Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prosto i jasno - no ja tylko pochwaliłem wręcz wzorcowy wygląd tej części wymiennika.

U mnie po przyspieszeniu spalin trochę popiołu mniej niż wcześniej - ale zobaczę dopiero po spaleniu całego zasypu.

Przeglądając strony producentów kotłów żeliwnych zauważyłem, że RECO automat ma dodatkowy płaszcz wodny - jednak nie znalazłem informacji na temat jego budowy - czy Twój kocioł ma taki dodatkowy płaszcz ???

,,,, RECO automat ma dodatkowy płaszcz wodny - jednak nie znalazłem informacji na temat jego budowy ,,,,

Kiedyś na tym forum już opisałem koledze Vld umiejscowienie tego dodatkowego wymiennika.

http://forum.muratordom.pl/newreply.php?do=newreply&p=4792076

Dzisiaj dodałbym do tej wypowiedzi, że ten dodatkowy wymiennik mógłby służyć także jako osadnik wszelakich zanieczyszczeń w układzie wodnym CO.

Ale po poście Zawijana_2

"że wy eksperymentujecie, wykonujecie różne przeróbki, wprowadzacie modyfikacje, często bardzo wartościowe i ... nic z tego nie macie, upubliczniając to za frico, a "ci z krainy deszczowców" to wykorzystają?"

Mam mieszane uczucia co do ujawniania szczegółów.

Pozdrawiam

Andrzej

Myślałem, że to coś innego - na temat takiej ja ją nazwałem " podkowy " rozmawiałem już z serwisem Kielara na wiosnę tego roku bo aby taką podkowę zamontować trzeba podciąć wewnętrzne boki dołu żeliwnego wymiennika tuż nad retortą z lewej i z prawej strony. No i mogę to zrobić - ale serwis stoi na stanowisku, że jak naruszę konstrukcję żeliwnego wymiennika to stracę tą 10-letnią gwarancję i dlatego na razie się z tym poddałem. Taką podkowę ma zabudowaną w Kielarze jeden użytkownik na terenie Rybnika i ją sobie chwali. Twierdzi, że zyskał na tym 4 kw mocy no ale nie mówił mi jak to wyliczał i czy jakoś mierzył.

Można kupić gotowe tego typu podkowy i dopasować do kotła - ale ja myślałem aby taką po prostu dorobić dokładnie na wymiar - zapewne wrócę jeszcze kiedyś do tego pomysłu jak znajdę trochę czasu i zaryzykuję tą gwarancję.

Akurat co do wartości intelektualnych swoich (w ramach tego hobby) mam zupełnie inne podejście i jak coś przypadkiem wymyślę to tam każdy może sobie korzystać do woli jak uważa , że jest to coś warte i nawet się z tego cieszę. Takie samo podejście mam do tego mojego "ogniwa grzewczego" - ktoś tam sobie takie samo na podstawie moich szkiców dorabiał no ale nie pochwalił się co mu z tego wyszło - jakiś inny przedsiębiorca chciał to produkować ( pewnie w swoim garażu ) i dałem mu kopie szkicu ale jakoś nie widać aby tym wyrobem zalewał rynek to pewnie się poddał.

Reasumując uważam, że jak można sobie coś w ramach naszej wspólnoty za free pomóc albo ulepszyć to należy to robić niezależnie od tych co na tym żerują - no ale jak widać mogę mieć w tym temacie trochę odosobniony pogląd :)

Fajne zestawienie, jakbyś je jeszcze ponumerował to każdy mógłby podać swój prywatny ranking ;)

Póki co mój wygląda tak:

1. Skam-P

2. RBR

3. Ogniwo

4.Tilgner [przy 15 kW w standardzie zasobnik na 60 kg węgla to jakaś lipa, wymagania co do węgla RI maks 10 gdy Pieklorz ma <20 też nie wygląda dobrze].

5. Obermaister czy jak mu tam ;)

PS oczywiście sterowniki eCOAL, Bruli, Cobra, Ecomax, Ognik, RT09 PID i kolejne

Przydało by się uzasadnienie rankingu dlaczego właśnie te :-)

Wertuje już jakiś czas forum i strony producentów kotłów z rankingu i brak mi info o materiałach z jakich są wykonane? jaka jakość wykonania? itp......

na stronie jednego z producentów znalazłem opis "Do wyboru BRUCER, EKOENERGIA lub za dopłatą BURNER-S" jakie są miedzy nimie różnice?? czy warto dopłacać?? Zasada działania ta sama, czym się różnią??

Potrzebję kotła z wylotem spalin do góry który z tch ma taką opcję?

Co do sterownika to najwiecej opini pozytywnych widziałem o eCoal i chyba wybór padnie na niego.

Jak przymierzałem sie do budowy domu czytałem też o piecach i spotkałem sie duż ilością pochlebnych opini o piecach Cichewicza widziałem ze ma już w ofercie Future z Brucerem ciekawe czy tez z eCoala?

MA toś moze doświadczenia z tymi piecami??

Czy nie warto zawracac sobe głowy??wiem ze pytan jest ogrom ale wdzieczy będę za każdą pomoc

z góry dziękuję i pozdrawiam

Wertuje już jakiś czas forum i strony producentów kotłów z rankingu i brak mi info o materiałach z jakich są wykonane? jaka jakość wykonania? itp......

na stronie jednego z producentów znalazłem opis "Do wyboru BRUCER, EKOENERGIA lub za dopłatą BURNER-S" jakie są miedzy nimie różnice?? czy warto dopłacać?? Zasada działania ta sama, czym się różnią??

Co do sterownika to najwiecej opini pozytywnych widziałem o eCoal i chyba wybór padnie na niego.

Jak przymierzałem sie do budowy domu czytałem też o piecach i spotkałem sie duż ilością pochlebnych opini o piecach Cichewicza widziałem ze ma już w ofercie Future z Brucerem ciekawe czy tez z eCoala?

Czy nie warto zawracac sobe głowy??wiem ze pytan jest ogrom ale wdzieczy będę za każdą pomoc

Słuchaj kolego stxc.....

jeszcze kilka miesięcy temu bylem w takiej samej sytuacji jak ty....... aktualnie użytkuję Ogniwo Eko PLusa 16 kW i jestem bardzo zadowolony - póki co :)

Ty od razu zdecydowałeś się na kocioł z czopuchem do góry, więc gdybym był na Twoim miejscu zakupiłbym ten kocioł http://firmainstalco.pl/index.php?art=32

Jeśli chodzi o szczegóły to wszelkich informacji powinieneś zasięgnąć u producenta.... każdy powinien Ci udostępnić tzw. DTR kotła, a w nim będziesz miał wsio o kotle....... oto przykład http://ogniwobiecz.com.pl/do-pobrania/dtr

od siebie dodam, żebyś nie kupował kotłów w supermarketach

pozdro

Słuchaj kolego stxc.....

jeszcze kilka miesięcy temu bylem w takiej samej sytuacji jak ty....... aktualnie użytkuję Ogniwo Eko PLusa 16 kW i jestem bardzo zadowolony - póki co :)

Ty od razu zdecydowałeś się na kocioł z czopuchem do góry, więc gdybym był na Twoim miejscu zakupiłbym ten kocioł http://firmainstalco.pl/index.php?art=32

Jeśli chodzi o szczegóły to wszelkich informacji powinieneś zasięgnąć u producenta.... każdy powinien Ci udostępnić tzw. DTR kotła, a w nim będziesz miał wsio o kotle....... oto przykład http://ogniwobiecz.com.pl/do-pobrania/dtr

pozdro

Jestem nowym uzytkownikiem wlasnie tego kotla Rbr 17kw Ekouniwersal z firmy Instalco i z czystym sumieniem moge Ci go polecic

(wiecej na forum Rbr ekouniwersal)

Skam-P Premium:

- palniki żeliwne dobrane do mocy kotłów

- wybór sterowników od Ognika PID najprostszego w obsłudze, przez RT09pid, po Cobrę, Pumę, Bruli, eCoal

Co istotne do każdego sterownika dobierana jest odpowiednia dmuchawa, z którą dany ster najlepiej pracuje i którą najlepiej zarządza.

- wybór rusztu awaryjnego między wodnym a dwupoziomowym żeliwnym. Dwupoziomowy ruszt żeliwny w kotłach 12-17kW stanowi obecnie dwuczęściowy odlew, górne mocowanie może zostać na stałe podczas pracy automatu, dolne mocowanie jest na wypadek braku prądu. Na dolnym mocowaniu ruszt ma duży zasyp a kocioł można traktować jako model zwykły, tradycyjny na węgiel lub drewno

- wybór wyjścia spalin między typowym tylnym a wykonanym na zamówienie wyjściem górnym w dwóch opcjach za kotłem lub na kotle.

Podstawowe pytanie:

Jaką masz powierzchnię do ogrzania i czy jest to stare czy nowe budownictwo?

Przykład modelu z wyjściem górnym:

17kW pod&#322;&#261;czenie.JPG

Skam-P tyłem czopuch górny.JPG

Skam-P czopuch w gór? ca?o??.JPG

Skam-P bokiem czopuch w gór?.JPG

pozdro

a uzasadnij co jest złego w kotle z supermarketu????

Ja właśnie taki kupiłem i gdybym go kupił na stronie producenta to miałbym takie same kłopoty i takie same korzyści. No może z tą różnicą że kolor inny by był u producenta.

wygląd i materiały identyczne( porównałem dane z instrukcji dołączonej do mojego kotła z tymi na stronach producenta) sterownik oraz reszta osprzętu również. więc ja nie widzę nic złego w kupowaniu tam gdzie mogę za wybrany przeze mnie kocioł zapłacić mniej nawet jeśli najtaniej jest w markecie.

Nie należy generalizować bo nawet "mercedes" z salonu potrafi byc po upadku z lawety:D

a jak czytam forum to ludziska wypisują czego to ich producent zapomniał dołączyć albo co miało być inne a inne przyjechało.

do marketów zawsze są wersje gdzies odchudzone...

Market musi zarobić a producent tego też nie daje do marketu gratis.

Papier jest cierpliwy i wszystko przyjmie...

Różnic szukaj w zastosowanych sterownikach, dmuchawach, w max. obniżeniu podstawy, palnik jest tak nisko,że czasami popiołu zza palnika nie idzie normalnie wyjąć i tym podobne kwiatki.....

Zobacz co masz napisane pod nazwą użytkownika ;)

O ile co kilka tygodni mogę powtarzać swój ranking o tyle nie chcę zaśmiecać wątku powtarzając to samo uzasadnienie X razy.

Cichewicza Futurę ma znajomy i kocioł jak kocioł [prosty sterownik i zwykły palnik] - wolałbym dowolny z tych, które wymieniłem w rankingu.

Może wchodzą w lepsze palniki i sterowniki, lecz wolę producenta mającego doświadczenie w ich stosowaniu niż tego, który dopiero zaczyna [patrz - choroby wieku dziecięcego].

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru :)

Zobacz jeszcze ten http://allegro.pl/kociol-z-podajnikiem-ruszt-wodny-brucer-witkowski-i1915953805.html -pewny i wygodny i łatwy w obsłudze nawet dla kobiety - moja zona sama go obsługuje i czyści jak mnie nie ma

wg mnie to świetny wybór

Cześć, jeszcze jedno pytanie. Czemu u jednego producenta 19 KW wystarczy na 220 m a u innego 25 lub 28 KW?

Może to banalne pytanie ale nie rozumiem tego panowie :)

Cześć, jeszcze jedno pytanie. Czemu u jednego producenta 19 KW wystarczy na 220 m a u innego 25 lub 28 KW?

Heh, i co ciekawe to jeden i drugi piszą prawdę.

Jak masz nowy dobrze docieplony domek to na 220m wystarczy 19kW a jak masz starą przewiewną chałupę to 25 albo i nawet 28 potrzeba żeby uzupełnić straty ciepła.

To tak na szybko.

Dziękuję. Tylko w przypadku mojego domu, który ma już swoje lata ale jest ocieplony pewnie będę kupić "na czuja" :)

dół mam około 100 m ocielone ale góra, jeszcze nie do końca. Tzn dach zmieniony i ocieplony wełną mineralną, okna wymienione. Nie zamieszkane ale grzać trzeba. Nie wiem jaki kocioł więc kupić :)

Violetta

Z tym 19kW na dane m2 jest tak:

jedni producenci x lat temu komuś zapłacili i ktoś im taką tabelke zrobił, ale dlaczego to już nie wiedzą....

są też tacy, co piszą 19kW na max. 120 czy 150m2, bo zwyczajnie te 19kW jest tylko na papierze a w rzeczywistości kociołek jest słabszy....

a jak masz blisko do producenta tego rbr (jak dobrze wcześniejszy wpis zrozumiałem), to podjedź, pogadaj, wytłumacz co z czym i pewnie uzyskasz dobrą radę...

a uzasadnij co jest złego w kotle z supermarketu????

Ja właśnie taki kupiłem i gdybym go kupił na stronie producenta to miałbym takie same kłopoty i takie same korzyści. No może z tą różnicą że kolor inny by był u producenta.

wygląd i materiały identyczne( porównałem dane z instrukcji dołączonej do mojego kotła z tymi na stronach producenta) sterownik oraz reszta osprzętu również. więc ja nie widzę nic złego w kupowaniu tam gdzie mogę za wybrany przeze mnie kocioł zapłacić mniej nawet jeśli najtaniej jest w markecie.

Nie należy generalizować bo nawet "mercedes" z salonu potrafi byc po upadku z lawety:D

a jak czytam forum to ludziska wypisują czego to ich producent zapomniał dołączyć albo co miało być inne a inne przyjechało.

Widziałem i oglądałem kotły firmy Termo-tech oraz Elektromet w Castoramie oraz Leroy merlin oraz widziałem je też w normalnym sklepie.... dla mnie te z marketów były bardziej niechlujnie wykonane, w szczegóły techniczne nie wchodziłem. Np kocioł termo- techu nie miał w ogóle miejsca na szufladę !!!! palnik dochodził do dolnej ściany na odległość dosłownie 2 cm..... to już było opisywane w rankingu duuuużo wcześniej.

Ja oczywiście nie generalizuje, ale Jarecki79 reprezentuje producenta kotłów i to co mówi - to wie co mówi...

Dziękuję. Tylko w przypadku mojego domu, który ma już swoje lata ale jest ocieplony pewnie będę kupić "na czuja" :)

dół mam około 100 m ocielone ale góra, jeszcze nie do końca. Tzn dach zmieniony i ocieplony wełną mineralną, okna wymienione. Nie zamieszkane ale grzać trzeba. Nie wiem jaki kocioł więc kupić :)

W takim razie gdyby miał być Skam-p Premium to lepiej 25kW, jeśli RBR to 23.

17-astki może to przerosnąć.

No wbrew pozorom, nie jest to banalne pytanie gdyż w tym temacie panuje dowolność interpretacji. Trzeba patrzeć na to z drugiej strony, tzn, nie ile mocy ma dany kocioł, tylko jaki jest zapotrzebowanie Twojego domku na moc cieplną i do tego dobierać moc kotła. I jak jakiś tzw. fachowiec mówi, żeby kupić kocioł o większej mocy bo zawsze się to kiedyś tam przyda, to trzeba takiemu podziękować, to było dobre w czasach gdy kotły kupowało się w ciemno, bo ich nie było. Teraz w planach budowy jest określone zapotrzebowanie na energię dodać do tego 20 procent na cwu i wystarczy.... przewymiarowanie kotła to też problemy.

Dwa domy o pow. 150 m kw. mogą się znacznie różnić: jeden potrzebuje kotła o mocy np. 12-14 kW a drugi np. 20 kW. Na stronach niektórych producentów są kalkulatory doboru mocy kotła, np: http://www.seko.pl/dobor_kotla.html

przeczytaj też http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/badania-kotlow/hist_01/ oraz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119334-sk%C4%85d-te-r%C3%B3%C5%BCnice-w-doborze-mocy-pieca