Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pan Włodek napisał "Daj spokój. Takiego sterownika co

prawdę nie ma, ale powstanie.

Pomysł już jest.

Dobranoc!!!"

Ukłon w pana stronę, tak 3mać, świetny pomysł. Temu nowemu sterownikowi przydałby się czujnik tem. spalin żeby rozpoznał kaloryczność opału no i ta bidna sonda mierząca przez podczerwień ile potrzeba tlenu do spalania i wtedy można mówić o automatycznym może nawet idealnym sterowniku, takie cosik chętnie zobaczyłbym w kotłowni.

Aaaa i "ofkors" moduł internetowy w standarcie :)

Aaaaa i takie cosik może pracować tylko z jednym palnikiem i jedną dmuchawą :)

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To efekt braku zrozumienia.

Włodek wspomina właśnie, że przy nastawie 50st.C modulujemy mocą, bo jest ona zmienna.

Nie zmieniamy nastawy 50st.C, tylko modulujemy mocą, aby mieć owe 50st.C

Podał przykład nasłonecznienia.....

Nim się ułożę do snu to jeszcze napisze o tym czego nie rozumiem.

Właściwie jak umiecie regulować ( modulować ) mocą kotła, to po co uparcie stoicie na stanowisku iż nastawa temperatury CO jest niezbędna do poprawnej pracy kotła.

Zakładam iż mam wersje kotła z podajnikiem bez żadnych wodotrysków.

W pomieszczeniach ogrzewanych obniżyła się temperatura, więc schodzę do kotłowni i zwiększam temperaturę CO.

Gdy odczuwam iż jest za ciepło, schodzę do kotłowni i obniżam temperaturę CO.

Myślę iż wszyscy zrozumieli to co napisałem.

A teraz sytuacja hipotetyczna taka, gdy ustawowo zabronimy używać wartości temperatury w kotłach CO.

W pomieszczeniach ogrzewanych obniżyła się temperatura, więc schodzę do kotłowni i zwiększam MOC kotła.

Gdy odczuwam iż jest za ciepło, schodzę do kotłowni i obniżam MOC kotła.

Mam nadzieje iż to co teraz napisałem także będzie zrozumiane.

Oczywiście na głównym wyświetlaczu sterownika zamiast temperatury CO jest wyświetlana MOC zadana I MOC aktualna.

Nie muszę podpowiadać iż można to powiązać z sterowaniem pokojowym, pogodowym, tygodniowym itp.

Obawiam się tylko lamentu użytkowników kotłów iż deklarowana sprawność kotła widniejąca na reklamówkach ma się nijak do sprawności uzyskiwanych na kotle.

A to się da już w prosty sposób wyliczyć mając na wyświetlaczu moc kotła i deklarowaną wartość opałową opału.

Pozdrawiam sennie

Andrzej

Edytowane przez Andrzej_M_

Chciałbym jeszcze zapytać forumowiczów co myślicie o kotłach Ogniwo Eko Plus 16Kw bądź Skam-P Premium 17 Kw ?? Czy ktoś po tej zimie mógłby się wypowiedzieć na temat któregoś z kotłów ? Eko Plus z eCoalem to na pewno tegoroczna nowośc ale może ktoś ma już jakieś doświadcznia?

odrzuciłem już wszystkie moje poprzednie typy (Galmet 22 KW, Weber 20KW, Heiztechnik 25KW)

Wiecie panowie co ? Jak czytam wpisy z ostatnich kilkunastu stron to widzę że treści w nich zawarte odbiegają bardzo od tytułu założonego tematu. Wydaje mi się że ludzie zwabienie tytułem wchodząc tutaj są nieco zawiedzeni bo nijak ma się ta burzliwa przepychanka do rankingu kotłów.

Nasz forumowy kolega Liwko założył już jeden temat pt.

Ogólnoforumowa pyskówka (na tematy z domem)

Może założyć temat pokrewny np.

Ogólnoforumowa pyskówka ( na tematy związane z ogrzewaniem lub kotłami CO)

Kto czół by taką potrzebę to tam mógłby przedstawiać swoje fantazje związane z tematem bądź dokopać słownie koledze którego nie lubi.

Cytat ze strony producenta modelu eCoal:

Sterownik spełnia dwie podstawowe funkcje:

Jest regulatorem procesu spalania - dobiera odpowiednie proporcje paliwa i powietrza w celu uzyskania optymalnego spalania.

Jest regulatorem mocy kotła - dobiera odpowiednią ilość paliwa w celu uzyskania temperatury zadanej wody wypływającej z kotła.

Andrzej, kocioł zasypowy:

mam Protona PID i podpięty do niego PILOT R

bez schodzenia do kotłowni podwyższam temp. wody na kotle, jak jest mi za zimno lub bez schodzenia do kotłowni zmniejszam temp. wody na kotle jak jest mi za gorąco. Ewentualnie nastawiam temp. powietrza jaką chce mieć w pomieszczeniu i niech sobie sterownik na dole kombinuje co z tym fantem zrobić.

Proton dobiera ilość powietrza dostarczanego do paleniska do zapotrzebowania na ciepło (moc)......

Wyświetlanie aktualnej mocy masz wyciągnięte na ekran Pumy, Cobry a także Ognika PID.

ps nadal czekam na przykład choćby jednego sterownika dostępnego na rynku, gdzie nie muszę zadać temp.....

Natomiast, jak ktoś doświadcza, że jakiś sterownik średnio przeregulowuje nastawę o 6st.C, powiedzmy,że nazywa się on Argon2... to wówczas każdy myślący user zada temp. o te 4-6st.C niższą, aby mieć komfortowe warunki bytowe w pokojach.....

Chciałbym jeszcze zapytać forumowiczów co myślicie o kotłach Ogniwo Eko Plus 16Kw bądź Skam-P Premium 17 Kw ?? Czy ktoś po tej zimie mógłby się wypowiedzieć na temat któregoś z kotłów ? Eko Plus z eCoalem to na pewno tegoroczna nowośc ale może ktoś ma już jakieś doświadcznia?

odrzuciłem już wszystkie moje poprzednie typy (Galmet 22 KW, Weber 20KW, Heiztechnik 25KW)

Kid1.... tu masz linki do temetów o tych kotłach

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/9139-opinie-skam-p-premium-17kw-ster-puma/

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8096-nie-chce-zadnej-porady-nie-mam-zadnego-problemu/

masz tam opisane zalety i wady tych kotłów... przeczytaj i wyciągaj wnioski

ja też szukam i czytam, pozdrawiam

Cytat ze strony producenta modelu eCoal:

Sterownik spełnia dwie podstawowe funkcje:

Jest regulatorem procesu spalania - dobiera odpowiednie proporcje paliwa i powietrza w celu uzyskania optymalnego spalania.

Jest regulatorem mocy kotła - dobiera odpowiednią ilość paliwa w celu uzyskania temperatury zadanej wody wypływającej z kotła.

A z tym do Zawijana dlaczego tak sformułowali to zdanie. Widocznie wszyscy jesteśmy do tego pojęcia temperatury przyzwyczajeni.

Andrzej, kocioł zasypowy:

mam Protona PID i podpięty do niego PILOT R

bez schodzenia do kotłowni podwyższam temp. wody na kotle, jak jest mi za zimno lub bez schodzenia do kotłowni zmniejszam temp. wody na kotle jak jest mi za gorąco. Ewentualnie nastawiam temp. powietrza jaką chce mieć w pomieszczeniu i niech sobie sterownik na dole kombinuje co z tym fantem zrobić..

Tak samo bez schodzenia do kotłowni mógłbyś zmienić nastawy MOCY kotła

Wyświetlanie aktualnej mocy masz wyciągnięte na ekran Pumy, Cobry a także Ognika PID.

Jarecki ja dalej nie rozumiem, dlaczego jeżeli podstawowym parametrem kotła jest MOC, to w sterowniku zmuszany jestem nastawiać temperaturę CO.

Jak doradzacie przyszłym użytkownikom kotłów co mają kupić to operujecie pojęciem MOCY kotła a nie temperatury jaką na nim można osiągnąć.

Zobacz ile mniej problemów "komunikacyjnych" na forum byłoby gdyby użytkownicy kotłów operowali parametrem MOCY a nie temperaturą zadaną.

Oczywiście jakiś pomiar temperatury w tle musi być, chociażby po to aby obliczyć aktualną MOC kotła. Ale czy to będzie 40 *C czy 80*C to jest mniej istotne. Ważne aby sprawność była jak największa.

Edytowane przez Andrzej_M_

Po prostu zawijan opracował takie algorytmy w pracy Ecoala, które świetnie wykorzystują do jego działania procesy chemiczne jakie zachodzą podczas spalania węgla...... temperatura wody jest pochodną tego procesu spalania - przenosi energię więc musi mieć jakąś temperaturę......

pozostała większość niestety rozumuje w tym zakresie tak jak ja do tej pory na swoim zasypowym..... dajemy w kotle czadu, wzrasta temp. wody, wzrasta moc kotła i temp. w pokoju......

dlatego bez względu na to, jakie paliwo wsypiemy do kotła ze sterownikiem Ecoal, to w zależności od zachodzących procesów podczas spalania danego paliwa wszystko się pięknie "dopasowuje". Dlatego darase napisał, że wsypywał zboże, miał, eko i kocioł po prostu sobie z tym daje radę.

Gdy mamy kocioł z tradycyjnym sterownikiem czegoś takiego nie zrobimy, bo będziemy musieli siedzieć w kotłowni i korygować nastawy.....

:)

Jak ktoś chce zadać MOC kotła, to zada ją jedną, w sterowniku typu Puma czy Cobra otwierasz okno serwisowe i zadajesz moc - a co z temp.?

Zadasz jedną moc, to ją osiągasz... zatem to nie moc ma być zadawana, tylko moc ma być modulowana. Skoro tak, to coś innego musi być wyznacznikiem modulacji MOCY.

Jak zadaję temp. wody, to do tej temp. dobiera się właśnie MOC. Moc dobierana jest do zapotrzebowania na ciepło, które zależy od tego, co m.in. opisał VLD...

W dość dawnej historii ludzie wierzyli, że ziemia jest płaska i leży na siedmiu krokodylach.

To zjawisko propagowało sporo uczonych i ludzie w to wierzyli.

Życie toczyło się normalnie, nikt sobie tym specjalnie głowy nie zaśmiecał.

Skoro ktoś ma ochotę wierzyć,że bez nastawy i pomiaru temp. wody w kotle, gdzie wymiennik posiada płaszcz wodny będzie regulować moc, to ma do tego pelne prawo. Można także wierzyć,że da się sterować całym procesem bez nastawy temp.

Ja wymiękam, skoro nawet nie wierzy się w to, co napisał producent sterownika i algorytmu, czyli E-S

Ja wymiękam, skoro nawet nie wierzy się w to, co napisał producent sterownika i algorytmu, czyli E-S

dopóki im Zawijan nie napiszę, że tak jest, to nikt ich nie przekona łącznie z producentem.

A Zawijan napisał:

"Zadaniem kotła jest uzupełnianie strat ciepła z ogrzewanych pomieszczeń, czyli ogrzewanie wody od temperatury z jaką woda powraca do kotła do temperatury jaką ktoś (człowiek) lub coś (jakieś urządzenie sterujące) zada mu, jako wartość zadaną temperatury wody wylotowej."