Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak DTR jest z kotłem, to jest u konkurencji. Jak nie za friko to za 6300 zł (w zasadzie taniej bo kociołek po skopiowaniu DTR można pchnąć na Allegro :)) Poza tym nie przesadzajmy, kocioł nie bomba atomowa, jak ktoś fachowym okiem zerknie w sklepie to dowie się tyle samo co i z DTR. A co do Dopłat za eCoala. Proponuje tak. Skam-p z eCoalem gratis za 7300, z Cobrą i dodatkowym upustem ceny 7000 zł itd. :)

Taka polityka, ktoś chce- może napisać na maila i stosowne informacje otrzyma.

W sklepie może być wyrób 5-6msięczny jeszcze z innym palnikiem czy innym rozwiązaniem :)

Mieliśmy jednak cos porównać, skoro macie DTR-ki, to wklejcie szkice drogi spalin przy automacie i ruszcie awaryjnym.

Niech sobie każdy wówczas sam oceni, co dla niego lepsze.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to w takim razie ile promocyjny Ekouniwersal bez eCoala? Bo jak tyle samo co ze sterownikiem to wybór jest oczywisty. Sterownik zawsze można pchnąć na Allegro :)

Tam gdzie pojechał bez sterownika klient miał eCoala.

To jest komplet a co potem sobie z nim zrobisz i co zamontujesz to już twoja sprawa.

Tylko żebyś o problemach nie meldował.

Nie odpowiada ci Skam-p, Ogniwo czy RBR, to znajdź sobie coś innego. kotłów cała masa a sterowników jak napisałem, jak siana.

Będziemy mieli o czym pisać i doradzać zimą.

Na tym wątku to niemożliwe tzn.że nie każdy a właściwie nikt kto tutaj buduje nie liczy złotówek,no może poza sprzedawcami kotłów,których jest tutaj bez liku ;)

Troche trolujesz, to jest wątek n/t kotłów, Ty chcesz grzac inaczej.

Z danych, które podawałes potrzebujesz max.ok.4kW na potrzeby grzewcze dla Twojego domu 118m2 w warunkach zimowych, więc szczytem głupoty u Ciebie będzie jakiekolwiek ogrzewanie centralne czy to pompa ciepła, czy gaz czy olej czy groszek (tak małego kotła nie ma zresztą)

Powinienes jeszcze mocniej zainwestowac w izolację (aby zejść <30W/m2 strat ciepła) i decydowac się na ogrzewanie niecentralne, elektryczne z precyzyjnym sterowaniem każdego pomieszczenia, siakiś reku, dobry cichy, dobrze oizolowany i niedrogi reku można kupić Onyx 250 sky np.... z silnikiem EC.

Oczywiście zero komina.

Ciepła woda wówczas tylko punktowo w miejscach poboru, w łazience prysznic, są tez takie ze zmiennym kolorem podświetlenia, aby pokazać, kiedy zaczynasz marnować wodę.

Jakbyś sie jednak wielce uparł, to kocioł z podajnikiem tylko z grzaniem CWU, bo wówczas jeszcze jest szansa na zrobienie czegoś w okolicy 7kw mocy z modulacja od ok. 2 - 2,6kW

Sądzę jednak, że ten wątek to nie miejsce dla ciebie, bo tego źródła ogrzewania nie bierzesz pod uwagę. O innych źródłach możemy pogadac na innych wątkach.

dzięki a gdzie znajdę jakiś schemat tego pieca lub przekrój??

Do 17-ki mogę ci przesłać a 11-ka jest w czasie aktualizacji.

Producent w nocy wyjeżdża na 3 dni na wystawę do Rzeszowa jakby ktoś był z okolic to można będzie zobaczyć na żywo odpaloną 11-kę i 17-kę.

Trochę się przez to przeciąga.

Już o tym pisałem.Napiszecie wszystko co wiecie o kotłach,porobicie tabelki ,zestawienia,porównania.Po co ?Żeby się potem pokłócić,który jest lepszy?Już wyczuwam napięcie u niektórych.

A jak ktoś będzie szukał kotła ,przeczyta te wasze tabelki to na koniec i tak zapyta Który kocioł wybrać ?

:) :) :)

Tesel tys prowda, przeciez większość tych wszystkich spraw była już 2-3krotnie omawiana na tym wątku.

Ja jednak wiem,że to przecież Ty masz najlepiej skonfigurowany wyrób ;)

Podobnie jak najlepszą konfigurację dla siebie posiada Darase itd.

:) :) :)

raf1 podczas pracy automatu ruszt awaryjny masz do dyspozycji w OE+ oraz SKAM-P

Pozwolę się nie zgodzić z Zawijanem ( a co :D w końcu kto mi zabroni ;) ) jezeli ktoś kupuje kocioł z rusztem awaryjnym to znaczy że jest mu taki ruszt potrzebny i BASTA! ja np 2 sezony palilem drewno z budowy,(podbitkę ,więzbę, palety,ogrodzenie tymczasowe itd) doszedłem do takiej wprawy że wkoncu paliłem to na automacie (bruli i ecoal) jest taki popyt producent to produkuje i tak ma być jest wolny rynek...poza tym wszelkie kartony papier też palę w kotle ,zamiast to wyrzucać..Następna sprawa dotycząca Trwałości - nikt mi nie wmówi ze blacha 4mm ( przy identycznych parametrach użytkowania kotła) wytrzyma tyle samo lub dłuzej jak blacha 5mm. Masz jarecki rbr-a bo zawału dostaniesz:D

Ps Oczywiście nie całe 2 sezony a okresy przejściowe!

rbr.jpg

Edytowane przez Piotrek42

Firma Instalco jako jako nie liczna wśród producentów kotłów zajmuje się od 37 lat budową instalacji grzewczych i kotły które produkują są sumą również tych doświadczeń , wiedzą jak ich urządzenia pracują z dziesiątkach rodzajów instalacji grzewczych i jak powiedział człowiek z tej firmy na targach w Sosnowcu "nie jest sztuką zbudować kocioł który dobrze pracuje tylko w dobrych instalacjach , kocioł ma pracować dobrze w każdej instalacji i dlatego RBR jest taki a nie inny i nie zrobi mu krzywdy ani zimny powrót z instalacji ani głupota instalatora "

Jarecki79 na wysokosci wyczystki masz klapke w kształcie litery Z (pogrubiona ) odginasz to, w stronę drzwiczek i zmieniasz przepływ spalin (bardzo zmyslna konstrukcja) 1 ruch i cześć

I tym sposobem spaliny z paleniska awaryjnego pomijają dwa kanały dymowe i tylko jednym płaskim, poziomym trafiają bezpośrednio do komina (czyli 2/3kanałów dymowych przestaje brac udział w wymianie ciepła).