Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wtrącę tak delikatnie...

Jak myślisz - jakie są preferencje gościa pytającego "jaki kocioł mam wybrać"?

Czy on zna się na spalaniu i na sterownikach?

Oczywiście chce mieć kocioł tani i łatwy w obsłudze. Dotyczy to zarówno

obsługi kotła (np. czyszczenie) jak i obsługi sterownika.

Nowy soft do Twojego sterownika zawiera komplet nastaw do procesu

spalania. Jest tych nastaw dużo więcej niż u mnie... Co się dzieje?

Nie piszę nazw sterowników, to merytoryczne pytanie; nie chcę zarzutów,

że jestem złośliwy.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście chce mieć kocioł tani i łatwy w obsłudze. Dotyczy to zarówno

obsługi kotła (np. czyszczenie) jak i obsługi sterownika.

Nowy soft do Twojego sterownika zawiera komplet nastaw do procesu

spalania. Jest tych nastaw dużo więcej niż u mnie... Co się dzieje?

Nie piszę nazw sterowników, to merytoryczne pytanie; nie chcę zarzutów,

że jestem złośliwy.

Piszesz o sofcie testowym , oficjalny tych opcji nie ma.

Witam chcąc cos konkretnego napisac - doradzić na forum staremu- nowemu i przyszłemu urzytkownikowi kotła aumatycznego z podajnikiem i nie tylko to trzeba posiadać odpowiednią wiedzę i praktykę ja mam pytanie DO ELITY FORUM NIECH SIE POCHWALĄ JAKI STAŻ POSIADAJĄ W PALENIU -OGRZEWANIU W SWOIM DOMU OBSŁUGUJĄC PIEC TZW AUMATYCZNY DO PALENIA WĘGLEM ja do elity sie nie zaliczam choć praktykę mam jak prawidłowo czysto i oszczędnie palić a użytkuje piec z podajnikiem od listopada 2000 roku a do perwekcji palenia doszedłem dopiero w poprzednią zime pozdr.

Wtrącę tak delikatnie...

Jak myślisz - jakie są preferencje gościa pytającego "jaki kocioł mam wybrać"?

Czy on zna się na spalaniu i na sterownikach?

odpowiem też delikatnie.

bardzo możliwe że miał w swoim życiu jeden lub więcej kotłów z takim czy innym sterownikiem lub bez, ale potrzebuje potwierdzenia co do poprawności wyboru mocy??, rozwiązania połączenia z kominem???, podpowiedzi lub upewnienia trafności wyboru???, ponieważ jego instalator sie upiera a on chce po swojemu????

Nie róbcie z ludzi takich nieudaczników, nawet zupełnie zielony użytkownik jak ja jest w stanie się nauczyć obsługi kotła i niejednokrotnie tego chce ale wy mu tą możliwośc odbieracie mamiąc oczy jedynie słusznym wyborem który jedynie słuszny nie jest. widać to po postach doświadczonych "palaczy" którzy potrafią osiągać lepsze wyniki na sterowniku dwustanowym.

Nie twierdzę, że eCoal jest zły. nie mogę wyrazić opinii ponieważ nie miałem z nim do czynienia. Upieram się aby ten wątek znów stał się miejscem porad i pomocy a nie haseł marketingowych i przepychanek. Macie na to swoje strony firmowe i fora.

Nie twierdzę, że eCoal jest zły. nie mogę wyrazić opinii ponieważ nie miałem z nim do czynienia. Upieram się aby ten wątek znów stał się miejscem porad i pomocy a nie haseł marketingowych i przepychanek. Macie na to swoje strony firmowe i fora.

No właśnie - nie miałeś z nim do czynienia.

I nie "macie", bo ani ja, ani producenci sterownika eCoal, nie wsadzamy tu haseł marketingowych.

A darase i inni mu podobni są użytkownikami kotłów i mają takie samo prawo jak Ty pisać i wyrażać swoje poglądy. Także poglądy inne od Twoich.

Suspenser akurat dobrze wie, że i eCoal potrafi kocioł wygaszać.... i myślę, że każdy użytkownik coali czy bruliego wie, że należy odpowiednio w tym momencie dobrać parametry podtrzymania, więc z tym bezobsługowy to byłbym ostrożniejszy.

Nie do końca wiem bo nie ma pewności czy wygasł czy wydawało się, że wygasł bo żaru nie było widać [mnie to kiedyś też zastanawiało czy kocioł ruszy skoro na palniku ciemno].

z całą resztą Twojego postu czywiście się zgadzam, może poza ciągłym doglądaniem i doregulowaniem kotła. jeśli dobrze się dobierze parametry to można spokojnie całą zimę palić

Zgadza się, ale żeby tak ustawić trzeba mieć wprawę - podobnie jak przy ręcznej korekcie map wtrysku w silniku spalinowym.

Wyobraź sobie, że sprzedajesz silniki w których każdy kto kupi samochód w nie wyposażony sam musi sobie ustawić wtrysk paliwa ;)

Nie do końca wiem bo nie ma pewności czy wygasł czy wydawało się, że wygasł bo żaru nie było widać [mnie to kiedyś też zastanawiało czy kocioł ruszy skoro na palniku ciemno].

eCoal rozpalił kocioł po 9h postoju ale to nie zależy tylko od sterownika ale od samego opału.

a co jeśli w okolicy nie ma sąsiada z takim kotłem( w mojej okolicy wszyscy mają kotły ze sterownikami dwustanowymi -do kogo miałbym dzwonić????) ??? co jeśli sąsiad jest pijany chory albo nie żyje albo tysiąc innych jeszcze powodów dla których ten sąsiad pomóc nie może???? ten wysłany sms nic nie zmieni, może poza faktem że jak nie będzie miał Ci kto do kociołka zajrzeć to będziesz bardziej wkurzony.:(

Na takie argumenty to ja cytuję klasyka: "matka siedzi z tyłu" ;)

w temacie świeżych użytkowników. wszystkie sterowniki mają instrukcje a część świeżych użytkowników ma dar szybkiego uczenia się i dodatkowo część z nich ma ochotę nauczyć się obsługi w taki sposób by mieć kontrolę nad swoim kociołkiem a nie ufać w pełni automatyce.

A co z pozostałymi ???

Mój teść stoi przed koniecznością zakupu kotła. pokazałem mu eCoala i jego stronę i powiedziałem że nie będzie musiał schodzić nawet do kotłowni, poza koniecznością dosypania opału i wybrania popiołu. powiedział że on musi sam zobaczć jak się w kotle pali a nie gapić się w wykresy, poza tym jego zdolności obsługi komputera są mocno ograniczone i to co dla innych jest zaletą w jego przypadku jest wadą. I co mam mu nadal wciskać ten najlepszy produkt po zakupie którego będzie miał same negatywne odczucia?????

Czy wiesz, że eCOAL-a można używać w sposób klasyczny tj bez komputera ?

Zgadza się, ale żeby tak ustawić trzeba mieć wprawę - podobnie jak przy ręcznej korekcie map wtrysku w silniku spalinowym.

Wyobraź sobie, że sprzedajesz silniki w których każdy kto kupi samochód w nie wyposażony sam musi sobie ustawić wtrysk paliwa ;)

Właśnie twórcom sterownika eCoal.pl głównie o to chodzi aby nie było ingerencji użytkownika w proces spalania.