Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie Kotła firmy Tilgner KTM 25KW. Czy ktoś uzytkuje taki kocioł i czy sie sprawdza? To tłokowiec bardzo dobrze pasujący do mojej kotłowni ponieważ mam dość dużą kotłownię natomiast bardzo wąską. Tenn kocioł idelanie pasuje gabarytami. Bede bardoz wdzięczny za jakiekoliwke informacje

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nadeszła chwila wyboru piece. I tutaj pytanie : czym kierować sie przy wyborze pieca. Palnik Brucer , sterownik, sprawność pieca . Na co jeszcze musze zwrócic uwage przy wyborze

Ja tez wlasnei mam podobny problem, do ktorego dochodzi jak dobrac wielkośc (moc ) pieca , bo jak sie wczytuję w różne lektury to sa na to rózne szkoły tj jedni mówią ze piec powinien mieć rezerwę, a inni ze jak pracuje na wyzszych paramytech to wszystko lepiej i dokładneij sie spala . Co do doboru to moze ktos mi doradzi??? Mój domek wg projektu ma 146m2 pow użytkowej i jest z użytkowym poddaszem, scianke kolankową podniosłem o dwa pustakki, więc ta powierzchnia sie zwiększa, dodatkowo w pomieszczeiu nad garażem przewidziany był strych, a my to pomieszczenie zamierzamy potraktowac jako normalny pokój, wiec kolejna powierzchnia do ogrzania , nadmienie, ze na dole mam 90m2 bez garazu, czyli do ogrzewania tez wypadałoby chyba liczyc i tyle u góry??? a ponadto chcemy w sumie na pow ok 45m2 zainstalować ogrzewanie podłogowe. I tak potencjalnie zastanawiam sie nad kotłem Q Eko Duo i teraz czy 17kW czy też 25kW Heiztechnik Ta 17 jest w danych technicznych do 170m2 . Jakie macie doswiadczenie odnośnie doboru kotlów???

maroco

na twoim miejscu wybrałbym Linga Duo 25kW z rusztem obrotowym. Jest w podobnej cenie do Heiztechnik a ma dwa plusy. Wymiennik komory spalania, co jest ogromną zaletą i zyskiem sprawności bezpośrednio w miejscu największych temperatur a drugi, ruszt obrotowy, prosty w mechanice i optymalizujący proces spalania.

Dlaczego 25kW. Do twoich 180m˛ dodaj zasobnik c.w.u., najlepiej z płaszczowym wymiennikiem a nie spiralą. I poziomy, np. Galmet. LinG Duo 25 kW ma ten sam palnik co 15kW a większy wymiennik. Może pracować spokojnie na średniej mocy a przy paleniu mniej kalorycznym paliwem (tańszym miałem np. 21MJ) znaczniej poniżej, co jest nie tylko ekonomiczne ale przede wszystkim daje ci swobodę w wyborze paliwa na rynku. Można palić bez problemu owsem, co przy dostępie, może być lepszym paliwem od węgla. Można też równocześnie palić na górnym palenisku, co w pewnych sytuacjach może być też korzyścią.

Ten kocioł jest po prostu lepszy. Nie jest bez wad ale ponieważ mam Linga Duo to wiem, że są do skorygowania bez większych kłopotów a jest to konstrukcja bardzo prosta w obsłudze.

tak jest u mnie

http://picasaweb.google.pl/meandras/LingDuoPlus35kWPlusPareProstyhUspawnienBezTrwalejIngerencjiWJegoStanFirmowy?authkey=kMwRmOSkLOk#

Mendras>> dzięki za szybką i konkretna informację, widze ze jak wielu tu z nas na twoje rady moge i ja liczyć :-))

A powiedz mi, bo własnie elektryk mi zadał wczoraj takie pytanie "gdzie Ci wyprowadzic kabel na sterownik do co i jaki to bedzie kabel" ??? Czy do tych sterowników , kóre sie montuje gdzies tam w hallach to sa jakies inne dziwne i specjalne kable ??? jak to sie w ogóle ma do tego ??? A Mendras jeszcze jedno ja mam zamiar wpiac w ten mój system ogrzewania piec gazowy co bym mógł w lecie korzystac z ciepłej wody nie zachodzac do kotłowni. Piec na ekogroszek bede miał w piwnicy , która posiadam pod garazem . jak widzisz taki ukłąd ??

maroco

przewód 1 PEN ~ 50 Hz (pobór mocy max 300W - motor, wentylator i 2 pompki)

pod garażem - jeśli tak masz wygodnie, jest OK.

Ogrzewacz gazowy najprościej wepnij w c.w.u., zrób mu tylko dodatkową izolację na okres zimowy i zamknij wylot spalin, by nie wychładzał. Na lato zdejmiesz izolację i przywrócisz wylot spalin i włączysz palnik. Ja w tym roku miałem gazowy podłączony do zimnej wody i musiałem spuścić z niego wodę i przepłukać go, bo stojąca w nim przez zimę woda po prostu zaśmierdła. A tak system jest bez zastojów i jeśli gazowy masz lepiej usytuowany, to możesz zrobić miedzy nimi cyrkulację. Nie wiem jak to jest u ciebie w przestrzeni domu w stosunku do łazienek i kuchni. U mnie z gazowego do kuchni mam 2m a do łazienek po 4m. Cyrkulację na lato zamykasz rzecz jasna.

maroco

przewód 1 PEN ~ 50 Hz (pobór mocy max 300W - motor, wentylator i 2 pompki)

pod garażem - jeśli tak masz wygodnie, jest OK.

Ogrzewacz gazowy najprościej wepnij w c.w.u., zrób mu tylko dodatkową izolację na okres zimowy i zamknij wylot spalin, by nie wychładzał. Na lato zdejmiesz izolację i przywrócisz wylot spalin i włączysz palnik. Ja w tym roku miałem gazowy podłączony do zimnej wody i musiałem spuścić z niego wodę i przepłukać go, bo stojąca w nim przez zimę woda po prostu zaśmierdła. A tak system jest bez zastojów i jeśli gazowy masz lepiej usytuowany, to możesz zrobić miedzy nimi cyrkulację. Nie wiem jak to jest u ciebie w przestrzeni domu w stosunku do łazienek i kuchni. U mnie z gazowego do kuchni mam 2m a do łazienek po 4m. Cyrkulację na lato zamykasz rzecz jasna.

U mnie ta odległośc do łazienek będzie neiwielka, ale juz do kuchni to niestety jest w dwoch rożnyc koncach domu. A piec na ekogroszek bedzie stał w piwnicy, a ten gazowy dokładnie nad nim ok 3m, zasowbnik na wodę planuję tez ustawić obok tego gazowegi tj w garażu. A powiedz mi jeszcze jaka jest roznica w tych piecach Klimosz miedzy odmiana Ling Duo a ling combi ???

maroco, combi ma żeliwny wymiennik i jest droższy. Trudniej utrzymać w czystości a to ogranicza sprawność, nawet znacznie. Stalowy przy prawidłowej eksploatacji termicznej też jest nie do zdarcia. W tym systemie eksploatacji, stosując dodatkowo suszak (Sadpal), różnica trwałości przestaje mieć znaczenie.

Zresztą, zwłaszcza w combi należy dbać o stosowanie suszaka, bo to ułatwia utrzymanie wymiennika w czystości.

Chyba, że masz jakiś sentyment do żeliwa, bo to jest w sumie kwestia gustu.

Dlaczego zasobnik c.w.u. nie umieścisz na ścianie obok kotła? Ja mam 140l poziomy z płaszczowym wymiennikiem 23kW! To jest istotne dla stabilizacji termicznej kotła a poza tym w garażu masz częste wietrzenie.

Inna sprawa, w praktyce najczęściej w kuchni używa się małe ilości wody i często a w między czasie woda w instalacji zdąży się wystudzić. Będziesz musiał zrobić cyrkulację miedzy gazowym i kuchnią.

Witam czy wiecie coś na temat kotłów firmy BERSKI ? spodobał mi się kocioł dwu paleniskowy tej firmy bo gdy będę w domu chętnie zaoszczędzę paląc drewno a gdy mnie nie będzie mógłbym palić groszkiem nie dokładając żadnych rusztów etc. Widziałem takie rozwiązanie w fińskich kotłach JASPI na które niestety mnie nie stać... a BERSKI wygląda podobnie,i kosztuje 1/3 tego co tamten bo ok 6 tysięcy zł.

PAPROCIAK tu masz A1 do Jareckiego :D

http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=9110&postdays=0&postorder=asc&start=270&sid=244e8669637e57894c1140aa40d46c2f

Nie interesuję się produkcją kotłów c.o., znam się tylko trochę na fizyce w praktyce kotłownianej i wiem co jest istotne w tym całym procederze. Na tym forum też już wiele zostało powiedziane. Prościej jest mi też odpowiedzieć na konkretne pytanie.

Poza tym, ja mam Linga Duo i według mnie jest to najbardziej optymalne rozwiązanie dla tego co jest na rynku paliw. Ma wady jak wszystko co podlega w pierwszym rzędzie kryteriom polskiego biznesu. Nikt się nie wysila, jeśli może sprzedać tak jak jest. Niestety. Za każdy mały kroczek do przodu musi zapłacić klient! W Lingu można samemu pewne rzeczy dopracować, chociaż tyle dobrze. jesienią przedstawię moje innowacje. Chodzi o palnik, bo wymiennik jest bez zarzutu. Sam wymiennik jest moim zdaniem rozwiązaniem wzorcowym. Parę detali można by jeszcze skorygować ale to wymaga myśli inżynierskiej a nie biznesowych kombinacji.

:wink:

jest jeszcze kwestia sterownika, powiem tylko: Economic 3000, taki sobie! Wada podstawowa to ograniczenie przerwy podawania do 60sek, idiotyzm. Drugi to hasło na ustawienia serwisowe, kuriozum!! W ogóle parametry czasowe i temperaturowe powinny być od 0 i bez ograniczenia. Do ustawienia przez użytkownika albo pełen automat z algorytmami i czujnikami pogodowym i pokojowym.

maroco

na twoim miejscu wybrałbym Linga Duo 25kW z rusztem obrotowym. Jest w podobnej cenie do Heiztechnik a ma dwa plusy. Wymiennik komory spalania, co jest ogromną zaletą i zyskiem sprawności bezpośrednio w miejscu największych temperatur a drugi, ruszt obrotowy, prosty w mechanice i optymalizujący proces spalania.

Dlaczego 25kW. Do twoich 180m² dodaj zasobnik c.w.u., najlepiej z płaszczowym wymiennikiem a nie spiralą. I poziomy, np. Galmet. LinG Duo 25 kW ma ten sam palnik co 15kW a większy wymiennik. Może pracować spokojnie na średniej mocy a przy paleniu mniej kalorycznym paliwem (tańszym miałem np. 21MJ) znaczniej poniżej, co jest nie tylko ekonomiczne ale przede wszystkim daje ci swobodę w wyborze paliwa na rynku. Można palić bez problemu owsem, co przy dostępie, może być lepszym paliwem od węgla. Można też równocześnie palić na górnym palenisku, co w pewnych sytuacjach może być też korzyścią.

Ten kocioł jest po prostu lepszy. Nie jest bez wad ale ponieważ mam Linga Duo to wiem, że są do skorygowania bez większych kłopotów a jest to konstrukcja bardzo prosta w obsłudze.

Mendras co do cen to jeszcze nei zdażyłem sie zorientowac , ale byłem u siebie w lokalnym sklepie i heiztechinka Q eko duo 17kW mogę miec za 7200, a przez tel w innym sklepie Pan wycenił mi ling duo 25kw na 8270 pln, teraz kwestia czy do obu można podlaczyc te wszystkei rzeczy typu "pogodynka" itp . Kolega wlasnei mi dziś mowil, ze byl ogladac Heiztechnika 17kW i sam chce kupić takiego, ale czy na 180m2 domu to nie za mało, tym bardziej,z e ze 30m2 będzie miał tez podłogówki ??' A pytałem ile jest droższy combi duo - o 800zł netto

maroco kup co tam chcesz, twoja sprawa. Kup przez firmę, która będzie instalować zapłacisz mniejszy wat. Ling Duo 25kW z rusztem obrotowym u Klimosza bez watu 8710 zł, tu masz cennik

http://www.klimosz.pl/cenniki/cennikdo50kw01072006A.pdf

Mendras nie irytuj się tak bardzo, po prostu pytam po to jest to forum , wiem ze nigdy nie będe mial 100% pewnosci czy zrobiłem dobrze, na szczescie nic mnie nie goni z podjeciem decyzji , gdyż na razie rozmawiam z instalatorami o wykonawstwie instalacji . A Ty jak długo ekploatujesz ten swój kociołek ???

maroco, sądzisz, że rzeczową odpowiedź dyktuje irytacja? Niczego nie sprzedaję, dzielę się swoją wiedzą i uznaję wolność wyborów. U siebie mam tak jak sam sobie zażyczyłem a instalację mam od 1982 r. Dość długo, by mieć trochę pojęcia o tych sprawach. Linga mam pierwszy sezon. Przedtem miałem tej samej klasy wymiennik tyle, że bez retorty i podajnika. Stąd wybrałem Linga, choć wcześniej chciałem tłokowego Stalmarka ze względu na paliwo. A rynek paliw znam do bólu!! Miałem wielką ochotę na gazowy pulsacyjny Aurera, tyle, że muszę najpierw dokończyć inwestycje w izolację domu. W międzyczasie Klimosz zrobił palnik z obrotowym rusztem, więc nie miałem wątpliwości co wybrać. Zasadniczo paliłem miałem z Piasta. Przez lato dokończę modyfikacje palnika i będę mógł palić każdym węglem nawet typu 34. Ale odpowiadam za swoje sprawy tylko u siebie. Tu przedstawiam dane rzeczywiste i nie biorę odpowiedzialności, za czyjeś decyzje. Myślę, że jest to dosyć klarowne stanowisko.

W projekcie powinna być charakterystyka termiczna domu, do tego dodaj jakieś 5kW na c.w.u. i masz wielkość pieca. W praktyce nowy dom z właściwą izolacją to poniżej 10kW na 100 m˛.