Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

miejsca;

chyba nie za duzo 2,90szer x 3,76myśle że się zmieści zależy mi na piecu w którym w razie potrzeby bede mówgŁ palić węglem czy drewnem nie przez chwilke ale moiżliwe ze dŁużej ,,

wiadomo ze eko groszke na razie nie jest :DROGI: za chwilke może być podobnie jak z olejem czy gazem.

Mam nowy dom 125 grzewczej i jestem na etapie doboru inst... myśle też o pompie ciepŁa czytając forum nieciekawie ludzi to opisują , duzy koszt awaryjne ... ciezko cos dobrać...

Co do miejsca to weź pod uwagę jego wwiezienie oraz czyszczenie.

Pompa ciepła dzisiaj jeszcze jest drogą fanaberią, ale myślę, że warto robić sporo podłogówek, bo za niedługo ceny powinny spaść i takie niskotemperaturowe instalacje łatwo będzie podłączyć do nowego źródła ciepła.

Zamiast pompy ciepła, która nigdy się nie zwróci lepiej kupić uniwersalny piec i zainwestować np. w dodatkowe izolacje i wentylację mechaniczną z rekuperatorem i GWC.

Zwłaszcza GWC jest świetnym pomysłem, bo daje za darmo ciepło w zimie a chłód latem (co do lata lata to polecam rolety od wschodniej, południowej i zachodniej strony - niestety ja ich nie mam i będę kombinował z roletkami wewnętrznymi, zasłonami itp.).

Ot i cała lista inwestycji za jeden zestaw pompy ciepła :wink:

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj byŁem u gościa wycenil instalację wodną oraz pompe ciepla na 47 tys

bedzie ona może nie najlepsza firmy Delair BV.

Ogrzewala bedzie dom i wodę koszt 47 tys wydaje mi sie troszkę duży gdzie tradycyjny system piec dwupalnikowy podŁogówka kolo 20 jak myślicie warto wyżucać kasę...

Co sądzicie o CICHEWICZ FUTURA ECONO MINI 16 kW?

Jest łatwy w obsłudze?

A może ktoś go uztkuje i może podzielic się spostrzeżeniami :p

Czy będzie to dobry wybur do baaardzo małej kotłowni (180 x 200)?

Ma czopuch do gory wiec dojdzie prawie do sciany.....

To tak jak ENKA z czopuchem do góry.

Napisz jaką ma retortę (stała, obrotowa, Brucer), sterownik (2 stanowy, PID, PID 2), kanały wymiennika (poziome, pionowe), pojemność zasobnika, czy ma szufladę na popiół i ile kosztuje.

Jest łatwy w obsłudze?

Napisz jaką ma retortę (stała, obrotowa, Brucer), sterownik (2 stanowy, PID, PID 2), kanały wymiennika (poziome, pionowe), pojemność zasobnika, czy ma szufladę na popiół i ile kosztuje.

Tu jest opis;

http://www.cichewicz.pl/produkty/kotly_grzewcze/na_wegiel/futura_econo_mini.php

Jest łatwy w obsłudze?

Tilgner EKR 15 kW też może mieć czopuch do góry, może mieć sterownik 2 stanowy lub Ognik PID, ma poziome kanały wymiennika, pojemność zasobnika 60 lub 130 kg i ma szufladę na popiół.

???

Futura (szer., wys., głęb.): 1095, 1270, 780

Tilgner(szer., wys., głęb.): 1100, 1150, 680

A zasobnik, tak jak napisałem można sobie wybrać: albo 60 l albo 130 l (cena się nie zmienia).

ale... z wiekszym zasobnikiem jest większy (szerszy)

U mnie jest max 140 cam między kominem a ścianą

to sie zgadza.

Napisalem tylko informcje ze strony producenta. Informują tam iz montuja te palniki w kotłach od 25kW, stąd też moje zapytanie do producenta.

Wiele firm montuje Brucera II generacji w kotlach o małj mocy.

O ile potwierdzą ten fakt i podadzą wymiary kotła to jest to jak najbardziej ciekawy wybór. Ważna jest też pojemnośc wodna kotła.

Mam maluśką kotłownię 180x200 i szukam małego kociołka z maksymalnym zasobnikiem paliwa.

Ja mam jeszcze mniejszą i zmieściłem kocioł 25kW ze sporym zasobnikiem KWM-SGR firmy Dziubarczyk, kanały oczywiście poziome, czyszczenie bez problemów. Czopuch przerobili do góry bez żadnej dopłaty, głębokość całego zestawu to ok 82cm. szer. 115cm. Na 180 centymetrowej ścianie idealnie mieści mi się ten zestaw z wymiennikiem 220l. biawar WE 220 8.1