Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na kotle musi być regulator temperatury, tak mówi norma. Puma i Cobra są regulatorami temperatury.

Nie wiem, o co chodzi w Twoich pytaniach - wszystko już wyjaśniłem.

Regulator temperatury to regulator kotła. Koniec kropka. Potoczna nazwa sterownik kotła, fachowa: regulator temperatury.

Porażająco genialne.

Wrócę do tematu jutro.

Dzisiaj będę się dokształcał z kultury.

A może Włodku też byś się za to wziął. Bo kultura to nie tylko grzeczne i gładkie słówka...

Alw jutro nie będzie o kulturze, tylko o regulacji KOTŁA

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O procesie regulacji kotła możesz pisać, tym procesem Cobra czy Puma się także zajmują.

Co nie zmienia faktu,że rozmawiamy o regulatorach temperatury - skoro coś chcesz jutro pisać, to sprawdź:

- jakie urządzenie powinno być na kotle w/g normy (jaka nazwa?)

- jakie badania powinien posiadać i przejść tzw regulator temperatury

Wówczas będzie fachowo, technicznie...

Kruca bomba, chopy

Nie nadążam.

Wczoraj przed wieczorem uczyniłem wpis. Wyjechałem nad ranem. Wraciłem przed chwilą zdechnięty jak pies, kilkaset km na liczniku więcej, wchodzę na forum i ... nie wiem gdzie jestem. Szukam swojego wpisu ostatniego, a tu już dwie strony się przewinęły.

Czuję, że coś mi jest. (dobra, dobra, bez podtekstów) ;)

Wziąłem trzy urządzenia pomiarowe, czyli:

1. termometr tzw. medyczny rtęciowy (wiem, UE zabrania ich stosowania),

2. termometr elektroniczny tzw. medyczny - UE zaleca stosowanie tego typu ustrojstwa

3. palec wskazujący prawej ręki (mojej)

wsadziłem to sobie wszystko cuzamen do kupy do ... tylko bez podtekstów proszę, bo o tzw. dół pachowy chodzi, czyli miejsce między kończyną górną, a tułowiem i po kilku minutach stwierdziłem, że:

1. nieprawomyślny unijnie wskazał 37 i coś pomiędzy kreską 4 a 5

2. elektronicznie poprawny unijnie wskazał 37 i 7 po przecinku

3. mój naturalny wskazujący z prawej dłoni podał mi informację: chłopie ja jestem zimniejszy niż ty pod pachą, czyli jest ci za ciepło wg/ mnie. Transponując na nasze narzecze: masz gorączkę.

I teraz mam zagwozdkę potężną, zatem proszę o odpowiedź na moje pytania szanownych forumowiczów:

- który z moich - pomiarowiec wskazuje bezbłędnie?

- jaki jest ich błąd pomiaru?

- mam podwyższoną temperaturę mego cielska, czy nie?

- które z tych "urządzeń" jest dla moich potrzeb najbardziej przydatne?

W oczekiwaniu na odpowiedzi gorączkowo pozdrawiam wszystkich zawijan_2

p.s. wbrew pozorom moje pytania nie są równe mojemu stanowi ...i dlatego liczę, że odpowiedzą mi fachowcy z innego świata.

NIE.

NIE BĘDZIEMY ROZMAWIAĆ O REGULATORACH TEMPERATURY.

Będziemy rozmawiać o regulatorach kotła, które mają wpływ na jego ekonomikę.

Przynajmniej ja będę o tym mówił.

Tyle,że to Twoje słowotwórstwo.

Pokaż mi przepis, normę, metodykę badań czegoś takiego co się zowie regulator kotła

Fachowo mówimy o regulatorze temperatury ,

Potocznie możesz to zwać sterownikiem kotła czy regulatorem kotła czy komputerkiem czy innym duperelkiem.

Trzymajmy się jednak terminologii fachowej, nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Sprawdź do tej rozmowy:

- jakie badania powinien posiadać i przejść regulator temperatury (zwany przez Ciebie regulatorem kotła)

Dalej możesz pisać jakie funkcje spełnia regulator temperatury o nazwie "X" czy "Y"

Ustal najpierw, co powinno znaleźć się na kotle, później opisuj co to urządzenie ma robić.

Jacku,

Kotła nie da się regulować, podobnie, jak nie można

regulować pogrzebacza. Natomiast można sobie

pogrzebaczem pogrzebać ... :-)

Regulacja dotyczy procesu, a nie przedmiotu.

Ogólnie, wymiękam - nie mam do tego cierpliwości.

Niech się z Tobą męczy Jarecki, jest młody i pełen

energii...

Nie wiem, co masz do mojej kultury - starałem się być OK,

ale teraz zamykam się w sobie.

A może włączą się forumowicze?

Pozdrowienia,

Włodek

te linki mają zmierzać do czego??

bardziej szczegółowo:

http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=TRT01B&kat=u&podkat=u1

"REGULATOR TEMPERATURY RT-01 „ANIA”- WERSJA B...."

"REGULATOR TEMPERATURY RT-04 „ADAŚ” WERSJA B..."

"regulator temperatury RT-09 RETORTA PID "

Tatarek skrupulatnie bada swoje produkty i zwraca uwagę na nazewnictwo.

http://www.foster-pleszew.com.pl/index.php?navi=inv&cid=0

"SIGNUM 400 regulatory temperatury..."

"SIGMA regulatory temperatury

Regulator Sigma przeznaczony jest do regulacji procesu spalania w nadmuchowych kotłach miałowych."

"MENUET regulatory temperatury

Regulator przeznaczony jest do regulacji procesu spalania w kotłach podajnikowych. Regulator charakteryzuje się..."

Tyle,że to teksty producentów na stronach firmowych, nazwa sterownik równiez na stronach producentów występuje:

np.:

"Regulator PROTON jest najnowszym modelem sterownika a jednocześnie następcą jednego z najbardziej niezawodnych regulatorów na rynku - sterownika YETI"

"Regulator PROTON PID jest unowocześnioną wzbogaconą o algorytm PID wersją sterownika PROTON"

Edytowane przez Jarecki79

No, dobra - mądralo.

Podaj w takim razie definicję regulatora temperatury.

Może być definicja normowa. Może być Twoja własna.

Masz czas do jutra rano.

Na odwracanie kota ogonem zgody nie ma, to Ty masz czas na sprawdzenie:

- jakie badania powinien posiadać i przejść regulator temperatury (zwany przez Ciebie regulatorem kotła)

I teraz mam zagwozdkę potężną, zatem proszę o odpowiedź na moje pytania szanownych forumowiczów:

- który z moich - pomiarowiec wskazuje bezbłędnie?

- jaki jest ich błąd pomiaru?

- mam podwyższoną temperaturę mego cielska, czy nie?

- które z tych "urządzeń" jest dla moich potrzeb najbardziej przydatne?

Niewątpliwie panie Sławku ma pan podwyższoną temperaturę.

Proponuję jako praktyk zastosowanie medycyny tradycyjnej.

1.

Połowę butelki piwa wlać do jakiegoś metalowego garnca, dosypać dwie czubate łyżeczki cukru i podgrzać na tyle żeby nie zawrało. Resztę chłodnego piwa dolać do tego gorącego.

Zaaplikować dwie szklaneczki takiej mikstury i do łóżka. To tzw. grzaniec.

2.

Drugi sposób to literatka "księżycówki" na zimno i zapić gorącą herbatą z cytryną i też pod pierzynę.

Myślę że właśnie tego tylko dzisiaj panu potrzeba.

Jutro się pan obudzi jak nowo narodzony. Życzę zdrowia.

Ale aby wytworzyć temperaturę jest do tego potrzebny kocioł.W skład kotła wchodzi kocioł sam w sobie,podajnik,palenisko i tym steruje regulator kotła,ale aby dobrze regulować kocioł potrzebne są do tego czujniki temperatury,które dają sygnał do regulatora jak nim sterować aby osiągnął pożądana temperaturę.Do uzyskania temperatury potrzebne nam jest

-kocioł

-źródło energii

-oraz odbiornik tej energii czyli woda

Kocioł wykonuje daną pracę aby wytworzyć potrzebną energię do uzyskania odpowiedniej temperatury,którą owy odbiornik czyli woda ma odebrać.

Tak ja to rozumuję.

Minertu

Norma mówi, że na kotle ma być regulator temperatury.

My tutaj na forum, (czy dany producent na swojej stronie) możemy umówić się, że:

stosujemy zamiennie pojęcia sterownik, regulator kotła, regulator temperatury kotła, regulator pracy kotła itd.

To kwestia umowna. Każdy wie o co chodzi. Nie ma natomiast zgody na to,że raptem jeden produkt jest regulatorem pracy kotła (w domyśle czyms innym) a cała reszta to regulatory temperatury (w domyśle coś gorszego)

Ustalenie nazwy czy nazw stosowanych zamiennie:

W tym problemu nie widzę, dalej możemy opisywać, czy Zawijan może opisywać skoro czuje taką potrzebę, jakie funkcje spełnia dane urządzenie np. o nazwie X.

jarecki79 no to możliwe,że ten co napisał co ma być na kotle spitolił sprawę i się nie zastanowił jak to nazwać.Też tak możemy pogdybać.

Kocioł musi spalić paliwo i zamienić go na energię czyli spaliny (w postaci płomienia) owe spaliny czy tez płomień wydziela (tak to nazwę) wytwarza wysoką temperaturę odbieraną przez wodę.Zgodzisz się ze mną ?

Tak więc PN trzeba by oddać do poprawki.

Ludzie czy wy już nie macie o co się kłócić ? Znowu kilka stron będzie trwała wojna która do niczego nowego nie doprowadzi.

Ja wam powiem tak, czy wam się podoba czy nie.

Jak to się tam nazywa regulator temperatury, kotła, sterownik czy katarynka to Kowalski ma to głęboko wiecie gdzie.

Kowalskiego interesuje co by to pieprzone pudełeczko które stoi na kotle sterowało nim tak żeby nie musiał co trochę do niego biegać i w nim ciągle kręcić, miał w domu ciepło i dobrze by było jeszcze jakby za dużo wungla nie pożerało.

A to jak się tam to nazywa to ma tam jak napisałem wyżej.