Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W sterowniku, o którym wspominam, aby uzyskać wiarygodne wyniki trzeba w odpowiednie menu wprowadzić kaloryczność paliwa

Jak sam Pan stwierdził, najprościej i możliwie wiarygodnie jest, gdy kupujemy paliwo workowane z podanymi parametrami.

Od uczciwych sprzedawców takie dane również mozna uzyskać.

w/w sterownik m.i.n na podstawie podanej kaloryczności, dobieranego strumienia powietrza, wprowadzonego przesypu ilościowego danego modelu palnika oraz jak dobrze pamiętam na podstawie chwilowego zapotrzebowania na moc podaje właśnie ile wynosi dostarcza w kW chwilowa moc kotła oraz jakie jest godzinowe spalanie.

Chodziło mi o samą ideę takiej funkcjonalności. Ona juz jest, funkcjonuje i ma się dobrze.

Nie musi mnie Pan atakować

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowny Kolego Jarecki

1. Proszę wskazać, gdzie ja Szanownego Kolegę atakuje. Poprosiłem tylko o ponowne przeczytanie tamtego mojego wpisu.

2. Jak już Szanownemu Koledze napisałem, mam na myśli pewne zdolności eCoala. I łazi mi po głowie -zaszczepiona przez Kolegę Pomorzanina - myśl, aby określać z dokładnością techniczną (błąd do ok. 5%) moc NIE ZNAJĄC wartości opałowej. I tu tkwi cały klucz ewentualnego sukcesu. Ewentualnego, jak nieskromnie mniemam, na razie.

Szanowny Kolego.

Odnośnie wpisu 6552

Napisałem przecież wcześniej tak:

"W palenisku (palniku) spotykają się dwa strumienie: strumień paliwa i strumień powietrza.

Pewnikiem jest, że nie spali się więcej paliwa, niż jego ilość odpowiadająca strumieniowi tlenu. Ponieważ paliwa stałe są heterogeniczne, dlatego muszą być technicznie spalane w strumieniu z nadmiarem tlenu. A i tak nigdy nie będzie to spalanie całkowite.

Zawsze pewna ilość części palnych paliwa zostanie uwięzionych w popiołach, żużlach, pyłach lotnych, a także uniesiona w postaci sadzy i gazów oraz par palnych. Tutaj na pewno powstaje pewna strata. Nie jest ona znacząca ponieważ – jak wykazuje literatura oraz badania – oscyluje najczęściej w granicach 3 – 5 %.

Oczywiście można zajechać „stratnie” palenisko złym sterowaniem jego pracą. Ale mówimy o tych warunkach, gdy procesem spalania steruje doświadczony operator lub porządny sterownik automatyczny."

Ponownie pozdrawiam serdecznie zawijan_2

re: BozenaEwa

Jeśli to będzie nowo budowana chałupka, wg nowych technologii i z materiałów o małych współczynnikach stratności,to potrzeba jej będzie (w przyszłości) kilka kW.

Zakładając, że będzie również grzana c.w.u to kociołek rzędu 12 - 15 kW w zupełności wystarczy. Tym bardziej, że wiele z nich potrafi bez problemów wygenerować znacznie większą niż tzw. nominalna - moc.

Pozdrawiam zawijan_2

Szanowny Panie Zawijan2 mi nie chodzi o sterowanie pracą paleniska.

Mi chodzi o jego wady konstrukcyjne. Niedostatki, nieszczelności, złą dystrybucje powietrza.

Przyzna Pan,że jak powietrze "nie trafi" w węgiel, tylko uleci gdzies bokiem lub spodem paleniska, to oszołamiających sprawności Pan nie uzyska... żadne sterowanie w tym Panu również nie pomoże

(wysoki poziom CO przy niższym CO2)

To ma bowiem wielki wpływ na sprawność całego zestawu palnik+kocioł.

Edytowane przez Jarecki79

Czytam i czytam, tytulem rankingow kotlow,ale nic nie ma tu na ten temat. Dla takiego laika jak ja Panowie, powierzchnia domu do ogrzania poki co to 120m, kiedys moze bedzie to kolo 180, i teraz pytanie czy Galmet 22kw czy defro eko 20kw, czy moze co jeszcze innego?

Na 120m2 - 12kW (wybór tej mocy będzie ok. do ok.140m2 lepiej izolowanego, nowego budownictwa)

Na docelowe 180m2 - 15-17kW

Dlaczego:

120m2

starty nowej chałupki, lepiej izolowanej 70W/m2 x 120m2 = 8400 / 1000 = 8.4kW na potrzeby C.O. dodac ok. 2-3kW na CWU = ok.11,5kW w zaokrągleniu

180m2

straty 70W/m2 x 180m2 = 12600 / 1000 = 12,6kW plus ok.3kW na potrzeby CWU = 15,6kW łącznie

Gotowe projekty większości pracowni maja straty na poziomie 80-90W/m2

Budownictwo < 50W/m2 strat ciepła zalicza się już do tzw. domów energooszczędnych

Edytowane przez Jarecki79

Zrozumiałeś mój wpis całkowicie na opak. Chodziło mi o to, że bez dobrego operatora - takiego jak karoka czy SUSPENSER (lub takiego jak bobek, minertu czy jeszcze tylko kilku innych) - wartość sterowników typu Cobra czy Puma zdecydowanie maleje. Ogromna, zdecydowanie przeważająca, większość użytkowników nigdy nie osiągnie z tymi sterownikami takich efektów, jak wymienieni przeze mnie karoka i SUSPENSER.

A Twoje wpisy uważam za absolutnie obiektywne i wysoko cenię ich wartość.

No to na opak to zrozumiałem jeśli jest tak jak piszesz.

Sterownik pracował na nastawach fabrycznych, zmieniłem tylko min. moc kotła z 3% do 1% i ograniczyłem max moc dmuchawy ze 100 do 80% z racji tego że palę teraz tym czeskim eko który dzięki twojej uprzejmości został przebadany a przy tym paliwie zachodzi taka potrzeba.

Obecnie zacząłem się trochę bawić bo mam więcej czasu.

Po wyczyszczeniu komory powietrza (od jesieni nie czyszczona) kocioł zaczął troszkę przeciągać i chce to trochę zniwelować zmniejszając w nastawach wyjściowych czas podawania.

Sterownik pracował na nastawach fabrycznych...

Przyznam Ci się, że kompletnie nie interesuje mnie analiza zużycia paliwa podczas pracy wyłącznie na grzanie c.w.u. Przy zużyciu dobowym paliwa 2-3kg, możliwe do uzyskania oszczędności lub straty zamykają się przecież w kwocie kilku złotych na miesiąc. Interesująca będzie dopiero analiza pracy w okresie zużywania kilku kilogramów na godzinę. Dopiero wtedy zainteresuję się tym problemem.

Przyznam Ci się, że kompletnie nie interesuje mnie analiza zużycia paliwa podczas pracy wyłącznie na grzanie c.w.u. Przy zużyciu dobowym paliwa 2-3kg, możliwe do uzyskania oszczędności lub straty zamykają się przecież w kwocie kilku złotych na miesiąc. Interesująca będzie dopiero analiza pracy w okresie zużywania kilku kilogramów na godzinę. Dopiero wtedy zainteresuję się tym problemem.

Mimo wszystko jest rzeczą ciekawą, skąd się bierze różnica.

Dlaczego sterownik, który wg. Ciebie nie steruje procesem

spalania, ma lepsze wyniki?

Co ciekawe, nie tylko lepsze wyniki zużycia opału, ale też

spalania - "mniej sadzy w kotle".

Kolejna sprawa - koncepcja sterownika. Czy lepszy jest sterownik

z zablokowanym dostępem do nastaw, czy odwrotnie?

Pozdrowienia,

Włodek

Żeby było ekonomicznie polecam spalanie dobrych eko, już nigdy nie kupię eko czeskiego ze 100kg 20l popiołu i tylko 23dni grzania CWU dla 5 osób i zmywarki. Teraz spalam 100kg eko zimowego. Zobaczymy. Po tym eko kupię następne 100kg jeszcze lepszego eko po 790zł za tonę luzem. Obecnie palę eko po 690zł za tonę.

Również jestem bardzo ciekawy jak będzie wyglądało to w okresie zimowym.

Sam jestem zdania nie wiem czy słusznie ale porównywanie akurat tych dwóch sterowań nie jest za bardzo fer. Od strony ekonomicznej na pewno wielu użytkowników to interesuje ale przecież zasada pracy tych sterowań bardzo różna chociaż dążą do jednego celu.

Bruli jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszym sterownikiem dwustanowym.

Myślę że sensowne byłoby porównanie Cobry i eCoala na tym samym kotle i obiekcie ale w moim przypadku z wiadomych przyczyn jest to niemożliwe.

Pomorzanin może mi doradzisz? Chcę wykorzystać ciepło z kotłowni emitowane przez piec oraz ciepło uciekające czopuchem do ogrzania w czasie zimy powietrza z GWC do wentylacji pomieszczeń. Czy zamontowanie np. nagrzewnicy od samochodu na czopuchu da efekt. Pytanie do znawców: czy tem spalin w kominie w czasie zimy ma minimalną wartość, teraz mam 52st i jest ok.

Wbrew pozorom ze spalin niewiele uzyskasz energii cieplnej.Masa spalin zawiera się w kilkudziesięciu gramach na sekundę. Dokładnie wie Zawijan. Więc spaliny nie mają w sobie dużo juli. Jeżeli u Ciebie komin biegnie wewnątrz domu to odzyskujesz część tego ciepła. U mnie komin ma 7m wysokości i grzeje w środku dom. Na wejściu komina jest np. ok 150st to na jego szczycie spaliny mają już 50st, jak widzisz trochę zostało w domu.Poza tym nie warto trzymać zimnego komina bo będzie z niego ciekło coś mokrego i żrącego.

Kol. Pomorzanin w #6500 napisał tak:

"Wystaw na stronie Zawijana swoje przemyślenia, może, w wolnej chwili, na ich podstawie napisze soft obliczający moc kotła."

Szanowny Kolego, dziękuję za te słowa, bo DOKŁADNIE pod ich wpływem naszła mnie myśl iście genialna.

TO DA SIĘ ZROBIĆ! Wykorzystując pewne zdolności eCoala, czyli nie dysponując wielkościami przepływu.

Nie, na łysy łeb nie upadłem. DA SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!

Zatem - POWAŻNIE - jeśli mi się to uda zrealizować, to będziesz miał pełne prawo mienić się ojcem chrzestnym pomysłu.

Pozdrawiam bardzo, bardzo serdecznie - zawijan_2

Można zrobić proste narzędzie dla nie wtajemniczonych żeby mogli sami określić jaką moc kotła potrzebują.Nie będą zadawać więcej pytań typu:mam dom taki jaki kocioł. Dokładnie to co już podawałeś w skróconej formie. Można jeszcze coś dołożyć np. ile węgla pójcie jeżeli na zewnątrz będzie -10st.Może ktoś coś jeszcze dorzuci.

Szanowny Kolego Jarecki

1. Proszę wskazać, gdzie ja Szanownego Kolegę atakuje. Poprosiłem tylko o ponowne przeczytanie tamtego mojego wpisu.

2. Jak już Szanownemu Koledze napisałem, mam na myśli pewne zdolności eCoala. I łazi mi po głowie -zaszczepiona przez Kolegę Pomorzanina - myśl, aby określać z dokładnością techniczną (błąd do ok. 5%) moc NIE ZNAJĄC wartości opałowej. I tu tkwi cały klucz ewentualnego sukcesu. Ewentualnego, jak nieskromnie mniemam, na razie.

Proszę zapytać Zawijana, wysłałem na jego priva pewien patent którym można online mieć moc cieplną wytwarzaną przez palnik. Jeżeli dobrze pamiętam to jest tam też trochę teorii potrzebnej do obliczeń. W razie czego mogę wysłać jeszcze raz.

Również jestem bardzo ciekawy jak będzie wyglądało to w okresie zimowym.

Sam jestem zdania nie wiem czy słusznie ale porównywanie akurat tych dwóch sterowań nie jest za bardzo fer. Od strony ekonomicznej na pewno wielu użytkowników to interesuje ale przecież zasada pracy tych sterowań bardzo różna chociaż dążą do jednego celu.

Bruli jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszym sterownikiem dwustanowym.

Myślę że sensowne byłoby porównanie Cobry i eCoala na tym samym kotle i obiekcie ale w moim przypadku z wiadomych przyczyn jest to niemożliwe.

Może gdyby do Bruli'ego dodany został algorytm PID to porównanie z Pumą/Cobrą byłoby już sensowniejsze...

Może gdyby do Bruli'ego dodany został algorytm PID to porównanie z Pumą/Cobrą byłoby już sensowniejsze...

Warto sprawdzić każdą kombinację. Czyli PID z histerezą,

PID z eCoalem i eCoala z Brulim.

Warto też sprawdzić PID z innych firm.

Będą to badania eksploatacyjne sterowników. Wyniki powinny

być bardziej wiarygodne, niż testy w laboratorium.

Użytkownicy będą mieli lepszą informację, czego się można

spodziewać po danym sterowniku..

Wg. mnie sprawność wszystkich kotłów jest podobna.

To, czy jest 82%, czy 86% nie robi istotnej różnicy.

Uważam, że sterownik ma duży wpływ na parametry eksploatacyjne

kotła (czyli zużycie opału czy częstotliwość czyszczenia) i warto

sprawdzić, jak duży.