Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam jeszcze kominek, którym mogę się dogrzać w większe mrozy.

Jarecki, wysyłam moje namiary na priv. Proszę o kontakt, chcę kupić kocioł Skam-P 12kW.

Proszę też o namiary na instalatora z Obornik Śląskich - to blisko mnie.

Jorgo, dziękuję za pomoc. Napiszę na forum jak ten kocioł sprawdza się u mnie.

Pozdrawiam

Jarek

Pozdrawiam

Ok, myślę,że instalator z Obornik Śląskich się do Pana już odezwał.

Rozmawiałem z nim, ma podłączonego Sztokera, może się Pan z nim umówić i zobaczyć jak pracuje.

Oczywiście z najlepszym sterownikiem typu Puma/Cobra ;)

Pozdrawiam cieplutko i zapraszam

:)

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Z racji małych gabarytów kotłowni max 1.2 m szerokości, zmuszony jestem wybrać kocioł z górnym odprowadzeniem spalin.

Po przekopaniu forum i stron internetowych padło na:

Zębiec - Neptun linia SuperNowa - 14 kW

Defro AKM UNI - 15 kW

Sztoker - 25

Budynek do ogrzania jest w miarę nowy ocieplony styropianem 10 cm, poddasze wełna

powierzchnia do ogrzania 161,8 m2 łącznie z garażem.

W pierwszej kolejności chciałem Sztokera, ale nie wiem czy nie za duża moc no i brak awaryjnego rusztu trochę dyskwalifikuje piec.

Proszę o pomoc co wybrać, chyba że są inne alternatywy.

Pozdrawiam, Darek

Odpisałem Ci już w drugim miejscu, gdzie zadałeś to pytanie...

Ale...:

Sztoker może mieć ruszt awaryjny - dokłada się kilka sztuk rusztów za duży deflektor i gotowe.

Sztoker bardzo dobrze pracuje na pow. 120-160m2 a może być montowany od 80 do 250m2

To innowacyjna i bardzo ciekawa konstrukcja.

palenisko klepsydrowe d

Sztoker z rusztami awaryjnymi.jpg

Sztoker, podłączenie komina.JPG

sztoker bez tła.jpg

Witam Forumowiczów. Potrzebuję pomocy w sprawie smołowania kotła. Wystąpiło to u mnie po przełączeniu na grzanie tylko CWU. Kociołek większość czasu jest w trybie podtrzymania i brak jest ruchu spalin. Wpadłem na pomysł aby pozbyć się zawirowywaczy z kanałów dymnych oraz lekko rozszczelnić drzwi popielnika co spowoduje "przeciąg" w kotle, ale nie wiem czy to dobry pomysł bo co będzie podczas pracy dmuchawy ? Co o tym sądzicie ? A może inne pomysły. Pozdrawiam. Edytowane przez tomek1radom

Witam Forumowiczów. Potrzebuję pomocy w sprawie smołowania kotła. Wystąpiło to u mnie po przełączeniu na grzanie tylko CWU. Kociołek większość czasu jest w trybie podtrzymania i brak jest ruchu spalin. Wpadłem na pomysł aby pozbyć się zawirowywaczy z kanałów dymnych oraz lekko rozszczelnić drzwi popielnika co spowoduje "przeciąg" w kotle, ale nie wiem czy to dobry pomysł bo co będzie podczas pracy dmuchawy ? Co o tym sądzicie ? A może inne pomysły. Pozdrawiam.

A jaki to kociołek?

Zgadza się, kocioł to PER-EKO KSR-14 KW ze zwykłą retortą Pancerpola. Wymiennik ma kanały poziome. Temp. CWU to 42 st.- zadana, bo faktycznie jest ok. 46-48 st. Praca w podtrzymaniu-20 s. pauza - 10 min. Jeśli wydłużę przerwę i/lub skrócę czas pracy to kociołek potrafi wygasnąć. To przeciąganie temp. CWU mi zbytnio nie przeszkadza gdyż im cieplejsza CWU tym się jej zużywa mniej. Denerwuje mnie tylko to delikatne smołowanie. Czy ktoś może spotkał się z tym w swoim kotle i wie co należy zrobić ?

Witam

Może masz za niskie obroty dmuchawy (albo za bardzo zastawiona klapka dmuchawy) czyli za mało tlenu i stąd to smołowanie.

Może najzwyczajniej to sprawa ekogroszku jakim palisz. Gdzieś trzy lata temu paliłem w swoim kotle na drugim palenisku (awaryjnym) węglem - spaliłem gdzieś 2 tony w zimie - ale węgiel był z KWK Szczygłowice, był lekko koksujący i właśnie smolił mi wymiennik a sadze leciały "jak berety".

No ale przy ekogroszku tego problemu na razie nie mam.

Zgadza się, kocioł to PER-EKO KSR-14 KW ze zwykłą retortą Pancerpola. Wymiennik ma kanały poziome. Temp. CWU to 42 st.- zadana, bo faktycznie jest ok. 46-48 st. Praca w podtrzymaniu-20 s. pauza - 10 min. Jeśli wydłużę przerwę i/lub skrócę czas pracy to kociołek potrafi wygasnąć. To przeciąganie temp. CWU mi zbytnio nie przeszkadza gdyż im cieplejsza CWU tym się jej zużywa mniej. Denerwuje mnie tylko to delikatne smołowanie. Czy ktoś może spotkał się z tym w swoim kotle i wie co należy zrobić ?

Nie wiem jaki masz sterownik ale podniósł bym temperaturę i problem powinien zniknąć.

Eko jest od miejscowego dostawcy, podobno " Pieklorz " - faktycznie niezły. Porównywałem go z Pieklorzem oraz Jaretem pakowanymi orginalnie i od jareta był dużo lepszy, a z pieklorzem bardzo porównywalny. Cały czas nim palę i do tej pory nie było problemu, więc to chyba nie wina opału. Jeszcze kilkanaście dni temu, gdy kocioł nie był przestawiony na samą CWU a tylko pozamykane termostaty na grzejnikach i temp. na kotle 55 st. nie zauważałem smoły, ale wtedy kocioł rzadziej przechodził w podtrzymanie bo musiał utrzymać te 55 st. Obecnie po porannym zużyciu zagrzeje 200 l CWU do tych 42 st i czeka aż do wieczora. Niewielkie ubytki temp.CWU w ciągu dnia uzupełniane są podczas pracy w trybie podtrzymania ( te 20s co 10 min. ). A może pokombinować coś z zaworem 4-drogowym ? Obecnie jest prawie 50 %.

Nie wiem jaki masz sterownik ale podniósł bym temperaturę i problem powinien zniknąć.

Myślę, że podniesienie temp. CWU niewiele pomoże, gdyż to przedłuży tylko odrobinę pracę kotła a potem znów przejdzie w podtrzymanie a problem jest właśnie podczas zbyt długich okresów przestoju dmuchawy. A może maksymalnie skrócić podawanie i przerwę w podtrzymaniu , powiedzmy 2s podawania co 2 min.?

Witam Forumowiczów. Potrzebuję pomocy w sprawie smołowania kotła. Wystąpiło to u mnie po przełączeniu na grzanie tylko CWU. Kociołek większość czasu jest w trybie podtrzymania i brak jest ruchu spalin. Wpadłem na pomysł aby pozbyć się zawirowywaczy z kanałów dymnych oraz lekko rozszczelnić drzwi popielnika co spowoduje "przeciąg" w kotle, ale nie wiem czy to dobry pomysł bo co będzie podczas pracy dmuchawy ? Co o tym sądzicie ? A może inne pomysły. Pozdrawiam.

Jak kocioł zasmołowany to w tym opisywanym przypadku wydaje się że sterownik źle ustawiony.... masz tu linka i poczytaj, może coś dopasujesz...

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/953-piec-per-eko-ksx21-kw-i-instalacja-co-i-cwu/

Masz zawór n-drogowy czy bypassa? bo chyba coś masz żeby utrzymywac wyższą temp na piecu?? bo jeśli nie to zbyt niski temp kotła widocznie....

tu temat http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/550-smola-w-piecu/

Edytowane przez jorgo

Jak kocioł zasmołowany to w tym opisywanym przypadku wydaje się że sterownik źle ustawiony.... masz tu linka i poczytaj, może coś dopasujesz...

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/953-piec-per-eko-ksx21-kw-i-instalacja-co-i-cwu/

Masz zawór n-drogowy czy bypassa? bo chyba coś masz żeby utrzymywac wyższą temp na piecu?? bo jeśli nie to zbyt niski temp kotła widocznie....

tu temat http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/550-smola-w-piecu/

W Twoim linku opisane są problemy z kotłem zasypowym i sterownikiem który steruje samą dmuchawą. Mój sterownik wyposażony jest w algorytm "LOGIC" który tak steruje podajnikiem i dmuchawą aby jak najrzadziej przechodzić w podtrzymanie jednak przy prawie zerowym odbiorze ciepła praca ciągła staje się niemożliwa i okresy pracy w podtrzymaniu są nawet kilkugodzinne. Co do Twojego pytania to nie wiem zbytnio co to jest bypass a zawór mam czterodrogowy.

W Twoim linku opisane są problemy z kotłem zasypowym i sterownikiem który steruje samą dmuchawą. Mój sterownik wyposażony jest w algorytm "LOGIC" który tak steruje podajnikiem i dmuchawą aby jak najrzadziej przechodzić w podtrzymanie jednak przy prawie zerowym odbiorze ciepła praca ciągła staje się niemożliwa i okresy pracy w podtrzymaniu są nawet kilkugodzinne. Co do Twojego pytania to nie wiem zbytnio co to jest bypass a zawór mam czterodrogowy.

Wiem że zasypowe....ale przyczyny powstawania smoły w kotłach czy to zasypowych czy z podajnikiem są takie same....... czyli jeśli masz 4 drogowy zawór to jaką utrzymujesz temperaturę na kotle.... a jaki masz zasobnik no cwu?

wydaje mi się, że powinieneś ustawić sterownik tak, by utrzymywał temp. min. 60 stopni - wtedy podczas pracy będzie spalał smołę....

Ciekawi mnie, jak inni użytkownicy korzystający z kotła do podgrzewania cwu latem radzą sobie z tym problemem?

tu masz link gdzie ten drugi schemat z pompa mieszającą to tzw. bypass...... rożnie na to ludziska mówią....http://www.ogniwobiecz.com.pl/do-pobrania/schematy

a swoja drogą, to gratulacje dla ogniwa za nowy wygląd stronki...... bardzo mi się podoba :)

Edytowane przez jorgo
uzupelnienie

Jorgo jesteś ciekawski ;) przypomnę Ogniwo eko 15kw ze sterownikiem eCoal, grzeję same cwu, zasobnik zasypany 100kg eko czeskim, pompa ustawiona na 2h pracy rano i wieczorem, resztę godzin dogrzewana woda grawitacyjnie. Po spaleniu 100kg dam znać jak sprawa wygląda z zabrudzeniem. W tej chwili nie mam żadnych problemów. :)

Jorgo jesteś ciekawski ;) przypomnę Ogniwo eko 15kw ze sterownikiem eCoal, grzeję same cwu, zasobnik zasypany 100kg eko czeskim, pompa ustawiona na 2h pracy rano i wieczorem, resztę godzin dogrzewana woda grawitacyjnie. Po spaleniu 100kg dam znać jak sprawa wygląda z zabrudzeniem. W tej chwili nie mam żadnych problemów. :)

No ciekawski jestem.... ale mam nadzieje że nikt mi nie ma tego za złe...

Powoli zresztą zbliżam się do podjęcia decyzji co do zakupu kotła..... ponadto rozważam też zakup solarów i zrobienia wszystkiego za "jednym zamachem". Proponowano mi już kocioł LAZAR multikomfort. Za 8600 z montażem i sterownikiem ecomax 800... jak myślicie propozycja warta uwagi? ... jakoś nie mogę się zdecydować na ten kocioł, bo to wielka gabarytowa krowa, palnik ma okrągły. Gdyby się wypowiedział użytkownik takiego kotła lub chociaż użytkownicy tego typu sterowników...... będę wdzięczny.

"Podczas ostatnich mrozów, -10 i więcej

kocioł zaczyna mi spalać 3 worki węgla na

dwa dni." "Ja jeszcze nie mieszkam. ale jestem wk...y

na lazara i instalatora, od roku walczę z

dużym zużyciem węgla."

Może to tylko puste wpisy, poproś kolegę Vld to zdradzi coś więcej, widziałeś ten kociołek? Jorgo szukasz szukasz i ...