Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1 powierzchnia to za mało by moc określić- dom stary czy nowy??? ocieplony czy nie???

2 skoro z tyłu to możesz szaleć sporo konstrukcji robi równiez podłączenia na zamówienie wg potrzeb klienta

3 nawet jeśli eko to teraz z dobrym jest trudniej więc szukaj konstrukcji z palnikami 2 generacji - mądrzejsi koledzy podsuną Ci propozycje

4da się. jest sterownik który sam prowadzi proces spalania. Ty go jedynie podłączyć musisz i dokonać wstępnej nastawy czyli kazać mu grzać CO i CWU do zadanej przez Ciebie temperatury, są też takie które musisz ustawić trochę bardziej a potem też pracuja w trybie automatycznym. są również i takie że przy nich zapomnisz o świecie poza kotlownią ale chyba nie tego chcesz:p

5 masz zatem kolejny filtr na ilość konstrukcji- już mniejszy zakres poszukiwań

6 to masz spory wybór jeśli jakiegoś mega kosza nie potrzebujesz

7 to możesz szaleć

nie podam Ci konkretnej konstrukcji poszukaj dokonaj wstępnego wyboru i wtedy zapytaj o opinie

kilka się znajdzie na pewno

Ok zatem do rzeczy:

1. 160m2 -nowy - Ytog 24+12 cm styropian + poddasze ocieplona 25 cm wełny 0,35 - okna - wsp 0,89 dla całego okna (3 szyby) +ocieplane fundamenty i podłoga - tyle w opisie domu

Wnioskuje że 15 Kw wystarczy?

2. Piec - patrzyłem w zasadzie na 4 konstrukcje - ale to bardziej z tego co sie słyszy:

- defro duo uni - 15 KW

-zebiec merkury 18 KW

- sas - Multi lub gro-eco 17 KW

- hef - Master m uni

Może względnie inny producent ?

Prosba o opinie

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1 przy powierzchni całkowitej 160 to 10-12 KW by wystarczyło, jeśli jest tyle użytkowej to 12-14

Jest kilka konstrukcji z dobrymi sterownikami które mimo ciut wyższej mocy-15-17kw też dadzą spokojnie radę na mniejszej mocy pracować płynnie i z nienajgorszą sprawnością

2 co do Twoich propozycji to gdybym ja miał brać je pod uwagę to:

a kocioł z palnikiem rynnowym - musisz doczytać o tym rozwiązaniu ponieważ wg części użytkowników trudniej sie taki kocioł prowadzi zwłaszcza na małych mocach, wymiennik poziomy ale również ruszt wodny- tutaj też zdania co do jego przydatności są podzielone, ja bym odrzucił, sterowniki jakie firma oferuje to produkty firmy TECH- ja mam dwa sterowniki tej firmy są łatwe w obsłudze ale są to sterowniki dwustanowe które wymagaja częstej korekty ustawień, jest też sterownik z PID w ofercie ale nie wiem jak on się sprawuje

b analogicznie do poprzednika i równiez te same sterowniki, tutaj palnik podstawowy i ruszt żeliwny do palenia tradycyjnego

c-1 dostępna retorta obrotowa poza zwykłym palnikiem, wymiennik pionowy, ruszt wodny, sterownik tech lub PLUM-ecomax- o tym nic nie wiem

c-2 inna konstrukcja wymiennika czyszczony od góry przez dużą wyczystkę, sterowniki i palniki te same

d o tym kotle nic nie wiem

jeśli miałbym wybierać tylko pomiędzy tymi kotłami to miałbym kłopot spory poza defro wszystkie za duże i jak dla mnie z podstawowymi palnikami i sterownikami dla osób lubiących majstrować przy nich dużo, pewnie modele sterowników z PID za dopłata tylko,

nie wybrałbym żadnego z nich ale to moje zdanie

Jeśłi masz dostęp do dobrego ekogroszku to palnik podstawowy nie jest złym rozwiązaniem i pozostaje kwestia wyboru sterowania, tylko modele z PID dają więcej odpoczynku od kotłowni dla niewprawnego użytkownika

to tylko moja subiektywna opinia

:wave:

A mnie tu się widzi trochę ręki Karoki....:)

Zgadłeś :)

Od niego kupiłem piec i groszek.

Reszta moja i kolegów z forum. Dużo piszą a ja czytam i próbuję to co wyczytam.

Jest jeszcze producent który rozwiązał mój największy problem - spieki (chwała mu za to - dzięki jeszcze raz).:bye:

Jeżeli chodzi o Karoka to na razie obiecywał że mnie odwiedzi i na razie obiecywał :)

Xerses pod warunkiem, że instalacja dobrze wykonana. Bo inaczej to żaden sterownik nie wyrobi. Przy okazji parę stron wstecz opisane. Kolega Zbigmaz ma RBR 17kW i ogrzewa nim z powodzeniem powierzchnię ponad 300mb. Niech Ci to da do myślenia kolego. Bo później będziesz się bujał i płakał, że piec przewymiarowany...

Tu się zgadzam.

Więcej kłopotów z za dużym kotłem niż z za małym. Ale do twojego domu jedne z najmniejszych będą pasować.

Odwiedzę, odwiedzę ale na razie czasu trochę brakuje.

Zbyszek grzał cały czas prądem i w końcu zachciało mu się wungla :)

To twardy zawodnik, sam miałbym problem z rozwiązaniem sterowania jego instalacji.

Może jak go odwiedzę to czegoś mnie nauczy.

Ważne że jesteś zadowolony, to cieszy.

Pośpiesz się, bo ma nieszczelną zakrętkę :D

Xeres poczytaj http://www.forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11443-defro-agro-uni-15/

Sterownik znasz?

Widzę że eCoal Cię nie interesuje.

Tak wybieraj żebyś nie miał problemów.

Jak już kupisz to napisz co i jak :)

Darse

nie znam się na tym - szczytem marzeń będzie jak ktoś mi napisze jaki piec jest ok . Sam sterownik mi nic nie mówi? z jakimi piecami jest to montowane?

Xerses

Niestety nie da się napisać, że jakiś kocioł jest ok - bo każdy ma jakieś wady i nie ma kotłów ani sterowników idealnych.

Musisz poczytać opinię o różnych kotłach i sam sobie wybrać:)

Ja kupując kocioł na eko też nie miałem o tym zielonego pojęcia a miałem jedynie trzy priorytety:

1. kocioł na ekogroszek,

2. musi mieć porządne awaryjne palenisko,

3. musi być b. trwały a nie żeby padł po paru sezonach.

No i tym sposobem kupiłem Kielara ECO2 2 z żeliwnym wymiennikiem prosto z odlewni SIME z Włoch i w końcu go jakoś udomowiłem.

Dzisiaj moje priorytety były by zapewne zupełnie inne - ale jeszcze się nad tym nie zastanawiałem bo po pierwsze nie wyprodukowano kotła na eko który po moich doświadczeniach sprostałby moim oczekiwaniom a poza tym kupiłem trwały żeliwny kocioł to pewnie za 2o lat jeszcze nie padnie skoro wymiennik ma 10 lat gwarancji to nie mam się gdzie spieszyć :)