Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minertu jeżeli nie będziesz miał w koszu wymuszonego przepływu powietrza to ty tego węgla w koszu nie dosuszysz.

Nie ma takiej możliwości.

Gdzie mianowicie ta para wodna miała by się podziać?

W konstrukcjach tłokowych czasami doprowadzane jest powietrze z dmuchawy takim wężem w górną część kosza, co prawda ma to inny cel, ale efekt uboczny to także dosuszenie paliwa w koszu. Zaczyna się kombinować w podobny sposób przy ślimakach, nie wiem czy słusznie, nie mam na chwilę obecną zdania na ten temat.

...i nie tylko na sterowaniu przez internet.

Użytkuję ecoal.pl i ogniwo eko od roku, chciałbym podzielić się swoimi wrażeniami. Sterownik jest !bardzo! dobry, piec dobry (bez bardzo, bo w porównaniu z jakością wykonania klimosza jednak odstaje), choć obiektywnie - cenowo również odstaje

Zalety sterownika:

- !bezobsługowe! sterowanie spalaniem! -> to chyba najbardziej porządana cecha, użytkownik nie musi ustalać czasu podawania, nadmuchu itp

- algorytm sterowania spalaniem nieczuły na zmiany paliwa (sterowanie procesem spalania na podstawie aktualnych wskazań czujnika temperatury a nie danych historycznych), jeśli ktoś chce potestować różne gatunki węgla, ma możliwość porównania wyników

- słuchanie opinii użytkowników i dostsosowywanie sterownika pod kątem ich potrzeb (wymieniałem już kilka maili z twórcami sterownika i zawsze otrzymywałem rzeczową odpowiedź)

- forum i społeczność użytkowników sterownika: nawet w przypadku problemów, nie jesteś sam żeby je rozwiązać

- obsługa czujników temperatury: mój sterownik jest również małą stacją pogody, zawsze mogę sprawdzić, jaka była temperatura w nocy, czy malała, czy rosła, czy mój piec jakoś reagował na te zmiany.

- możliwość porównania swoich wyników spalania/pracy pieca z innymi użytkownikami

- możliwość !WIARYGODNEGO! porównania różnych trybów sterowania kotłem: potrafię ocenić na podstawie wykresów, czy w MOIM DOMU lepiej działa sterowanie pogodowe, czy za pomocą czujnika temperatury w pomieszczeniu reprezentatywnym czy może stałotemperaturowe na kotle. Bo taka uwaga: nie ma najlepszej metody, tutaj naprawdę bardzo decyduje specyfika budynku i instalacji (np. sterowanie ogrzewaniem podłogowym rządzi się innymi prawami niż sterowanie grzejnikami konwektorowymi)

- obsługa sterowania pompami (do wyboru sterowanie 3 z 5 dostępnych pomp: obiegowa, CWU, cyrkulacyjna, mieszająca (zamiast zaworu 3-4drożnego), podłogowa, CWU może pracować jako mieszająca) -> możliwość programowania pracy w zależności od warunków pracy

- pełna archiwizacja danych sterownika: zawsze mogę sprawdzić, co działo się piecem, jak pracował gdy były mrozy, jak pracował, gdy było ciepło

- informacje o aktualizacjach online

- możliwość zainstalowania panelu pokojowego na tablecie (koszt relatywnie mały w przypadku chińskich tabletów)

- powiadomienia SMS o zdarzeniach z piecem (brak paliwa, wygaszenie kotła)

- pomimo mnogości opcji, nadal można po prostu uruchomić sterownik i on po prostu działa! (bez zbędnych ustawień)

Wady sterownika:

- wysoka cena (jeśli ktoś chce go kupić niezależnie od kotła, bruli kosztuje ok 900 zł). ja uważam, że stosunek cena/funkcjonalność jest jednak dobry, tym bardziej że nie ponosi się dodatkowych kosztów eskploatacyjnych.

- zbyt mało wyjść sterujących pompami

- kłopotliwa procedura aktualizacji: pomimo podłączenia do internetu konieczne jest podłączanie sterownika do komputera bezpośrednio za pomocą RS-232 (a tego portu w wielu laptopach brakuje, więc trzeba kupować przejściówki itp.)

Sporo czasu spędzam przy komputerze. Ecoal pozwala mi 'optymalizować' spalanie bez odwiedzania kotłowni. I tyle. Nie każdego kręci ustawianie pieca, nie każdemu zależy na stałej temperaturze w pomieszczeniach, nie każdemu zależy na minimalnym zużyciu węgla, nie każdemu zależy na dobrym piecu i sterowniku za małe pieniądze, nie każdy potrzebuje wiedzieć, co w danym momencie dzieje się z jego piecem.

Ale podsumowując: jeżeli ktoś codziennie jest w domu, nie odkryje wszystkich zalet sterownika. Jeżeli ktoś prowadzi jednak bardziej mobilny tryb życia (wyjazdy, delegacje, częsta nieobecność w domu) - sterownik ecoal jest dla niego idealny!

Widziałem kilka lepszych pieców niż OGNIWO, jednak nie widziałem lepszego zestawu piec węglowy + sterownik. A oglądałem wnikliwie piec szwagra, ojca, teścia, sąsiadów.

Suspenser napisał"Napisałem, że gdybyś musiał -

na tej zasadzie, że np.

potrzebowałbyś go szybko w

środku zimy bo stary kocioł

padł a na zewnątrz -20 st"

Dziś zamawiam jutro mam, to nie dawne czasy żeby czekać i kupować na kartki.-nie trzeba przepłacać :)

"Wartością dodaną bardzo

ważną dla wielu jest np. to, że

trochę droższy sprzedawca jest

na miejscu i może pomóc w

przypadku reklamacji czy

problemów z kotłem [np. w

środku zimy wypożyczy

sterownik na czas naprawy gdy

się zepsuje ten który przyjechał

z kotłem] - prędzej czy później

przekonasz się, że najtańsze

oferty nie zawsze okazują się

najtańsze."

Wybieranie droższego ze względu na bliskość to słaby argument, kolega Jarecki pośle serwis choćby i na koniec Polski, chodziło mi o dwa takie same produkty w różnych cenach.- nie warto przepłacać:)

"Zobacz jak Niemcy się

wspierają często "przepłacając"

i jak na tym wychodzą.

Polecam demotywator spod

linka:

http:/ /

demotywatory.pl/3434920/

Polski-paradoks"

Nie porównuj nas do Niemców, ile mają, mieli elektrowni atomowych, stać ich na przepłacanie, powiedz jak to jest że 1km autostrady jest u nich tańszy niż u nas, teraz jesteśmy w UE wiele osób pracuje za granicą, w Polsce produkuje sie laptopy Dell,kupując je wspieramy miejsca pracy. Dlaczego dlaczego pytań jest masa a ludziom na dole jeszcze bardziej dokręcają śrubkę ale kiedyś zerwie się gwint, to tylko kwestia czasu :(

Nadzieja w gazie i ropie z łupek ale pewnie nasi kochani sąsiedzi nam wszystko zablokują jak port lub będziemy kupować własny gaz, może z jakimś rabatem ;)

Minertu

Podziel się taką informacją, ja już mam swój zestaw ale moi znajomi są na etapie poszukiwań. Dom dwupoziomowy ok. 170 m2, na razie nieocieplony.

Miedź, Ty się pytasz o zestaw palnik+sterownik

tutaj można składać w/g życzenia

Czy o kocioł+ sterownik (taki bez zbędnej obsługi)?

O kotłach to już była mowa:

- Ponar z eCoalem

- chyba jeszcze Kotstal czy jakoś tak...???

- RBR z eCoalem

- EKR z Cobrą lub eCoalem

- SKAM-P Premium z Cobrą lub eCoalem

Halo halo są jeszcze takie kotły jak mój Kielar to jak ktoś kładzie na wytrzymałość i 10 lat gwarancji na żeliwny wymiennik i duże awaryjne palenisko to polecam ale najmniejszy ma chyba 24 kw http://www.kielar-eco.pl/produkty_pluslux.html a ten tu reklamowany przez firmę Kocioł Kielar-Eco Plus Lux ma na pokładzie sterownik Eco MAXA 800 a więc dobry plus retortę obrotową Pancerpola to ekogroszek i dobry miał można tam spalać.

Ps.

Serwis Kielara z moich doświadczeń wynika, że jest znakomity - padły mi dwa sterowniki to przyjechali wymienili albo dali zastępczy - nie było problemów. A jak zaczynałem przygodę z Kielarem to serwisant był zasypywany gradem moich telefonów i jakoś to wytrzymał

Edytowane przez czp01

CZP01

Jak dobrze pamiętam, to miedź ma w tej chwili retortę obrotową, tylko nie wiem na 100% czy pancerpola czy ardeo

W jednym czasie z innym userem o tym pisali.

A zestaw ecomax + obrotówka miał problemy z wypalaniem koronek i upalaniem końcówek ślimaka.

Więc w taki tandem bym nie wchodził. Tj. można, ale potrzebny świadomy user sterownika, który wie, co skorygować.

Jak palisz ekogroszkiem, to ten zwykły palnik jest naprawdę dobry i sprawdzony.

Zdecydowanie mało problemów z zawleczkami, sprawdzona konstrukcja.

Eko z brunatnego też w nim idzie palić, nawet warto w trybie letnim :)

Obrotówka to już dobry zestaw ze sterownikiem musi być,

albo z klasycznym sterem albo z takim, co mocno na małej mocy nie dmucha..... :)