Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moj projekt to http://www.dobredomy.pl/projekt/atlas troche zmienilem niektore pomieszcenia tak ze powierzchnia to 200m .

Witam, też mam 200m atlasa i kotłownie taką jak w projekcie czyli nie za duża. Udało zmieścić mi się jednak tam kocioł z podajnikiem 25 kW typu kwm/sgr czyli z poziomym wymiennikiem , dojście do wyczystki z przodu kotła. Na zamówienie wyjście spalin (czopuch) do góry, brak zawleczki, możliwość cofania ślimaka, spory zasobnik na paliwo, możliwość podłączenia zapalarki - te dodatki bez dopłaty. Nie jestem 100% pewny, ale jeden atlasowicz ma kostrzewę, muszę to sprawdzić wtedy możesz go zapytać co i jak. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widziałem w piątek na targach w Rzeszowie to nowe Ogniwo ECO Plus 12 kw - dostało wyróżnienie. Mniejszy palnik, inny wymiennik - także pionowy, inaczej rozwiązany ruszt awaryjny. Jest on w miejscu deflektora zamocowany na stałe a nieco wyżej są dodatkowe drzwiczki do dorzucania paliwa. czyli mozna palić na retorcie a od góry ręcznie dorzucać np drewno. Reszta wygląda podobnie kosz także. DUUżo wiecej miejsca na popiół ale chyba nie wpadli na pomysł że można by dać większą kuwete na popiół i dalej jest taka pojemności z 3l choc mozna by dać ze 3 x większą. W sumie piec troche fajniejszy od Eco natomiast to co mnie zniechęciło to cena .. ... 9 tysiaków, zaporowa. Mogą tym utopić bardzo fajny produkt.

Był jeszcze jeden fajny pomysł na biznes czyli osobno sprzedaż zasobnika z palnikiem i montaż tego coś do już działajacych pieców na paliwa stałe. Sądze że nie będzie to chodziło zbyt efektywnie ale zainteresowanych przy tym zestawie było najwięcej cena 2,7 tys.

Witam wszystkich.

Od ponad miesiąca czytam to forum i oczywiście im więcej i dłużej to głupszy jestem.

Od ponad 3 lat mieszkam w małym domku z poddaszem użytkowym, który sam zaprojektowałem i budowałem.

Powierzchnia mieszkalna 110m2 do tego garaż 22 i kotłownia 11m2

Dom zbudowany z porotonu 24cm docieplony wełną 12cm.Strop na poddaszu docieplony 20cm wełny.

Grzejniki +około 35m2 podłogówki(łazienki,kuchnia i korytarz)+Wymiennik wody Biawar W-E 300,82

Do tej pory wszystko ogrzewałem z powodzeniem kominkiem Byrski 15KW.

W wymienniku 2 wężownice.1 pod centralne 2 do kolektorów słonecznych.

Dojrzałem to tego ,że trzeba w końcu kupić piec.Brak gazu ziemnego oczywiście zmusza mnie do kotła na paliwo stałe.

Wybór padł na kocioł EKR tłok15KW Grobelny Pleszew.

Piec zamówiłem na koniec września lecz bez zobowiązań co do odbioru.

Czytam coraz więcej i zadaje sobie pytanie czy to dobry wybór?

Myślę, że mi ktoś doradzi bo o tym kotle nie wiele piszą.Byłem u znajomego, który taki zakupił.Jest zadowolony ale jak się ze zwykłego miałowca przechodzi na taki to trudno chyba nie być zadowolonym.

Proszę o pomoc w wyborze.

Witam wszystkich.

Od ponad miesiąca czytam to forum i oczywiście im więcej i dłużej to głupszy jestem.

Od ponad 3 lat mieszkam w małym domku z poddaszem użytkowym, który sam zaprojektowałem i budowałem.

Powierzchnia mieszkalna 110m2 do tego garaż 22 i kotłownia 11m2

Dom zbudowany z porotonu 24cm docieplony wełną 12cm.Strop na poddaszu docieplony 20cm wełny.

Grzejniki +około 35m2 podłogówki(łazienki,kuchnia i korytarz)+Wymiennik wody Biawar W-E 300,82

Do tej pory wszystko ogrzewałem z powodzeniem kominkiem Byrski 15KW.

W wymienniku 2 wężownice.1 pod centralne 2 do kolektorów słonecznych.

Dojrzałem to tego ,że trzeba w końcu kupić piec.Brak gazu ziemnego oczywiście zmusza mnie do kotła na paliwo stałe.

Wybór padł na kocioł EKR tłok15KW Grobelny Pleszew.

Piec zamówiłem na koniec września lecz bez zobowiązań co do odbioru.

Czytam coraz więcej i zadaje sobie pytanie czy to dobry wybór?

Myślę, że mi ktoś doradzi bo o tym kotle nie wiele piszą.Byłem u znajomego, który taki zakupił.Jest zadowolony ale jak się ze zwykłego miałowca przechodzi na taki to trudno chyba nie być zadowolonym.

Proszę o pomoc w wyborze.

Znam firmę p.Grobelnego i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ich konstrukcja tłokowa jest dobra.

To firma z długimi tradycjami, która dba o jakość swoich wyrobów.

Jak chciałeś tłoka, to ten jest dobrze wykonany.

Widziałem w piątek na targach w Rzeszowie to nowe Ogniwo ECO Plus 12 kw - dostało wyróżnienie. Mniejszy palnik, inny wymiennik - także pionowy, inaczej rozwiązany ruszt awaryjny. Jest on w miejscu deflektora zamocowany na stałe a nieco wyżej są dodatkowe drzwiczki do dorzucania paliwa. czyli mozna palić na retorcie a od góry ręcznie dorzucać np drewno. Reszta wygląda podobnie kosz także. DUUżo wiecej miejsca na popiół ale chyba nie wpadli na pomysł że można by dać większą kuwete na popiół i dalej jest taka pojemności z 3l choc mozna by dać ze 3 x większą. W sumie piec troche fajniejszy od Eco natomiast to co mnie zniechęciło to cena .. ... 9 tysiaków, zaporowa. Mogą tym utopić bardzo fajny produkt.

Był jeszcze jeden fajny pomysł na biznes czyli osobno sprzedaż zasobnika z palnikiem i montaż tego coś do już działajacych pieców na paliwa stałe. Sądze że nie będzie to chodziło zbyt efektywnie ale zainteresowanych przy tym zestawie było najwięcej cena 2,7 tys.

Nową, naprawdę bardzo dobra Ekoenergię z dyszami powietrza anty-spalinowego można kupić za 1750zł brutto

To może być lepszy biznes a palnik jest całkowicie żeliwny.

Ma bardzo małe opory podawania ze względu na zmieniony ślimak, ma małe palenisko.

Zobacz sam:

http://img842.imageshack.us/img842/8894/eko2.th.jpg

UUU ...

Byłem zainteresowany tym piecem.

Mam jeszcze czas bo dopiero zaczęła się budowa i w rachubę wchodził Skam-P Premium 12kW lub Ogniwo Eko Plus 12kW ...

Choć bardziej chyba nastawiłem się na Ogniwo Eko plus 12kW bo ma w standardzie fajniejszą elektronikę ;)

Ale Ogniwo Eko 15kW można kupić za około 6400zł , więc cena za Ogniwo Eko 12KW 9000zł to zwykłe przegięcie ..

Ja raczej sądziłem ze cena będzie nawet mniejsza niż za Ogniwo Eko (mniejsza moc) ...

Jeśli cena będzie tak wysoka , to po prostu kupię Skam-P Premium 12kW za 6500zł ...

Choć do stycznia/lutego mam czas i może się duuuuuużo zmienić ;-)

UUU ...

Byłem zainteresowany tym piecem.

Mam jeszcze czas bo dopiero zaczęła się budowa i w rachubę wchodził Skam-P Premium 12kW lub Ogniwo Eko Plus 12kW ...

Choć bardziej chyba nastawiłem się na Ogniwo Eko plus 12kW bo ma w standardzie fajniejszą elektronikę ;)

Ale Ogniwo Eko 15kW można kupić za około 6400zł , więc cena za Ogniwo Eko 12KW 9000zł to zwykłe przegięcie ..

Ja raczej sądziłem ze cena będzie nawet mniejsza niż za Ogniwo Eko (mniejsza moc) ...

Jeśli cena będzie tak wysoka , to po prostu kupię Skam-P Premium 12kW za 6500zł ...

Choć do stycznia/lutego mam czas i może się duuuuuużo zmienić ;-)

Od końca września dostepnych będzie pierwszych 200szt. modeli Cobra.

Jest to sterownik taki jak PUMA, ma jednak mniejszy wyświetlacz.

Zapewniam,że jeżeli chodzi o podzespoły, procesor to zarówno PUMA jak i Cobra są na najwyższym poziomie na rynku.

Procesory 32-bitowe (duża moc obliczeniowa), kolorowy wyświetlacz

Jedyny znany mi na rynku sterownik z 32bitowym procesorem to model firmy PLUM ecoMAX700 czy ecoMAX800, ale one maja niebieski wyświetlacz a PUMA czy Cobra kolorowy z systemem ikon.

Cobra ma wyjście na dodatkowe moduły, zatem można podłączyć ją np. do internetu.

UUU ...

Nie mieszam się w politykę marketingową swoich partnerów, ale cenę 9000zł też uważam za przegięcie.

Ale może to pomyłka?

SUSPENSER dzieki za odpowiedz moj projekt to http://www.dobredomy.pl/projekt/atlas troche zmienilem niektore pomieszcenia tak ze powierzchnia to 200m .Od pewnego czasu zaczolem interesowac sie takim piecem http://www.kostrzewa.com.pl/opis-kotla-5387.html producent wymienia ze mozna paic w nim groszkiem, pellets,zboza, drewnem,ponadto piec posiada mooduł sondy Lambda.

Z tą sondą będą cyrki jak się na niej nagar zbierze a tego nie unikniesz - kiedyś już była dyskusja o tych sondach i mniej więcej taki był z niej wniosek.

Do Twojego domu spokojnie wystarczy Skam-P Premium 17 kW.

aczap - do Twojego domu (zakładając, że go ocieplisz) to 12 kW będzie już ze sporym zapasem - nowy Skam ma tyle mieć (z palnikiem jaki pokazał Jarecki79).

Z tą sondą będą cyrki jak się na niej nagar zbierze a tego nie unikniesz - kiedyś już była dyskusja o tych sondach i mniej więcej taki był z niej wniosek.

Do Twojego domu spokojnie wystarczy Skam-P Premium 17 kW.

aczap - do Twojego domu (zakładając, że go ocieplisz) to 12 kW będzie już ze sporym zapasem - nowy Skam ma tyle mieć (z palnikiem jaki pokazał Jarecki79).

Dlaczego polecasz akurat ten model? Masz jakieś doświadczenia z tym modelem czy tylko znasz go z teorii? Pytam z ciekawości bo widzę ze dość często stawiasz ten model ponad wszystkie inne.. Nie twierdze ze jest zły tylko zastanawiam się w czym jest lepszy od np. ogniwo Eko 15KW który teoretycznie do mieszkania kamil777 będzie mocą dobrany o wiele lepiej niż Skam-P 17KW? ( i nie mówmy o kanałach poziomych i pionowych bo to co dla jednego jest wada dla innych może być zaleta}

Edytowane przez jack18

Dlaczego polecasz akurat ten model? Masz jakieś doświadczenia z tym modelem czy tylko znasz go z teorii? Pytam z ciekawości bo widzę ze dość często stawiasz ten model ponad wszystkie inne.. Nie twierdze ze jest zły tylko zastanawiam się w czym jest lepszy od np. ogniwo Eko 15KW który teoretycznie do mieszkania kamil777 będzie mocą dobrany o wiele lepiej niż Skam-P 12KW? ( i nie mówmy o kanałach poziomych i pionowych bo to co dla jednego jest wada dla innych może być zaleta}

Dobre pytanie!

Witam...

Ja również proszę o pomoc w doborze kotła i jego mocy...

Mój dom to:

http://www.dobredomy.pl/projekt/amalteaII

Budynek z betonu komórkowego 24cm, ocieplony styropianem 15cm, na posadzce 10cm styropianu, w dachu 25 cm wełny mineralnej. Grzejniki aluminiowe i trochę podłogówki no i zasobnik CWU o pojemności około 150 litrów.

Mój kocioł musi mieć wyjście czopucha do góry, spalać miał, ekogroszek i posiadać ruszt do dodatkowego spalania...

Pierwotnie (zanim zacząłem czytać to i inne fora) mój wybór padł na kocioł STALMARK 25 KW:

http://www.stalmark.pl/pl/kotly-z-podajnikiem-tlokowym-typu-stalmark

pali wszystko do 4 cm i ma wymiary odpowiadające mojej kotłowni

Jednakże nie ma zbyt wiele opinii na temat tego kotła

Po tym jak znalazłem to forum i dowiedziałem się o istnieniu palnika BRUCER moje typy to:

1) SKAM-P Premium o mocy 25 KW z dodatkowym rusztem wodnym: http://www.sekom-pleszew.com.pl/brucer.html ze sterownikiem Ognik II PID lub PUMA

2) RBR Ekouniwersal firmy INSTALCO o mocy 23 KW http://firmainstalco.pl/index.php?art=32 w standardzie z palnikiem Brucer i sterownikiem Ecoal

3) Kocił typu EKR produkcji pana Tilgnera: http://www.tilgner.com.pl/ekr.html

Kolejnym miał być kocioł OGNIWO ECO jednak do tej pory (wysłałem zapytanie ponad tydzień temu) nie otrzymałem odpowiedzi na zapytanie ofertowe od producenta odnośnie czy w tym kotle mogą zrobić wyjście czopucha do góry. W końcu gdy znudzony oczekiwaniem na odpowiedź przedzwoniłem do firmy, to dowiedziałem się, że nie ma takiej możliwości. Więc taki kocioł odpada.

Z góry dziękuję za okazaną pomoc

Dlaczego polecasz akurat ten model? Masz jakieś doświadczenia z tym modelem czy tylko znasz go z teorii? Pytam z ciekawości bo widzę ze dość często stawiasz ten model ponad wszystkie inne.. Nie twierdze ze jest zły tylko zastanawiam się w czym jest lepszy od np. ogniwo Eko 15KW który teoretycznie do mieszkania kamil777 będzie mocą dobrany o wiele lepiej niż Skam-P 17KW? ( i nie mówmy o kanałach poziomych i pionowych bo to co dla jednego jest wada dla innych może być zaleta}

Może dlatego,że ten kocioł już zna, może dlatego,że najbliższy sąsiad taki ma....

Suspenser w swojej okolicy ma 3szt. tego modelu, dlatego widział na żywo jak kocioł wygląda.

Witam...

Ja również proszę o pomoc w doborze kotła i jego mocy...

Mój dom to:

http://www.dobredomy.pl/projekt/amalteaII

Budynek z betonu komórkowego 24cm, ocieplony styropianem 15cm, na posadzce 10cm styropianu, w dachu 25 cm wełny mineralnej. Grzejniki aluminiowe i trochę podłogówki no i zasobnik CWU o pojemności około 150 litrów.

Mój kocioł musi mieć wyjście czopucha do góry, spalać miał, ekogroszek i posiadać ruszt do dodatkowego spalania...

Pierwotnie (zanim zacząłem czytać to i inne fora) mój wybór padł na kocioł STALMARK 25 KW:

http://www.stalmark.pl/pl/kotly-z-podajnikiem-tlokowym-typu-stalmark

pali wszystko do 4 cm i ma wymiary odpowiadające mojej kotłowni

Jednakże nie ma zbyt wiele opinii na temat tego kotła

Po tym jak znalazłem to forum i dowiedziałem się o istnieniu palnika BRUCER moje typy to:

1) SKAM-P Premium o mocy 25 KW z dodatkowym rusztem wodnym: http://www.sekom-pleszew.com.pl/brucer.html ze sterownikiem Ognik II PID lub PUMA

2) RBR Ekouniwersal firmy INSTALCO o mocy 23 KW http://firmainstalco.pl/index.php?art=32 w standardzie z palnikiem Brucer i sterownikiem Ecoal

3) Kocił typu EKR produkcji pana Tilgnera: http://www.tilgner.com.pl/ekr.html

Kolejnym miał być kocioł OGNIWO ECO jednak do tej pory (wysłałem zapytanie ponad tydzień temu) nie otrzymałem odpowiedzi na zapytanie ofertowe od producenta odnośnie czy w tym kotle mogą zrobić wyjście czopucha do góry. W końcu gdy znudzony oczekiwaniem na odpowiedź przedzwoniłem do firmy, to dowiedziałem się, że nie ma takiej możliwości. Więc taki kocioł odpada.

Z góry dziękuję za okazaną pomoc

Przy modelu Skam-P Premium 25kW jest juz 3model palnika II-ej generacji o znacznie mniejszych oporach podawania.

Do wyboru jest stały wodny ruszt awaryjny lub jeżeli ruszt ma byc uzywany od wielkiego dzwonu raz na 2-3miesiące można wybrac wyjmowany ruszt żeliwny.

Wyjście czopucha może byc górne.

Możliwe,że na koniec miesiąca będzie dostępny z najnowszym sterownikiem Cobra PID

To forum bez dwuch zdan jest jedyne w swoim rodzaju i napweno swoja decyzje podejme dzieki waszej pomocy i napewno nie bede jej zalowal,mam mala kotlownie wiec szukam czegos dobrego i niezawodnego.

ODEGREE polecił mi wzgledem niego super piec co o nim myslicie

http://firmainstalco.pl/index.php?art=32

Witam.

Do Jarecki79:

Gdzie znajdę obszerniejsze informacje na temat najnowszego SKAM-P Premium 12 kW?

Jak wygląda jego wewnętrzna budowa, palenisko, wymiennik ?

Czy wielkość szuflady popielnika pozwala na kilka dni zapomnienia ?

Czy dostępny jest ze sterownikiem Puma lub Cobra ?

Czy dostępny od ręki czy na zamówienie ?

Pozdrawiam

Witam.

Do Jarecki79:

Gdzie znajdę obszerniejsze informacje na temat najnowszego SKAM-P Premium 12 kW?

Jak wygląda jego wewnętrzna budowa, palenisko, wymiennik ?

Czy wielkość szuflady popielnika pozwala na kilka dni zapomnienia ?

Czy dostępny jest ze sterownikiem Puma lub Cobra ?

Czy dostępny od ręki czy na zamówienie ?

Pozdrawiam

Witam!

Informacje mogę wysłać na maila, jeżeli podasz w privie.

Wymiennik jest poziomy tzw trzyciągowy, do wyboru ruszt wodny lub wyjmowany żeliwny

Szuflada ma dużą pojemność, wysokością taka sama jak w 17 czy 25kW

Dostępny z PUMĄ a mam nadzieję,że od końca miesiąca także z Cobrą

Dostępność obecnie ok.2-3tygodnie

Przy modelu Skam-P Premium 25kW jest juz 3model palnika II-ej generacji o znacznie mniejszych oporach podawania.

Do wyboru jest stały wodny ruszt awaryjny lub jeżeli ruszt ma byc uzywany od wielkiego dzwonu raz na 2-3miesiące można wybrac wyjmowany ruszt żeliwny.

Wyjście czopucha może byc górne.

Możliwe,że na koniec miesiąca będzie dostępny z najnowszym sterownikiem Cobra PID

Dziękuję za szybką odpowiedź... ale czy 25 KW to jest odpowiednia moc dla mojego domu (bo ten dobór to z moich domyśleń po tym co przeczytałem na forach)?

jakie są wymiary tego kotła?

i gdzie taki kocioł mógłbym obejrzeć? bo jednak przekonałem się, że gdy ogląda się te kotły na stronach internetowych to wydają się być one takie niewielkie, natomiast w rzeczywistości, moc 25KW to jest już dość dużych wymiarów kocioł...

Może są tu na forum użytkownicy kotłów które wyżej wymieniłem a więc: SKAM-P Premium, RBR Ekouniwersal firmy Instalco, kocioł typu EKR pana Tilgnera i podzieliliby się doświadczeniami (radościami i problemami) z eksploatowania tych kotłów.

Cenię sobie rady pana Jareckiego i pana zawijana, jednakże to są eksperci w swojej dziedzinie, oczywiście mogą doradzić zakup kotła, jednakże przeciętny "Kowalski" w tym ja, nie posiada takiej wiedzy i praktyki w dziedzinie kotlarstwa i energetyki cieplnej. Zdecydowanie radości i troski przeciętnego Kowalskiego pozwolą na 100% przekonanie co do wyboru danego kotła...