Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jarcki -większość tych opcji w eCoalu jest zablokowana kodem. Wielu użytkowników z nich nigdy nie korzysta. Sa natomiast tacy jak ja lub minertu i bawimy się tymi ustawieniami dla zaspokojenia wlanej ciekawości. Tryb lato w eCoalu tez załącza się automatycznie na podstawie czujnika temp na zewnątrz.Powiedzmy sobie wprost - nie do końca znasz ten sterownik. Wypróbuj go i zobaczysz ze on od użytkownika wymaga naprawdę niewielkich wiadomości.

Tu jest sedno sprawy pogrzebane, Zawijan nie korzysta z Cobry a próbuje ją opisywać, robi to nieudolnie.

To z mocą szczątkową, co zgaduje Zawijan dokładnie odpowiada temu, co Ty ustawiasz w eCoalu jako wartość podtrzymania (owe 90minut np.)

Jak w drugą stronę robię identyczny zabieg, to zwracasz mi uwagę..

Użytkownicy Cobry czy Pumy podobnie nie mają kodu serwisowego, więc czasów nie zadają.

Na tym forum są tacy użytkownicy, którzy mają trochę chęci i kod znają, więc podobnie jak Ty czy minertu bawią się.

Jak nie masz czujnika zewn. lub z niego nie korzystasz, to będziesz musiał wybrać tryb lato lub priorytet CWU, prawda?

W Cobrze czy Pumie zadajesz tylko temp. od STOP poprzez 40 w górę.... nie ma wyboru trybów, priorytetów pracy CWU, dobierają się samoczynnie.

Podobna uwaga w Twoją stronę, wypróbuj Cobrę czy Pumę i zobacz jak niewiele wymaga od użytkownika.

Są to inne produkty, których celem ma być uproszczenie obsługi urządzenia oraz właściwy proces spalania.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czujnik tem pokojowy musi być sterownik musi wiedzieć jaką ktoś lubi temperaturę, chyba że załatwią to zawory przy kaloryferach i na nich ktoś ustawi tem. w pokoju np. w jednym pokoju ustawiam tem. na zaworze 26 a w drugim pokoju 24st, o ile wiem nie ma takich zaworów a to byłoby genialne rozwiązanie.

Smacznego, ale nie zajadaj na noc ;)

Ja mam takie zawory termostatyczne i gdy w jednym pokoju jest 16 st zimą to w drugim 21-22 [gdy są zamknięte drzwi w tym chłodniejszym].

Wszystko zależy od hamowania, jeśli puma i cobra zaczynają wcześnie hamować żeby dojść do tem zadanej to też mogą dobrze dopalać, ale to już tajemnica pana Włodka. Czekam na testy porównawcze eCoala i Cobry u Minertu-a :)

Hamują bo mają czym [skuteczna regulacja obrotów wentylatora + zmniejszenie ilości podawanego węgla].

Jorgo jeśli na rekuperator i GWC chcesz wydać 10tyś to jest to przerost formy nad treścią, zrobię to 10razy taniej, gościu zrobił i jest zadowolony, latem ma tanią klimę,np wentylator o wydajności 400m3/h kosztuje ok 100zł pobór prądu 30w,taki przepływ powietrza wystarczy na 150m2 standardowej wysokości pomieszczeń. Uważam że b.duże straty powoduje ucieczka ciepłego powietrza przez kanały wentylacyjne. Jak to podpisuje pomorzanin i sam sobie zrobił palnik :)

Za 1 tys zł zrobisz działające reku i GWC - otwieraj firmę i sprzedawaj po 8 tys - wykosisz całą drogą konkurencję ;)

Możesz przesłać mi link do tego wentyla 400 m3/godz z poborem prądu 30 W w cenie 100 zł ?

Pomorzanin dzięki za info, też mam komin centralnie w domu, to teraz takie pytanie czy warto podłączyć hłodnicę do pieca i nią podgrzewać powietrze z GWC? Jaki będzie zysk i strata, ciekawe ile opału na to poleci.

Ja także mam komin [z cegieł który miło grzeje korytarz i łazienkę] centralnie w domu i wykorzystuję temp. czopucha do podgrzania powietrza wlatującego z zewnątrz do kotłowni [mam na niego skierowaną rurę spiro doprowadzającą powietrze z zewnątrz].

Również jestem bardzo ciekawy jak będzie wyglądało to w okresie zimowym.

Sam jestem zdania nie wiem czy słusznie ale porównywanie akurat tych dwóch sterowań nie jest za bardzo fer. Od strony ekonomicznej na pewno wielu użytkowników to interesuje ale przecież zasada pracy tych sterowań bardzo różna chociaż dążą do jednego celu.

Bruli jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszym sterownikiem dwustanowym.

Myślę że sensowne byłoby porównanie Cobry i eCoala na tym samym kotle i obiekcie ale w moim przypadku z wiadomych przyczyn jest to niemożliwe.

Tu się zgadzam w 100% :) choć producent Bruli w rozmowie telefonicznej stwierdził, że sterowniki modulujące moc kotła doprowadzają do obniżenia temperatury paleniska co powoduje gorsze spalanie i dlatego Bruli może pracować lepiej od nich - niedługo sam to sprawdzę u siebie.

Czytam i czytam, tytulem rankingow kotlow,ale nic nie ma tu na ten temat. Dla takiego laika jak ja Panowie, powierzchnia domu do ogrzania poki co to 120m, kiedys moze bedzie to kolo 180, i teraz pytanie czy Galmet 22kw czy defro eko 20kw, czy moze co jeszcze innego?

Co do modelu to polecam Ci któryś z tych:

- Skam-P Premium z palnikiem Ekoenergia i sterownikiem Puma [lub tańszą Cobrą] 17 kW

- RBR Ekouniwersal 17 kW z palnikiem Burner i sterownikiem eCOAL

- Ogniwo Eko Plus 16 kW z palnikiem Burner i sterownikiem eCOAL

Te 180 m2 to będzie użytkowych i ogrzewanych czy np. wchodzi w to garaż, trzeba odliczyć skosy poddasza itp. ?

Czy to nowy, dobrze ocieplony dom ?

Przyznam Ci się, że kompletnie nie interesuje mnie analiza zużycia paliwa podczas pracy wyłącznie na grzanie c.w.u. Przy zużyciu dobowym paliwa 2-3kg, możliwe do uzyskania oszczędności lub straty zamykają się przecież w kwocie kilku złotych na miesiąc. Interesująca będzie dopiero analiza pracy w okresie zużywania kilku kilogramów na godzinę. Dopiero wtedy zainteresuję się tym problemem.

Tylko, że ta różnica potrafi być też znacząca - skoro na Tatarku spalałem 125 kg w 5 tygodni, a przy Cobrze będzie to ok. 10 tygodni to miesięczne oszczędności będą na poziomie 840*0,125=105 zł.

W ciągu jednego sezonu letniego jest to ok 750 kg węgla co daje oszczędność 630 zł - dla mnie są to istotne wartości.

W Pumie i Cobrze ustawia się tylko 1 parametr - minimalną

moc kotła. Domyślna wartość = 3%, Karoka ma 1%.

Jeśli źle ustawisz ten parametr, kocioł wygaśnie.

Wygaśnie również, jeśli będziesz próbował palić

piaskiem.

W piątek mi wygasł i już chciałem to napisać w odpowiedzi na:

A Cobra i Puma w ogóle na retorcie nie gaśnie.

Tylko tyle. :-)

ale widzę, że to moja wina bo ustawiłem minimalną moc kotła właśnie na 1%, a do tego minimalną moc dmuchawy też na 1% - potem z powrotem dałem minimalną moc dmuchawy na 20% i jest ok.

Teraz sprawdzę jak będzie działał przy min mocy kotła 3% a dmuchawy 1%

Przeskoczyłeś z tematem, ale dalej piszesz głupoty…

Zaklinasz deszcz…

…kombinują też z przełączaniem programów pod daną moc kotła ogniwo eko15, ogniwo plus 16 a może 25kW...

Nic nie muszą kombinować. OGNIWO EKO 15kW ma program ogniwo eko 15, a OGNIWO EKO PLUS 16kW ma program ogniwo plus 16. Tak przychodzą z fabryki – a że ludzie czasem lubią kombinować…

Cały myk polega na tym,że ciekawe jest to, czy lepszy jest sterownik, gdzie nie mogę nic poprawić (ewentualnie wybieram inny program czy kombinuję z cyklicznościa pracy pompy), czy lepszy jest sterownik, w którym mogę w prosty sposób dokonać jakiejś korekty.

Cały myk jest w tym, że nie MOŻESZ ale MUSISZ często dokonywać tych korekt.

Nie napisałeś o innej podstawowej różnicy.

Cobra i Puma mogą pracować na każdym kotle, z każdym podajnikiem.

Gdybym wiedział, na jakim kotle będą, z jaką dmuchawą, mógłbym zablokować dostęp do tych nastaw.

Pozwólmy, aby rynek rozstrzygnął, który regulator lepiej się sprawdza w praktyce.

I życzę Ci więcej pogody i humoru.

Napiszę za to o innej podstawowej różnicy.

Ja nie żyję ze sprzedaży regulatorów. Ty tak.

Dla mnie celem nie było i nie jest zdobywanie rynku regulatorów. Moim celem było skonstruowanie najlepszego na rynku kotła retortowego. Do realizacji tego celu potrzebny był najlepszy palnik i najlepszy regulator (najlepszy z mojego punktu widzenia). Ten cel osiągnąłem – tak mi się wydaje – w kotle OGNIWO EKO PLUS. Dlatego nie interesowała i nadal nie interesuje mnie uniwersalność palnika i regulatora.

Nie miałem ani nie mam zamiaru przeszkadzać rynkowi, aby cokolwiek rozstrzygał, więc nie musisz namawiać mnie, abym mu na coś pozwalał.

Mieczy (pogody i humoru) ci u mnie dostatek, ale z podzięką przyjmuję Twoje życzenia.

Cały myk jest w tym, że nie MOŻESZ ale MUSISZ często dokonywać tych korekt.

Podaj definicję słowa często

Raz na miesiąc, raz na 3miesiące, raz przy zmianie paliwa? czy 10razy na dzień to jest może często?

Najlepiej nie pisz o produkcie, którego nie znasz.

Użytkownik nic nie musi, a może.

Podając przykład kolegi z eC, spalał miał, niestety nic mu z tego nie wychodziło, nie miał opcji korekty, więc nie wie, czy np. z cobrą lub pumą ten sam opał mógłby lepiej spalić.

Towar weryfikuje rynek a nie Twoje wymysły. Poczekajmy spokojnie do porównania, zobaczymy która strona będzie musiała brać się pilnie do roboty

Edytowane przez Jarecki79

Tu jest sedno sprawy pogrzebane, Zawijan nie korzysta z Cobry a próbuje ją opisywać...

No to odpowiedz - proszę - czy w Cobrze trzeba nastawiać ręcznie wstępną dawkę paliwa, a jeśli jest ona ustawiona fabrycznie, to czy trzeba ją ręcznie korygować, czy nie? I czy przy zmianie paliwa trzeba dokonywać ręcznie korekty dawki paliwa, czy nie?

No to odpowiedz - proszę - czy w Cobrze trzeba nastawiać ręcznie wstępną dawkę paliwa, a jeśli jest ona ustawiona fabrycznie, to czy trzeba ją ręcznie korygować, czy nie? I czy przy zmianie paliwa trzeba dokonywać ręcznie korekty dawki paliwa, czy nie?

Tak jak w Ecoalu kupując Ogniwo Eko np. 15kW musisz wybrac soft pod Ogniwo Eko 15kW

Tak w Cobrze montowanej do Skam-P Premium z Ekoenergią wprowadzam odpowiednie nastawy pod taką moc zestawu.

Tak jak w ecoalu nie skoryguję dopalania np. miału, nawet jakbym bardzo chciał, tak w Cobrze mogę to zrobić (choć nikt mnie do tego nie zmusza) uzyskując w efekcie lepiej dopalony popiół lub tego nie robię i mam więcej szlaki w popielniku.

Korekta służy mi do minimalizacji m.in przeciągnięcia kotła czy poprawienia stopnia dopalenia danego paliwa.

Cobra w dość szerokim zakresie potrafi skorygowac swoje nastawy przy zmianie opału a zawsze pozostaje mi opcja dokonania własnej wersji poprawki

Gdybyś nie był taki... mógłbyś mieć BURNERA-S.

Ale jesteś...

kol. Andrew1 tutaj masz m.in. odpowiedź o co chodzi.

Chodzi o focha Zawijana.

Jak widzisz mimo,że nie produkuje, to jednak selekcjonuje...

:p

ps. tylko nie mylić z FOCH-em - to uwaga dla luzaków

:p

Edytowane przez Jarecki79

Tak jak w Ecoalu kupując Ogniwo Eko np. 15kW musisz wybrac soft pod Ogniwo Eko 15kW...

To nieprawda. On tam już jest.

...Cobra w dość szerokim zakresie potrafi skorygowac swoje nastawy przy zmianie opału a zawsze pozostaje mi opcja dokonania własnej wersji poprawki

Zrewanżuję Ci się: Podaj definicję pojęcia "w dość szerokim zakresie". Ale jak przekroczy ten zakres, to trzeba korygować, czy nie?

I co to takiego jest to "dokonanie własnej wersji poprawki"?