Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomorzanin może mi doradzisz? Chcę wykorzystać ciepło z kotłowni emitowane przez piec oraz ciepło uciekające czopuchem do ogrzania w czasie zimy powietrza z GWC do wentylacji pomieszczeń. Czy zamontowanie np. nagrzewnicy od samochodu na czopuchu da efekt. Pytanie do znawców: czy tem spalin w kominie w czasie zimy ma minimalną wartość, teraz mam 52st i jest ok.

"Przy trybie LATO puma oraz cobra

dobierają nadwyżkę grzania, aby

ogrzać bojler na zadaną temp." a takie było wielkie halo o przeregulowaniu eCoal-a. O oszczędnościach można mówić jedynie porównując spalanie tego samego paliwa przy jednakowym odbiorze ciepła w tych samych warunkach.

Czy Ty masz problem z rozumieniem treści pisanej?

Jak bojler ma mieć 50st.C, to sterownik dobiera nadwyżkę grzania np. 4st.C, aby owe 50st.C w bojlerze było, bo nie ma fizycznej mozliwości, aby przy temp. 50 w bojlerze też było 50st.C. Przeregulowanie mamy wtedy w trybie lato, gdy zadana jest np.50st.C a bojler ma 53st.C. Bojler a nie kocioł.

Kocioł ma prawo przy grzaniu bojlera w trybie lato lub w priorytecie CWU podnieść nastawę do 7st.c powyżej zadanej temp. bojlera, jak temp. wyjdzie bardziej w górę, to zaczyna się procedura stabilizacji temp. kotła.

Jak zadasz tryb C.O., bez pracy bojlera i ustawisz 50st.C, to sterownik ma osiągnąć 50st.C i kropka.

Jarecki Jarecki czepiasz się , popraw lepiej błąd w poście powyżej. Tak mam problem z czepialskim Jareckim i chyba nie tylko ja. Daj pompę na 3 bieg ciągłej pracy żeby sterownik jej nie wyłączył , nagrzej wodę do 50st w piecu poczekaj aż się nagrzeje cwu i sprawdź ile będzie miała st w kranie to może się zdziwisz. Podpowiem Ci że powrót będzie równy zasilaniu. Zakład? Najmądrzejszy człowiek na forum, który nie raz już się pomylił, ciekawe kto teraz wstawi się za Tobą?

Jarecki Jarecki czepiasz się , popraw lepiej błąd w poście powyżej. Tak mam problem z czepialskim Jareckim i chyba nie tylko ja. Daj pompę na 3 bieg ciągłej pracy żeby sterownik jej nie wyłączył , nagrzej wodę do 50st w piecu poczekaj aż się nagrzeje cwu i sprawdź ile będzie miała st w kranie to może się zdziwisz. Podpowiem Ci że powrót będzie równy zasilaniu. Zakład? Najmądrzejszy człowiek na forum, który nie raz już się pomylił, ciekawe kto teraz wstawi się za Tobą?

Chory człowiek jesteś, bardzo Ci współczuję. Jeżeli chodzi o czapialstwo to osiągasz poziom swego guru.

Zobacz sobie wykres z 14.05.2011 Karoki przy pracy sterowania bruli, zobacz jakie były skoki temp. spalin oraz róznice między C.O. i CWU

Zobacz sobie wykres z 17.06.2011 na tej samej platformie, porównaj skoki temp. spalin, porównaj róznice między C.O. i CWU (na Cobrze)

Zobacz na serwerze el-miz jak wygląda wykres między zadaną wartością CWU a faktyczna temp. CWU z dnia dzisiejszego i wczorajszego.

Przeregulowanie CWU z nastawy 48 na 50st.C , wszystko w temacie trybu lato.

Darase w swojej odpowiedzi starciłem cierpliwość, przepraszam, poniosło mnie.

Sam mnie do tego sprowokowałeś.

Ostatnie 5stron jest tłumaczone co to jest przeregulowanie, kiedy to użytkownik a kiedy sterownik dobiera temperaturę....

Tłumaczenie na wszystkie możliwe sposoby....

Po tym wszystkim widzę na końcu Twój wpis i mi ręce opadają.

Spróbuję jeszcze raz bardzo spokojnie, tak, aby każdy zrozumiał.

Dotyczy: Cobra czy PUMA

1. Tryb zimowy, praca z C.O., wartość nastawy 50st.C oznacza,że każde przeciągnięcie temp. wody na kotle powyżej 50,00st.C jest przeregulowaniem

2. Tryb letni, praca CWU (bez aktywnych stref czasowych). Nastawa bojlera na 50st.C oznacza,że sterownik ma prawo dobrać nastawę do max.7st.C wyższą, aby efektywnie nagrzać bojler. Przy przekroczeniu progu 7st.C zaczyna się procedura stabilizacji temp. kotła (aby nie było np.15 czy 20st.C przeregulowania). Tutaj priorytetem jest grzanie bojlera i to jego temp. jest dla nas najważniejsza.

O przeregulowaniu mówimy, jeżeli t.zadana na CWU ma być 50st.C a fizycznie jest np.52st.C.

Chwilowe podwyższenie samej temp. kotła do wartości 57st.C nie jest przeregulowaniem w tym trybie pracy.

No problem mister Jarecki, trochę ulegasz emocjom. Jeśli mój post źle zadziałał na Ciebie to również przepraszam. Rozumiem o co chodzi w przeregulowaniu, sam pan Włodek wczoraj powiedział że Cobra przeregulowała bo ma tak napisane w oprogramowaniu i ja nie widzę w tym nic złego, nawet wczoraj pochwaliłem Cobrę za to "zdążenie" :) Bronisz tych sterowników jak lew. ;)

Darase w swojej odpowiedzi starciłem cierpliwość, przepraszam, poniosło mnie.

Sam mnie do tego sprowokowałeś.

Ostatnie 5stron jest tłumaczone co to jest przeregulowanie, kiedy to użytkownik a kiedy sterownik dobiera temperaturę....

Tłumaczenie na wszystkie możliwe sposoby....

Po tym wszystkim widzę na końcu Twój wpis i mi ręce opadają.

Spróbuję jeszcze raz bardzo spokojnie, tak, aby każdy zrozumiał.

Dotyczy: Cobra czy PUMA

1. Tryb zimowy, praca z C.O., wartość nastawy 50st.C oznacza,że każde przeciągnięcie temp. wody na kotle powyżej 50,00st.C jest przeregulowaniem

2. Tryb letni, praca CWU (bez aktywnych stref czasowych). Nastawa bojlera na 50st.C oznacza,że sterownik ma prawo dobrać nastawę do max.7st.C wyższą, aby efektywnie nagrzać bojler. Przy przekroczeniu progu 7st.C zaczyna się procedura stabilizacji temp. kotła (aby nie było np.15 czy 20st.C przeregulowania). Tutaj priorytetem jest grzanie bojlera i to jego temp. jest dla nas najważniejsza.

O przeregulowaniu mówimy, jeżeli t.zadana na CWU ma być 50st.C a fizycznie jest np.52st.C.

Chwilowe podwyższenie samej temp. kotła do wartości 57st.C nie jest przeregulowaniem w tym trybie pracy.

Dodam tylko, że bojler nie może pracować dodatkowo grawitacyjnie bo w takim wypadku temperatura dociąga do temperatury CO. Na wykresie z pumy fajnie to wygląda - wykresy po pewnym czasie przecinają się i to CWU jest bardziej ciepłe niż CO. Nie mam zaizolowanych rur instalacyjnych więc przez nie oraz wężownicę schładzającą ucieka trochę ciepła z CO. Swoją drogą ciekawe jaki wpływ ma bojler działający dodatkowo grawitacyjnie na działania sterownika?

Edytowane przez ppietrz

ppietrz

puma czy cobra mają w trybie grzania cwu granice z dwóch stron:

1. Chcemy nagrzać bojler na zadaną temp. np. 50st.C, w tym celu soft dobiera nadwyżkę grzania (to nie jest przeregulowanie dla tego trybu pracy, sterownik do pewnej temp. robi to celowo).

2. Po przekroczeniu granicy 7st.C nadwyżki grzania CWU zaczyna się proces stabilizacji kotła, aby nie przeciągał już wyżej temp., ma być bezpiecznie. Dzieje się to kosztem lekkiego przegrzania CWU. Stąd u kol.Karoka przy nastawie CWU na 48st.C chwilowe skoki na 50st.C.

Działa się zatem z dwóch stron :)

Mocno mi się wydaje, że Bruli czy eCoal również mają nadwyżki grzania CWU, tyle,że pewnie sztywno programowane.

Np. nastawa CWU 50, nadwyżka grzania 3st.C oznacza,że kocioł ma iść na 53st.C, aby nagrzać bojler do 50st.C, wszystko co w tym wypadku jest powyżej 3st.C nadwyżki jest przeregulowaniem temp. kotła.

Niestety.

Musiałbyś do niej dokupić jeszcze karokę lub SUSPENSERA.

Zawijan z całym szacunkiem dla twojej wiedzy ale powiedz skąd w Tobie tyle złośliwości ? Ja nie czerpię zysków z jednej czy drugiej firmy chyba że udostępnienie sterowników do testów uznasz za takowe.

Staram pisać uczciwie o jednym jak i o drugim. Nie szkaluję jednego wychwalając drugi. Dzielę się spostrzeżeniami z efektów pracy obydwóch. Piszę o tym co mi się podoba w jednym i w drugim a także o tym co bym zmienił bądź zrobił inaczej z punktu widzenia użytkownika.

Ty znowu nie wiem dlaczego ale chwalisz i reklamujesz tylko jedno i nie dopuszczasz że ktoś na świecie może zrobić również przyzwoity kocioł i sterowanie.

Ja nie patrzę tylko w jedną stronę.

Proszę tylko o odrobinę obiektywizmu z twojej strony.

Zawijan z całym szacunkiem dla twojej wiedzy ale powiedz skąd w Tobie tyle złośliwości ? Ja nie czerpię zysków z jednej czy drugiej firmy chyba że udostępnienie sterowników do testów uznasz za takowe.

Staram pisać uczciwie o jednym jak i o drugim. Nie szkaluję jednego wychwalając drugi. Dzielę się spostrzeżeniami z efektów pracy obydwóch. Piszę o tym co mi się podoba w jednym i w drugim a także o tym co bym zmienił bądź zrobił inaczej z punktu widzenia użytkownika.

Ty znowu nie wiem dlaczego ale chwalisz i reklamujesz tylko jedno i nie dopuszczasz że ktoś na świecie może zrobić również przyzwoity kocioł i sterowanie.

Ja nie patrzę tylko w jedną stronę.

Proszę tylko o odrobinę obiektywizmu z twojej strony.

Zrozumiałeś mój wpis całkowicie na opak. Chodziło mi o to, że bez dobrego operatora - takiego jak karoka czy SUSPENSER (lub takiego jak bobek, minertu czy jeszcze tylko kilku innych) - wartość sterowników typu Cobra czy Puma zdecydowanie maleje. Ogromna, zdecydowanie przeważająca, większość użytkowników nigdy nie osiągnie z tymi sterownikami takich efektów, jak wymienieni przeze mnie karoka i SUSPENSER.

A Twoje wpisy uważam za absolutnie obiektywne i wysoko cenię ich wartość.

Kol. Pomorzanin w #6500 napisał tak:

"Wystaw na stronie Zawijana swoje przemyślenia, może, w wolnej chwili, na ich podstawie napisze soft obliczający moc kotła."

Szanowny Kolego, dziękuję za te słowa, bo DOKŁADNIE pod ich wpływem naszła mnie myśl iście genialna.

TO DA SIĘ ZROBIĆ! Wykorzystując pewne zdolności eCoala, czyli nie dysponując wielkościami przepływu.

Nie, na łysy łeb nie upadłem. DA SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!

Zatem - POWAŻNIE - jeśli mi się to uda zrealizować, to będziesz miał pełne prawo mienić się ojcem chrzestnym pomysłu.

Pozdrawiam bardzo, bardzo serdecznie - zawijan_2

Zrozumiałeś mój wpis całkowicie na opak. Chodziło mi o to, że bez dobrego operatora - takiego jak karoka czy SUSPENSER (lub takiego jak bobek, minertu czy jeszcze tylko kilku innych) - wartość sterowników typu Cobra czy Puma zdecydowanie maleje. Ogromna, zdecydowanie przeważająca, większość użytkowników nigdy nie osiągnie z tymi sterownikami takich efektów, jak wymienieni przeze mnie karoka i SUSPENSER.

A Twoje wpisy uważam za absolutnie obiektywne i wysoko cenię ich wartość.

Bzdura na resorach

Normalny uzytkownik nie zna kodu serwisowego i pracuje na sofcie ustawionym przez dany serwis.

Nie znając kodu ma dostęp tylko do wysokości kopca i ograniczenia max. obrotów dmuchawy

Bez problemu zbliżone efekty uzyska.

Równie dobrze mogę napisac, że bez tego forum większa część przeciętnych użytkowników ecoala nie jest w stanie ogarnąć więcej jak 20%jego funkcji i możliwości.

Sterownik jest mega rozbudowany. Wartośc ecoala maleje bez pomocy userów dotyczącej różnych kombinacji z pompami, kalibracją czujników, przestawianiem cykliczności pracy, itd.

Tak ma wyglądać dyskusja??

Myślę,że nikomu na tym nie zależy.

Kol. Pomorzanin w #6500 napisał tak:

"Wystaw na stronie Zawijana swoje przemyślenia, może, w wolnej chwili, na ich podstawie napisze soft obliczający moc kotła."

Szanowny Kolego, dziękuję za te słowa, bo DOKŁADNIE pod ich wpływem naszła mnie myśl iście genialna.

TO DA SIĘ ZROBIĆ! Wykorzystując pewne zdolności eCoala, czyli nie dysponując wielkościami przepływu.

Nie, na łysy łeb nie upadłem. DA SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!

Zatem - POWAŻNIE - jeśli mi się to uda zrealizować, to będziesz miał pełne prawo mienić się ojcem chrzestnym pomysłu.

Pozdrawiam bardzo, bardzo serdecznie - zawijan_2

Tutaj ameryki Pan nie odkrył, takie rozwiązanie jest w sterowniku produkcji Elster o nazwie Luksus dedykowanym do kotłów z podajnikiem ślimakowym.

Miałem okazję go przez jakiś czas testować :)

Autorstwo i wdrożenie idei do zycia należy przypisac firmie elster

ekoen2.JPG

ekoen1.JPG

ekoen1.JPG

Edytowane przez Jarecki79

Kilka stron temu była dyskusja dotycząca JZP.

Chociaż to wątek o kotłach, to uważam, że moje poniższe dywagacje nie zostaną uznane za spam.

Wiem: większość Kolegów to, o czym piszę poniżej wie i rozumie. Ale czy wszyscy i czy na pewno?

Nie ma obowiązku czytania. Kto chce, niech czyta. A po czytaniu zapraszam do dyskusji.

Myślę, że po weekendzie mój partner, przyjaciel i mentor w jednej osobie, czyli Zawijan umieści na naszym blogu wykresy (już mu je podesłałem), które pomogą Kolegom zainteresowanym określić moc z jednostki paliwa w zależności od wartości opałowej oraz sprawności kotła albo jednostkowe zużycie paliwa.

Może być przydatne.

Jednostkowe zużycie paliwa zależne jest od kilku czynników.

Trzeba pamiętać, że w kotle wodnym c.o. występują dwie przestrzenie:

I – komora spalania gdzie energia chemiczna paliwa zamieniana jest w ciepło

II – wymiennik przeponowy, gdzie ciepło uwolnione w procesie spalania wymieniane jest między spalinami i wodą

W palenisku (palniku) spotykają się dwa strumienie: strumień paliwa i strumień powietrza.

Pewnikiem jest, że nie spali się więcej paliwa, niż jego ilość odpowiadająca strumieniowi tlenu. Ponieważ paliwa stałe są heterogeniczne, dlatego muszą być technicznie spalane w strumieniu z nadmiarem tlenu. A i tak nigdy nie będzie to spalanie całkowite.

Zawsze pewna ilość części palnych paliwa zostanie uwięzionych w popiołach, żużlach, pyłach lotnych, a także uniesiona w postaci sadzy i gazów oraz par palnych. Tutaj na pewno powstaje pewna strata. Nie jest ona znacząca ponieważ – jak wykazuje literatura oraz badania – oscyluje najczęściej w granicach 3 – 5 %.

Oczywiście można zajechać „stratnie” palenisko złym sterowaniem jego pracą. Ale mówimy o tych warunkach, gdy procesem spalania steruje doświadczony operator lub porządny sterownik automatyczny.

Gros strat mających znaczący wpływ na jednostkowe zużycie paliwa nie leży po stronie paleniska, ale WYMIENNIKA. Zatem sterownik, czy operator mają znikomy wpływ na wielkość strat. Wina leży przede wszystkim tam, gdzie ciepło powinno być oddawane w sposób jak najbardziej sprawny do wody.

Nie należy zapominać o tym, że im mniejsza wartość opałowa, wyższa wilgotność paliwa tym większe jednostkowe zużycie paliwa. Z takiego paliwa wyzwoli się mniej ciepła, a część z niego zostanie bezpowrotnie stracona poprzez to, że woda (zawarta w paliwie, czy powietrzu rozdmuchowym) ma duże ciepło właściwe. Tym samym trzeba zużyć część energii zawartej w paliwie na jej podgrzanie i odparowanie. A ponieważ para wodna nie ulega wykropleniu w wymienniku, przeto znaczną ilość ciepła wynosi w komin i do atmosfery.

Podsumowując:

Chcąc zmniejszyć jednostkowe zużycie paliwa należy stosować paliwa o znacznej wartości opałowej, suche, spalać je w odpowiednich warunkach i z odpowiednim nadmiarem powietrza, a powstałe spaliny puszczać przez wymiennik o znacznym stopniu sprawności.

Aż tyle i tylko tyle.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie zawijan_2

Szanowny Kolego Jarecki

Uprzejmie proszę o ponowne - tym razem dokładniejsze - przeczytanie mojego wpisu.

Może wówczas zrozumie Szanowny Kolega, że - jak mówi stare przysłowie: pośpiech jest dobry tylko przy łapaniu pcheł.

Czy nie widzi Szanowny Kolega, że napisałem wyraźnie: "Wykorzystując pewne zdolności eCoala,..." ????????????????????

Z tego co jest mi wiadomym, przywołana przez Szanownego Kolegę firma nie produkuje eCoala, ani nie zna algorytmu jego pracy.

Zatem Szanowny Kolego Jarecki - uprzejmie proszę ...

Pozdrawiam serdecznie zawijan_2