Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A o ofertę z eCoalem napisz na priva, linka Ci też do takiej oferty wówczas podam

A sprawdziłeś, czy ten eCoal dobrze pracuje z Twoimi kotłami?

Czy nie będzie tak, jak z Brucerem - nasprzedajesz klientom pełno kotłów z eCoalem a potem będziesz krzyczał, że jest on do bani?

Jesteś pewien, że jest on dobry?

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy nie będzie tak, jak z Brucerem - nasprzedajesz klientom pełno kotłów z eCoalem a potem będziesz krzyczał, że jest on do bani?

Ogólnie to widze jesień i trolowanie w pełni.

Co Cię to tak interesuje? Tak Cię boli, że ktoś ma wybór?

A taki np. kotstal, wszystkie moce u Ciebie z ecoalem badał, Tilgner czy RBR również?

Dlaczego w menu nie ma innych softów jak do Ogniwa?

Wolne żarty.

Żadnych esek.......jak to potem wyczyścisz? dostęp do kotła musisz zapewnić sobie z każdej strony..... od tyłu te 30 cm wystarczy...... możesz sobie na to pozwolić?

pamiętaj, że wg PN długość czopucha nie może być dłuższa niż 40 cm..

Pomieszczenie kotłowni musi odpowiadać wymaganiom Polskiej Normy PN-87/8-02411.

To wszystko zależy od głębokości kotła.

Takie są m.in opcje

A o ofertę z eCoalem napisz na priva,

Jak wyczyścisz skrzynkę ,łatwiej będzie mi coś wysłać;)

Można zamówić z eCoalem i wyjscie spalin jest też możliwe do góry.

Rbr-Ekouniwersal ma eCoala i wyjście spalin do góry. W zestawie na wyjściu jest kolano skrętne i rura do komina.

I to na chwilę obecną mój faworyt ,mimo,że koszmarnie brzydk i nie czerwony ;)

Jak mam to rozumieć :jawdrop:

No sądząc po ilości postów napisanych przez naszą koleżankę "malka" to nie jest ona taka nowa na forum.

a ktoś to sugerował ?

Malka, zrobiłem mały porządek.

Zawijan mnie nie lubi, stąd jego złośliwości.

eCoal ma soft napisany pod palniki i dmuchawy i konkretne moce, w menu kodowym wybiera się odpowiedni soft z dana mocą, podpisane jako Ogniwo i do danego palnika ma odpowiednio działać. Jak p.Zawijan wcześniej sam napisał wazny jest palnik i dmuchawa....

pozdrawiam, dobrej nocy wszystkim życzę.

a skad wiesz???? nigdy nie widziałem żeby zawijan pisał gdzies na forum że cie nie lubi:jawdrop:

Może to źle odbieram, jakies takie wrażenie jednak odnoszę.

Może go drażni,że badam głównie w Łodzi, nie wiem, nie wiem i nie mam też problemu,aby w przyszłości też coś w jego instytucie zbadać, bo osobiście uważam,że lubienie nie ma tutaj żadnego znaczenia.

Tymczasem badam jednak w Łodzi, także w obecnej chwili.

:)

malka ale to ty masz skrzynke pełną :)

Już nie :)

Malka, zrobiłem mały porządek.

Zawijan mnie nie lubi, stąd jego złośliwości.

eCoal ma soft napisany pod palniki i dmuchawy i konkretne moce, w menu kodowym wybiera się odpowiedni soft z dana mocą, podpisane jako Ogniwo i do danego palnika ma odpowiednio działać. Jak p.Zawijan wcześniej sam napisał wazny jest palnik i dmuchawa....

pozdrawiam, dobrej nocy wszystkim życzę.

W prywatne wycieczki się nie bawię.

Skoro mówisz,ze zadziała, toja Ci wierzę, ale jeśli zdecyduję się go kupić i działać nie będzie, to zapewne przekonasz się jak niekobieca potrafię być

O ile dobrze kojarzę to jorgo Cię tak zaszeregował.

Aaaaa, że ta omamiona to niby ja :jawdrop: Ojjjj nie tak łatwo ,a od trzech lat buduję dom i takie numery to już nie ze mną :lol:

Mam jeszcze pytanie.

Czy tak podnoszona możliwość: "ecoal ma ponad to możliwosć obserwacji i regulacji w telefonie komórkowym z systemem android" jest tak ważna?

Czy jest to bardziej wykorzystywane do tego aby z pokoju w którym się ma komputer nie "biegać" do kotłowni w celu zobaczenia jak pracuje sterownik i ewentualnie z pokoju dokonać nastaw temperatur czy bardziej wykorzystywane do podglądu i zmiany nastaw spoza miejsca zamieszkania? Co robi się częściej ?

Ja najczęściej ustawiam z pokoju [bo wygodniej], zwłaszcza strefy ustawia się zdecydowanie lepiej w laptopie/tablecie niż na sterowniku, ale gdy np. jade w delegację w tzw. okresach przejściowych [wiosna, jesień - np. temp. jak obecnie] to w każdej chwili moge na tel. żony włączyć ogrzewanie lub zmienić strefę CWU co sobie baaardzo cenię [najlepsze, że mogę to zrobić szybko telefonem bez włączania komputera i łączenia go z internetem].

Co Ty suspenser chcesz żeby Ci Jorgo kocioł wyczyścił za free?:)

Przecież jak sam nie poczuje różnicy to go w życiu nie przekonasz [z tego co widzę po wpisach], choć mam nadzieję, że to tylko wrażenie ;)

Na razie temat uznaję za zamknięty dokąd Jorgo nie wrzuci filmu z czyszczeniem wymiennika OE+ [pozioma, górna półka i komora za popielnikiem także].

Kolor kolorem aby sie sprawował, cenna hmm moze i wygórowana jak na kotły z podajnikiem, natomiast co do DEFRO to udało mi sie wynegocjować najniższa cene a szukałem naprawdę w duzo miejscach, w kotłach defro sporo sie płaci za marke mam nadzieje ze przełoży sie to na jakość

Ok co do jakości napisz tylko proszę bo mnie to ciekawi czy zasobnik ma takie ładne, czarne zamknięcia jak na zdjęciach tu:

http://www.defro.pl/kotly/komfort-eko-nowa-linia

czy jakieś inne ?

w zależności od tego jaką dokładność sterowania bodziemy chcieli osiągnąć, taką rozdzielczość i dokładność będziemy musieli zapewnić czujnikom.

Ale nie można powiedzieć, że sprawność spalania nie odzwierciedla się w temperaturze wody wylotowej z kotła.

Nawet prosta instrukcja strojenia nadmuchu do pida poucza jak dobierać ustawienie dmuchawy, aby sterownik wyliczył jak najdłuższą przerwę podawania.

Tutaj rozdzielczość jest potrzebna żeby zauważyć zmiany temperatury w funkcji wydajności cieplnej palnika. Czujnik DS1820 z rozdzielczością 0.0625stC daje obraz tendencji zmian.I koniecznie zanurzony w środku strumienia wody.

SUSPENSER....... widziałem ten filmik..... obiecuję, że w trakcie sezonu grzewczego poświecę swój drogocenny czas i tez zamieszczę film z czyszczenia swojego kotła..... teraz nie będę się wypowiadał na temat czyszczenia. Co do przyjazdu do Wrocławia to niemożliwe, natomiast często jeżdżę przez Pleszew, ale Jareckiemu tym bardziej nie wyczyszczę :p , widzę co i rusz napis "kotły" przy drodze. heheh. Myślę sobie, że ślamazara kocioł z kanałami poziomymi będzie czyścił pół godziny, a sprawna osoba z pionowymi zrobi to w 5 minut....i na odwrót :) Ale jednak mimo czasu jaki trzeba poświęcić na czyszczenie uważam, że pionowy czyści się "praktyczniej" .

Z poziomymi kanałami można wyczyścić piec bez jego wygaszania. Zruszenie popiołu w kanale spowoduje jego zassanie przez komin. I nic się nie wysypie do kotłowni. Spróbuj zrobić tak z pionowymi kanałami.

Jeśli chodzi Ci o tę mieszankę benzyny i wody - to nie mam wiedzy na ten temat.

Istnieje jednak coś takiego, jak zasada zachowania energii.

Zyskać można - moim zdaniem - tylko wtedy, jeżeli urządzenia do realizacji różnych procesów (np. do spalania węgla i do spalania benzyny z wodą) różnią się znacznie swoimi sprawnościami praktycznymi (sumą strat własnych). Kocioł węglowy np. ma stosunkowo duże straty ciepła, a niektóre kotły nawet bardzo duże. Być może przy takim porównaniu...?

Nie chodzi mi o zrobienie porównania tylko czy można zrobić taki sam proces w kotle węglowym. Energia na końcu procesu będzie sumą energii węgla i wodoru uzyskanego z wody. Musi to być taki sprytny palnik,który zamieni węgiel(spali) do tlenku węgla.I później ten CO zmiesza z wodą. Coś podobnego do kotła ze zgazowaniem drewna.