Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kolejna przeciwnością losu jest to że OGNIWO EKO PLUS nie produkują z mocą 35kW. Nie bardzo wiem jaka jest różnica między OGNIWO EKO a OGNIWO EKO PLUS, wiem że różnią się palnikiem, ale jak to ma się do efektywności, obsługi i wydajności????

Odpowiem żartobliwie.

EKO PLUS jest lepsze, ale EKO jest tuż za nim a przed resztą konkurentów.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawijan, może zajmujesz się sprzedażą takowych?? Jeżeli tak to byłbym zainteresowany współpracą :)) bo będę pewnie jeden potrzebował. Jeżeli nie to proszę o jakieś namiary w woj. mazowieckim gdzie wynegocjowałbym najlepsze ceny. Rozumiem, że w bliskiej przyszłości nie będzie przewidywanej produkcji "większych" EKO PLUS i będę musiał zadowolić się OGNIWO EKO.

Ogniwo Eko z palnikiem Brucer o mocy tzw. nominalnej (do wody) 35 kW da radę wyciągnąć bez większych problemów na dobrym paliwie 38 kW.

Uważam, że nowy budynek został zaprojektowany wg nowych standardów i nigdy nie będzie Ci potrzebne 10 kW na 100 m kw. powierzchni użytkowej.

No i oczywiście sterownik eCoal.pl

Pozdrawiam zawijan_2 :yes:

re: kamil777

Jest już ostateczna wersja. Wygląda tak jak 10 i 16, tylko jest nieco wyższa.

Sprzedawcę pytaj o cenę. Najlepiej kupisz zamawiając bezpośrednio u producenta lub we wskazanym przez niego - a najbliżej ciebie posadowionym punkcie sprzedaży lub u instalatora z certyfikatem Ogniwa.

Pozdrawiam - zawijan_2

Panie Zawijanie "namber" 2 u producenta jest najdrożej,u instalatora też drogo, tak jak napisałem wcześniej najtaniej zamówić przez internet. Instalator np. z Torunia chciał zarobić podwójnie, nie dość że miałem mu zapłacić za zamątowanie to jeszcze fakturę dałby mi na 7% bez możliwości odliczenia różnicy vat-u. Kupiłem Ogniwo za 6500 a instalator chciał koło 8000, sam sobie zamątowałem i mam taniutko, jeszcze Vat odliczę i będzie gitara :)

re: kamil777

Jest już ostateczna wersja. Wygląda tak jak 10 i 16, tylko jest nieco wyższa.

Sprzedawcę pytaj o cenę. Najlepiej kupisz zamawiając bezpośrednio u producenta lub we wskazanym przez niego - a najbliżej ciebie posadowionym punkcie sprzedaży lub u instalatora z certyfikatem Ogniwa.

Pozdrawiam - zawijan_2

Dziekuje za odpowiedz ,bardziej chodzilo mi jaki jest ostatecznie deflektor, ilosc rur w wymienniku ,czy w palniku zostaly pozaslepiane otwory,te ktore uzytkownicy czesto sami zaslepiali,oraz ilosc wody i czy ta stona po przeciwnej stronie zasobnika jest juz jakos dobrze docieplana a zarazem wyglada bardziej estetycznie?

Dyskutowaliśmy tu sporo n/t czyszczenia kotłów i sprawności kotłów na niskich mocach.

Podam Wam wyniki z badań aktualnie wykonywanych – od 16.05.2011r.

W kotle OGNIWO EKO PLUS 16kW (na którym wykonano poprzednie badania) – patrz: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=4724164#post4724164 wymieniono palnik na 4-członowy z 2 rządkami otworów nadmuchowych – pozostałe elementy kotła pozostawiono bez zmian.

Kocioł po okresie 2-miesięcznej eksploatacji.

Przed badaniem kocioł wyczyszczono standardowo.

Od 16.05.2011r. kocioł jest eksploatowany bez czyszczenia.

Poniżej wyniki średnio-dobowe (za okres od piątku do niedzieli – średnia z 3 dób).

1. Kocioł sterowany przez badacza, za pomocą sterownika bruli.pl:

16.05 – moc: 22,3kW, temp.spalin: 160°C; sprawność: 84,0%; tlen: 7,9% (test 3-godzinny)

2. Kocioł sterowany sterownikiem eCoal.pl:

16.05 – moc: 19,6kW, temp.spalin: 164°C; sprawność: 81,3%; tlen: 8,9%; CO: 0,001%

17.05 – moc: 3,61kW, temp.spalin: 112°C; sprawność: 43,8%; tlen: 14,7%; CO: 0,06%

18.05 – moc: 2,84kW, temp.spalin: 108°C; sprawność: 41,1%; tlen: 14,6%; CO: 0,07%

19.05 – moc: 2,49kW, temp.spalin: 109°C; sprawność: 37,8%; tlen: 14,8%; CO: 0,07%

20-22.05 – moc: 2,53kW, temp.spalin: 114°C; sprawność: 39,4%; tlen: 14,7%; CO: 0,08%

23.05 – moc: 3,12kW, temp.spalin: 122°C; sprawność: 45,4%; tlen: 15,1%; CO: 0,07%

24.05 – moc: 3,07kW, temp.spalin: 125°C; sprawność: 46,4%; tlen: 15,4%; CO: 0,06%

Poniżej przedstawiam wykres z tygodnia pracy kotła oraz 3-godzinny wycinek pokazujący jak pracuje sterownik eCoal przy prowadzeniu kotła na tych mocach (w fazie grzania obroty dmuchawy wynosiły 38%, w fazie chłodzenia podajnik i dmuchawa były wyłączone). Na fotografiach pokazuję, jak wyglądał palnik w obu tych fazach (wyraźnie widać, że pomimo wyłączenia dmuchawy ruch spalin w kotle nie ustał – ciąg kominowy wymusza ruch powietrza i spalin, co minimalizuje ryzyko wykraplania pary wodnej ze spalin).

Jak określić taką pracę sterownika? Praca ciągła? Praca z podtrzymaniem?

Wyniki – jak widać – są interesujące.

Badania są kontynuowane. Bez czyszczenia kotła. Jak długo? Zobaczymy.

Wykresy i fotografie w większej rozdzielczości można zobaczyć na http://zawijan.wordpress.com/wyniki-badan/

f01_a.jpg

f02_a.jpg

p38_a.jpg

p0_a.jpg

Dziekuje za odpowiedz ,bardziej chodzilo mi jaki jest ostatecznie deflektor, ilosc rur w wymienniku ,czy w palniku zostaly pozaslepiane otwory,te ktore uzytkownicy czesto sami zaslepiali,oraz ilosc wody i czy ta stona po przeciwnej stronie zasobnika jest juz jakos dobrze docieplana a zarazem wyglada bardziej estetycznie?

W wersji obecnie sprzedawanej jest tzw rusztodeflektor, 4 kwadratowe rury w wymienniku z zawirowaczami, otwory w palniku zależą od mocy

(zaślepianie służy tylko ograniczeniu mocy - chyba), woda - 75 l, po przeciwnej stronie palnika jest nadal słabo ocieplona zaślepka.

darase

A zapoznałeś się z warunkami gwarancji??? Nie ma tam aby czasami czegoś takiego jak utrata pewnych praw, jeśli ... Mówię szczerze: nie wiem, ale warto sprawdzić i dotyczy to każdego wyrobu o cenie przekraczającej przysłowiową gumkę jednorazowego ponoć użytku.

Cieplutkie Ciao od zawijan_2 :)

Zawijan2 chodzi Ci o to że sam zamątowałem piec? Przemiła pani z Ogniwa powiedziała mi, że mogę go sam zainstalować. Jakby piec szlak trafił z mojej winy to nawet bym nie wspomniał o gwarancji a jeśli nie byłaby moja wina to sprawa do sądu. Piec cyka, przecykał cały sezon i myślę że przecyka kolejne. Skąd Twoje obawy? Dlatego nie kupiłem pieca firmy Kotstal bo producent do gwarancji chciał pieczątkę instalatora. Pytałem również czy Ogniwo może pracować w instalacji grawitacyjnej bez pompy C.O. i cwu, może. Jakieś pyt Zawijan2? :)

P.S. Jest miłość w domach z betonu?

maly...Proszę o pomoc w doborze mocy kotła. Potrzebuję ogrzać około 350m. Dom budowany z ytong'a gr. 24cm, ocieplenie styropian 15 cm. Dom jest podpiwniczony, piwnica ocieplona 12 cm styropianu i cała jest "w ziemi" ( będzie traktowana jako użytkowo - mieszkalna). Wentylacja grawitacyjna. Kolega SUSPENSER polecił mi klika kotłów z czego wybór padnie pewnie na Ogniwo Eko Plus ze sterownikiem eCOAL lub RBR Ekouniwersal ze sterownikiem eCOAL. Tylko nie wiem jakiej mocy mam kupić i który z nich jest lepszy.

Mały... Mam piecyk Ponar w wersji 38kW. Pomijając pewne początkowe z nim kłopoty polecam. W największe mrozy nie widać było żadnego "wysiłku". W tym momencie zapomniałem całkowicie o tym, iż mam piecyk Poddaję pod rozwagę, choć wiem, że jest on troszkę droższy od wymienionych wyżej konstrukcji. Na plus w porównaniu z Ogniwo Eko wygodniejsza moim zdaniem wyczystka. RBR-a nie widziałem na oczy więc nie wypowiadam się. Oczywiście Ecoal w zestawie. W przypadku pytań służę doświadczeniami i spostrzeżeniami na temat pracy pieca o tak dużej mocy. Bo w tym momencie zdaje się nie ma żadnego innego forumowicza z tego typu kotłem. Pozdrawiam.

Edytowane przez sebsa

Skam-P 12kW to natomiast propozycja z nowym typem palnika na miał (do 30mm) oraz ekogroszek, można stosowac miksy z ziarnem owsa czy pelletu do 40%

Mała głowica ma 15kW mocy, duża 25kW. Wymiana nie jest trudna, jest dziecinnie prosta. Wygaszam kocioł, czekam jak przestygnie, podnoszę w górę tylko ostatni człon odlewu, nakładam większy i po zabawie. Przypuszczam jednak,że nie będziesz potrzebował wymienić tej głowicy na większą a na małej zdecydowanie lepiej będzie utrzymać temp. +10st.C przy pow. 140m2, zachowasz większą sprawność.

Ten kocioł to pod względem gabarytów typowy ślimak, czyli palnik z lewej lub prawej strony.

Na głębokość 85cm, szerokość z podajnikiem 130cm, wysokość korpusu 131cm, czyszczony od przodu.

Mam jeszcze kominek, którym mogę się dogrzać w większe mrozy.

Jarecki, wysyłam moje namiary na priv. Proszę o kontakt, chcę kupić kocioł Skam-P 12kW.

Proszę też o namiary na instalatora z Obornik Śląskich - to blisko mnie.

Jorgo, dziękuję za pomoc. Napiszę na forum jak ten kocioł sprawdza się u mnie.

Pozdrawiam

Jarek

Pozdrawiam

Witam,

Z racji małych gabarytów kotłowni max 1.2 m szerokości, zmuszony jestem wybrać kocioł z górnym odprowadzeniem spalin.

Po przekopaniu forum i stron internetowych padło na:

Zębiec - Neptun linia SuperNowa - 14 kW

Defro AKM UNI - 15 kW

Sztoker - 25

Budynek do ogrzania jest w miarę nowy ocieplony styropianem 10 cm, poddasze wełna

powierzchnia do ogrzania 161,8 m2 łącznie z garażem.

W pierwszej kolejności chciałem Sztokera, ale nie wiem czy nie za duża moc no i brak awaryjnego rusztu trochę dyskwalifikuje piec.

Proszę o pomoc co wybrać, chyba że są inne alternatywy.

Pozdrawiam, Darek

Edytowane przez lossless
błąd w tytule

re: darase

"P.S. Jest miłość w domach z betonu?" pytasz, zatem odpowiadam.

No pewnie i to jeszcze lepsza, niż w tych waszych wychuchanych kosteczkach.

W moim domku mieszka tyle ludzi, co w niejednej wiosce.

Ty chcąc iść do sąsiadki na ... kawę lub pożyczyć soli musisz niekiedy walonki, kufajkę itd. a w "betonioku" wszystko pod ręką. Wio do windy albo na schody i już masz w ręku ... sól, czy coś innego.

Skoro już jesteśmy przy temacie, to mały wic (oczywiście w ramach tematu wątku, aby nas o spam nie posądzili):

Siedzą goście przy "bezalkoholowym" w barku osiedlowym i gwarzą.

Jeden mówi: chłopy, nie uwierzycie, ale jak moja staro ma orgazm, to ją na całym piętrze słychać.

Drogi na to: eeee, to jeszcze nic. Jak moja staro ma orgazm, to ją w całej kamienicy słychać.

A trzeci na to. Chłopy!!!!! Jak moja staro ma orgazm, to ja ją tu w barze słyszę!!!!!!!:);):yes:

To tyle w temacie rankingu kotłów i nie tylko.

Pozdrawiam