Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Acha, no to nic wielkiego. Tyle, ze gdy mnie czesto w domu nie bedzie to zona sama tego nie zrobi. A dlaczego slimaki sa bardziej popularne od tlokowcow? Czyzby byly lepsze? A jesli tak, to co w nich jest lepsze? Sorry ze tak wierce :)

Są mniej problematyczne przy sterowaniu, pracują bardziej czysto, dużo łatwiej ślimaka prowadzić w trybie lato. Tłok może gasnąć lub silnie szlakować przy samym bojlerze.

palnik Brucer/Ekoenergia w kotle Skam-P Premium spala takie paliwa jak tłok:

0-31,5mm miały, ekogroszki, groszki

może być domieszka ziarna owsa czy pellet

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Suspenser!

No wlasnie, poniewaz slyszalem, ze przy tych slimakach cos sie tam urywa gdy znajdzie sie w miale jakies zanieczyszczenie typu sruba, gwozdz lub kamien. Przy tlokowcach moze najwyzej wygasnac piec jesli sie tlok zablokuje. Pytam oczywiscie dlatego, gdyz to moj pierwszy piec ktory chce kupic i nie mam za duzo pojecia (moze nawet wcale).

W ciągu 2 lat palenia ekogroszkiem nigdy nie urwała mi się zawleczka, ale śrubami nie próbowałem palić ;-)

Trzeba by mieć sporego pecha lub kupować miał u byle kogo, żeby mieć z tym problem.

TomiAyomi - przy Twoim domu ten piec da radę do około -40 stopni na zewnątrz.

Biorąc pod uwagę łatwość czyszczenia kanałów poziomych (dużo łatwiejsze niż pionowych) weź pod uwagę także Skam-P Premium 17 kW z wyjściem czopucha do góry.

Do tego ma on stały ruszt wodny na którym będziesz mógł spalić przy okazji grzania węglem także drewno - nawet nie wiesz jak mi tego brakuje bo mam dostęp do drewna i miałbym tańsze ogrzewanie w zimie.

Edytowane przez SUSPENSER

Panowie ale ten stały ruszt wodny to nie taka znowu zaleta - polecam stronę zawijana (link wyżej) -rozwiązanie to ma istotne wady. Ja w swoim Ogniwie dopalam całe lato drewnem i potrzeba mi z całego rusztu jedynie 1 sztabkę. Palnik brucer jest dosć duży i wystarczy kłasć szczapy bezpośrednio na palnik, przystawić z przodu ta 1 sztabką aby nie spadało drewno i po kłopocie. Palę na funkcji auto aby nie przeholować z temperaturą

Czy 25 kW wystarczy na 350m2 pow. całkowitej z tego 280 mieszkalnej? Planuję zbiornik C.W.U 300 ml. Będzie mieszkać na stałe 4 osoby dorosłe. Budynek z silikatu 24 + 15 cm styropianu. Poddasze użytkowe ocieplone wełną. Mój projektant c.o twierdzi, że w zupełności starczy. Założył temp w pomieszczeniach mieszkalnych 20C a garażu, kotłowni 8C. Według wzorów wychodzi około 21 kW ( 60kW/m2). Wysokość pomieszczeń 2,7 m. Wg kubatury 30kW ( 40W/m3) Jestem zainteresowany kotłem Ogniwo i nie wiem który wybrać. Czy lepiej aby kocioł pracował na 100% mocy czy powinna być jakaś rezerwa? Wzory z netu...

Czy 25 kW wystarczy na 350m2 pow. całkowitej z tego 280 mieszkalnej? Planuję zbiornik C.W.U 300 ml. Będzie mieszkać na stałe 4 osoby dorosłe. Budynek z silikatu 24 + 15 cm styropianu. Poddasze użytkowe ocieplone wełną. Mój projektant c.o twierdzi, że w zupełności starczy. Założył temp w pomieszczeniach mieszkalnych 20C a garażu, kotłowni 8C. Według wzorów wychodzi około 21 kW ( 60kW/m2). Wysokość pomieszczeń 2,7 m. Wg kubatury 30kW ( 40W/m3) Jestem zainteresowany kotłem Ogniwo i nie wiem który wybrać. Czy lepiej aby kocioł pracował na 100% mocy czy powinna być jakaś rezerwa? Wzory z netu...

25 kw spokojnie ci wystarczy, ale zasobnik cwu 300l dla 4 osób to niepotrzebny wydatek. 120 - 200l sprawdzi się w zupełności. Można kupic 2płaszcowy szybciej sie nagrzewa i po kłopocie. Lepiej, ekonomiczniej jak piec pracuje czasem na 100% - takich dni jest niewiele w roku a duży nadmiar mocy, przerwy w pracy wpływa żle na trwałośc wymiennika

OGNIWO EKO PLUS jest lepszy od OGNIWO EKO w wielu elementach.

Przede wszystkim ma nieporównywalnie lepszy palnik od BRUCERA i wszystkich brucero-podobnych. Zdecydowanie lepszy dla węgli spiekających się. Bez konieczności uszczelniania przez użytkownika styku paleniska i pokrywy. Pokrywy nie ma. Palenisko jest jednoczęściowe.

Ruszt awaryjny żeliwny jest w takim miejscu i jest tak ukształtowany, że spełnia równocześnie funkcję deflektora. Nie musi być wstawiany do palenia drewnem i usuwany po zakończeniu tego palenia.

Zsyp węgla z zasobnika do ślimaka jest przekonstruowany tak, że utrudnia zawisanie miału w zasobniku. Nie likwiduje całkowicie zawisania miału, ale poważnie go utrudnia.

Wymiennik ciepła jest zdecydowanie efektywniejszy, co widać najlepiej po uzyskanych sprawnościach.

Nie wiem, jaka będzie jego cena, ale polecam go z czystym sumieniem. Jest lepszy od EKO, który był w poprzednim sezonie bardzo chwalony przez użytkowników.

Trzy dni temu dowiedziałem się, że OGNIWO EKO PLUS będzie produkowane także w wersji 12kW i 25kW.

Sprawności nominalne wg badań atestacyjnych na mocy nominalnej (na groszku)

OGNIWO EKO

15kW: 84,8%

24kW: 83,3%

35kW: 83,7%

OGNIWO EKO PLUS

10kW: 89,6%

16kW: 90,2%

Wskaźniki emisyjne tych kotłów: wszystkie w klasie "A" (najlepszej)

własnie przejrzałem sobie budowe tego kotła..... zainteresowało mnie dokładnie to i widze juz jak bedzie wygladać pomieszczenie po czyszczeniu kotła od góry..... u mnie w kotłowni mozna chodzić w białych skarpetkach.... nawet po czyszczeniu... a tu....bedzie jeden wielki syf...

Tak niestety zawsze jest przy pionowych kanałach, a potem ludzie się dziwią, że u mnie w kotłowni jest czyściutko [ mam kanały poziome i polecam pieca z takimi - to uwaga dla innych, bo Ty masz taki sam ;-) ].

Mam znajomego, który do czyszczenia pieca z pionowymi kanałami woła sobie co miesiąc okolicznego Pana Mietka, któremu za to płaci - mówi, że stać i nie chce widzieć tego syfu.

Ciekawy jest natomiast ten piec o mocy 10 kW - Bobek podrzuć linka gdzie można go zobaczyć, bo ja go nie znalazłem.

Witam Suspenser!

No wlasnie, poniewaz slyszalem, ze przy tych slimakach cos sie tam urywa gdy znajdzie sie w miale jakies zanieczyszczenie typu sruba, gwozdz lub kamien. Przy tlokowcach moze najwyzej wygasnac piec jesli sie tlok zablokuje. Pytam oczywiscie dlatego, gdyz to moj pierwszy piec ktory chce kupic i nie mam za duzo pojecia (moze nawet wcale).

Witam, są sterowniki przy ślimakach które mają zabezpieczenie elektroniczne zamiast zawleczki, włancza sie ono wtedy gdy cos zablokuje ślimak. Ustawione jej to na taką samą siłe jaka zrywa zawleczke, włączy się alarm którego resetem wyłączysz. Jeśli coś tam dalej blokuje to zmieniasz obroty na ślimaku wycofując paliwo. Ja mam tą opcje w kotle Dziubarczyka bez żadnych dopłat w standarcie, sterownik RK 2006L2 firmy: http://www.pwkey.eu/index.php?s=oferta&st=12

Bobek Budowniczy + SUSPENSER

Mam nieśmiałe pytanie: Czyścił już któryś z Was kocioł OGNIWO EKO lub OGNIWO EKO PLUS?

Jeśli tak - to napiszcie, jak się czyścił.

Jeśli nie - to nie wymyślajcie, jak Waszym zdaniem powinno być, bo właśnie tak nie jest.

Są już tacy, co czyścili. Ich pytajcie.

Bobek Budowniczy + SUSPENSER

Mam nieśmiałe pytanie: Czyścił już któryś z Was kocioł OGNIWO EKO lub OGNIWO EKO PLUS?

Jeśli tak - to napiszcie, jak się czyścił.

Jeśli nie - to nie wymyślajcie, jak Waszym zdaniem powinno być, bo właśnie tak nie jest.

Są już tacy, co czyścili. Ich pytajcie.

Mógłbym w odpowiedzi spytać czy pytający czyścił już ENKA SET ;-)

Spytałem o czyszczenie na targach we Wrocławiu i to co mi pokazano wystarczy żebym nie chciał tego robić.

A przy okazji proszę o link do prezentacji tej zapowiedzianej jako przełomowa konstrukcji Eko Plus bo nigdzie nie mogę jej znaleźć.