Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kotły na ekogroszek:

Podsumowując wg mnie najlepszym wyborem dzisiaj są pisząc od najlepszego: Skam-P Premium z palnikiem typu Brucer 2 Ekoenergia czopuchem do góry i sterownikiem PUMA; następnie Tilgner EKR z Brucer 2 i sterownikiem Ognik; Ogniwo z Brucer 2 i sterownikiem eCoal; Enka Set 3 z retortą obrotową czopuchem do góry i sterownikiem Ecomax lub RT09 PID.

To jest mój własny ranking na podstawie tego co wiem dzisiaj - jeśli spotkam się z innymi ciekawymi konstrukcjami może się zmienić ...

Brakuje mi w tym rankingu kryteriów oceny. Oczywiście Twoich kryteriów, bo - jak piszesz - jest to Twój własny ranking. Na jakiej podstawie uszeregowałeś te kotły właśnie tak? Co dla Ciebie było najważniejsze, a co mniej ważne?

Trafna uwaga - już uzupełniam:

najważniejsze dla mnie są względy praktyczne tzn. wysoka sprawność, jak najlepsze spalanie ekogroszku (nawet gdy jest w nim miał co jest bardzo często spotykane, oraz gdy jest mokry), skuteczny i przyjazny w obsłudze sterownik, łatwość obsługi samego kotła (czyszczenie, dorzucanie węgla, wyciąganie popiołu), łatwość podłączenia do instalacji i potrzebne miejsce (tu przydaje się wyjście czopucha do góry).

Które z tych kotłów znasz z własnych doświadczeń, a które tylko z opisów innych ludzi? Co o tych kotłach wiesz na pewno, a co wiesz ze słyszenia?

Tu wyczuwam nutkę próby dyskredytacji mojej osoby - mam jednak dużą nadzieję, że obędzie się bez niesmacznej pyskówki jaką Panowie fachowcy uskuteczniali na innym forum - bynajmniej ja nie zamierzam tu używać argumentów ad personam.

Z własnych doświadczeń znam piec Enka, budowę i działanie innych widziałem np. na targach czy też stronach www producentów, wiele wiem także na podstawie opisów innych forumowiczów (w tym także Twoich), nie mam żadnych informacji "ze słyszenia".

Uważam forum za bardzo ważne źródło informacji - lepsze niż informacja producenta/sprzedawcy (bardziej obiektywne i uwzględniające wszelkie uwagi użytkowników - bardzo istotne, bo to dla nich są te piece a nie na odwrót) między innymi dlatego, że gdy jakiś wniosek jest błędny ktoś na to zwróci uwagę podając stosowne argumenty.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu wyczuwam nutkę próby dyskredytacji mojej osoby

Uważam forum za bardzo ważne źródło informacji - lepsze niż informacja producenta/sprzedawcy (bardziej obiektywne i uwzględniające wszelkie uwagi użytkowników - bardzo istotne, bo to dla nich są te piece a nie na odwrót) między innymi dlatego, że gdy jakiś wniosek jest błędny ktoś na to zwróci uwagę podając stosowne argumenty.

Co do pierwszego zdania - absolutnie NIE. Mój wpis traktuj jako poradę zawodowca, który WIE, że nie wystarczy przeczytać co napisano, ale należy jeszcze wiedzieć, kto to pisze. Człowiek, który lubi kotły okrągłe - nie wybierze na pierwszym miejscu kotła kwadratowego (trochę absurdalny przykład, żeby nikogo nie urazić).

Co do drugiego zdania - częściowo tak. Częściowo - bo nie zawsze komentarze na forum są pisane przez osoby, które wiedzą, o czym piszą.

Dla podłączenia kotła na paliwa stałe w układzie zamkniętym musi być spełniona zależność:

1. Albo kocioł ma wbudowana wężownicę schładzającą

2. Albo Pan czy instalator kupuje osobno montowaną wężownicę schładzającą.

Paradoks kotłów żeliwnych z podajnikiem na chwile obecna polega na tym,że wymiennik jest żeliwny a podajnik stalowy....

Żeliwne jest tylko palenisko, korpus podajnika oraz ślimak sa stalowe. Najszybciej zużywającym sie elementem jest ślimak (ok.4-5sezonów grzewczych).

dzięki za odp. Nawet jakiś tam zagramaniczny kocioł wreszcie znalazłem, ale cena powala i nie pozwala się podnieść. Nic tylko kupię jakiś stalowy najprostszy w miarę ciężki i w dodatku zrobię system otwarty - będzie kilka razy taniej najwyżej za 10 lat będę miał powtórkę z rozrywki.

Nie musi być taniej....

System otwarty plus odpowiednie spady ma konkretna zaletę.

Przy kotle z podajnikiem wyposażonym w ruszt awaryjny na wypadek awarii prądu masz zapewniony minimalny komfort cieplny.

Palisz jak w tradycyjnym kotle, ciepło rozchodzi się grawitacyjnie.

(śnieżyca i kilka dni walki energetyki...)

Jak zrobisz układ zamknięty możesz zapomnieć o paleniu awaryjnym, bez prądu leżysz i płaczesz. Zatem dochodzi zakup jakiegoś zasilacza awaryjnego, na jakiś czas zapewni komfort cieplny. Przy agregacie prądotwórczym trzeba już uważać jaki prąd jest podawany, sterowniki to wrażliwe urządzenia, tanim agregatem można sterownik wykończyć.

W układzie zamkniętym nie ma naczynie przelewowego gdzieś na górze budynku, nie robisz dziur w suficie, nie wkuwasz haków do rur i montażu naczynia przelewowego. Tutaj mniej robocizny i zabawy.

Wężownica schładzająca montowana na zasilanie każdego kotła na paliwo stałe kosztuje brutto ok.600zł z wyposażeniem (zawór jednofunkcyjny plus zawór odpowietrzający).

Wężownica zabezpiecza kocioł przed przegrzaniem czy nagłym zanikiem prądu.

Zawsze są plusy i minusy. Zależy, co dla Ciebie jest ważniejsze.

• 1 month później...
Witam:)

Czy ktoś kupywał tutaj eko groszek?

http://kotly.com/index.php?cPath=64

Przyznam ze dosc dziwne warunki sprzedazy, doliczaja 29zl jak zamowisz jedna palete (chyba za kare ze tylko jedna?) i ja obliczysz ile kosztuje tona to nie zbyt tanio wychodzi.

Edytowane przez jack18

SUSPENSER

a brałes tam??? ten gość ogłasza się również na alegro

Od pewnego czasu biorę tylko tam ( po kilka worków osobówką gdy jestem przejazdem) - polecam Pieklorza Bytomskiego 28.5-29 MJ.

Jeden z forumowiczów podrzucił mi na priv info, że jest promocja w Resover i nie dość, że mają po 840 zł/tonę (lub 800 w big bagu - chodzi o węgiel z KWK Bobrek) to jeszcze transport do końca maja gratis.

witam

A ja mam pytanie odnosnie podlączenia pieca, bo jak zagadywałem teraz z moim instalatorem to podyktowal mi materiały na kotłownie i zastanawia mnie fakt do czego będą wykorzystane jednoczesnei zawór trójdrożny i czterodrożny ??? Czy normalne jest instalowanie w instalacja dwóch takich zaworów jednoczesnie ???

Nadmienie, ze kocioła oczywiscie n aekogroszek, a cwu zasadniczo z solarów

Jestem właśnie po wizycie z firmy Centro-Ekoenergia (spółka powstała z Centrozapu) i miałem przyjemność zobaczyć nowa wersję palnika Brucer.

Swoja drogą ciekawa zbieżność nazw, mamy aktualnie 2produkty kojarzone z nazwą ekoenergia.... a powstające niezależnie.

Jest mniejsze palenisko i poprawiono sprzęgiełko pod obsługę kluczem w razie zerwania zawleczki. Duży plus.

Na tym koniec zmian. Rozmowa jednak miła i rzeczowa.

Palnik znacząco się zmniejszył.

Żeby być bardziej precyzyjnym, dziura przez która wypiętrza sie paliwo jest identyczna jak w Brucerze I czy Ekoenergia, mniejszy jest jedynie sam obwód paleniska...

Suspenser w porównaniu z kotłem, który widziałeś z Ekoenergią:

Wymiar Brucer oferowany przez Centroekoenergia:

szerokość paleniska zewn. 216mm

długość paleniska zewn. 296mm

od ramki mocującej do końca paleniska 370mm

Wymiar palnika II-ej generacji Ekoenergia (jak to uprościłem brucer2) oferowanej przez Ekoenergia

szerokość paleniska zewn. 245mm

długość paleniska zewn. 330mm

od ramki mocującej do końca palnika 390mm

Wymiar wersji Brucer oferowanej do tej pory przez Centrozap:

szerokość paleniska zewn. 270mm

długość paleniska zewn. 360mm

od ramki mocującej do końca paleniska 400mm

Ja czekam jeszcze na mniejszy model Ekoenergia, wstępnie wiem,że ma być krótszy o 60mm (o tyle mniejsze ma być palenisko)

Trochę nam wygodniej z ekoenergią, bo rozbieralna, odsunięte mocowanie kosza i możemy go wykonać symetrycznie, co zajmuje mniej miejsca w magazynie (nie trzeba robić prawych i lewych koszy jak do brucer-a)

Jeszcze jakieś 2tygodnie i będzie można myśleć o czymś mniejszym z palnikiem II-ej generacji.

Edytowane przez Jarecki79

Witam,

poszukuje kotła na ekogroszek z podajnikiem do ogrzania domu o pow. 150m2

zainteresowal mnie Sekom SKAM-P RETO-CROWN ze sterownikiem PiD.

czy ktos uzywa tego pieca? to dobry wybor?

jak wyglada sprawa serwisowania? na stronie producenta trudno jest znalezc jakiekolwiek informacje na ten temat..

prosze o odpowiedz, dzieki!