Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pawelo pl ty użytkujesz Tilgnera EKR25 KW może coś więcej napiszesz, jak tam zużycie opału i obsługa. Co pokusiło cię do kupienia akurat tego kociołka a nie np.Sekoma P -Premium może inne opinie ??? :D

Jednym z warunków zakupu był wymiar pieca z podajnikiem - niestety kotłownia jest mała i trzeba było kombinować jak dobrze postawić piec. Drugi warunek to retorta Brucera. Na tym forum ale tez na innym wymieniano kilku producentów pieca jako tych z dużym doświadczenie i przemyślanymi konstrukcjami - tak wybór padł na Tilgnera. Co do spalania - 240 m2 dom temp 23 stopnie w domu, bojler zdaje się że 150 l Galmet temp 49 stopnie . Zbiornik ( bodaj 120Kg) przy temp. -2~ + 5 stopnie starcza na 6 ~ 7 dni , przy temperaturach niższych na 4~5 dni. Z tym że palę teraz groszkiem + miał ( wszystko mokre ) i tworzy się sporo spieków. Dodatkowo w domku zainstalowany jest sterownik pokojowy Auraton - który wprowadza sporą oszczędność ( nie ma nas piec stoi tylko w nadzorze) .

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pawelo jak nie miałbyś tych ograniczeń wymiarowych pieca to też zdecydowałbyś się na ten kociołek, czy może miałeś innego faworyta hmmm jestem ciekawa. Czy w domu masz podłogówke + kaloryfery. U mnie 2/3 to podłogówka będzie a 1/3 poddasze kaloryfery. Może w tych poszukiwaniach kotła widziałęs opinie na temat innych polecanych kotłów. Mnie kusi na tego Sekoma P Premium 40 KW (ponieważ duzo mam miejsca w kotłowni) :lol: ale chce poznać inne opinie forumowiczów, bo może wiele stracę kupując ten kocioł a nie inny ;-)

Pawelo jak nie miałbyś tych ograniczeń wymiarowych pieca to też zdecydowałbyś się na ten kociołek, czy może miałeś innego faworyta hmmm jestem ciekawa. Czy w domu masz podłogówke + kaloryfery. U mnie 2/3 to podłogówka będzie a 1/3 poddasze kaloryfery. Może w tych poszukiwaniach kotła widziałęs opinie na temat innych polecanych kotłów. Mnie kusi na tego Sekoma P Premium 40 KW (ponieważ duzo mam miejsca w kotłowni) :lol: ale chce poznać inne opinie forumowiczów, bo może wiele stracę kupując ten kocioł a nie inny ;-)

Tilgner był tańszy - a to też miało znaczenie . Ogrzewanie mam kaloryfery w pokojach , kuchnia hol na dole oraz wszystkie łazienki i wc podłogówka. Dodatkowo w układzie grzewczym jest tez kominek z płaszczem wodnym Zuzia 25KW - która bardzo dobrze wspomaga palenie pieca. Palimy najczęściej w weekendy , jak były mrozy po -15 to paliliśmy również wtedy .

No tak zawsze patrzy się na koszty hmmm Musze zobaczyć jaka jest różnica cenowa między moimi kotłami. Oczywiście czekam na Wasze opinie dotyczące tych kotłów Tilgnera EKR38 - z retortą brucera i Sekom P Premium 40kw.który bardziej polecacie :D jakie plusy a jakie minusy one mają Jestem ciekawa, który WYGRA !!! Może propozycja innego z reortą BRUCERA.

No tak zawsze patrzy się na koszty hmmm Musze zobaczyć jaka jest różnica cenowa między moimi kotłami. Oczywiście czekam na Wasze opinie dotyczące tych kotłów Tilgnera EKR38 - z retortą brucera i Sekom P Premium 40kw.który bardziej polecacie :D jakie plusy a jakie minusy one mają Jestem ciekawa, który WYGRA !!! Może propozycja innego z reortą BRUCERA.

Zobacz http://forum.muratordom.pl/palnik-brucer-sterownik-ecoal,t174677.htm

Może coś z tego.

No tak zawsze patrzy się na koszty hmmm Musze zobaczyć jaka jest różnica cenowa między moimi kotłami.

Z ciekawości poszukałem na necie. Tilgner cennika nie ma . Oficjalna cena EKR-38 ze sterownikiem Menuet u producenta 7300 netto ale za 8000 zł brutto po rabacie są w stanie sprzedać i dowieźć , SKAM-P Premium 40kW BRUCER 9100 brutto http://www.bazarek.pl/produkt/0/286155/skam-p-premium-40kw-brucer-mialowo-groszkowy.html -ale pewnie też można byłoby powalczyć o rabacik ...

No tak zawsze patrzy się na koszty hmmm Musze zobaczyć jaka jest różnica cenowa między moimi kotłami.

Z ciekawości poszukałem na necie. Tilgner cennika nie ma . Oficjalna cena EKR-38 ze sterownikiem Menuet u producenta 7300 netto ale za 8000 zł brutto po rabacie są w stanie sprzedać i dowieźć , SKAM-P Premium 40kW BRUCER 9100 brutto http://www.bazarek.pl/produkt/0/286155/skam-p-premium-40kw-brucer-mialowo-groszkowy.html -ale pewnie też można byłoby powalczyć o rabacik ...

Hmm ta różnica w cenach to 1100 zł. Teraz to chyba kwestia tych sterowników ale ja jestem z tego ciemna. Będę opalać ekogroszkiem głównie, potem miał a awaryjnie drewno, węgiel na tych rusztach awaryjnych. ktoś polecał sterownik z algorytmem PID (chyba dobrze napisałam) :oops:

Zainteresowałem się konstrukcją SKAM-P RETO-CROWN wersja 17kw czyli obrotowa retora i PID II generacji. Do dziś moim faworytem był LingDuo 15kw tez z obrotową retorą.

Poradźcie który z nich wybrać. Jeżeli ktoś ma tego sekoma bardzo proszę o kontakt ewentualnie podzielenie się doświadczeniem na jego temat.

Hmm ja polecałbym jednak z palnikiem typu Brucer bardziej niż z obrotową retortą - np. SKAM-P PREMIUM ze sterownikiem Ognik.

No ja ostatecznie zdecydowałem się na kocioł Tilgnera EKR 15 kW z Brucerem i sterownikiem PID (Ognik). Mam nadzieję, że będę zadowolony :-)

Czy ten Tilgner ma kanały pionowe, czy poziome ?

Zasobnik tylko 60 kg ?

Witam atlasowiczkę :wink:

Brucera montuje również CICHEWICZ i OGNIWO +(ecoal)

Zainteresowałem się konstrukcją SKAM-P RETO-CROWN wersja 17kw czyli obrotowa retora i PID II generacji. Do dziś moim faworytem był LingDuo 15kw tez z obrotową retorą.

Poradźcie który z nich wybrać. Jeżeli ktoś ma tego sekoma bardzo proszę o kontakt ewentualnie podzielenie się doświadczeniem na jego temat.

Hmm ja polecałbym jednak z palnikiem typu Brucer bardziej niż z obrotową retortą - np. SKAM-P PREMIUM ze sterownikiem Ognik.

No ja ostatecznie zdecydowałem się na kocioł Tilgnera EKR 15 kW z Brucerem i sterownikiem PID (Ognik). Mam nadzieję, że będę zadowolony :-)

Zasobnik tylko 60 kg ?

Poziome, czyszczone tylko od przodu. A zasobnik standardowo jest 60 kg (w EKR 15 kW), bo taką pojemność ma też szuflada na popiół (tzn. jak się kończy paliwo w zasobniku, to wiadomo też, że od razu trzeba opróżnić szufladę na popiół), ale nie ma problemu, żeby dali Ci zasobnik 130 kg (z kotła 25 kW). Ja właśnie poprosiłem o większy zasobnik i taki dostanę. Bez żadnej dopłaty :-)

Witam atlasowiczkę :wink:

Brucera montuje również CICHEWICZ i OGNIWO +(ecoal)

Odegree wtam ale nie poznaję :oops: hehe To prawda ja Atlasowiczka :lol: a ty? Szukam kociołka do mojego domu. napewno poczytam o tym Cichewiczu i Ogniwo.

Odegree wtam ale nie poznaję :oops: hehe To prawda ja Atlasowiczka :lol: a ty? Szukam kociołka do mojego domu. napewno poczytam o tym Cichewiczu i Ogniwo.

Ja też jestem atlasowiczem, na innym forum przyczaiłem się pod innym nickiem. Sam niedawno kupiłem kocioł na ecogroszek, więc temat przewałkowałem, a jak wiadomo kotłownia w oryginalnych gabarytach nie powala na kolana (co innego u Ciebie). Jednak udało mi się zastosować mały kompromis, piec na zamówienie od dziubarczyka kwm-sgr25 wylot spalin do góry, do tego dojdzie wymiennik biawaru w.e 220.81, który ma średnice 58 cm. 220l. Dzieki temu wszystko zmieszczę na ścianie od strony łazienki. Do pieca zamówiłem sobie retortę z żeliwnym paleniskiem pod te gorsze jakościowo paliwa, trochę żałuje że zrezygnowałem ze sterownika pid-a na rzecz rk-2006. No cóż zobaczymy wkrótce.

Zasobnik tylko 60 kg ?

Poziome, czyszczone tylko od przodu. A zasobnik standardowo jest 60 kg (w EKR 15 kW), bo taką pojemność ma też szuflada na popiół (tzn. jak się kończy paliwo w zasobniku, to wiadomo też, że od razu trzeba opróżnić szufladę na popiół), ale nie ma problemu, żeby dali Ci zasobnik 130 kg (z kotła 25 kW). Ja właśnie poprosiłem o większy zasobnik i taki dostanę. Bez żadnej dopłaty :-)

Jak w cenie jest 130 kg to taki bym brał, bo ja np. popiół wyrzucam co 3 doby (szuflada), a węgla dosypuję co 6-7 dni (zasobnik na 5x25 kg).

witam,

Czy ktoś z was zastanawiał się nad Kotłem DWUPALENISKOWYM z podajnikiem tłokowym

http://allegro.pl/item889797306_kociol_dwupaleniskowy_podajnikiem_tlokowy_mial.html

byłbym wdzięczny za podpowiedz...

Wygląda interesująco jeśli masz sporo miejsca w kotłowni.

Mam kilka pytań:

1) jak podłączyć ten nietypowy czopuch do komina ?

2) jak w praktyce sprawuje się wężownica - jest to bardzo ciekawe, bo bojler to dodatkowy wydatek kilkuset zł + pompka, rury itd.

3) jak wymienia się wężownicę - czy przewidzieli to przy konstruowaniu pieca

Jest w nim sterownik dwustanowy, więc warto byłoby spytać też czy mają propozycję porządnego PID np. Ognik

Generalnie wygląda na bardzo ciekawą propozycję do dużej kotłowni.

Paprociak - w kotly.com jest pokazany jakiś inny niż pod tamtym linkiem :-?

miejsca;

chyba nie za duzo 2,90szer x 3,76myśle że się zmieści zależy mi na piecu w którym w razie potrzeby bede mówgŁ palić węglem czy drewnem nie przez chwilke ale moiżliwe ze dŁużej ,,

wiadomo ze eko groszke na razie nie jest :DROGI: za chwilke może być podobnie jak z olejem czy gazem.

Mam nowy dom 125 grzewczej i jestem na etapie doboru inst... myśle też o pompie ciepŁa czytając forum nieciekawie ludzi to opisują , duzy koszt awaryjne ... ciezko cos dobrać...