Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do tematu: jak sobie na własny użytek zbadać węgiel?

Zawijan_2 się na mnie obrazi, ale - mam nadzieję - za dzień mu przejdzie. Przeczytajcie na blogu, kim jest zawijan_2 - to mechanik-konstruktor a nie chemik. Te domorosłe metody, o których Wam opowiadał, są - dla mnie, chemika - praktycznie nie do przyjęcia. Zawijan_2 mówi: zbudujcie sobie aparacik do odparowania wilgoci, zbudujcie sobie aparacik do spopielenia i potem tylko waga i już wszystko wiemy. Aha - jeszcze nie wszystko - bo jeszcze musimy wykonać statystyczną obróbkę wyników z laboratoriów, żeby znaleźć zależność wartości opałowej od wilgoci i popiołu w różnych węglach.

Moim zdaniem, najlepsze jest to, co proponuje Vld. Licznik ciepła i próbne spalenie worka węgla. Koszt licznika ciepła nie będzie wyższy od kosztu tych aparacików do suszenia i spalania próbek węgla. A ponadto taki test da dodatkowa informację - jak się to paliwo spala (badania laboratoryjne takiej informacji nie dają).

Takie jest moje zdanie.

Kurde...ja tam jestem tylko człowiekiem, i mimo że wcześniej byłem na NIE..... to pójdę w tym kierunku i odżałuję kaskę na ten licznik ciepła jak będę modernizował i zmieniał piec. Tylko mam prośbę i proszę Zawijana czy też Vld o jasny, czytelny sposób dla laika co jak warzyć i mierzyć....:wiggle:

z góry dzięki

Dobry wieczór,

Zupełnie nie w tą stronę.Po co chcesz wiedzieć jak zostałeś za własne pieniądze "przekręcony"? Ciśnienie możesz sobie podnieść w bardziej sympatyczny sposób.

Jest instytucja na którą wszyscy łożymy.I ma mieć właściwe przyrządy pomiarowe.I niech waży,mierzy i Pan Bóg jeszcze wie co innego robi.Ma pilnować,żebyś kupując węgiel wiedzial co kupiłeś.Trzeba tylko spowodować,żeby wprowadzono wreszcie regulacje prawne umożliwiające im (Inspekcji Handlowej) wykonywanie ustawowych zadań.Ty masz mieć pieniądze na opał i sprawną instalację.

Ponieważ zaczynają się igrzyska pt "głosuj na mnie" - to może sila sprawcza PT Forumowiczów wymusi na wladzy zajęcie się sprawą.?

Ale mi się marzy wieczorem ?!

Pozdrawiam

Kurde...ja tam jestem tylko człowiekiem, i mimo że wcześniej byłem na NIE..... to pójdę w tym kierunku i odżałuję kaskę na ten licznik ciepła jak będę modernizował i zmieniał piec. Tylko mam prośbę i proszę Zawijana czy też Vld o jasny, czytelny sposób dla laika co jak warzyć i mierzyć....:wiggle:

z góry dzięki

Tylko żeby wszyscy nie rzucali się razem na zakupy ciepłomierzy bo na Allegro ich ceny pójdą w górę. A tak na serio jak masz pomiar temperatury na wyjściu i wejściu kotła to możesz przyoszczędzić i wstawić tylko wodomierz. A ilość energii wyliczysz kalkulatorem.

Dobry wieczór,

Zupełnie nie w tą stronę.Po co chcesz wiedzieć jak zostałeś za własne pieniądze "przekręcony"? Ciśnienie możesz sobie podnieść w bardziej sympatyczny sposób.

Jest instytucja na którą wszyscy łożymy.I ma mieć właściwe przyrządy pomiarowe.I niech waży,mierzy i Pan Bóg jeszcze wie co innego robi.Ma pilnować,żebyś kupując węgiel wiedzial co kupiłeś.Trzeba tylko spowodować,żeby wprowadzono wreszcie regulacje prawne umożliwiające im (Inspekcji Handlowej) wykonywanie ustawowych zadań.Ty masz mieć pieniądze na opał i sprawną instalację.

Ponieważ zaczynają się igrzyska pt "głosuj na mnie" - to może sila sprawcza PT Forumowiczów wymusi na wladzy zajęcie się sprawą.?

Ale mi się marzy wieczorem ?!

Pozdrawiam

"Pomarzyć dobra rzecz", władza Ci odpowie: mamy wolny rynek.Czyli "róbta co chceta".

...mam prośbę i proszę Zawijana czy też Vld o jasny, czytelny sposób dla laika co jak warzyć i mierzyć...

Tak najprościej

Ważysz worek paliwa (nie wolno wierzyć wadze napisanej na worku) lub jakąś inną porcję paliwa.

Schodzisz z paliwem w zasobniku do poziomu wlotu do podajnika - tam jest najmniejszy przekrój otworu, więc jest szansa na najmniejszy błąd oceny poziomu.

Wsypujesz swoją porcję badawczą.

Zliczasz ilość ciepła wyprodukowanego od tego momentu do chwili, kiedy poziom paliwa w zasobnika obniży się ponownie do poziomu wlotu do podajnika.

Uzyskaną ilość ciepła dzielisz przez ilość kilogramów lub przez koszt tej porcji badawczej i masz świetny układ porównawczy - ilość ciepła wyprodukowana W TWOICH WARUNKACH - z jednego kilograma lub z jednej złotówki.

wracając do tematu, czy kotły Cichewicza na ekogroszek sa tak dobre jak Vespy? Kto ma doświadczenia?

No mogę jedynie powiedzieć że kocioł żeliwny Cichewicza czyli Futura S Dual ma identyczny żeliwny wymiennik jak mój żeliwny Kielar - to pomijając kwestię sterownika i retorty to ma on te same wady i zalety co mój kocioł.

Tak najprościej

Ważysz worek paliwa (nie wolno wierzyć wadze napisanej na worku) lub jakąś inną porcję paliwa.

Schodzisz z paliwem w zasobniku do poziomu wlotu do podajnika - tam jest najmniejszy przekrój otworu, więc jest szansa na najmniejszy błąd oceny poziomu.

Wsypujesz swoją porcję badawczą.

Zliczasz ilość ciepła wyprodukowanego od tego momentu do chwili, kiedy poziom paliwa w zasobnika obniży się ponownie do poziomu wlotu do podajnika.

Uzyskaną ilość ciepła dzielisz przez ilość kilogramów lub przez koszt tej porcji badawczej i masz świetny układ porównawczy - ilość ciepła wyprodukowana W TWOICH WARUNKACH - z jednego kilograma lub z jednej złotówki.

wielkie dzięki

Chodzi mi bardziej o wentylację mechaniczną żeby zimą nie tracić ciepła nawiewanym zimnym powietrzem, może ogrzewanie powietrza wokół czopucha, gorzej latem.

Klimatyzacja na moją dziurawą kieszeń to złe rozwiązanie.

Jeśli rekuperator to także GWC rurowy do niego o ile masz miejsce na działce - wtedy będziesz miał taniutką klimę latem [za 130 W prądu do wentyli ładnych kilka kW mocy chłodniczej].

jorgo - pusto bo po pracy trzeba wziąć się do roboty we własnym ogródku ;-)

Proszę o pomoc w doborze mocy kotła. Potrzebuję ogrzać około 350m. Dom budowany z ytong'a gr. 24cm, ocieplenie styropian 15 cm. Dom jest podpiwniczony, piwnica ocieplona 12 cm styropianu i cała jest "w ziemi" ( będzie traktowana jako użytkowo - mieszkalna). Wentylacja grawitacyjna. Kolega SUSPENSER polecił mi klika kotłów z czego wybór padnie pewnie na Ogniwo Eko Plus ze sterownikiem eCOAL lub RBR Ekouniwersal ze sterownikiem eCOAL. Tylko nie wiem jakiej mocy mam kupić i który z nich jest lepszy.

Proszę o pomoc w doborze mocy kotła. Potrzebuję ogrzać około 350m. Dom budowany z ytong'a gr. 24cm, ocieplenie styropian 15 cm. Dom jest podpiwniczony, piwnica ocieplona 12 cm styropianu i cała jest "w ziemi" ( będzie traktowana jako użytkowo - mieszkalna). Wentylacja grawitacyjna. Kolega SUSPENSER polecił mi klika kotłów z czego wybór padnie pewnie na Ogniwo Eko Plus ze sterownikiem eCOAL lub RBR Ekouniwersal ze sterownikiem eCOAL. Tylko nie wiem jakiej mocy mam kupić i który z nich jest lepszy.

Jakbyś nie miał domu podpiwniczonego z całością "w ziemi", to wówczas 35kW.

Ponieważ jest inaczej, jest wentylacja grawitacyjna - to nie mniej jak 35kW a warto już myśleć o mocy 40kW (większy nacisk...).

Ja sugeruję wybór z Cobrą ;)

maly53 jesteś wielki wybrałeś bardzo dobry sterownik eCoal, kolega Jarecki wyskoczył z cobrą bo nie ma u siebie sterownika eCoal. Co to znaczy ok 350m2? Zmierz pomieszczenia w środku odlicz kotłownię i wystarczy Ci dobrego pieca moc 30kw. Są piece 40kw które ledwo wyciągną tą moc. Dobre 30kw w największe mrozy poleci Ci np. 35kw. Ogniwo to dobra firma polecam, sam mam w/w firmy piec i zero kłopotów. Jestem zadowolony i wybrałbym ponownie Ogniwo ze sterownikiem eCoal. Tak wiele za tak niewiele. :)

maly53 jesteś wielki wybrałeś bardzo dobry sterownik eCoal, kolega Jarecki wyskoczył z cobrą bo nie ma u siebie sterownika eCoal. Co to znaczy ok 350m2? Zmierz pomieszczenia w środku odlicz kotłownię i wystarczy Ci dobrego pieca moc 30kw. Są piece 40kw które ledwo wyciągną tą moc. Dobre 30kw w największe mrozy poleci Ci np. 35kw. Ogniwo to dobra firma polecam, sam mam w/w firmy piec i zero kłopotów. Jestem zadowolony i wybrałbym ponownie Ogniwo ze sterownikiem eCoal. Tak wiele za tak niewiele. :)

W typoszeregu kotłów OGNIWO EKO największy kocioł ma moc nominalną 35kW (z palnikiem BRUCER i sterownikiem eCoal.pl)

W typoszeregu kotłów OGNIWO EKO PLUS największy kocioł ma moc nominalną 25kW (z palnikiem BURNER-S i sterownikiem eCoal.pl)

Darse, zapomniałem że trzeba kotłownie odliczyć no i jeszcze w tym metrażu są dwa garaże które będą ogrzewane ale nie do takiej temperatury jaka będzie panowała w domu. Myślę, że trzeba odliczyć około 50 m2 (nie mam przy sobie projektu, a nie pamiętam metrażu każdego pomieszczenia :)) Kolejna przeciwnością losu jest to że OGNIWO EKO PLUS nie produkują z mocą 35kW. Nie bardzo wiem jaka jest różnica między OGNIWO EKO a OGNIWO EKO PLUS, wiem że różnią się palnikiem, ale jak to ma się do efektywności, obsługi i wydajności????