Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...chcialam tylko nieco wspomniec o tym jak pierwszy i ostatni raz kupilismy piec (co prawda ma mial--uniwersalny) z pleszewa.

Bardzo duzo dobrego slyszelismy o piecach pleszewskich dlatego tez zdecydowalismy sie na niego...ale niestety po okolo 2 miesiacach uzytkowania piec zaczal niemilosiernie walic,raz tak walło,ze moje sasiadki u siebie w domach slyszaly a mnie ponadpekaly nowiusienkie gladzie!!!!!!!!

przyjechal niby szef ,przywiozl dwa worki roznego mialo bo twierdzi,ze mamy jakis felerny mial.tylko trzeba wspomniec ze bralismy na probe mial z roznych miejsc i za kazdym razem bylo to samo. na co szef tej firmy stwierdzil,ze jemu w domu tez tak wali piec a zona to nawet brwi sobie podpalila ale go dalej uzywaja i jest okey.....jak to uslyszalam to rece mi opadly.

Powiedzielismy,ze w takim razie podamy go do sądu bo to nie jest normalne aby piec walil jak glupi. Na co "szef" odpowiedzial,ze on sie nie boi i droga wolna....

Straszny gbur,gdybym nie musiala siedziec z malym kilkumiesiecznym dzieckiem w domu wyszlabym i dalabym mu w ta niewyparzona gębe!!

Jednak w koncu tamten piec sprzedalismy(oczywiscie powiedzielismy co sie z nim dzieje, ale ten ktos potrzebowal tylko go na spalanie trocin ,bez regulacji-pali w nim tak jak w tych starych piecach na wegiel) i kupilismy nowy ale nie pamietam firmy i wszystko narazie jest okey...ale strach pozostal.....

chcialam jeszcze dodac,ze jest podobno kilka firm ktore podszywaja sie pod (prawdopodobnie) orginalne piece z pleszewa a my trafilismy na jedna z takich firm....ale wiem ,ze na pewno z zadnego "pleszewa" pieca juz nie kupie!!!!

To może napiszesz jaka to firma, bo chyba temu słuzy ten wątek ma byc tu ranking a nie gdzie co dokrecić żeby chodziło. Jak nie chcesz na forum to napisz na priv.

Tak na marginesie to jest w Pleszewie kilka poważnych firm i takie uogólnianie b. im szkodzi.

Jak cie tak potraktowali to tu i na podobnych forach masz okazje im odpłacić. A uwierz mi czytaja to tysiące osób zainteresowanych kupnem i z branży co.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj odradzono mi piec na ekogroszek.

Nie wiem co robić, bo byłam zdecydowana na 100 %.

Powód :

Sypialnia jest zbyt blisko kotłowni a taki piec "głośno chodzi".

Tzn. jego podajnik głośno chodzi. Wali czy stuka - coś w tym stylu.

Czy to prawda :

CZY PIEC NA EKOGROSZEK JEST GŁOŚNY i BĘDZIE PRZESZKADZAŁ W SYPIALNI ?

Od kotłowni naszą sypialnię oddziela tylko mała garderoba....

:(

paprociak NIE MOW MI ZE SZKODZE, DOBRZE??

dopiero zaszkodzilabym jakiejs firmie gdybym napisala nazwe firmy ktorej nazwy nie do konca pamietam!!!!!!!!!!!!!!

i nie irytuj sie ,ok? wiesz,to ja jestem stratna kolo 4 tysiecy,bo musialam kupic drugi piec za kolo 5tysiecy zeby moje dziecko w zime nie zmarzlo,nie mialam wyjscia.

a tak na marginesie nie uzywaj tekstu,ze uzytkownicy piecow z pleszewa sie uzewnetrzniali bo UOGOLNIASZ I MOZESZ ZASZKODZIC. :lol:

a tak pomijajac te bezcelowe zlosliwosci,nalezy pamietac,aby kupic piec taki ktorego juz ktos uzywa.Chyba,ze ktos jest ryzykantem,to zycze powodzenia.

Za jakis czas bedziemy sie budowac,wiec juz postanowione,ze bedzie piec na eko-groszek ale z jakiej firmy na 100% jeszcze nie wiemy,pooodwiedzamy znajomych,porownamy,poczytamy forum jak teraz :) i dopiero sie zdecydujemy... nie bedziemy juz ryzykowac i na wlasna reke pieca juz nie kupie....

natomiast bardzo interesuje mnie pytanie AGA NR 1

chetnie poczytam odpowiedzi...to wazne bo kotlownie w upatrzonym projekcie mam za sciana pokoju.....

CZY PIEC NA EKOGROSZEK JEST GŁOŚNY i BĘDZIE PRZESZKADZAŁ W SYPIALNI ?

Od kotłowni naszą sypialnię oddziela tylko mała garderoba....

Mój (Taurus Gaur - podajnik tłokowy) najcichszy chyba nie jest. Kotłownię mam sąsiadująca z salonem (ściana MAX 12 cm z Kozłowic) i go trochę słychać (podawanie węgla). Nawet myślałem o wytłumieniu ściany w kotłowni ale

jest OK.

Podejrzewam, że w sypialni by mnie to jednak wkurzało :-? . Tam lubię spokój i sam decyduję kiedy jest głośno :wink:

Ja nikogo nie atakuję ale np nasz "mentor" :wink: Jarecki by się zapienił gdy ruga się cały Pleszew i jego firme. To tak jakbym powiedział że wszystko co niemieckie jest be bo sie zawiodłem na trabancie

W Pleszewie jest kilkudziesięciu producentów i na pewno znaczna część robi produkcje w stodole. Jest też grupa która myśli o utrzymaniu sie na rynku, tworzyli kiedyś tzw. klaster kotlarski i im raczej można zaufać maja ciekawe konstrukcje nie wiem jak z wykonaniem i trwałością. I takie uwagi merytoryczne wydają mi się najcenniejsze i takich chyba poszukują kupujący.

A propo wyboru pieca np na aukcji. Nawet nie oglądajcie ofert gdzie nie ma wyrażnej nazwy firmy i gdzie zastanawiają sie czy wam wystawic fakturę.

Jak można to odnajdz nazwę producenta i go opisz na tym forum :wink: dasz mu wtedy prawdziwą nauczkę.

Hmmm...

no proszę,

i jednak może być problem w sypialni z tym hałasującym piecem....

A jak można by wykonać taką izolację akustyczną ???

Aga w razie czego od 5 - 10 cm wełny mineralnej zapewni ci ciszę absolutną.

Można dokleić do ściany taką wełnę z folią aluminiwą (15 min roboty strona aluminiową do kotłowni) albo dostawić ścianke z kartongipsu z wygłuszeniem w środku. Będzie to dodatkowe zabezpieczenie przeciwpożarowe

Hmmm...

no proszę,

i jednak może być problem w sypialni z tym hałasującym piecem....

A jak można by wykonać taką izolację akustyczną ???

Aga w razie czego od 5 - 10 cm wełny mineralnej zapewni ci ciszę absolutną.

Można dokleić do ściany taką wełnę z folią aluminiwą (15 min roboty strona aluminiową do kotłowni) albo dostawić ścianke z kartongipsu z wygłuszeniem w środku. Będzie to dodatkowe zabezpieczenie przeciwpożarowe

PAPROCIAK,

dziękuję za odpowiedź.

Witam,czy ktoś posiada,któryś z w/w pieców Lazara (Eco-Komfort a Eco-Komfort Economic) ? Prosiłbym o ocenę oraz czym ewentualnie różnią się te piece.

Może małe porównanie do Ling-a Duo 15kW czy EKO-TECH 18 kW ? Wszystkie wymienione piece palą w podstawie ekogroszek a dodatkowo pelety i o to mi chodzi .Lazar jest najładniejszy,Eko-Tech najtańszy a Ling jest najdroższy i najsłabszy(15kW) Jak tak to po co przepłacać

Który z n/w piecyków wg.was jest najlepszym rozwiązaniem ??

Jakie sterowniki mają Lazary,czy dobre ? Czy mają pogodówkę,czy jest możliwość podpięcia pokojówki i jak się to sprawdza ?

http://www.hkslazar.pl/oferta/kotly-eko-komfort-economic/

http://www.hkslazar.pl/oferta/kotly-eko-komfort/

http://www.termoeko.pl/kociol_17kW.html

http://www.klimosz.pl/lingduo.htm

Zamierzam podpiąć go (wg.mnie Lazara) do samej podłogówki+cwu w parterówce o pow.110m.kw.,jako zastępcze źródło to będzie kominek z DGP.

Pozdrawiam

Podnoszę temat - proszę o wypowiedzi odnośnie tego kotła ( LAZAR EKO KOMFORT ) .

I jaka jest cena tego kotła ?

Interesuje mnie wersja z podajnikiem stalowym, moc 18 kW.

I gdzie wogóle mogę sobie sprawdzić ceny kotłów ?

Niektórzy producenci np. wspomniany LAZAR nie mają podanych cen na swojej stronie....

:evil:

Witam ponownie.Z różnych powodów (siła wyższa) przesunęło mi się w czasie urządzanie kotłowni a co za tym idzie wybór pieca.Na razie przyglądam się HEFowi.I w związku z tym mam pytanie.Gdzie lepiej kupić-w salonie firmowym czy u autoryzowanego sprzedawcy?Oba punkty znajdują się w tym samym miejscu,więc odległość nie gra tu roli.

Bardzo proszę o przychylne potraktowanie mojej prośby o odpowiedż. :D

Do Mendrasa

Nie myśl,że zignorowałam Twoje rady.Doradziłeś mi Ling duo 15kw.Obejrzałam Twoje zdjęcia i owszem kociołek całkiem fajny. :D

Jednak w wątku poświęconym tylko Lingowi wyczytałam,że posiada on tylko dwoje drzwiczek,a tymczasem mnie wygodniejszym rozwiązaniem wydaje się z trzema.Nie mam racji?

Do tego raczej na minus postrzegam znaczną odległość od producenta i najbliższego sprzedawcy.

Poza tym na ich stronie nie ma nic o sterownikach.(no chyba,że ja już ślepnę od ciągłego czytania tego forum :lol: ).

W Hefie oferują sterownik ognik Pid (dla takiego laika jak ja ponoć najlepszy...zresztą jak próbowałam czytać o tych wszystkich przedmuchach itd.itp. zgroza mnie ogarnia) i żeliwny palnik obrotowy.Cena ok.8500.Spodobał mi się zwłaszcza Multi-Mat.No i punkty sprzedaży mam niedaleko więc z serwisem też chyba nie byłby problemu...Pytałam o to telefonicznie,ale pan powiedział mi że trudno tu o jednoznaczną odpowiedż bo praktycznie jeszcze nie miał potrzeby serwisowania.

Tylko,że jest jeszcze coś-zdaje się że ten model produkują od 25kw,a Ty radzisz mniejszy.

Sprawdzę jeszcze Skam-P polecany przez Jareckiego.

do Jareckiego

Tęsknimy za Tobą............

PROSZĘ,NIE ZOSTAWIAJCIE MNIE TERAZ!!!!! :wink: [/b]

Jeszcze tylko jedno.Czy ktoś słyszał o sterownikach eCoal?Ponoć rozwiązują problem z różnorodnością kaloryczności opału w przypadku Pid.Kilka stron temu był poruszany taki wątek.

Mam właśnie kupić piec z takim właśnie sterownikiem i mocy 15 KW z ogniwa Biecz - też jestem ciekawy opini użytkowników

http://www.ogniwobiecz.com.pl/eko.html

robXY

Firma Defro jest na rynku już jakiś czas,ale wcześniej produkowała betoniarki.Też rozpatrywałam ich "kandydaturę",ale odrzuciłam ją ze względu na krótkie doświadczenie.Bo jak można udzielić gwarancji 5-letniej na coś co jest produkowane dwa lub trzy lata?...Ale to tylko moje skromne zdanie...

robXY

Firma Defro jest na rynku już jakiś czas,ale wcześniej produkowała betoniarki.Też rozpatrywałam ich "kandydaturę",ale odrzuciłam ją ze względu na krótkie doświadczenie.Bo jak można udzielić gwarancji 5-letniej na coś co jest produkowane dwa lub trzy lata?...Ale to tylko moje skromne zdanie...

Dzięki. A może podpowiesz co wybrałeś ??. Może stare pytanie ale co by spalało dobrze pellety i groszek ??