Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jak juz pisalem nie mam nalezytej wiedzy jestem tylko nabywca nowego kotla,swoja droga mam nauczke jak zaraz mozna wywolac burze na forum hehe. Mnie jako nabywce interesowalo tylko by piec byl solidny z dobrym sterownikiem ,dobrym palnikiem,mial odpowiedni serwis , gwarancje i dobre opinie na rynku.Reszta to kwestiia gustu kazdego palacza,jego czyszczenie,ustawienie w kotlowni czy dodatkowe palenisko. Moje potrzeby "Rbr" spelnia i jak ktos mnie zapyta czy jest ok? jak najbardziej odpowiem ze tak.Co dalej to juz jego eksploatacja dopiero pokaze i kolejne lata uzytkowania. pozdrawiam

Proszę o pomoc

muszę w trybie pilnym kupić kocioł do c.o. a moja wiedza w tym temacie jest żadna...

oglądałam kotły tylko castoramie i proszę o radę, co myślicie, może ktoś użytkuje kotły ze Stąporkowa Termo Tech

np. Eko tech 18 k lub Termo eco duo 15 kw

http://www.kotlyco.pl/page,,TERMO-ECO-DUO,e6295fcc31bc96a8e4131f67c9e3ecac.html

http://www.kotlyco.pl/page,,TERMO-ECO-DUO,e6295fcc31bc96a8e4131f67c9e3ecac.html

Dom słabo izolowany, do ogrzania 110m + grzanie wody ok 100 l

pozdrawiam Wszystkich

Jak widać koledzy pogrążyli się w sporach i nie dostrzegli Twojego zapytania :rolleyes:

Jeśli nie chcesz "zamieszkać" w kotłowni to wybierz kocioł z innym sterownikiem np. eCOal, Puma, Ognik.

Może przedzwoń do Sekom [skam-P Premium], Instalco [RBR Ekouniwersal], Ogniwo [Ogniwo Eko] i spytaj na kiedy mogą Ci dostarczyć kocioł o mocy <18 kW.

Odradzam kupowanie w Castoramie, bo znajoma ma stamtąd kocioł który jest okrojoną, oszczędnościową wersją i ma z nim różne przejścia.

Jak widać koledzy pogrążyli się w sporach i nie dostrzegli Twojego zapytania :rolleyes:

Jeśli nie chcesz "zamieszkać" w kotłowni to wybierz kocioł z innym sterownikiem np. eCOal, Puma, Ognik.

Może przedzwoń do Sekom [skam-P Premium], Instalco [RBR Ekouniwersal], Ogniwo [Ogniwo Eko] i spytaj na kiedy mogą Ci dostarczyć kocioł o mocy <18 kW.

Odradzam kupowanie w Castoramie, bo znajoma ma stamtąd kocioł który jest okrojoną, oszczędnościową wersją i ma z nim różne przejścia.

Kolega zadał to pytanie też na innym wątku i uzyskał odpowiedź

:)

Witam,

czytając ostatnie strony tego tematu , cały czas widać wypowiedzi o palnikach tzw II generacji ( brucer,burner,eko-energia). Czy mogilbyście krótko wytłumaczyć (lub wskazać link) na czym polega ta druga generacja.I nastęne pytanie : czy palnik obrotowe Ardeo jest drugiej generacji , czy innej ( też mają spalać trudne paliwa),oraz czy pracowałby ze sterownikiem adaptacyjnym.

Pozdarwiam

To w zasadzie termin reklamowy (dla mnie, aby była jasność)

Za takie palniki uważam urządzenia, które umożliwiają oprócz dobrego ekogroszku spalanie także miału węglowego.

Takie, gdzie paliwo nie jest zagęszczane w kolanie i pchane nowymi porcjami w górę, tylko za pomocą przeciwzwoju ślimaka wypiętrzane do góry.

Wypiętrza paliwa także palnik AZP-MŻ, AZP-MR, AZP-MRŻ, palnik kwadratowy firmy Stalkot i jeszcze jakiegoś producenta na południu Polski, zapomniałem w tej chwili nazwy.

Cobrą , Pumę czy Ognika II możęsz pod obrotowy Ardeo AZP-MR podpiąć, eCoalu już nie.

To w zasadzie termin reklamowy (dla mnie, aby była jasność)

Za takie palniki uważam urządzenia, które umożliwiają oprócz dobrego ekogroszku spalanie także miału węglowego.

Takie, gdzie paliwo nie jest zagęszczane w kolanie i pchane nowymi porcjami w górę, tylko za pomocą przeciwzwoju ślimaka wypiętrzane do góry.

Wypiętrza paliwa także palnik AZP-MŻ, AZP-MR, AZP-MRŻ, palnik kwadratowy firmy Stalkot i jeszcze jakiegoś producenta na południu Polski, zapomniałem w tej chwili nazwy.

Cobrą , Pumę czy Ognika II możęsz pod obrotowy Ardeo AZP-MR podpiąć, eCoalu już nie.

No właśnie - tylko termin markietingowy ( oczywiście ocena subiektywna), z tym że zaznaczyć należy , że teraźniejsze palniki napewno technologicznie wyprzedzają te "stare" . Jak u VW ( takie porównanie) I generacji , II generacji itd............VI generacji.

No właśnie - tylko termin markietingowy ( oczywiście ocena subiektywna), z tym że zaznaczyć należy , że teraźniejsze palniki napewno technologicznie wyprzedzają te "stare" . Jak u VW ( takie porównanie) I generacji , II generacji itd............VI generacji.

Jak masz tradycyjny palnik, to on ma takie kolano.

Odpalamy go od góry a żar stopniowo odpala warstwy niżej, paliwo tam odgazowuje i przechodzi przez żar i spala się płomieniem. Taki palnik zagęszcza paliwo w strefie spalania.

Jak paliwo jest o większej spiekalności, to wysuszając się i odgazowując zwiększa swoją objętość, co może w klasycznym palniku prowadzić do zrywania zawleczek.

Przeciwzwój paliwo wypiętrza, miesza, w palnikach wypulchniających przeciwzwojem paliwo w górę można spalić trochę gorsze paliwa.

W Twoim obrotowa korona ma dodatkowo zrywac spieki paliw trudnych, szczególnie miałów.

Obecnie miały można także spalać w palnikach tzw rynnowych i nie wiem czy można je nazywac w związku z tym palnikiem III-ej generacji?, dla mnie to tylko termin reklamowy.

Edytowane przez Jarecki79

MAM OGROMNĄ PROŚBĘ DO MODERATORA, tematem jest ranking kotłów i nie sposób przeczytać 417 stron.Może jakiś reset ?

No ale dowaliłeś chłopie. Chcesz wywalić wszystko nad czym pociło się tylu ludzi ?

Czytanie nie boli- zapewniam.

Nie dawno administracja już narobiła bigosu i ciężko było do tego wrócić.

Wchodzicie na forum i wszystko chcecie mieć na tacy bo poczytać się nie chce.

Masz taki fajny napis pod swoim nickiem.

Witam,

czytając ostatnie strony tego tematu , cały czas widać wypowiedzi o palnikach tzw II generacji ( brucer,burner,eko-energia). Czy mogilbyście krótko wytłumaczyć (lub wskazać link) na czym polega ta druga generacja.I nastęne pytanie : czy palnik obrotowe Ardeo jest drugiej generacji , czy innej ( też mają spalać trudne paliwa),oraz czy pracowałby ze sterownikiem adaptacyjnym.

Pozdarwiam

Podam Ci linki do obszernych informacji n/t

http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/palnik-burner-s/

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/palniki-retortowe/

Ardeo jest II-ej generacji, ale nie pracuje ze sterownikiem adaptacyjnym eCoal.pl