Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minertu są takie dwa punkty:

1. Klient ma zawsze rację,

2. Gdy klient nie ma racji patrz punkt 1 ;)

40km to blisko, patrząc na moją dziurawą kieszeń skasowałbym 50zł na paliwo i pojechałbym.

Mało kto czyta instrukcje a jeszcze mniej ludzi je rozumie. Dalej popieram skróconą instrukcję np. jak w 5 krokach uruchomić piec. :)

W handlu to klient nasz Pan :)

Szanowni znawcy tematu, pomóżcie ;-))

Mój instalator c.o. twierdzi, że najlepszy piec na ekogroszek dla mojego domu 150 m2 to:

1. Elektromet EKO-KWPR 25 kW Duo - sprawność 92% - sterownik REG-07

2. Per-eko KSP 19 kW Duo - sprawność 85% - sterownik Logic

3. Ogniwo Eko Plus 25 kW - sprawność 85% - sterownik Ecoal

Co robić ? Osobiście wybrałbym Ogniwo Eko Plus 25 kW

Pozdrawiam ;-))

Łatwo kupić kocioł przewymiarowany bo większość fachowców radzi kupić kocioł z zapasem (tak na wszelki wypadek) a większość sprzedawców też chce sprzedać kocioł większy bo droższy.

Sam tak kupiłem 35 kw na 240 m2 po podłogach t.j. 220 m2 powierzchni użytkowej (ogrzewanej) i kocioł jest przewymiarowany i cała zimę chodził na niskich mocach. W tym roku zmieniłem mu palnik na 25 kw i spalanie i grzanie ( mam nadzieję) powinno być bardziej efektywne.

Wniosek nie ma co kupować zbyt dużego kotła.

Mój instalator c.o. twierdzi, że najlepszy piec na ekogroszek dla mojego domu 150 m2 to:

Pozdrawiam ;-))

Wziąłbym pod uwagę jeszcze RBR-Ekouniwersal 17kW z Coalem i Skam-p Premium 17kW z Cobrą lub eCoalem bo jest teraz taka możliwość.

Dołóż trochę na porządne sterowanie a zaprocentuje to podczas użytkowania tzw. "świętym spokojem"

Ja do swojego Skam-pa 17kW dostałem instrukcję,do sterownika (Cobra) również. Na razie stoi sobie w magazynku i czeka na swoją kolej.

Kociołek zrobiony praktycznie na zamówienie ( nietypowe wyjście z czopucha do komina ) z nietypowym palnikiem APSR za standardową cenę. Miało być w terminie 30 dni i było. Wykonanie kotła na poziomie. Jak się będzie sprawdzał w boju - tego jeszcze nie wiem- jak uruchomię dam znać , ale podoba mi się podejście tej firmy do klienta.

Miło słyszeć, daj znać jak odpalisz.

Zapraszam oczywiście do wymiany opinii na wątek o konstrukcji Skam-P

Nie wiem, czy już nie kręcę, ale to były chyba okolice Wrocławia?

Pozdrawiam ;-))

Elektrometa i Per-eko odrzuciłem gdy poszukiwałem kotła....... zalegają one w supermarketach.

Pozdrawiam ;-))

Po co taki duży?

Do wymienionych kotłów proponuję jeszcze Tilgner EKR z eCoalem lub Cobrą do wyboru.

Zresztą już chyba kiedyś moja propozycja już padła.

Zapytaj instalatora dlaczego taki duży kocioł?

Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile porad bezinteresownie udzielam ludziom ,którzy zakupili kocioł gdzie indziej .

Trawię z moich 10h wypoczynku jakieś 5h na rozmowy telefoniczne czy mailowe bez korzyści,tylko dla tego,że jestem taki z natury.

Jesteś taki sam jak Ja?

minertu nie martw się, mam to samo.

Piszą dwa albo trzy dni ale ktoś da 50 taniej.

Ale mogę liczyć na pana pomoc w razie czego ?

Mają ludzie tupecik.

No i teraz mi głupio......:oops:

a wydawało mi się ,że w tym przypadku lojalność presji na mnie nie będzie parła :oops: wydawał mi się :oops:

No i teraz mi głupio......:oops:

a wydawało mi się ,że w tym przypadku lojalność presji na mnie nie będzie parła :oops: wydawał mi się :oops:

Malka, myślę, że chłopakom chodziło o cos innego.

Większośc osób tutaj z większym stażem to pozytywni zapaleńcy. Poświęcamy swój czas, aby komuś pomóc.

Oczywiście każdy ma jakies doświadczenia zawodowe, bo inaczej się nie da.

Czasami ktoś stawia zarzuty, że to tylko interesownie. Bywa, nie wszystkim się dogodzi.

Generalnie pomagać można, szczególnie osobom proszącym, które mają kłopot.

Problem jest, gdy się naprodukujesz, siódme poty wylejesz a dostajesz na koniec, wielkie dzięki, ale na alledrogo znalazłem za tyle i tyle i mam nadzieję,że jak kupię, to później mi pomożesz. To zwykłe chamstwo. Stąd pewnie napis minertu,że nie jest Matką Teresą. Nadużywanie pomocy to przesada, kupiłes taniej, to teraz dzwoń w to miejsce, gdzie taniej kupiłeś.

Druga sytuacja:

ktoś kupił produkt X, nie może sobie dać rady, trafia na to forum i udzielamy pomocy. Bezinteresownie.