Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja Ci odpowiem, bo wiem jak to działa:

- gdy wygaśnie dostanę sms-a o tym i przedzwonię do sąsiada mającego podobny kocioł, żeby poszedł zobaczyć co się stało i uruchomił kocioł.

Czy inny sterownik wyśle mi sms-a, że coś złego się dzieje ?

Ja tak wybrałem - dlatego, że potrafię ustawić Bruli tak, że spali o kilka % mniej węgla niż eCOAL [oraz wygodniej mi sterując nim spalać kartony] - jak sądzisz ilu "świeżych" użytkowników będzie w stanie to zrobić ?

a co jeśli w okolicy nie ma sąsiada z takim kotłem( w mojej okolicy wszyscy mają kotły ze sterownikami dwustanowymi -do kogo miałbym dzwonić????) ??? co jeśli sąsiad jest pijany chory albo nie żyje albo tysiąc innych jeszcze powodów dla których ten sąsiad pomóc nie może???? ten wysłany sms nic nie zmieni, może poza faktem że jak nie będzie miał Ci kto do kociołka zajrzeć to będziesz bardziej wkurzony.:(

Dla mnie to zadna zaleta. Każdy sterownik ma zabezpieczenia zapobiegające zapłonowi opału w koszu czy przegrzaniu instalacji niezależnie czy potrafią przy tym wysyłać sms-y czy nie.

w temacie świeżych użytkowników. wszystkie sterowniki mają instrukcje a część świeżych użytkowników ma dar szybkiego uczenia się i dodatkowo część z nich ma ochotę nauczyć się obsługi w taki sposób by mieć kontrolę nad swoim kociołkiem a nie ufać w pełni automatyce. oni mimo niewiedzy na starcie mogą chcieć móc wybrać. Nie muszą wybierać sterowania dwustanowego, jest kilkanaście sterowników z PID czy FL które mogą im dać to czego oczekują. nie należy ich wszystkich skazywać na jeden sterownik tylko dlatego że dla mnie czy dla Ciebie jest on najlepszy.

Mój teść stoi przed koniecznością zakupu kotła. pokazałem mu eCoala i jego stronę i powiedziałem że nie będzie musiał schodzić nawet do kotłowni, poza koniecznością dosypania opału i wybrania popiołu. powiedział że on musi sam zobaczć jak się w kotle pali a nie gapić się w wykresy, poza tym jego zdolności obsługi komputera są mocno ograniczone i to co dla innych jest zaletą w jego przypadku jest wadą. I co mam mu nadal wciskać ten najlepszy produkt po zakupie którego będzie miał same negatywne odczucia?????

Napisałem tyle razy i jeszcze raz napiszę. Jeśli chcecie być rzetelni do doradzajcie a nie naganiajcie.

Timon tylko że internet nie jest czymś co musi być wykorzystywane ani w żaden sposób nie ma wpływu na prawidłową pracę kotła, kto chce to sobie podłączy kto nie chce z jakiegoś powodu nie musi.

Jak piszesz jest wiele sterowników z których ludzie są zadowoleni, czasami dlatego że nie wiedzą jak działają inne, sam wiesz ile trzeba posiedzieć nad dwustanowym, a co z takimi którzy nie mają internetu ani żadnego innego wsparcia, nie wiedzą nawet że to czy inne fora istnieją i że można takie wsparcie czy pomoc uzyskać, pomijam już czas który trzeba spędzić przy ciągłym doglądaniu i doregulowywaniu kotła.

Z tym szybkim uczeniem to byłbym ostrożny, nie którzy może to lubią ale zazwyczaj ludzie teraz są zabiegani i zapracowani, nie chcą i nie mają czasu na siedzenie przy piecu. Kupują coś co w opiniach sprzedawców jest proste w obsłudze i bezobsługowe, tego oczekują po zakupie.

Timon tylko że internet nie jest czymś co musi być wykorzystywane ani w żaden sposób nie ma wpływu na prawidłową pracę kotła, kto chce to sobie podłączy kto nie chce z jakiegoś powodu nie musi.

.

więc nie traktujmy dostępu do internetu jako czegoś niezbędnego i wyznacznika jakości produktu.

z całą resztą Twojego postu czywiście się zgadzam, może poza ciągłym doglądaniem i doregulowaniem kotła. jeśli dobrze się dobierze parametry to można spokojnie całą zimę palić

Karoka65 w tej chwili to jak polski pilot, nawet na drzwiach od stodoły poleci.

Jednym tylko nie wyszło bo ten co prowadził nie a za bardzo wiedział co robi, ja wiem :)

Karoka, jeśli pracujesz na Cobrze, to jest nowy soft do grzania

w trybie letnim. Jeśli to możliwe, sprawdź proszę jak sterownik

pracuje na nastawach zimowych.

Wiem, że poradzisz sobie - podobnie jak inni koledzy - z każdym

sterownikiem. Ja ze swojej strony dążę do tego, aby zmiana

sezonu z zimy na lato nie wymagała od użytkownika żadnych

działań (czy to zmiany nastaw, czy przesłaniania dmuchawy).

Pozdrowienia,

Włodek

więc nie traktujmy dostępu do internetu jako czegoś niezbędnego i wyznacznika jakości produktu.

z całą resztą Twojego postu czywiście się zgadzam, może poza ciągłym doglądaniem i doregulowaniem kotła. jeśli dobrze się dobierze parametry to można spokojnie całą zimę palić

Cześć Timon, jeśli pracujesz na Cobrze, to jest nowy soft do grzania

Wiem, że poradzisz sobie - podobnie jak inni koledzy - z każdym

sterownikiem. Ja ze swojej strony dążę do tego, aby zmiana

sezonu z zimy na lato nie wymagała od użytkownika żadnych

działań (czy to zmiany nastaw, czy przesłaniania dmuchawy).

Pozdrowienia,

Włodek

Karoka, jeśli pracujesz na Cobrze, to jest nowy soft do grzania

Pozdrowienia,

Włodek

Nowy soft zamieściłem już nawet na swojej stronie pod opisem Cobry tylko nie mogę wybrać się jakoś do kotłowni, chociaż zmiana softu zajmuje chwilkę.

Głupoty piszesz, od samego początku mówiłem, że mi się bardziej Bruli widzi i zdania nie zmieniam.

Napisałem także, że eCoala uważam za dobry produkt, co Ci pewnie uciekło.

Nie podoba mi się natomiast zachowanie samej firmy i tyle.

A czy zachowanie firmy wobec Ciebie ma wpływ na jakość jej produktów?

Aha.

Rozumiem, że bardzo lubisz płacić za swoje hobby i za pomoc udzielaną innym.

To bardzo chwalebne.

Lubię czytanie ze zrozumieniem, jak ktoś chce głupa kleić, to nic na to nie mogę.

Wpis w całości był jasny, co było powodem zalogowania się na forum i jak to się zmieniło do chwili obecnej.

Może p.dyrektor też wykupi płatny profil, taki duży instytut chyba stać na to parę złotych? Może Ci się nawet kilka groszy Ogniwo dorzucić, w końcu je promujesz

A czy zachowanie firmy wobec Ciebie ma wpływ na jakość jej produktów?

Nie i o tym dwukrotnie bardzo wyraźnie napisałem.

Powtórzę po raz trzeci:

Uważam, że Bruli jest nieco lepszym produktem (dla mnie, jako wprawnego operatora) ale eCoal też jest dobry. Na te kilka zamontowanych sztuk były 2zgłoszenia w ostatnim czasie o przypadkach wygaszania.

Nic więcej.

Uprzejmie proszę o czytanie ze zrozumieniem