Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślę, że wiele osób kupuje kotły po ich wcześniejszym obejrzeniu. A to o czym mówi Sebsa,a mianowicie dobrej sprzedaży Tilgnera,może mieć z tym związek, ta firma wystawia się na wszystkich możliwych targach budownictwa, baaaa ostatnio widziałam ich na targach wyposażenia wnętrz. Drugą firmą, która jest mocno widoczna to Kostrzewa,do jakiegokolwiek składu nie weszłam stał tam ich Ling.

Myslę,że łatwiej zdecydować się na coś co można, powiem kolokwialnie pomacać.

Ale spokojnie.... zawsze znajdą się "wariaci",którzy poczytają forum i znajdą coś dla siebie :)

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój domowy antyk ma 14 czy 15lat, mam nadzieję,że go w tym roku z domu wywalę.

Sa też zawodnicy, co taki kocioł zajadą w 4lata....

Średnia powinna być w granicy 10-15lat, jak dbamy, czyścimy, nie palimy błotem..., woda nie cieknie po ściankach....

Rekordzistę znam, co jedzie na uks-ie już 25 czy 26rok.

Mój sąsiad ma jeszcze ten sam piec tj. 24 lata,jest to jakiś garażowiec bez ocieplenia ma jedno wielkie palenisko bez półek i przegród,tylko przed czopuchem ma jakąś blachę mówił mi że jeszcze nigdy go nieczyścił ,pali wszystkim co się da suche mokre spala dużo odpadów od produkcji mebli tj. płyt wiórowych.

Macie rację, tak było ze mną wstępnie wybrałem eCoala, potem szukałem kotła z małą ilością wody, w dobrej cenie znalazłem swoje brakujące Ogniwo :) obejrzenie go w sklepie (cena z kosmosu jakieś 1tyś drożej niż w sieci) ostatecznie potwierdziło mój doskonały wybór. Życzę każdemu żeby był tak zadowolony jak ja ze swojego wyboru :) W końcu podłączyłem kolejny czujnik temperatury, tym razem zewnętrznej.

Najczęściej nie trzeba. Czyli czasem jednak trzeba? Jak często?

Prosiłem, abyś pisał jasno i wyraźnie.

Tak. Dodano. Skoro ludzie bardzo chcą czegoś - to mają.

Ale nie trzeba z tego korzystać. Jak ktoś nie chce - to nigdy. Jak ktoś chce - to proszę.

A zatem po 2 latach eCoal zbliżył się funkcjonalnością

do Cobry i Pumy. Prawie ją osiagnął, ale prawie robi dużą

różnicę. :):):)

Czy za powiadamianie sms w jakiś sposób płaci się?

Z tego co doczytałem na stronie esterownik, to każdy użytkownik dostaje co miesiąc 10 darmowych SMS.

Darase fajną rzeczą jest to, że te nr sms i maila można ustawić inne na każdy sterownik ( do tej pory był to jeden wspólny nr i mail).

Także chłopaki naprawdę słuchają użytkowników bo taka sugestia była na ich forum.

Jeszcze nawiązując do wcześniejszej dyskusji na temat potrzeby internetu. Najlepszą dla mnie rzeczą w tym sterowniku jest powiadamianie SMS o kończącym się paliwie w zasobniku.

Na stronie bruli.pl jest informacja: "Rozwijając platformę eSterownik.pl wprowadzamy nową usługę - powiadamianie o alarmach i zdarzeniach SMS-em. W okresie promocji konto każdego zarejestrowanego użytkownika co miesiąc będzie doładowywane 10 darmowymi SMS-ami.'

A jak jest z niezarejestrowanymi użytkownikami? Czy promocja nadal trwa?

A zatem po 2 latach eCoal zbliżył się funkcjonalnością

do Cobry i Pumy. Prawie ją osiagnął, ale prawie robi dużą

różnicę. :):):)

Ja myślę, że eCoal/Bruli już dawno funkcjonalnością prześcignął Cobre i Pumę. Jak t u na forum znawcy stwierdzili (Jarecki/ Zawijan) sterowniki te działają bardzo podobnie (jeśli chodzi o algorytm), a funkcjonalnością dodatkową eCoal/Bruli bije Cobre/Pumę na głowę.

Widać, że eCoal/Bruli rozwijają się bardzo szybko a Cobra/Puma stoją w miejscu. A w dzisiejszych czasach kto stoi w miejscu to się cofa.

Jarecki, przyłączam się do opinii Jorgo. Nieraz o tym pisałem. Byłem bardzo zainteresowany Spamp. Niestety w bliższej i trochę dalszej okolicy nie można było go obejrzeć. Dla mnie troszkę dziwna decyzja, bo to praktycznie centrum kraju. Pod Łodzią jest dystrybutor Tilgnera, który chyba nieźle się sprzedaje bo mam info o paru osobach bliższych bądź dalszych znajomych, którzy przyznają się do zakupu kotłów tłokowych bądź ślimakowych tejże firmy. Ponadto na giełdzie samochodowej można też obejrzeć parę konstrukcji rodem z Pleszewa.

Giełda samochodowa, no proszę Cię, to nawet nie wygląda....

Koło Łodzi - Skierniewice... tam jest instalator, kotły można obejrzeć...

Elfir, Budma jest chyba razem z Instalacjami, tam się w ostatnich 3edycjach wystawialiśmy.

Malka - Kostrzewa, to jest Kostrzewa... a Ling to jest Klimosz....

Dzięki wszystkim za info na temat odbioru targów.

Najlepszą dla mnie rzeczą w tym sterowniku jest powiadamianie SMS o kończącym się paliwie w zasobniku.

Najlepsza rzecza jest w ogole dostep do sterownika przez internet. Jak sie bywa w domu codziennie moze nie wydaje sie to takie niezbedne, ale przy wyjezdzie zima dobrze wiedziec czy nie trzeba wzywac kawalerii bo piec np wygasl.

możesz to wyjaśnić, chodzi o np. dwa sterowniki eCoal.

Do tej pory jak ktoś miał 2 sterowniki podłączone do platformy. To do obu tych sterowników był przypisany jeden i ten sam nr telefonu i mail. A teraz na każdy sterownik można ustawić dowolny nr i email. Pewnie dużo użytkowników na tym nie skorzysta, ale oprócz tego zrobili jeszcze możliwość zdefiniowania 3 nr i 3 maili a to już mi się na pewno przyda :)

Panie Włodku mamy kolejną aktualizację tego brakuje Pumie i Cobrze np. "Rozszerzyliśmy funkcję

powiadamiania na email oraz SMS.

Teraz można zdefiniować do 3

adresów email oraz do 3 numerów

telefonów, na które będą wysyłane

powiadomienia." :)

Myślę,że Włodek żartował.

Co do sms-ów, to mam podobne zdanie do Was, ile numerów w prototypie modułu GSM można ustawić p.Włodku?

Sam Pan widzi,że należy się z tym streszczać a nie kisić pomysł w szafie.

Forum jest otwarte, jestem przekonany,że spora część osób świadomie może wybrać taki produkt w fazie testów.

Wystarczy poinformować.