Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kto ma p-premium 25 secomu z cobra?jakie macie ustawienia i ile wam zlopie to niebieskie cudo?:)Kurcze mam go od niedawna w domu ok 200m2 i zjada mi na firmowych ustawieniach ze 50 kilo chociaz nie grzeje wiele,musze z kims pogadac co i jak kto go posiada

Jakie masz te ustawienia firmowe? Poczytaj trochę wątek SKAM-P-i-sterownik-Puma tam znajdziesz trochę informacji na temat ustawień innych użytkowników (te ostatnie pochodzą z sezonu letniego więc niekoniecznie do zastosowania przy podgrzewaniu domu). Generalnie musisz trochę poobserwować palenisko pod kątem tego jaki jest płomień oraz popiół. Jeśli Ci przerzuca groszek to i zużycie będize większe. Na obecną pogodę przy dogrzewaniu domu powinieneś spokojnie mieć na poziomie 15-20 kg /24h przy średniej jakości groszku. Napisz też czym palisz, bo to ma duże znaczenie ;)

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ppietrz z werdyktem czekam na testy u pana Zawijana, ale coś ucichło ;) a opał masz rację to podstawa.[/quote

przecież były już testy, wyniki też jedynie zapowiedzianego omówienia wyników zabrakło.

Może dlatego, ze trzeba by było przyznań, że niestety poniżej 12 kW eCoal przestaje cokolwiek widzieć i sensownie sterować spalaniem.

Ha ha ha :) dobre bardzo dobre, kto nie chce siedzieć w kotłowni na stołku i nie chce patrzeć jak wygląda palenisko to wybiera st. eCoal :)

na co kol: ppiertrz odpowiedział "darase, poczekaj jeszcze z werdyktem, bo jak w zasobniku jest "czeski" to takie wyniki mogą być normalne "

na co ty odpowiedziałeś: "Ppietrz z werdyktem czekam na testy u pana Zawijana, ale coś ucichło a opał masz rację to podstawa."

co ja zrozumiałem faktycznie opatrznie, że chodzi o eCoal, do czego się przyznaje.

A teraz co do badań Cobry, to będą tak dobre jak dobrze się ją ustawi pod konkretne paliwo.

Przypomnę Pan Zawijan miał testować Cobrę w instytucie ze względu na oszczędność w spalaniu wynikającą z algorytmu pid. Dlatego o tym wspomniałem.

eCoal też ma algorytm pid, mogą się różnić tylko kosmetyką, ale eCoal ma jeszcze algorymt wykrywania optymalnego nadmiaru tlenu w spalinach, a tym samym minimalizowania straty kominowej, cobra tego chyba nie posiada i przy paskudnych paliwach potrzebne będą ręczne poprawki. Widać to było w badaniu pumy, która otrzymawszy miał zamiast ekogorchu spowodowała przewęglenie palnika.

I wszystko było by piękne, gdyby to działało tak samo dobrze na malej mocy jak na tych większych 12-20 kW, ale niestety tak nie jest.