Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie a teraz z innej strony , dam wam małą zagwozdkę... wg tabeli i wyliczenia jareckiego (które sa notabene zbiezne) podajecie orientacyjne kotły pod konkretne m2 A TERAZ powiedzie mi czy, m2 powierzcni użytkowej?? czy po podłogach??? jezeli (np tak jak u mnie po podłogach mam jakies 240m2 a uzytkowej ok 150m2 ,ok 40m2 garażu którego tez ogrzewam a kubaturę ponad 1000m3 to sorki ale wasze obliczenia biora w łeb :p nooooo..dawac do tablicy ;)

Dla mnie ważna jest pow.netto domu bez garażu (suma pomieszczeń użytkowych wszystkich pomieszczeń, przy skosach na poddaszu >2.2m liczymy 100%, od 1,4 do 2,2m 50%, poniżej wys. 1,4m nie bierzemy pod uwagę). To osobiście rozumiem jako powierzchnia użytkowa. Garaż ma mieć złamaną temp. a nie +23st.C, stąd należy brać na to poprawkę.

Dalej można mówić o jeszcze innej pow. użytkowej (bez piwnic, pomieszczeń gosp., strychu, garażu) tutaj uważam, że za mało....

Pow. podłóg pokazuje zbyt dużą powierzchnię, nie uwzględnia wys. pomieszczeń

kubatura - inny wzór na liczenie. Tutaj mówimy o m3, można zakładać wys. pomieszczeń 3m i łatwiej się wówczas szacuje.

Musisz przeliczyć straty ciepła na W/m3....

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

własnie ze liczyłem i wg twojego czy zawijana wzoru wychodzi mi 16-17kw, wg strat ciepła (ozc) wychodzi mi ok 22KW a wg projektu budowlanego 24kw.... no i bądz tu mądry ;)

Ok, w/g wzoru, który podaję wyjdzie powiedzmy 17kW na potrzeby C.O., ale do granicy wyniku z tego wzoru (17-20kW) sugeruję doliczać 2-3kW na potrzeby CWU..... czyli licząc na mój sposób ok.20kW a to już blisko Twojego wyniku z OZC

Zapisów w niektórych projektach nie idzie brać poważnie np. widziałem już kilka typu 6kW na C.O. i 16kW na CWU....

kwestia praktyki :)

Skoro ranking to godny polecenia jest RBR-ECOUNIWERSAL 17,23,35 KW.z wewnętrznym wymiennikiem ciepłej wody (CWU)

Jestem przeciwnikiem łączenia wężownicy miedzianej w stalowym korpusie grzewczym kotła.

Uważam,że odbije się to na żywotności kotła. Lepiej wymienić osobny bojler 2-3razy podczas żywotności kotła niż wymieniać cały kocioł.

Ogrzewacz przepływowy w kotle na paliwo stałe uważam za rozwiązanie średnio szczęśliwe.

Jestem przeciwnikiem łączenia wężownicy miedzianej w stalowym korpusie grzewczym kotła.

Uważam,że odbije się to na żywotności kotła. Lepiej wymienić osobny bojler 2-3razy podczas żywotności kotła niż wymieniać cały kocioł.

Ogrzewacz przepływowy w kotle na paliwo stałe uważam za rozwiązanie średnio szczęśliwe.

Zawsze można ja zaślepić i podłączyć bojler. :)

Możesz technicznie wyjaśnić, dlaczego?

Ta wężownica nie jest miedziana, z nimi był problem,teraz wykonuje się je z nierdzewnego spiro 4mm grubości. Efekt bardzo dobry,zreszta na eSterownik pracuje taki kocioł ,wykresy są do wglądu.No i ta wysoka sprawność kotła.Nie wspomnę o jego czyszczeniu bo to zajmuje naprawdę chwilę.

Ta wężownica nie jest miedziana, z nimi był problem,teraz wykonuje się je z nierdzewnego spiro 4mm grubości. Efekt bardzo dobry,zreszta na eSterownik pracuje taki kocioł ,wykresy są do wglądu.No i ta wysoka sprawność kotła.Nie wspomnę o jego czyszczeniu bo to zajmuje naprawdę chwilę.

Minertu kiedyś ich w 17tce nie było. Teraz tez już montują do 17ek?

Polecam RBR Ekouniwersal 17kw (możliwa wersja z wężownicą) oraz Ogniwo eko plus 16kw

oba z sterownikiem eCoal z podglądem oraz sterowaniem przez internet.

No to ja dorzucę jeszcze jako godny zainteresowania Tilgner EKR 20kw (lub 15kw). Także Brucer + eCoal. Co prawda jeszcze nie używam, ale już jest zamówiony i w lipcu będzie montowany.

Każdy poleca to :

polecam Ogniwo eko 15kw z bezobsługowym sterownikiem eCoal, użytkowany od września 2010 do tej pory, polecam bo go użytkuję i wiem co mam a nie bo ktoś ma lub bo ktoś mówił że ktoś ma i jest zadowolony. :)

Poleciłem eko plusa bo ogniwo eko już się nie produkuje.

Tak przy okazji w moim ogniwie klapa górnej wyczystki już jest na zawiasach :p

re; minertu

"...w moim ogniwie klapa górnej wyczystki już jest na zawiasach"

Szanowny Kolego

Skoro masz już swoją klapę na zawiasach, to zechciej przyjąć jedną radę: sprawdzaj dokładnie jej zamknięcie. To jest bowiem newralgiczny punkt bezpieczeństwa.

A pasowałoby przecież jeszcze się kiedyś w IChPW na pokazie spotkać.

Pozdrawiam - zawijan_2

re; minertu

"...w moim ogniwie klapa górnej wyczystki już jest na zawiasach"

Szanowny Kolego

Skoro masz już swoją klapę na zawiasach, to zechciej przyjąć jedną radę: sprawdzaj dokładnie jej zamknięcie. To jest bowiem newralgiczny punkt bezpieczeństwa.

A pasowałoby przecież jeszcze się kiedyś w IChPW na pokazie spotkać.

Pozdrawiam - zawijan_2

Wszystko jest pod kontrolą,jest dopasowana lepiej niż fabrycznie :) a spotkać to zapewne jeszcze nie raz się spotkamy :)