Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

teraz to już pestka :)

trzeba było tak od razu

czyli masz w gotowości 200L baniak glikolu napompowany, czy podniesiony 10m ponad kotłem.

w razie draki ten glikol spłynie do innego baniaka, z którego następnie super pompkę znów wpompujesz go pierwszego baniaka

sprytne!

Gratuluje! Jesteś zabezpieczony jak na wojnę!

tego posta zostawię, a resztę już posprzątałem.

dobranoc

Trochę inaczej to wygląda ale Twoje rozumowanie jest prawidłowe to jest zabezpieczenie mechaniczne dla starszych ludzi,dla których nawet ponowne załączenie STB jest problemem , nie mówiąc juz o jakiś dodatkowych nastawach elektronicznych, ustawianiem jakiś ustawień w sterowniku jest czymś tak skomplikowanym jak dla nas budowa statku kosmicznego,to ma działać i już.

animuss - zbiornik 250l w przypadku przekroczenia 95st ma zrzucać cwu do kanalizy, a jak to nie pomoze to własnie do tego ma być zawór DBV

Edytowane przez Piotrek42

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

at123 zasilam?? nie rozumiem pytania? w cwu jest węzownica przez którą płynie glikol i ogrzewa wodę, poza tym, narazie robie sobie projekty w głowie i na papierze, Coś w stylu Arturo72 :) za jakieś 2-3 tyg mam zamiar wprowadzic to rozwiązanie w zycie.Jeżeli takie rozwiazania kosztowe przekrocza załozony przeze mnie pułap cenowy, będę dumać nad czymś innym, ale ma to być zabezpieczenie mechaniczne a nie-elektroniczne. Edytowane przez Piotrek42

animuss - zbiornik 250l w przypadku przekroczenia 95st ma zrzucać cwu do kanalizy, a jak to nie pomoze to własnie do tego ma być zawór DBV

U mnie CWU ma zasobnik płaszczowy ,połączone jest 2" rurą WE/WY z kotłem jest jak bufor i działa grawitacyjnie (na wypadek braku prądu) na nim jest zamontowany zawór schładzający który przelewa CWU do kanalizacji .

animuss braku prądu w przypadku kotła na ekogroszek się nie boję, kocioł ew przeciagnie kilka stopni i zgasnie z powodu braku tlenu i opału,boje sie awarii sterownika, uszkodzenia jakiegoś czujnika, zawieszenia się np podajnika czy takich historii..

Miałem wpadkę kiedyś ze smieciuchem (wina producenta sterownika )całą noc się gotowała woda 2 zawory bezpieczeństwa nie zadziałały jak wszedłem do kotłowni (instal. z miedzi ) to nic szczególnego się nie działo na termo/manometrze brak skali wskazówka oparła się na krańcówce na termometrze 140 st na elektronicznym brak odczytu poza skalą bulgotało sobie w kotle jak bym zupę gotował :lol2:

Wodę wywaliło przy kolektorze do podłogówki na sufit rozszczelniły się skrętki .

W kotle górna półka spuchła i delikatnie pękła zalewając opał .

I wtedy tak sobie pomyślałem jeżeli w każdym kotle wewnątrz komory paleniska było by takie ciśnieniowe ustrojstwo wkręcone na drobny gwint które by pod wpływem odpowiedniego ciśnienia zalało by komorę paleniskową gorącą wodą z kotła to było by najlepsze rozwiązanie -zabezpieczenie .

Edytowane przez animuss

I wtedy tak sobie pomyślałem jeżeli w każdym kotle wewnątrz komory paleniska było by takie ciśnieniowe ustrojstwo wkręcone na drobny gwint które by pod wpływem odpowiedniego ciśnienia zalało by komorę paleniskową gorącą wodą z kotła to było by najlepsze rozwiązanie -zabezpieczenie .

To by to była dopiero BOMBA. Przecież w ten sposób wyprodukowałbyś wodór.

Nie mam grzejników aluminiowych .

No to u mnie była taka bomba i skutecznie zgasiła ogień spadło też ciśnienie w instalacji .

Z tą Bombą Wodorową to trochę na wyrost napisałem, ale takie zjawisko występuje.

Para wodna w zetknięciu z rozżarzonym koksem rozpada się tworząc wodór i tlenek węgla (gaz wodny).

Poszukaj na forum muratora ja kolega Heso spalał wodę.

Ale przede wszystkim w zetknięciu wody z rozżarzonym koksem gwałtownie powstają duże ilości pary o sporej energii, która powoduje nagły wzrost ciśnienia. I to jest bardzo niebezpieczne.

A grzejniki aluminiowe wytworzą Ci wodór, ale w instalacji CO pod wpływem zjawiska elektrolizy spowodowanej ogniwem galwanicznym.

Być może przesadzam, ale.... kocioł będzie w pomieszczeniu oddalonym od domu 20m, będzie chodził nonstop praktycznie bez nadzoru ( dlatego wybrałem sterownik ecoal-w razie co zerknę sobie na jego prace i ew coś skoryguję) bedzie obsługiwany przez starszych ludzi (po 70-ce) czyli wysypia popiół i załadują zasobnik, dlatego również do zalania instalacji wybrałem glikol a nie wodę.(inne właściwości fizyko-chemiczne )

A wydawało mi się, że zadałem takie proste pytanie. Kol. Vld nigdzie nie pisałem o triakach, uszkodzonych sterownikach itp., itd.

No to opiszę obrazowo: użytkownik wybrał popiół, wyczyścił szmatką kociołek i zapomniał włożyć lub włożył uszkodzony czujnik ( np. stale wskazujący 50C) temperatury wody, uruchomił kocioł i teraz pytanie czy sprawne nowoczesne sterowniki, czyli te które tutaj są najczęściej opisywane wyłapią taką sytuację i bezpiecznie zatrzymają pracę tego urządzenia. Tylko tyle i chyba aż tyle. Rezygnuję z tłumaczenia o innych „milionach” hipotetycznych zdarzeń proszę tylko o ustosunkowanie się do tego epizodu, zadowolę się odpowiedzią nawet w wersji dwustanowej, żeby nie zajmować zbyt wiele miejsca.

Pozdrawiam

animuss braku prądu w przypadku kotła na ekogroszek się nie boję, kocioł ew przeciagnie kilka stopni i zgasnie z powodu braku tlenu i opału,boje sie awarii sterownika, uszkodzenia jakiegoś czujnika, zawieszenia się np podajnika czy takich historii..

jak ci starsi ludzie nie będą używać rusztu awaryjnego, spokojnie wystarczy ci zamontowane STB na podajnik i dmuchawę + jakiś zawór bezpieczeństwa 3/4" tuz przy wyjściu z kotła.

A może przestalibyście wymyślać kwadratowe jajca?

Najlepsze są jajca jajowate. Kura najlepiej o tym wie.

jaja okrągłe są nudne i kura tego nie wie, bo nigdy nie zniosła jaja kwadratowego :p

użytkownik wybrał popiół, wyczyścił szmatką kociołek i zapomniał włożyć lub włożył uszkodzony czujnik ( np. stale wskazujący 50C) temperatury wody, uruchomił kocioł i teraz pytanie czy sprawne nowoczesne sterowniki, czyli te które tutaj są najczęściej opisywane wyłapią taką sytuację i bezpiecznie zatrzymają pracę tego urządzenia.

Pozdrawiam

według mojej wiedzy, w tej sytuacji sterownik będzie grzał non-stop. Jak nie będzie STB nie będzie nic co go przed tym powstrzyma.

Szybciej odbiera ciepło i nie zamarza http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

roztwór glikolu ma mniejsze ciepło właściwe niż czysta woda, zatem wolniej odbiera ciepło niż woda.

jaja okrągłe są nudne i kura tego nie wie, bo nigdy nie zniosła jaja kwadratowego :p

Być może.

Kura jednak nie znosi jajek okrągłych. Znosi jaja jajowate

.

Tak samo - dokładnie tak samo - wyglądają niektóre dyskusje o kotłach itd.

Mam tu na myśli to, że kształt jajowaty nazywa się okrągłym.

Nie widzisz tej różnicy?

Nie widzisz. Z kotłami masz czasem tak samo.