Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

PS hydraulicy mają często manię(nie wszyscy zaznaczam żeby mnie tutaj nie zakrzyczano za chwilę) zakładania czegokolwiek "z zapasem" czytaj większe czytaj dalej droższe. Często kończy się to zbyt dużymi kalafiorami zaworami czy pompami i wyższym niz to konieczne kosztem instalacji

A i ja sie o tym przekonalem :yes:

Edytowane przez sipus31

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wszyscy bo mojego sprawdziłem po wystawieniu FV i okazało się,że gdybym sam kupował wydal bym więcej.

Mam solidnego i uczciwego instalatora,którego mogę polecić każdemu z moich okolic.

Słucha klientów i potrafi racjonalnie wytłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej.

Założy co chcesz i gdzie chcesz ale musi to mieć ręce i nogi.

minertu w innym wątku napisał :

"Obecnie jest testowany kocioł żeliwny z palnikiem ekoenergia i eCoalem,stara instalacja na grawitacji ,piec hula jak mało który.Użytkownik jest w niebo wzięty..."

Cieszę się jako użytkownik żeliwniaka, że do naszych kotłów trafiają też lepsze sterowniki i palniki tzw. drugiej generacji - pewnie kiedyś i w swoim kotle wymienię palnik na jakiś lepszy ale na razie nie mam na tym polu jakiegoś dobrego kandydata. W każdym razie skoro testujesz taki układ palnika w żeliwniaku gdzie jest żeliwny ruszt wodny to stosujesz deflektor czy też nie ???? :)

Skoro już rozmowa toczy się także na tematy około rankingowe, to ile średnio kosztuje wyposażenie kotłowni (oczywiście bez kotła) przy 9 grzejnikach + 3 drabinki, 7 obiegów podłogówki, jakiś bojler itd rzeczy o których zwykły człowiek nie ma pojęcia? Całość w układzie zamkniętym z wymiennikiem płytowym. Kocioł w obiegu otwartym.

Skoro już rozmowa toczy się także na tematy około rankingowe, to ile średnio kosztuje wyposażenie kotłowni (oczywiście bez kotła) przy 9 grzejnikach + 3 drabinki, 7 obiegów podłogówki, jakiś bojler itd rzeczy o których zwykły człowiek nie ma pojęcia? Całość w układzie zamkniętym z wymiennikiem płytowym. Kocioł w obiegu otwartym.

Będe strzelał 25-30tys :D z robocizną i kotłem ,ale pewnie na forum zrobią ci i za 5tys ;) i z połozeniem tego wszystkiego na scianach i położeniem podłogówki.

Niemniej jednak na grawitacji jemu pompa pracowała tylko przy wyrównaniu temp w układzie gdy temp zewnętrzne oscylowały w granicach +5 +10deg

Klient nie dzwoni wiec problemów nie ma. :)

Przerobionym kotłem jest VIADRUS U 22 viadrus_u22291-2.jpg

Dorobiono w podstawie miejsce na palnik i popielnik.

To tyle,więcej nie pisze aby nie zapeszyć.

mój hydraulik za przepięcie starego kotła w oddzielny obieg podłączenie nowego oraz bojlera i doprowadzenie zasilania ciepłą wodą wziął 900zł

myślę że koszty grzejników 9szt to jakieś 2000 plus 3 drabinki po 200zł/szt

więc na starcie z kotłem(8-10tys) zbiornikiem CWU (150l -500zł) to już robi się pod 15tysięcy

to koszty znane pytanie pozostaje z czego doprowadzenie czynnika czyli pex miedź czy starej mody rura i tutaj juz koszty będa diametralnie różne, ze nie wspomne o podłogówce

Zatem wycena Piotrka42 nie jest abstrakcją a raczej realnym rzędem wielkości wliczając koszty materiałów i robociznę

No właśnie grzejniki to mogę sobie policzyć, wycenę materiałów które ukryte będą w podłodze już mam, kociołek zamówiony. Cenę robocizny znam. Chodzi mi o orientacyjne koszty wyposażenia kotłowni. Wchodzi tam ileś pompek, wymiennik, jakieś zaworki, sterowanie podłogówką, dlatego podałem swoją konfigurację. Może ktoś poda ile zgrubnie u niego pochłonęło to kasy?

Chodzi mi o orientacyjne koszty wyposażenia kotłowni. Wchodzi tam ileś pompek, wymiennik, jakieś zaworki, sterowanie podłogówką, dlatego podałem swoją konfigurację. Może ktoś poda ile zgrubnie u niego pochłonęło to kasy?

U każdego inaczej, rozpiętość moze być rzędu nawet 10tys , jeden zrobi wsio na pex i jedna pomka na cwu+co a drugi zrobi z wymienikiem 4-5 pompkami ,dorzuci do tego ze 2 zawory trojdrożne i 1 4-drożny zrobi wszestko w miedzi i....zapłaci kupę siana :)