarecki, dziękuję za odpowiedź.

Zanim zadam jeszcze jedno pytanie przypomnę krótko co mam do ogrzania:

Dom dobrze docieplony (20cm styropianu), okna z potrójną szybą.

powierzchnia 140m2 + garaż 20m2 lekko ogrzewany.

Potrzebuję kotła, który dobrze pracuje na bardzo niskich mocach.

Zakładam dłuższe okresy utrzymywania temperatury tylko ok. 10stopni.

Przyznam, że trochę się nastawiłem na Sztokera, no i wolałbym uniknąć wymiany głowicy spalającej w trakcie sezonu.

Czy Sztoker dla mnie to raczej za duży kocioł?

Mógłbyś krótko podać za i przeciw Skam-p 12kW - Sztoker w moich warunkach?

Pozdrawiam

Jarek

Sztoker ma moc 25 kW i będzie mocno przewymiarowany na Twój metraż. Ponadto jest to nowy model, nie ma za wielu użytkowników niestety. Wejdź na strony producentów kotłów - niektórzy maja kalkulatory do obliczania mocy kotła, sam się przekonasz.

Nie mam ochoty na dalsze przepychanki…

… wolę komuś pomóc niż dyskutować o niczym.

Jarecki

Ty to jesteś taki pływak, który umie pływać tylko z głową nad powierzchnią wody. Umiesz pływać. Nie zaprzeczę. Daleko Ci jednak do tego, abyś mógł nazywać siebie asem w tej dyscyplinie.

A wiedza znajduje się pod powierzchnią. Aby ją zdobyć, trzeba – niestety – wsadzić łeb pod wodę i w dodatku trzymać jeszcze otwarte oczy. Próbowałem parę razy wcisnąć Ci łeb pod powierzchnię, ale Ty wtedy zaczynałeś krzyczeć, że chcę Cię utopić. I tak jest dalej i chyba będzie już do końca naszych kontaktów.

Nic jednak – moim zdaniem – nie stoi na przeszkodzie, abyś ciągnął do końca rozpoczęte dyskusje, przynajmniej te, które sam rozpocząłeś. A Ty, jak tylko trzeba wsadzić łeb pod powierzchnię i pogłębić temat, uciekasz z wody, krzycząc, że to przeze mnie.

Mnie to jednak – wybacz – wcale nie rusza. Tematy, które uznam za ważne, będę ciągnął do końca – niezależnie od Twoich dąsów czy wrzasków. Nie dla Ciebie. Ty jesteś niereformowalny. Dla innych, którzy mogą mieć z tego określone pożytki.

Jarecki

Ty to jesteś taki pływak, który umie pływać tylko z głową nad powierzchnią wody. Umiesz pływać. Nie zaprzeczę. Daleko Ci jednak do tego, abyś mógł nazywać siebie asem w tej dyscyplinie.

A wiedza znajduje się pod powierzchnią. Aby ją zdobyć, trzeba – niestety – wsadzić łeb pod wodę i w dodatku trzymać jeszcze otwarte oczy. Próbowałem parę razy wcisnąć Ci łeb pod powierzchnię, ale Ty wtedy zaczynałeś krzyczeć, że chcę Cię utopić. I tak jest dalej i chyba będzie już do końca naszych kontaktów.

Nic jednak – moim zdaniem – nie stoi na przeszkodzie, abyś ciągnął do końca rozpoczęte dyskusje, przynajmniej te, które sam rozpocząłeś. A Ty, jak tylko trzeba wsadzić łeb pod powierzchnię i pogłębić temat, uciekasz z wody, krzycząc, że to przeze mnie.

Mnie to jednak – wybacz – wcale nie rusza. Tematy, które uznam za ważne, będę ciągnął do końca – niezależnie od Twoich dąsów czy wrzasków. Nie dla Ciebie. Ty jesteś niereformowalny. Dla innych, którzy mogą mieć z tego określone pożytki.

Bardzo Cię przepraszamy, że musisz się z nami męczyć.

Niedouczeni

Chcąc choćby w części zaspokoić Waszą niecierpliwość podam cząstkowe wyniki badań kotła OGNIWO EKO PLUS 16kW po okresie 1-miesięcznej eksploatacji. Badany był kocioł z wymiennikiem 4-rurowym (2+2) oraz palnikiem 4-członowym z 3 rządkami otworów nadmuchowych i ruszto-deflektorem żeliwnym (według najnowszego wariantu). W trakcie okresu eksploatacji kocioł był regularnie czyszczony w sposób – jak bym go określił – nie nadmiernie staranny.

1. Kocioł sterowany sterownikiem eCoal.pl:

przy mocy 20,5kW – temp.spalin: 206°C; sprawność: 76,1%; tlen: 7,3%

przy mocy 16,3kW – temp.spalin: 177°C; sprawność: 80,1%; tlen: 10,5%

przy mocy 13,3kW - temp.spalin: 167°C; sprawność: 75,3%; tlen: 12,4%

przy mocy 8,7kW - temp.spalin: 154°C; sprawność: 66,4%; tlen: 14,3%

przy mocy 7,5kW - temp.spalin: 137°C; sprawność: 66,0%; tlen: 14,9%

2. Kocioł sterowany przez badacza, za pomocą sterownika bruli.pl:

przy mocy 24,0kW - temp.spalin: 236°C; sprawność: 80,0%; tlen: 6,7%

przy mocy 17,3kW - temp.spalin: 178°C; sprawność: 80,3%; tlen: 9,2%

przy mocy 9,0kW - temp.spalin: 156°C; sprawność: 74,0%; tlen: 11,1%

To na razie tyle.

Więcej wyników wraz z wykresami z testów badawczych przedstawię niebawem na blogu http://zawijan.wordpress.com/

Jak widać wcześniejsze wnioski były słuszne.

Jak pisałem do kolegi,że to nie węgiel 22MJ, tylko jego sprawnośc w sezonie doszła do poziomu 60%, na to zostałem zbesztany i nazwany fantastą.

Można to było zgrubnie oszacować na poziomie danych, które podał...

Jak widać eCoal dobiera pracę z nadwyżką tlenu, co pisał Włodek

Jak widać bruli idzie ustawić lepiej

ps. a atest to jaka wersja wymiennika była? robiony na jakim palniku i sterowniku?

Jak widać jest sens wprowadzenie korekcji ręcznych, bo wprawny palacz może coś samodzielnie skorygować.

ps. pływam świetnie, jako człowiek pochodzący z miejscowości nadmorskiej pewnie bym Cię sporo w tej dziedzinie nauczył.

no więc mamy...Ogniwo eko plus 25kW, wczoraj pierwsza próba grzania i test podłogówki, póki co jestem bardzo zadowolona, instalator zachwycony...oby tak dalej

dziękuję wszystkim za pomoc,

(jakieś tam fotki mam w dzienniku dla zainteresowanych, niestety tylko z komórki więc płomień słabo widoczny, ale jak ktoś chce poglądowo to zapraszam)

ps. pływam świetnie, jako człowiek pochodzący z miejscowości nadmorskiej pewnie bym Cię sporo w tej dziedzinie nauczył.

To się cieszę, bo bałem się, że nie zrozumiesz tej przenośni. Ale skoro pływasz świetnie - to z pewnością ją rozumiesz.

Niestety - w tej wodzie, w której tu pływamy, nie jesteś świetny (nadmorskość nie jest tu specjalnie pomocna). Świadczą o tym Twoje interpretacje. Choćby nawet ta ostatnia. Ale to już inna bajka.

czyli na starcie z racji osadów po obu stronach wymiennika tracimy prawie 10%

przy mocy ok 9kW 4% tlenu więcej przełożyło się na spadek sprawności prawie 8%

przydało by się jeszcze zobaczyć jak sytuacja by wyglądała przy 3kW z nadmiarem tlenu eCoal i z 10% tlenem bruli

przydało by się jeszcze zobaczyć jak sytuacja by wyglądała przy 3kW z nadmiarem tlenu eCoal i z 10% tlenem bruli

To nie takie proste. Przy tak niskich mocach wchodzimy w zakresy błędów aparatury pomiarowej. Pisałem już o tym na wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174552-Zaproszenie-do-Instytutu-Chemicznej-Przer%C3%B3bki-W%C4%99gla-lista/page7

"Obliczanie sprawności na bardzo niskich mocach nie jest proste. Jest to właściwie szacowanie a nie obliczanie.

Wyjaśnię to bliżej.

W czasie wizyty kocioł pracował na mocy 1,5kW według wskaźnika mocy, który aparatura wyliczała z przepływu wody i różnicy temperatur. Różnica temperatur wynosiła 0,7st.C, natomiast dokładność czujników temperatury wynosiła 0,5st.C. Czy można tu więc mówić o jakimkolwiek sensownym wyliczeniu, jeśli błąd czujnika wynosi 70% wartości pomiaru?

W tym czasie średnie zużycie paliwa wynosiło 0,73kg/godz. Wartość opałowa paliwa wynosiła 27.000kJ/kg. Do kotła dostarczano więc z paliwem 19.700kJ/godz. Ja sądzę, że wykazywana różnica temperatur była zaniżona i rzeczywista moc kotła wynosiła ok. 2,5kW, czyli 9.000kJ/godz., co daje sprawność ok.45%. Ale, czy ten mój ciąg myślowy jest w pełni poprawny - sam nie wiem. A może moc była 3kW - wtedy sprawność wychodzi 55%.

Wczoraj, w czasie testu na średniej mocy 15,5kW (55.800kJ/godz.) średnie zużycie paliwa wynosiło 2,6kg/godz. (70.200kJ/godz.), z czego wynika sprawność ok.79,5%. Różnica temperatur wynosiła średnio 11-12st.C - błąd pomiaru temperatury miał więc w tym przypadku zdecydowanie mniejsze znaczenie."

Jak widać wcześniejsze wnioski były słuszne.

Jak widać eCoal dobiera pracę z nadwyżką tlenu, co pisał Włodek

Jak widać bruli idzie ustawić lepiej

Jak widać jest sens wprowadzenie korekcji ręcznych, bo wprawny palacz może coś samodzielnie skorygować.

Nie podniecałbym się tym zbytnio, bo ten operator(Zawijan)ustawiał Bruliego patrząc na analizator spalin. Ciekawe na co będzie patrzył klient przy ustawianiu sterownika w swoim piecu?

Mało w siebie wierzycie.

Samo wyjdzie, jeżeli producent zdecyduje się na opcję dokonania jakiś korekt ręcznych, czy to będzie miało sens.

Zobaczymy na jakiej zasadzie to wymyśli.

Poczekamy-zobaczymy.

Z całą pewnością będzie cała masa użytkowników, którzy niczego nie zmienią a znajdą się entuzjaści, którzy powalczą.

To forum jest pełne takich entuzjastów. :)

Nie trzeba się denerwować, czas sam zweryfikuje pewne sprawy.

proponuje zmniejszenie przepływu do realnych wartości które występują w domu przy tak małych mocach (cwu lub prawie pozamykane zawory termostatyczne)

Np 300- 400l/h tak by różnica temperatur była większa niż 5C. Nadmierny przepływ będzie fałszował sprawność w górę w porównaniu do realnych warunków pracy.

Soją drogą dzięki za badania i publikowane dane, mam też nadzieje że będą dalej kontynuowane w kierunku podniesienia sprawności właśnie na tych małych mocach w realnych domowych warunkach.

Mało w siebie wierzycie.

Samo wyjdzie, jeżeli producent zdecyduje się na opcję dokonania jakiś korekt ręcznych, czy to będzie miało sens.

Zobaczymy na jakiej zasadzie to wymyśli.

Poczekamy-zobaczymy.

Z całą pewnością będzie cała masa użytkowników, którzy niczego nie zmienią a znajdą się entuzjaści, którzy powalczą.

To forum jest pełne takich entuzjastów. :)

Nie trzeba się denerwować, czas sam zweryfikuje pewne sprawy.

licznika oczywiście nie mam :)

zakładam

5% użytkowników świadomych zmniejszy nadmuch i dobierze parametry przerwa/podawanie do tej konkretnej mocy którą potrzebuje

95% pozostałych użytkowników zwiększy nadmuch, skróci podawanie i wydłuży przerwę podawania. Będą chcieć grzać powietrzem by jak najmniej spalać paliwa, a jak zauważą że to nie działa będą ustawiać tak sterownik by jak najkrócej pracował i jak najdłużej był w podtrzymaniu, bo tam się kryją na chłopski rozum oszczędności.

może rozwiązanie wzorowane na ecomax800

korekta nadmuchu FL i umożliwić w zakresie np +/- 5% od wartości wynikającej z algorytmu. A użytkownik ny to oceniał po stanie paleniska (dopalanie i wysokość kopczyka)

Edytowane przez Vld

Jarecki

Spam