Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem pracownikiem firmy,której kocioł poleca Suspenser

(Skam-P Premium)

Możemy wykonać na zamówienie nieco inny model od standardowego o małej głębokości:

Wyglądałoby to tak:

- stały wodny ruszt awaryjny, czopuch wychodzący do góry, ale nie za kotłem tylko z górnej jego części. Wymaga to drobnych zmian konstrukcji.

Wówczas głębokość kotła wynosi 65cm, szerokość z podajnikiem 130cm niezależnie, czy moc 17kW czy 25kW

Nie wiem, czy takie wymiary gabarytowe Państwa zadowalają.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem pracownikiem firmy,której kocioł poleca Suspenser

(Skam-P Premium)

Możemy wykonać na zamówienie nieco inny model od standardowego o małej głębokości:

Wyglądałoby to tak:

- stały wodny ruszt awaryjny, czopuch wychodzący do góry, ale nie za kotłem tylko z górnej jego części. Wymaga to drobnych zmian konstrukcji.

Wówczas głębokość kotła wynosi 65cm, szerokość z podajnikiem 130cm niezależnie, czy moc 17kW czy 25kW

Nie wiem, czy takie wymiary gabarytowe Państwa zadowalają.

Kilka pytan przeslalismy na priv.

• 2 weeks później...

z uwagi na temat forum i to że pojawił się w rankingu kocioł r-eco dopisuję parę uwag na temat tego kotła. W 2009 roku kupiłem w firmie r-eco kocioł grzewczy.Wybrałem kocioł tej firmy ponieważ był najdroższy na rynku i w swojej naiwności sądziłem że jest najlepszy,niestety rzeczywistość

jest zgoła odmienna.kocioł jest kiepskiej jakości,posiada wady,których serwis firmowy nie jest w stanie usunąć.Decydując się na zakup kotła tej firmy myślałem,że kocioł będzie pracował w sposób optymalny czyli zbliżony do danych ujętych w instrukcji obsługi,a rzeczywistość jest zupełnie inna.Kocioł nazywa się R-eco Automat,a ja spędziłem przy tym kotle 26 nocy i niezliczoną ilość dni(pomijam wizyty serwisu)żeby zaczął prawidłowo pracować,niestety ani serwisowi fabrycznemu,ani mnie nie udało się doprowadzić tego kotła do ładu.

Biorąc pod uwagę moja wiedzę o tym kotle,która posiadłem przez ubiegły sezon grzewczy

ze szczerego serca odradzam wszystkim zainteresowanym kupno kotła tego producenta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Widziałem w tym roku na targach we Wrocławiu piec Prymus o konstrukcji takiej jak ten Reco, ale z bardziej archaicznym sterownikiem.

Faktycznie diabelnie drogi, wielki i ciężki - podobno za to trwały, bo z żeliwa, jednak przy dzisiejszym postępie w tej dziedzinie [ nowe palniki, sterowniki itp.] wolałbym piec o połowę tańszy i dużo nowocześniejszy - nawet jeśli będzie mniej trwały to za te kilka, kilkanaście lat będą już nowocześniejsze konstrukcje bardziej ekonomiczne i wygodne w obsłudze - dla orientacji wystarczy spojrzeć wstecz jakie były sprzedawane taki okres czasu temu i porównać z dzisiejszymi.

To podobnie jak w samochodzie - nie ma sensu wszystkich elementów metalowych wykonywać ze stali nierdzewnej gdy można użyć np. aluminium [ niższa waga i cena ].

Edytowane przez SUSPENSER

Witam i proszę o poradę.

A że jestem "blondynka" to proszę o wyłożenie łopatologiczne ;)

Powiedzmy, że decyduje się na zakup kotła Skam-p Premium z palnikiem Brucer 2, czopuchem do góry i sterownikiem - powiedzmy PUMa.

Mam do ogrzania 185m2 domu parterowego, bez poddasza użytkowego - na całości podłogówka - bez kominka do dodatkowego dogrzania.

Czy kocioł 25kW w zupełności wystarczy ??

Mam też wbudowany garaż - 39m2 czy na jego ogrzanie to 25kW starczy ?? czy lepiej garaz ogrzewać inaczej ?? Jeśli tak to jaki sposób najlepszy, jesli nie to czy jest sens dodawać grzejniki - jeśli w całym domu jest tylko podłogówka i ładować się w koszty mieszaczy, itp ??

I czy ten kocioł bez większych problemów - sterowanie, itp. poradzi sobie z grzaniem wody latem ?? bojler powiedzmy 150-180 l ?? I co ile wówczas trzeba dokładać "do pieca".

Czy palenie mieszanką ekogroszek+pallet będzie równie wydajne jak sam groszek i czy taki mix nie wpływa na szybsze zużycie kotła ?? czy nie będzie się przez to nic "zatykać, psuć", itp" ??

Pomóżcie ;) ładnie proszę.

Witam i proszę o poradę.

A że jestem "blondynka" to proszę o wyłożenie łopatologiczne ;)

Powiedzmy, że decyduje się na zakup kotła Skam-p Premium z palnikiem Brucer 2, czopuchem do góry i sterownikiem - powiedzmy PUMa.

Mam do ogrzania 185m2 domu parterowego, bez poddasza użytkowego - na całości podłogówka - bez kominka do dodatkowego dogrzania.

Czy kocioł 25kW w zupełności wystarczy ??

Mam też wbudowany garaż - 39m2 czy na jego ogrzanie to 25kW starczy ?? czy lepiej garaz ogrzewać inaczej ?? Jeśli tak to jaki sposób najlepszy, jesli nie to czy jest sens dodawać grzejniki - jeśli w całym domu jest tylko podłogówka i ładować się w koszty mieszaczy, itp ??

I czy ten kocioł bez większych problemów - sterowanie, itp. poradzi sobie z grzaniem wody latem ?? bojler powiedzmy 150-180 l ?? I co ile wówczas trzeba dokładać "do pieca".

Czy palenie mieszanką ekogroszek+pallet będzie równie wydajne jak sam groszek i czy taki mix nie wpływa na szybsze zużycie kotła ?? czy nie będzie się przez to nic "zatykać, psuć", itp" ??

Pomóżcie ;) ładnie proszę.

25kW spokojnie wystarczy, nawet zostanie lekki zapas już łącznie licząc ten garaż oraz zbiornik CWU ok.180L.

Miks ekogroszek 60% plus pellet 40% nie wpływa negatywnie na kocioł. Opał węglowy jest lepiej dopalany, obrazowo pellet wypala się szybciej tworząc łątwieszje miejsca dojścia powietrza, to z kolei powoduje lepsze dopalanie ekogroszku i drobniejszy popiół.

Miks 30 do max.40%pellet nie zmienia długości wypalania jednego wsadu kotła a ma wpływ na mniejszą ilość popiołu.

Przy opalaniu latem samego bojlera w zależności od zużycia wody i strat postojowych zasobnika zasyp kosza ekogroszkiem wystarcza średnio na okres 2-3tygodni.

Latem polecam jednak palenie samym ekogroszkiem nawet kosztem większej ilości spieków. Jest to bezpieczniejsze dla małego zapotrzebowania na moc grzewczą.

Jarecki wszystko napisał - dodam tylko, że u mnie pełny zasobnik 125 kg wystarcza na ponad 5 tygodni przy bojlerze 120 litrów i 2 dorosłych osobach [ kąpiele, zmywarka na ciepłą wodę ].

Co do wyboru bojlera to polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?54149-Jaki-bojler-wybra%C4%87&highlight=jaki+bojler

A czy nieogrzewany garaż nie ochłodzi domu ?? Bo w sumie nie zależy mi na ogrzaniu garażu - bo przebywać w nim będe chwilę, a bardziej martwię się czy przez zupełnie nieogrzewany garaż nie będę tracić ciepła z domu.

No i czy w garażu choc po obwodzie wewnątrz jest sens pociągnąć podłogówkę ??

SUSPENSER - dzięki za wątek o bojlerach - zaraz zagłębię sie w lekturę ;)

A czy nieogrzewany garaż nie ochłodzi domu ?? Bo w sumie nie zależy mi na ogrzaniu garażu - bo przebywać w nim będe chwilę, a bardziej martwię się czy przez zupełnie nieogrzewany garaż nie będę tracić ciepła z domu.

U mnie garaż w 2/3 sąsiaduje ścianą z kotłownią , 1/3 to hol - nie czuję z powodu braku grzania dyskomfortu. Co do podłogówki - przy kosztach budowy domu te parę metrów więcej rury idzie przeżyć . Ja bym ewentualnie założył tą podłogówkę w garażu z termostatem np w rozdzielni w celu odłączenia jej w razie gdyby nie była potrzebna.

U mnie krótsza ściana garażu sąsiaduje z kotłownią i pom. gospodarczym, dłuższa w połowie jest "na zewnątrz" w 1/4 sąsiaduje z wiatrołapem/przedsionkiem i 1/4 (około 1,5m) to sąsiedztwo korytarza - więc może też nie będzie to w żaden sposób wychładzać domu.

Dzięki za poradę z termostatem. Pewnie tak zrobię - 1 pętla (z 3 rzedy rurek) po wewnętrznym obwodzie garażu na osobnym termostacie i powinno byś dobrze ;)

Zastanawiam się nad zakupem kotła pleszewskiego firmy tobix lub LAWA Eko Plus oba 25 kw miał/ekogroszek z przewagą ekogroszku. Tobix ma konstrukcję bardzo zbliżoną do Galmeta. Spotkał się ktoś z tymi kotłami? Jeśli tak to jakie są wasze doświadczenia?

Konstrukcja faktycznie zbliżona do Galmeta, więc zostają daleko w tyle za Skam-P który ma żeliwnego ślimaka, palnik Brucer, stały ruszt wodny do palenia drewnem, bardzo dobry sterownik PUMA lub Tatarek.

Może ich zaletą jest cena - jeśli tak napisz ile kosztują, bo ja nie widzę w nich nic specjalnie ciekawego.