Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Żeby być bardziej precyzyjnym, dziura przez która wypiętrza sie paliwo jest identyczna jak w Brucerze I czy Ekoenergia, mniejszy jest jedynie sam obwód paleniska...

Suspenser w porównaniu z kotłem, który widziałeś z Ekoenergią:

Wymiar Brucer oferowany przez Centroekoenergia:

szerokość paleniska zewn. 216mm

długość paleniska zewn. 296mm

od ramki mocującej do końca paleniska 370mm

Wymiar palnika II-ej generacji Ekoenergia (jak to uprościłem brucer2) oferowanej przez Ekoenergia

szerokość paleniska zewn. 245mm

długość paleniska zewn. 330mm

od ramki mocującej do końca palnika 390mm

Wymiar wersji Brucer oferowanej do tej pory przez Centrozap:

szerokość paleniska zewn. 270mm

długość paleniska zewn. 360mm

od ramki mocującej do końca paleniska 400mm

Ja czekam jeszcze na mniejszy model Ekoenergia, wstępnie wiem,że ma być krótszy o 60mm (o tyle mniejsze ma być palenisko)

Trochę nam wygodniej z ekoenergią, bo rozbieralna, odsunięte mocowanie kosza i możemy go wykonać symetrycznie, co zajmuje mniej miejsca w magazynie (nie trzeba robić prawych i lewych koszy jak do brucer-a)

Jeszcze jakieś 2tygodnie i będzie można myśleć o czymś mniejszym z palnikiem II-ej generacji.

Tylko czy ciągle zmniejszanie grubości ścianek żeliwnych paleniska nie wpłynie negatywnie na jego kształt przy wysokich temperaturach? Bo jeśli otwór którym wypychane jest paliwo jest taki sam to rozumie ze ściany żeliwnej nakładki są coraz cieńsze?

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko czy ciągle zmniejszanie grubości ścianek żeliwnych paleniska nie wpłynie negatywnie na jego kształt przy wysokich temperaturach? Bo jeśli otwór którym wypychane jest paliwo jest taki sam to rozumie ze ściany żeliwnej nakładki są coraz cieńsze?

Nie jest zmieniana grubość żeliwa, tylko szerokość niecki paleniska, w pierwszej wersji mocno z tym przesadzono.

Jest to strefa, gdzie i tak juz nic więcej sie nie pali i gdzie nie ma już dysz powietrza.

Witam,

poszukuje kotła na ekogroszek z podajnikiem do ogrzania domu o pow. 150m2

zainteresowal mnie Sekom SKAM-P RETO-CROWN ze sterownikiem PiD.

czy ktos uzywa tego pieca? to dobry wybor?

jak wyglada sprawa serwisowania? na stronie producenta trudno jest znalezc jakiekolwiek informacje na ten temat..

prosze o odpowiedz, dzieki!

Polecam model Skam-P Premium z palnikiem II-ej generacji Ekoenergia. Żeliwny w całości, spala miały oraz groszki a także miksy tych paliw z pellet czy ziarnem owsa.

Na Twój dom spokojnie 17kW, badania i atest: Instytut Energetyki, Oddział Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi.

Chyba,że jesteś zdecydowanym zwolennikiem wersji obrotowych, to w modelu Reto-Crown jest dodatkowe udogodnienie w postaci systemu półautomatycznego czyszczenia strefy napowietrzania.

Polecam model Skam-P Premium z palnikiem II-ej generacji Ekoenergia. Żeliwny w całości, spala miały oraz groszki a także miksy tych paliw z pellet czy ziarnem owsa.

Na Twój dom spokojnie 17kW, badania i atest: Instytut Energetyki, Oddział Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi.

Chyba,że jesteś zdecydowanym zwolennikiem wersji obrotowych, to w modelu Reto-Crown jest dodatkowe udogodnienie w postaci systemu półautomatycznego czyszczenia strefy napowietrzania.

Dziekuje za odpowiedz

Wiec zalozmy ze bym sie zdecydowal na Skam-P Premium, zapomnialem tylko dodac ze jeszcze ma on ogrzewac bojler c.w.u o poj. 200l, czy w takim wypadku model 17kW rownierz wystarczy?

Mam jeszcze pare pytan..

czy sterownik tego pieca posiada roznicowy regulator temperatury?

czy my regulacje petli histerezy?

czy ma mozliwosc sterowania pompy c.o z pomiarem temperatury na kolektorze?

czy ma mozliwosc sterowania pompy obiegowej c.w.u?

O co dokladnie chodzi z tym sterownikiem PiD? Czy jest on w standardzie?

Czekam na odpowiedz :)

Dziekuje za odpowiedz

Wiec zalozmy ze bym sie zdecydowal na Skam-P Premium, zapomnialem tylko dodac ze jeszcze ma on ogrzewac bojler c.w.u o poj. 200l, czy w takim wypadku model 17kW rownierz wystarczy?

Mam jeszcze pare pytan..

czy sterownik tego pieca posiada roznicowy regulator temperatury?

czy my regulacje petli histerezy?

czy ma mozliwosc sterowania pompy c.o z pomiarem temperatury na kolektorze?

czy ma mozliwosc sterowania pompy obiegowej c.w.u?

O co dokladnie chodzi z tym sterownikiem PiD? Czy jest on w standardzie?

Czekam na odpowiedz :)

Moc 17kW wystarczy bez żadnego problemu.

W standardzie jest jeden ze sterowników z algorytmem PID, co oznacza, że w zależności od zapotrzebowania samodzielnie dobierane są porcje paliwa oraz ilośc powietrza.

Wgrywane sa odpowiednie zakresy juz na produkcji pod dana moc kotła w dany sterownik.

Standardowo jest wybór między RT09pid marki Tatarek, taki sterownik ma na tym forum m.in. Suspenser czy Bobek_Budowniczy

lub jest OGNIK PID-II, jeden z pierwszych modeli Ognika użytkuje na tym forum Pierwek.

Jak jest PID, to nie ma histerezy, dobierane jest wszystko automatycznie do obciążenia kotła.

Przy RT09pid można wyłączyc algorytm PID i tylko w tym przypadku jest histereza, gdyz mamy symulacje pracy klasycznego sterownika, wyjściowo wynosi ona 1st.C.

Przy Ogniku PID też można wyłączyć algorytm pid, jest wówczas także histereza, ale jest ona stała bez możliwości regulacji.

Histereza to punt nieczułości przy klasycznym sterowaniu. Czyli jak masz zadane 50st.C, to do uzyskania tych 50st.C dmuchawa działa non stop a podajnik cyklicznie, powyżej 50st.c jest tryb przedmuchu. Histereza 1st.c mówi,że przy spadku poniżej 50st.C powrót do trybu grzania nastąpi dopiero na 48,9st.C, jest to po to, aby klasyczny sterownik nie zawiesił się i nie zgupiał na tych 50st.C

Sterownik RT09pid oraz Ognik PID-II steruja pracą pompy C.O. oraz pompy ładującej CWU.

Posiadają czujniki temp. kosza, czujnik temp. wody zasilającej, czujnik temperatury wody w bojlerze,

jest wyjście na termostat pokojowy.

Za dopłatą mozna wybrac sterownik w pełni adaptacyjny (dobiera paliwo i nadmuch do różnej kaloryczności paliw bez potrzeby dokonywania korekcji przy przejściach z miału na ekogroszek)

Jest to model PUMA z kolorowym wyświetlaczem (screen z pumy jest w moim nicku) systemem PID-II, FBS oraz adaptacją ADC

Do ADC dokładany jest czujnik temp. wody powrotnej.

Sterownik ma wyjście USB do komunikacji z komputerem, można samodzielnie aktualizować soft.

Jest tez opcja dokupienia serwera internetowego BURAN i podglądu oraz analizy pracy kotła przez internet.

Edytowane przez Jarecki79

A co sądzicie o tym kotle -Żywiec

INTEGRA LUX to nowoczesna dwupaleniskowa konstrukcja kotła stalowego. Urządzenie wyposażone jest w nowoczesny palnik retortowy własnej, zastrzeżonej konstrukcji osiągający wysokie parametry spalania przez co kocioł bardzo dobrze radzi sobie ze spalaniem nie tylko ekogroszku, ale także gorszych jego sortów czy mieszanek ekogroszku z miałem. Pojemna komora zasypowa nad stałym rusztem wodnym, w który wyposażone jest nasze urządzenie pozwala na spalanie węgla lub jego mieszanek z miałem, drewnem, mułem sposobem tradycyjnym osiągając zadowalającą stałopalność kotła. Zdecydowaną zaletą tego rozwiązania jest brak konieczności zdejmowania lub zakładania awaryjnego paleniska żeliwnego, chcąc zmienić sposób palenia. Integracja obu technik spalania w jednym urządzeniu gwarantuje użytkownikowi możliwość dostosowania sposobu ogrzewania swojego mieszkania do aktualnych możliwości finansowo-paliwowych czy warunków technicznych.

Konstrukcja taka jak wyżej wymieniony Skam-P Premium z palnikiem II-ej generacji typu BRUCER.

Oczywiście upraszczam, mam na myśli zastosowanie w wymienniku wodnego rusztu awaryjnego.

W tym kotle użytkownik ma jednak wybór między stałym wodnym rusztem awaryjnym (cały czas gotowy do użytkowania nawet podczas pracy automatu mozna spalić jakieś papiery czy kawałki drewna) a demontowalnym rusztem żeliwnym. Modele z wyjmowanym rusztem żeliwnym charakteryzuje z kolei większa czystość spalania podczas pracy automatycznej ale też nieco mniejsza użyteczność czy wygoda obsługi rusztu żeliwnego (wygaszanie automatu, układanie rusztu), zaletą jest z kolei dwukrotnie większa pojemność samego rusztu żeliwnego, który mocowany jest niżej w wymienniku, zapewnia to dłuższy okres palenia jednego wsadu na ruszcie awaryjnym. Wybór pozostawiany jest zatem klientom w zależności od ich preferencji.

Kotłów z rusztem wodnym jest znacznie więcej, Klimosz, Heitz..., Hef itd.

SKAM-P Premium jest konstrukcją sprawdzoną, publikacje na jej temat były w kilku czasopismach fachowych już w 2008r. Między innymi systemy instalacyjne, polski instalator...

Co do palnika w kotle żywiec zastosowano ciekawą na wygląd dyszę, ale obudowa palnika oraz ślimak jest stalowy.

Przy palnikach II-ej generacji czyli albo Brucer albo Ekoenergia mamy całość wykonaną z żeliwa, co daje lepszą żywotność i trwałość.

Granulacja paliw 0-31,5mm, także paliwa szlakujące, gorszej jakości miały można spalić w palnikach Ekoenergia czy Brucer (spiekalność powyżej 20.RI)

Zastosowanie żeliwa obniża poziom głośności pracy. W palniku ekoenergia ślimak wykonany z żeliwa sferoidalnego.

Informuję czytelników, że Jarecki79 jest pracownikiem PRODUCENTA kotła, który poleca. Przed podjęciem decyzji zakupie kotła radziłbym dokładnie poczytać także inne wątki na ten temat, gdzie można znaleźć naprawdę dużo interesujących informacji.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149321-Palnik-BRUCER-sterownik-eCoal&p=4125821#post4125821

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?44553-Piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem!&p=4114382#post4114382

Warto także poszukać w internecie także innych informacji na ten temat. Jest ich niemało.

• 3 weeks później...

A może mi coś polecicie ?

Dom będzie taki:

http://pprojekt.pl/projekt1494-madzia__95_1_m.html

Wykończony będzie tylko parter. Piętro będzie nie wykończona i nie zamieszkała.

Ocieplenie ścian 15cm , ocieplenie podłogi - 10cm , ocieplenie sufitu - 20cm (wełna).

Na dachu dachówki ceramiczne + folia ...

Firma która wybuduje mi ten dom w standardzie "wyposażenia" montuje piec Elektromet EKO-KWP-15.

Chciałbym palić w tym piecu ekogroszkiem i owsem ...

Nie chciałbym kupić za "mocnego" pieca , bo nie chciałbym zużywac bez sensu zbyt dużo paliwa. Obydwoje z żoną pracujemy , dzieci zawozimy do żłobka więc w domu jesteśmy dopiero wieczorem.

Nie jesteśmy "ciepłolubni". Starczy nam w pokojach 20 stopni , a gdy nas nie ma w domu starczy 16 stopni ...

Piec będzie działał nonstop , także w lato. W lato będzie służył do ogrzania wody ...

Wykonawca zachwala Elektrometa , ale mi osobiście bardziej by odpowiadało by mi Ogniwo EKO 15.

Powód ? Ma ciekawszy bezobsługowy sterownik (nie chce siedzieć w kotłowni i ciągle ustawiać ...) oraz nadaje się do owsa (na wsi z owsem nie ma problemu).

Tyle że boję się że oba pieca mają za dużą moc i będę przepuszczał przez komin zbyt duzo opału ...

Dzwoniłem do sklepu z ciekawością jakie sa ceny kotłów (Elektromet i Ogniwo Eko) to otrzymałem ceny (dla firmy - brutto) - 7302zł (ogniwo) i 6075 (elektromet).

Czy warto aż tyle dopłacąć ???

Pomóżcie !!!

Firma która wybuduje mi ten dom w standardzie "wyposażenia" montuje piec Elektromet EKO-KWP-15.

Chciałbym palić w tym piecu ekogroszkiem i owsem ...

Nie chciałbym kupić za "mocnego" pieca , bo nie chciałbym zużywac bez sensu zbyt dużo paliwa. Obydwoje z żoną pracujemy , dzieci zawozimy do żłobka więc w domu jesteśmy dopiero wieczorem.

Piec będzie działał nonstop , także w lato. W lato będzie służył do ogrzania wody ...

Wykonawca zachwala Elektrometa , ale mi osobiście bardziej by odpowiadało by mi Ogniwo EKO 15.

Powód ? Ma ciekawszy bezobsługowy sterownik (nie chce siedzieć w kotłowni i ciągle ustawiać ...) oraz nadaje się do owsa (na wsi z owsem nie ma problemu).

Tyle że boję się że oba pieca mają za dużą moc i będę przepuszczał przez komin zbyt duzo opału ...

Dzwoniłem do sklepu z ciekawością jakie sa ceny kotłów (Elektromet i Ogniwo Eko) to otrzymałem ceny (dla firmy - brutto) - 7302zł (ogniwo) i 6075 (elektromet).

Czy warto aż tyle dopłacąć ???

Ja wybrałbym dzisiaj Skam-P Premium 17 kW, bo pracuje w szerokim zakresie mocy (4.8-21 kW), ma palnik i ślimak żeliwny (trwałość), kanały poziome (łatwe czyszczenie), solidny sterownik PID (Tatarek) lub za dopłatą najnowszy PUMA [ polecam Tatarka, bo sam go używam i w zupełności wystarczy ].

Wg mnie warto dopłacić, bo nie będzie problemu z wymianą ślimaka co kilka lat, szczelnością retorty obrotowej itd.

Powód ? Ma ciekawszy bezobsługowy sterownik (nie chce siedzieć w kotłowni i ciągle ustawiać ...)

Na to akurat nie patrz. Ja w Galmecie też mam taki samonastawiający się sterownik (Ekspert R). Niby tylko zmieniasz nadmuch, moc kotła, kaloryczność opału, bez wnikania w czasy podawania i przestoju. Wszystko pięknie, tylko po kilkunastu bezskutecznych próbach ustawienia kotła szlag mnie trafił i musiałem znaleźć instrukcję serwisanta, żeby móc ręcznie ustawić czas podawania, przestoju i trybu podtrzymania. I jednak doczytać w internecie i instrukcji, który czas co oznacza. Jak już kocioł jest ustawiony, to teraz latem zaglądam do niego co kilka dni - przez ścianę słyszę, że pracuje podajnik, więc nie wygasł.

Na to akurat nie patrz. Ja w Galmecie też mam taki samonastawiający się sterownik (Ekspert R). Niby tylko zmieniasz nadmuch, moc kotła, kaloryczność opału, bez wnikania w czasy podawania i przestoju. Wszystko pięknie, tylko po kilkunastu bezskutecznych próbach ustawienia kotła szlag mnie trafił i musiałem znaleźć instrukcję serwisanta, żeby móc ręcznie ustawić czas podawania, przestoju i trybu podtrzymania. I jednak doczytać w internecie i instrukcji, który czas co oznacza. Jak już kocioł jest ustawiony, to teraz latem zaglądam do niego co kilka dni - przez ścianę słyszę, że pracuje podajnik, więc nie wygasł.

Expert to innego typu sterowanie. Wcale nie jest samonastawiający się. On do tego aspiruje, ale jeszcze trochę pracy przed nim. Ma bardzo mocno rozbudowane menu klienta, instalatora a także serwisanta. To taki rodzaj pid, gdzie bardzo dużo warunków brzegowych musi wprowadzić albo producent kotła albo instalator odpalający kocioł. Duży plus za samo zaprojektowanie menu. Expert to rodzaj kombajnu, gdzie wpakowano wszystko, co się dało (C.O., CWU, sterowanie pogodowe, dokładanie modułów sterujących zaworami mieszającymi, tyle,że na końcu użytkownik musi to obsłużyć). To fajne sterowanie dla automatyków, osób, które lubią się pobawić i wiedzą, co przestawiają. Wybór dla instalatora, jak kupuje kocioł do siebie do domu. Prosty użytkownik będzie miał kłopot z właściwą obsługą.

Łatwiejszy do opanowania z tej firmy (mniej parametrów) jest Perfekt.

Mam z tym modelem (expert) małe doświadczenie, znam się na urządzeniach sterujących i mnogość parametrów mnie przeraża (instalator zamawiał model pod tłoka).

O niebo łatwiejszy jest RT09pid a Ognik PID czy PUMA w porównaniu do tego modelu praktycznie nie mają nastaw. Ognik ma tylko 3parametry do poprawy plus 1parametr z menu kodowego, PUMA podobnie ale z wyborem PID/pełna adaptacja ADC, gdzie już nic nie muszę wybierać oprócz temperatur.

Mam jedno pytanko, jakie sa zazwyczaj tendencje jeżeli chodzi o ceny ? lepiej jest kupić kocioł teraz (zamiar wykonania kotłowni i montażu jest na przełom wrzesień- zasidlenie grudzień? czy też poczekac do ostatniej chwili, jak to sie mialo cenowo w ostatnich latach? moze ktoś jest zorientowany ???

Branża kotłów grzewczych jest sezonowa.

W tym roku podwyżki cen stali już były, zatem można mieć nadzieję, że do jesieni nic już takiego nie będzie miało miejsca.

Bezpiecznie ze stalą będzie do ok. końca sierpnia, jakiś ruch cenowy może być na początku września, gdy branża ruszy na dobre.

W okresie letnim można liczyć na jakiś rabat, kotły najczęściej dostępne są od ręki ew. max. do 14dni. (teraz pracownicy również wykorzystują urlopy, część firm przeprowadza w tym okresie bieżące konserwacje parku maszynowego, odmalowanie hal itp.)

Sezon na dobre rozpoczyna się ok.20sierpnia, w zależności od zamówień schodzących z hurtowni oraz od klientów indywidualnych terminy dostaw mogą się wydłużyć nawet do ponad miesiąca czasu dla klienta indywidualnego.

Jeżeli chcesz kupić od ręki, to lepiej teraz. Jak przymierzasz się np. na okolice 15października, to dobrze, abyś zadzwonił do danego producenta w okolicy 15września.

Zastosowany w kotle OGNIWO EKO sterownik eCoal.pl to całkiem inny świat w porównaniu do Eksperta i innych sterowników. On jest naprawdę automatyczny i bezobsługowy oraz sprawdzony eksploatacyjnie. Przeczytajcie sobie dokładnie wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149321-Palnik-BRUCER-sterownik-eCoal

A może mi coś polecicie ?

Zwracam uwagę na nowy kocioł OGNIWO PLUS. Sprzedaż kotłów OGNIWO PLUS rusza w sierpniu. Właśnie zakończono stosowne badania eksploatacyjne. Od sierpnia będą sprzedawane dwa pierwsze kotły z planowanego typoszeregu, tj. 10kW i 16kW, ze specjalnie dostosowanym do takich mocy palnikiem o mocy maksymalnej 20kW. Produkcja kotłów z zakresu 16-25kW ruszy trochę później, po zakończeniu stosownych badań eksploatacyjnych nad większym palnikiem.

Kocioł jest produkowany na licencji Instytutu Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu. Będzie wyposażony w całkowicie nowy palnik retortowy (oczywiście II-ej generacji, oczywiście żeliwny), który jest zdecydowanie lepszy od Brucera i Ekoenergii. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, jako jeden z twórców Brucera i Ekoenergii oraz tego nowego palnika.

Kocioł OGNIWO PLUS jest udoskonaloną mutacją kotła OGNIWO EKO, tak chwalonego przez użytkowników w ubiegłym sezonie.

Planuje się sprzedaż kotłów OGNIWO PLUS w dwóch wersjach: jedna - z całkowicie automatycznym sterownikiem eCoal.pl nie wymagającym żadnej ingerencji użytkownika przy zmianie paliwa bądź zapotrzebowania mocy, druga - ze sterownikiem PUMA (po zakończeniu prac nad jego udoskonaleniem) dla tych, którzy lubią sobie pogrzebać przy ustawieniach kotła.

Co do sterownika PUMA. Autorytatywnie stwierdzam, że właśnie wspólnie z twórcą sterownika PUMA wykonaliśmy serię badań eksploatacyjnych, które wykazały, że PUMA jeszcze nie rozpoznaje paliwa miał/groszek i jeszcze nie koryguje podawania w zadowalającym stopniu.

Obiecuję Wam w imieniu swoim i twórcy PUMY, że niedługo będzie to robiła, bo podjęliśmy współpracę w tym celu. Na razie Jarecki bzdurzy na temat PUMY.

W pracy życzę Ci powodzenia, ale jako człowiek jesteś próżny i zawistny.

PUMA radzi sobie z paliwami miał-groszek, po to ma też gniazdo USB, aby jej użytkownik mógł szybko, prosto i bez problemu zaktualizować soft.

Sterowniki nowej generacji mają otwarty charakter oprogramowania, sytuacja jest identyczna jak przy debiucie Coala, to Ty się upierałeś, że sterownik jest idealny a ja mówiłem, że zobaczymy po sezonie, że z pewnością będą poprawki softu. Jak pokazują wpisy na Twoim wątku była już cała masa poprawek softu.

Zrozum wreszcie, że poprawki oprogramowania to normalna sprawa niezależnie od produktu. Życzę Ci sukcesów zawodowych przy współpracy z p.Włodkiem.

Co do palnika.

Nowa mniejsza Ekoenergia będzie produktem lepszym jak obecne brucer i obecna ekoenergia. Po pierwsze i najważniejsze producent przed zmianami zebrał opinie z rynku oraz od producentów. Efektem takich sugestii jest m.in. wprowadzenie dysz powietrza anty-spalinowego, które palniki brucer oraz ekoenergia (jako prawdopodobnie jedyne na rynku) nie miały. Są 2zagięcia wzmacniające palenisko, palenisko rozszerza się ku górze nie w celach marketingowych jak próbujesz złośliwie wmawiać. Jest też inne wykonanie końcówki ślimaka. Ślimak oczywiście odlany z żeliwa sferoidalnego.

Zapewniam zatem z całą odpowiedzialnością, popartą doświadczeniem,że jest to palnik lepszy od dostępnych obecnie na rynku.

Jestem ciekaw, czy nowy palnik, który wymyśliłeś ma dysze powietrza anty-spalinowego... Swoimi posunięciami i radami wykańczasz producenta brucera, aktualnie spółkę centro-ekoenergia. Takie zmiany im doradziłeś, że mogą powoli zwijać produkcję (wczoraj nasza większa konkurencja z regionu odebrała pierwsze dostawy ekoenergi zamiast brucera). Innych natomiast zmian w Centro-ekoenergia przy brucerze nie wprowadzą, dopóki nie obrobią w zyskach zmiany konstrukcji odlewu. Jakby trochę mniej słuchali Twoich rad a wcześniej wybrali się na przejazd po zakładach produkcyjnych, to zmiany byłyby bardziej trafione.

W pogoni za zyskiem naginasz teraz 3go producenta do wprowadzenia kolejnej ewolucji palnika II-ej generacji. Sam zatem wprowadzasz już 3-go gracza na rynek, masz w d.. niech się oni wykończą, suma sumarum Ty i tak zarabiasz. Niszczysz takimi ruchami dobry produkt.

Z pewnością p. Wątrobski z centro-ekoenergii jest bardzo zadowolony,że dokoptowałeś mu następnego producenta "po przyjacielsku w ramach współpracy"

To właśnie pokazuje z jakiej klasy współpracownikiem mają do czynienia osoby decydujące się na współpracę z Tobą.