Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie żeby piec grzał nie musimy mu ustawiać tem CO, wystarczy czujnik pokojowy i wtedy tem. CO jest niepotrzebna. Bliźniacy mają rację tem. CO może być wyznacznikiem ale nie musi.

Chcesz zrobić bombę? Jeśli sterownik pokojowy się zepsuje,

skończy mu się bateria albo nastąpi uszkodzenie kabla sterownik

będzie grzał do zagotowania się wody.

Musisz mieć jakąś nastawę temperatury.

Czujnik tem pokojowy musi być sterownik musi wiedzieć jaką ktoś lubi temperaturę, chyba że załatwią to zawory przy kaloryferach i na nich ktoś ustawi tem. w pokoju np. w jednym pokoju ustawiam tem. na zaworze 26 a w drugim pokoju 24st, o ile wiem nie ma takich zaworów a to byłoby genialne rozwiązanie.

Smacznego, ale nie zajadaj na noc ;)

Problem z tymi kotłami jest taki że mają on bardzo dużą bezwładność. Dodatkowo dochodzi niestabilne paliwo. To wszystko sprawia że trudno pogodzić stałość temperatury wody z optymalnym spaleniem węgla...

...lepiej dopuścić wzrost temperatury o parę stopni spalając optymalnie nadmiar węgla.

Z tym się zgadzam całkowicie.

Będziemy jeszcze o tym pisać.

Sprostowanie chyba są takie zawory z elektronicznym wyświetlaczem gdzie ustawia się różne duperele ale czy ustawia się też tem. to nie chce mi się szukać.

Panie Włodku od tego są zabezpieczenia, sterownik jako urządzenie elektroniczne również może się popsuć lub zbzikować. Nie napisałem że nie musi mieć górnego ograniczenia np.85st. Wszystko da się zaprogramować, np. siada czujnik tem. piec pracuje, sterownik nie dostaje informacji o wzroście tem np. przez 10-15min co robi wysyła sms-a sprawdź czujnik tem.

Tak to widzę co nie znaczy że dobrze widzę bo noszę okulary. Faktycznie jestem chory a ile lat pożyję tego nie wiem.

O tym co pisze p. Włodek to nawet myśli nie dopuszczałem ale jest taka możliwość i jest to bardzo możliwe.

No i coś może dychnąć i przemeblować domek.

Tak że proszę nie piszcie więcej takich rzeczy że nie trzeba nic nastawiać bo jeszcze nie ma takiego regulatora który by się łączył telepatycznie z właścicielem i wg tego pracował.

Nawet tak dobry sterownik ( regulator) jak eCoal

MUSI !!! mieć nastawy wyjściowe o czym może większość początkujących nie wie i myślą że coś dzieje się z niczego. BZDURA !!!

Nie jestem aż takim fachowcem jak większość szacownego grona ale wydaje mi się że dużo łatwiej jest stworzyć oprogramowanie do takiego regulatora(sterownika) który obsługuje jeden znany nam kocioł, jeden znany nam palnik niż do kotła X czy Y i palnika Y czy Z czy jeszcze innego cudaka.

Nie jest.

Zależy jak sterownik wychodzi z opresji żeby tak nie było a opał był dobrze dopalony.

Co ma zrobić sterownik jeżeli w retorcie są np 2kg węgla do którego spalenia należy dostarczyć ok 20m3 powietrza a temperatura wody jest wyższa o 0.5stopnia od zadanej?. Cobra prawdopodobnie wyłączy dmuchawę i kto dostarczy te m3 powietrza? Sterownik Zawijanów nadąża za zmianami temperatury wody(zmiany zapotrzebowania na ciepło) ale nie reaguje "nerwowo" na wzrost temperatury. Kombinuje spokojnie z wielkością podawanego węgla dążąc do zmniejszenia mocy,cały czas podając tyle powietrza ile potrzebuje aktualna ilość węgla.

O tym co pisze p. Włodek to nawet myśli nie dopuszczałem ale jest taka możliwość i jest to bardzo możliwe.

No i coś może dychnąć i przemeblować domek.

Tak że proszę nie piszcie więcej takich rzeczy że nie trzeba nic nastawiać bo jeszcze nie ma takiego regulatora który by się łączył telepatycznie z właścicielem i wg tego pracował.

Nawet tak dobry sterownik ( regulator) jak eCoal

MUSI !!! mieć nastawy wyjściowe o czym może większość początkujących nie wie i myślą że coś dzieje się z niczego. BZDURA !!!

Nie jestem aż takim fachowcem jak większość szacownego grona ale wydaje mi się że dużo łatwiej jest stworzyć oprogramowanie do takiego regulatora(sterownika) który obsługuje jeden znany nam kocioł, jeden znany nam palnik niż do kotła X czy Y i palnika Y czy Z czy jeszcze innego cudaka.

Sama prawda. Poza tym bezpieczeństwo to bardzo ważna sprawa.

Z tym się zgadzam całkowicie.

Będziemy jeszcze o tym pisać.

Każdy cytuje co mu pasuje.

Pod tym co Ty zacytowałeś podpisuję się dwoma długopisami chociaż nie jestem pewnie dla Ciebie żadnym autorytetem i słusznie. Ale nie zgadzam się z tym co jest między kropeczkami Twojego cytatu czyli:

Sterowniki które dokładnie trzymają temperaturę z reguły przy skoku w górę temperatury wody szybko duszą palnik.Węgiel w palniku zostaje "byle jak spalony".

Co ma zrobić sterownik jeżeli w retorcie są np 2kg węgla do którego spalenia należy dostarczyć ok 20m3 powietrza a temperatura wody jest wyższa o 0.5stopnia od zadanej?

"Po co tyle tego węgla tam napchał ? Myślę że taki problem może wystąpić najczęściej przy obsłudze sterownika dwustanowego przez niewprawionego operatora."

. Cobra prawdopodobnie wyłączy dmuchawę i kto dostarczy te m3 powietrza?

"Kto Ci takich rzeczy naopowiadał ? Czy może masz Cobrę ? Moja tak nie działa."

Sterownik Zawijanów nadąża za zmianami temperatury wody(zmiany zapotrzebowania na ciepło) ale nie reaguje "nerwowo" na wzrost temperatury. Kombinuje spokojnie z wielkością podawanego węgla dążąc do zmniejszenia mocy,cały czas podając tyle powietrza ile potrzebuje aktualna ilość węgla.

"To nie jest sterownik Zawijanów tylko firmy Elektro-system, skąd wiesz jak reagują inne sterowniki ???

Bo na forum pisali ?"

Szkoda pomorzanin że mieszkamy na przeciwnych "biegunach Polski" Można by pogadać bo pisząc nie można tyle przekazać ile w normalnej rozmowie. Ja piszę chaotycznie, za dużo myśli a mało słów pisanych i różnie to wychodzi.

Mógłbyś zobaczyć czy wszystko co piszą na forum można brać na poważnie.

Najbardziej mnie wkurza jak wymądrzają się ci którzy mają w planie kupić działkę żeby na niej postawić dom w ciągu najbliższych 20-tu lat a następne 20 będą jeszcze spłacać kredyt a tu już:

jakiej mocy kocioł?

jakie straty ciepła ?

jaki kocioł ? (za 20 lat już tych nie będzie)

a nawet ile eko groszku czy prądu zużyją

Niejednokrotnie, nie mówię że zawsze ale ci mają jak najwięcej do powiedzenia, wyliczania i filozofowania.

A jak się w piecu pali to przecież wiedzą bo widzieli jak to tato robił.

Co ma zrobić sterownik jeżeli w retorcie są np 2kg węgla do którego spalenia należy dostarczyć ok 20m3 powietrza a temperatura wody jest wyższa o 0.5stopnia od zadanej?. Cobra prawdopodobnie wyłączy dmuchawę i kto dostarczy te m3 powietrza? Sterownik Zawijanów nadąża za zmianami temperatury wody(zmiany zapotrzebowania na ciepło) ale nie reaguje "nerwowo" na wzrost temperatury. Kombinuje spokojnie z wielkością podawanego węgla dążąc do zmniejszenia mocy,cały czas podając tyle powietrza ile potrzebuje aktualna ilość węgla.

Ten problem w sterownikach z moim algorytmem PID

w ogóle nie występuje.

Drodzy Koledzy Forumowicze

W odpowiedzi na różne Wasze uwagi, pragnę Wam przekazać kilka słów prawdy. Brutalnej – być może. Taka jednak jest prawda.

Po pierwsze

Nie mam obowiązku udzielania Wam odpowiedzi na każde pytanie, które zadacie. Piszę to co chcę. Nie piszę tego czego nie chcę. Na niektóre pytania odpowiadam – bo chcę. Na niektóre nie odpowiadam – bo nie chcę. Na niektóre nie odpowiadam – bo nie znam odpowiedzi. Natomiast jeśli odpowiadam – to odpowiedzi oparte są na wiedzy wynikającej z mojej znajomości teorii i wykonanych przeze mnie badań. Nigdy te odpowiedzi nie są oparte na wiedzy „wymyślanej na poczekaniu na doraźne potrzeby chwili”.

Po drugie

Badam tylko to, co mi zlecą (Instytut to nie jest mój prywatny folwark, tylko normalna firma rynkowa). Stąd nie wszystkie Wasze potrzeby czy oczekiwania mogę spełnić.

Publikuję (czy to na moim blogu http://zawijan.wordpress.com/ czy to na tym forum) tylko to, co zbadałem. Choć nie wszystko, bo z jednej strony – nie wszystko chcę pokazać, zaś z drugiej – nie wszystko wolno mi pokazać.

Po trzecie

Użytkownicy, którzy pytają, bo są w potrzebie – otrzymają ode mnie odpowiedź najlepszą, jakiej udzielić potrafię.

Mądrale, którzy popisują się wymyślonymi przez siebie teoryjkami i zadają złośliwe lub głupkowate pytania – zostaną przeze mnie olani, lub dostaną kopa, w zależności od mego humoru i rangi zagadnienie, które poruszyli.

A harcujący po forum producenci, lub ich agenci, którzy próbują mi dokopać – tych mam w…

a jak by tak pójść krok dalej i podać z jaką sprawnością przy tej samej mocy, ten sam palnik spali węgiel o RI > 50, a węgiel o RI < 20 i jaka będzie strata niecałkowitego spalania w obu przypadkach. Bo mam przeczucie że przejście przez palnik nie zawsze oznacza całkowite spalenie.

Padło twierdzenie teraz poproszę dowody na wyższość waszego palnika nad palniki konkurencji, czy może specjalnie ma się czym chwalić, że dwa razy żaden nie raczył zauważyć tego pytania?

A czy są samochody (normalne dobre samochody osobowe, nie sportowe), które potrafią jechać z prędkością ponad 220km/godz.? Są.

A czy ich producenci podają w dokumentacji zużycie paliwa przy jeździe z prędkością ponad 220km/godz.? Nie podają.

A czy ich producenci piszą w dokumentacji, że należy jeździć z prędkością ponad 220km/godz.? Nie piszą.

Ręczę, że jeśli do naszych palników dostałby się węgiel o spiekalności RI>50 – nie spowoduje to żadnej awarii, nawet zerwania zawleczki z tego powodu.

Natomiast, gdyby ktoś powiedział mi, że chce swój kocioł zasilać węglem o spiekalności RI>50 – usłyszałby ode mnie, że jest głupi.

Nie czytałem wszystkich postów tej dyskusji…

Szkoda, bo chyba przeoczyłeś te najistotniejsze dla tej dyskusji.

Oczywiście ogrzewany obiekt potrzebuje energii (a nie temperatury) do pokrycia strat ciepła, ale właśnie wysokość temperatury wody grzewczej determinuje ilość energi dostarczanej do ogrzewanego obiektu. Jest to tak oczywiste, że chyba wszyscy uczestnicy tej dyskusji o tym wiedzą.

Ciekawa interpretacja.

A teraz zobacz rozdział mojego bloga http://zawijan.wordpress.com/wyniki-badan/

Są tam wykresy parametrów charakterystycznych kotła OGNIWO EKO PLUS 16kW, który pracuje z mocą na poziomie 3kW. Zauważ, że temperatura wody wylotowej układa się na poziomie 80ᵒC.

A teraz odpowiedz (wykorzystując swoją teorię) na takie dwa pytania:

Jaką temperaturę powinna mieć ta woda, aby ten kocioł pracował z mocą 16kW (to jego moc tzw. nominalna), a jaką, aby pracował z mocą 20kW (to jego moc maksymalna)?

Z jaką mocą będzie pracował ten kocioł, jeśli obniży mu się wartość zadaną temperatury wody do np. 50ᵒC?

Jeśli mówimy o sterowniku, który zrealizuje optymalne pokrycie strat ciepła przez budynek i spowoduje dopasowanie mocy kotła do bieżących strat ciepła, to oczywiście musi sterować temperaturą wody grzewczej, bo czym innym może sterować?.... (dostarczenie większej lub mniejszej energii jest możliwe tylko poprzez zmianę temperatury stałej ilości wody, albo - niemożliwe- zmianę ilości ogrzewanej wody i powierzchni wymiany grzejników)...

Jeśli mówimy o sterowniku, który zrealizuje optymalne pokrycie strat ciepła przez budynek i spowoduje dopasowanie mocy kotła do bieżących strat ciepła, to oczywiście musi sterować MOCĄ KOTŁA.

Oczywiste jest, że nie da się sterować mocą kotła bez posiłkowania się wskazaniami czujnika temperatury wody wylotowej. Tylko skończony głupek może myśleć, że się da. A tylko jeszcze głupszy głupek może myśleć, że ja myślę, że się da.

Informacja z czujnika temperatury wody wylotowej jest niezbędna do sterowania kotłem, ale nie jest wystarczająca do poprawnego sterowania. Często wystarcza do uzyskania w miarę przyzwoitych wyników, ale nie wystarcza do uzyskania wyników optymalnych.

Już kilka osób, w tym Darase pisali,że ich sterowania przy przeregulowaniu wpadają w przedmuch....

Cobra czy Puma nadążają właśnie za zmianami t.wody, kombinują z wielkością podawanego węgla dążąc do zmniejszenia mocy podając tyle powietrza ile potrzebuje aktualna ilość węgla (to samo stara się też robić eCoal, aby nie było,że sugeruję coś innego) W zależności od poziomu zapotrzebowania na moc obe sterowania mogą chwilowo wpaść w podtrzymanie.

W odpowiedzi do Zawijana:

"Informacja z czujnika temperatury wody wylotowej jest niezbędna do sterowania kotłem"

To prawda, więc jest to zadanie podstawowe. Jak już do ecoala dojdzie opcja wyłączenia algorytmu, to jak myślisz co nadal pozostanie podstawową sprawą? Czyżby nastawa t.wody?

Prawdą jest też,że wartość nastawy nie odpowiada bezpośrednio za jakośc spalania (O CZYM PISZĘ OD 15 STRON), ale jest niezbędna, aby algorytm wiedział co ma robić.

Edytowane przez Jarecki79