Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

daga, Miałaś podać mi nazwę sterownika!! Gdzie ona?

Z twoich danych wynika, że to nie jest Economic 3000.

Miałaś podać jaki węgiel ile ma MJ? :roll: :evil:

w danych które podałaś zmień:

3.podajnik przerwa-14s --> na 40s lub jeszcze więcej. Ja mam max czyli 60.

Na zaworze 4drogowym daj tak by temperatura c.o była góra 40şC lub mniej bo się w domu ugotujesz przy tej temperaturze na zewnątrz.

nie wiem co to jest --> 20.cwu dodatkowy Tkot-100 Jeśli to jest temperatura c.w.u. podgrzewacza to zmień to na 45, max 50!!

w twoich danych nie ma właśnie temperatury c.w.u. sorry, przegapiłem widzę, że jest 6.temp.cwu-50 C OK

tego też nie rozumiem --> Pompę do cwu cyrkulacji mam nie podłączoną.

Czy chodzi o cyrkulację w instalacji od podgrzewacza do kranów czy między kotłem a podgrzewaczem?

Zrób te fotki, bym widział co tam masz!! :-?

:wink:

jeszcze jedno 5.dmuchawa-30% może być za dużo, ale trzymaj się przedziału od 27% do 31%. Zmieniaj najwyżej o 1% w zależności od koloru płomienia. Powinien być wyraźnie żółty ale bez dymnych końcówek. W razie czego lepiej jaśniejszy niż z dymkiem. Byle nie iskrzył zbytnio. Dużo zależy od węgla.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jarecki powierzchnia urzytkowa mojego domu to 186m plus okolo 90m to pawilon handlowy, instalator polecil mi piec firmy Galmet 30 kw na ekogroszek.

Czy znasz ten piec? ewentualnie co mozesz powiedziec na jego temat?

Na jakie spalanie wegla trzeba sie przygotowac przy tej mocy kotla i tej powierzchni, dodam ze dom ocieplony styropianem 15 cm, poddasze 25cm welna, posadzka 10cm styropianu, dom o prostej konstrukcji bez balkonow wykuszy itp.

Pozdrawiam

Jacuś

Lepiej kupić kociołek znanej firmy z tradycjami,doświadczeniem.Z takimi firmami co produkują wszystko mieliśmy do czynienia.Weżmy np.Daewoo które produkowało wszystko od telewizorów po samochody i coś tam jeszcze,apotem trzeba nazwę zmieniać żeby ktoś te produkty kupował.

Napewno cos znajdziesz ciekawszego,warto poszukac na internecie ludzi którzy maja takie piecyki,a co będzie jeśli instalator myli się? :D

Galmet nie jest nieznaną firmą. Jedna rzecz w ich kotłach od 30kW w zwyższ, podobnie jak w Hefie, jest nieciekawa. Tylna pionowa komora wymiennika, gdzie spaliny stykają się z dolnymi partiami wymiennika, które mają temperaturę powrotu wody do kotła i te komory szybko rdzewieją, bo tam leje się po ściankach wymiennika woda wkraplana ze spalin. Znam to z autopsji a na forum też się z tym spotkałem. [/b]

ok szukałem na allegro kotłow ale oprócz dobrych cen to nnie wiele można sie dowiedzieć o producentach albo nie ma ich nazwy albo sa to mało znane rzeczy. Czy komus cos mówi Metalkolor z Czarnca czy Kom-star, Wożny, Stalkot, Stefaniak, Hurt Big wzsystkie z Pleszewa.

Albo kocioł Domino P zwany na innych aukcjach tego samego producenta Dominator P ( z palnikiem brucer)?

Paprociak.

Powiem ci co w moim Zębcu jest wadą.

Kiedy kupisz węgiel kiepskiej jakości ,a pewnie to cię czeka wcześniej czy póżniej choćbyś nie chciał to potrafi się zatkać odprowadzenie spalin.Budowa wymiennika jest taka że trzeba zwrócić na na to uwagą.Odprowadzenie spalin jest od dołu.

Wejdż na stronę http://www.zebiec.com.pl/prezentacja

Zobaczysz jak odchodza spaliny,a spadająca szlaka potrafi zablokować odprowadzenie od dołu i wtedy masz trochę smrodu w domu itd.

Dlatego warto zrócić uwagę na wymiennik tak jak pisze mendras.

Dobry wymiennik + dobry sterownik to podstawa dobrej pracy kotła :lol:

PAPROCIAK, ekonomię należy traktować poważnie. Trwałość kotła to wiele lat poza gwarancją. Warto mieć produkt jakościowy, firmy z tradycją, która również realnie dysponuje pewnymi normami i zaawansowanym technicznie warsztatem wykonania. Warto widzieć te tysiąc lub dwa zaoszczędzone w czasie co najmniej 10lat. Reklama jest dźwignią handlu ale też wyraża pewną kondycję firmy. Nie warto tego lekceważyć bezmyślnie.

Co do wymiennika, to nie wymyślono lepszej konstrukcji od tej, gdzie temperatura spalin ma wyjście w miejscu kulminacji temperatury kotła. To daje sprawność i chroni przed korozją niskotemperaturową. Ta, ze względu na przerywaną pracę palnika węglowego jest nieunikniona! Dlatego stosuje się suszak i częste czyszczenie z sadzy, warstwy wytwarzającej dodatkową izolację termiczną, która wzmacnia proces rdzewienia. Czyni go też mało widocznym.

Paprociak

Zakup takiego kotła zawsze wiąże się dużym wydatkiem,dlatego te 2 tys różnicy to kwota nie mała ,ale pytanie czy warto oszczędzić.

Jarecki pisał że producentów z Pleszewa jest koło 140-150 ,ale wystarczy wejść na stronę http://www.klasterkotlarski.pl i poczytać sobie trochę o producetach kotłów z Pleszewa.

Założyli grupę kilkudziesięciu producentów,wymieniają się doświadczeniami.wydają kasę na badania i zawsze można coś ciekawego wybrać.

Podejrzewam że w waszej okolicy jest tez kilku producentów kotłów.

Kiedyś czytałem na jakimś forum że jakiś gostek wybrał się w ten region,pooglądał sobie kilku producentów i znalazł produkt który go zadawalał (nawet miał okazje przekonać się jak działa kocioł) i może warto jechać zobaczyć i przekonac się ,a może zaoszczędzi się więcej niż 2 tys..Może uzna się że warto dopłacić trochę więcej.

Ps

Co to dzisiaj jest wsiąść w samochód i zrobić sobie wycieczkę,choćby mieszkało się kilkaset kilometrów dalej :wink:

...Zakup takiego kotła zawsze wiąże się dużym wydatkiem,dlatego te 2 tys różnicy to kwota nie mała ,ale pytanie czy warto oszczędzić....

mozna rowniez zrobic z tego taka wersje:

2 tys różnicy to kwota nie mała ,ale pytanie czy warto przepłacać ...

co jest wart konkretny kociol powiedzmy z tzw. Pleszewa jak mamy ich jak wyzej napisane 150 to chyba ciezkie do stwierdzenia podczas wycieczki samochodowej (chyba ze jedziemy na miesiac zabierajac z soba jakiegos dobrego palacza, inzyniera w temacie i wrożkę Semirę)

piotrulex

Czy jak kupujesz samochód to też odwiedzasz kilkadziesiąt salonów ,zabierasz inżyniera mechanika i zawodowego kierowce.

Naturalne jest że zawężasz grupę do kliku,kilkunastu i wtedy łatwiej ci kupić.

Można kupić teraz samochodzik marki tata który jest podobno tani,a można kupić też lepszej marki.

Jeżeli będziemy rozumować tak jak ty to wybierzemy tańszy samochód bo przecież też jeżdzi,ładnie wygląda a pytanie dalej pozostaje czy warto przepłacać . Można podawać tak przykłady cały czas.

Odpowiem ci tak-WARTO bo to ci się zwróci z nawiązką . Może się okazać że ten produkt droższy w perspektywie paru lat zwróci ci się szybciej niż się spodziewasz(żywotność,bezawaryjność,niskie spalanie)

Kiedy zaczniesz mieć problemy ze swoim kociołkiem(czego ci nie życzę) to będziesz obrażony na cały świat bo przecież tyle wydałem na ten kocioł pieniędzy to odpowiedz sobie tak- był tani ,kupiłem jakieś badziewie to co tu wymagać

:lol:

daga, Miałaś podać mi nazwę sterownika!! Gdzie ona?

Z twoich danych wynika, że to nie jest Economic 3000.

Miałaś podać jaki węgiel ile ma MJ? :roll: :evil:

w danych które podałaś zmień:

3.podajnik przerwa-14s --> na 40s lub jeszcze więcej. Ja mam max czyli 60.

Na zaworze 4drogowym daj tak by temperatura c.o była góra 40ºC lub mniej bo się w domu ugotujesz przy tej temperaturze na zewnątrz.

nie wiem co to jest --> 20.cwu dodatkowy Tkot-100 Jeśli to jest temperatura c.w.u. podgrzewacza to zmień to na 45, max 50!!

w twoich danych nie ma właśnie temperatury c.w.u. sorry, przegapiłem widzę, że jest 6.temp.cwu-50 C OK

tego też nie rozumiem --> Pompę do cwu cyrkulacji mam nie podłączoną.

Czy chodzi o cyrkulację w instalacji od podgrzewacza do kranów czy między kotłem a podgrzewaczem?

Zrób te fotki, bym widział co tam masz!! :-?

:wink:

jeszcze jedno 5.dmuchawa-30% może być za dużo, ale trzymaj się przedziału od 27% do 31%. Zmieniaj najwyżej o 1% w zależności od koloru płomienia. Powinien być wyraźnie żółty ale bez dymnych końcówek. W razie czego lepiej jaśniejszy niż z dymkiem. Byle nie iskrzył zbytnio. Dużo zależy od węgla.

Mendras ja to mam chyba pecha. Piec aktualnie wygaszony, bo jak to przed Świętami kobieta ma co robić w domu, a więc nie mam czasu na działkę. Drugi powód to to, że tzw. pazur z retorty obrotowej mi odpadł. Rozmawiałam z serwisem i facet powiedział, że wystarczy go nałożyć i dokręcić śrubę. Spróbujemy to zrobić i po Świętach zabieram się za sprzątanie i odpalam kociol od nowa. Zastanawiam się tylko jaka była przyczyna, że ten "pazur" znalazł mi się w popielniku?

Pytałeś o piec, mam taki sam jak Ty, tylko 25kW i sterownik też Economic 3000.

daga , to prawda, że ten pazur, palec popychający, wystarczy nałożyć i dobrze dokręcić śrubę aretującą. Nie mniej dziwi, że się odkręciła. Co to za monter składał twój kocioł? Ja na twoim miejscu bym tego nie ruszał i kazał zrobić to temu monterowi. Może okazać się, że zerwał np. gwint.

Po świętach też wygaszę kocioł, bo taniej wychodzi grzać wodę gazem i porozkręcam cały podajnik. Ciekaw jestem jaki jest jego stan po sezonie i chcę założyć popychacz trój lub czteropalcowy, by ruszt retorty obracał się z większą częstotliwością.

:wink: [/b]

Kom-star, Wożny, Stalkot, Stefaniak, Hurt Big wzsystkie z Pleszewa.

Albo kocioł Domino P zwany na innych aukcjach tego samego producenta Dominator P ( z palnikiem brucer)?

Właśnie sprawdzałem wszystkie te firmy sa z tzw kotlarskiego klastra pleszewskiego(http://www.klasterkotlarski.pl) i mają piece na allegro.

Ilkus oglądałem zrębca 15 kw ale strasznie to małe i aby użyć tego rusztu dodatkowego to trzeba by lopatki dzieciecej - strasznie mało miejsca na 1kg węgla zero funkcjonalności, bardziej podoba mi sie stąporków 19 kw oba widziałem w castoramie za ok 5 tys

A czy ktos słyszał o producentach w mojej okolicy? tzn podkarpackie lub małopolska?

Paprociak

Wejdż na stronę sas-a.

Już pisałem że mnie polecał go instalator.Podobno sprzedają go z obrotem umożliwiającym spalanie miału i sterownikiem z PID.Wejdż na str. http://www.sas.busko.pl/

Obejrzyj sobie prezentacje sas gro-eco.

Mnie polecał go dlatego że bardzo jest cichy(podobno),ale też solidnie jest wykonany.Znajomy kiedyś opowiadał mi że serwis czekał na niego na drugi dzień przed domem jak zgłosił że coś mu się dzieje ze sterownikiem(coś nie umiał ustawić).Nie mam pojęcia jak ze spalaniem na ruszcie awaryjnym.

Ps

waga tego kotła jest imponująca :wink: :wink:

ja póki co chwalę sobie kociołek:

http://allegro.pl/item604346111_futura_econo_a_moze_heitz_eko.html

posiada całkiem przyzwoitą jak na ta moc kotła komorę do załadunku i palenia awaryjnego np. drzewem, brakuje mi tylko możliwości pracy automatycznej z wył. podajnika, ale w nowych sterownikach już zaimplementowano tę funkcję, kocioł posiada żeliwny segmentowy ruszt do palenia awaryjnego, a którego to praktycznie nie zdejmuję (poza miejscem tuż nad retortą) - wspomagam się dorzucając parę drew podczas normalnej pracy kotła

oglądałem kiedyś kocioł elektrometu - tam można palić awaryjnie chyba tylko papierkami po cukierkach

a tak mamy kominek ale nie koniecznie w salonie

Jarecki

Popraw mnie jeśli się mylę.

Brucer wychodzi w jednej wielkości i piszesz że najlepiej nadaje się do kotłów o mocy w przedziale 25-40 czyli moc palnika w danym kotle zależy od szybkości podawania węgla(czasu obrotu ślimaka /min).

Jeżeli np chcemy aby miał moc np 25 kw dla danego kotła to obrót ślimaka 1,1/min ,a jeżeli 40kw to 1,8 obr/min ( oczywiście te wartości mogą być błędne) ale chodzi o zasadę.Oczywiście dmuchawy i powierzchnia grzewcza kotła też

Panowie pomocy

W środę uruchomiłem centralne ogrzewanie w moim domu. Kocioł skamp-p premium z palnikiem brucera 25kw, sterownik rt09 PID , podajnik zasypałem groszkiem -100kg, w piątek zasobnik był pusty. Wychodzi że w lecie pali 50kg na dobę to ja nie wiem co będzie zimą.

Dom 180 m2 w tym 80 m2 pow. podłogówki reszta grzejniki, 140l cieplej wody, na kotle ustawiona temperatura 52 stopnie.

Jeśli wiecie co może być przyczyną to proszę o rady.