Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do palenia eko wkład z kwasiaka????Pierwszo słysze.... jakby był gaz to ok, ale do spalnia wegla..eeee , kol czp01 dobrze mowi do palenia w kotłach na paliwo stałe najlepsze ( i najdroższe) są kominy systemowe , ale jak wymurujesz z cegły to też nic się nie stanie :)

Ja się przekonałem że w piecu weglowym także moze dojść do wykropienia wody i sporej powodzi w kotłowni, nie mówiąc o zniszczeniu komina lub ścian w których jest komin. Bardzo prawdopodobne jest to w okresach gdy piec służy już do podgrzewania cwu a jest jeszce dość zimno na zewnątrz. Wtedy to spaliny o temp ok 100 st maja problem wydostać sie zimnym kominem. Zbytnio się ochładzają, przechodzą tzw punkt rosy i wykrapia się z nich para wodna, która spływa po ściankach lub w nie wsiąka jesli jest to cegła. Niszcząc komin jak i niekiedy przeciekając na zewnątrz tworząc malownicze zacieki NIEMOŻLIWE DO ZAMALOWANIA.

Tak więc budujmy kominy do spalin systemowe lub bardzo uważajmy na temp wylotową spalin aby była nie za niska- co oczywiście skutkuje większym spalaniem węgla.

czp01 - serdeczne dzięki, fotorelacja super - przynajmniej dla takich laików jak my. Oczywiście palnik był zapchany, po wyczyszczeniu spalanie wróciło do normy :rotfl::rotfl::rotfl:

Oczywiście nikt wcześniej nie powiedział nam że coś takiego może się zdarzyć i że trzeba tą część rozkręcić i też czyścić, jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI:bye:

hej.jestem tu nowa.a mam prośbę.doradźcie mi piec z podajnikiem uniwersalnym.tylko weźcie pod uwagę bardzo ograniczone środki-tzn. około 5 tyś na sam piec. myślałam o czymś z all...,ale nie mogę się zdecydować bo się nie znam.pozdro

wiem,że ta kasa to strasznie mało,ale więcej nie mam. a tam większość kotłów jest z Pleszewa. i nie wiem,czy warto się którymś zainteresować. a jak porównuję tabelki tych tanich i tych drogich kotłów to jest praktycznie to samo. a z drugiej strony to inwestycja na lata i wolałabym dobry piec.

brałam jeszcze pod uwagę kocioł firmy "mirmaol" Beaty Woźny.Co wy na to?

do 5 tysięcy z palnikami wielopaliwowymi są

http://allegro.pl/piec-kociol-piece-kotly-z-podajnikiem-15kw-brucer-i1973151623.html

http://allegro.pl/kociol-kotly-piec-piece-z-podajnikiem-do-120m2-i1949380808.html

http://allegro.pl/piec-kociol-z-podajnikiem-12kw-stalkot-lider-i1975663628.html

ale cena to nie wszystko niestety