Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

RBR Instalco jest niewiele gorszy od Ogniwa.

Też nie powinieneś żałować.

Tilgner też nie jest zły. I prawdopodobnie ma już też eCoale.

Dlaczego miałbym kupować coś gorszego? Nie kupuję kotła na miesiąc i nie chcę później żałować, że kupiłem taki a nie inny. Poza tym nie wiem dlaczego, ale Ogniwo jest tańsze od pozostałych wymienionych kotłów. Więc skoro za mniejsze pieniądze mogę mieć coś najlepszego to nie ma się nad czym zastanawiać.

Jak już wcześniej pisałem na tym forum dzwoniłem już do firmy produkującej Ogniwo, ale nie rozmawiałem z inż. Maconiem, co najwyżej z jego żoną, bo rozmawiałem z kobietą. Kobieta, z którą rozmawiałem, poinformowała mnie, że w chwili obecnej to nie ma szan, żeby zrobili mi Ogniwo Eko z czopuchem do góry. Może w sezonie kiedy nie będą mieli nic do roboty to mogliby się wówczas tego podjąć. Wysłałem też zapytanie ofertowe do tej firmy (nie wiedzą przecież że ja to ja czyli ten z rozmowy to ten sam co z maila) i niestety do dziś dnia, a minęło już ponad 2 tygodnie nikt nie raczył na nie odpowiedzieć.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na chwile obecną interesuje mnie odpowiedź dotycząca propozycji montażu Brucera z eCoalem na badania w Łodzi.

Do końca tygodnia mamy dowieźć kocioł do laboratorium, Brucera kupuje od ręki, ale eCoala musiałbym mieć dosłanego przez p.Jerzego lub bezpośrednio przez producenta plus dmuchawa do tego palnika, p.Jerzy wspominał o konkretnym modelu, DM32 jak dobrze pamiętam.

Jeżeli nie chcesz takiego badania, rozumiem, montuje wówczas małą ekoenergię.

Deklaruję, że udostępnię wyniki badań.

Co Ty pleciesz? O co Ci chodzi?

Ze swoim kotłem możesz robić, co chcesz.

A IChPW zrobi Ci wszystko, co mu zlecisz.

Czy to jest niejasne?

Chyba, że każesz mi czytać między wierszami? Na to jednak jestem za głupi.

Ja nie handluję ani Brucerami, ani eCoalami.

Nie wiesz, jak się takie sprawy załatwia w biznesie? To ja Cię tego nie nauczę.

Nie mam biznesu.

Dlaczego miałbym kupować coś gorszego? Nie kupuję kotła na miesiąc i nie chcę później żałować, że kupiłem taki a nie inny. Poza tym nie wiem dlaczego, ale Ogniwo jest tańsze od pozostałych wymienionych kotłów. Więc skoro za mniejsze pieniądze mogę mieć coś najlepszego to nie ma się nad czym zastanawiać.

Jak już wcześniej pisałem na tym forum dzwoniłem już do firmy produkującej Ogniwo, ale nie rozmawiałem z inż. Maconiem, co najwyżej z jego żoną, bo rozmawiałem z kobietą. Kobieta, z którą rozmawiałem, poinformowała mnie, że w chwili obecnej to nie ma szan, żeby zrobili mi Ogniwo Eko z czopuchem do góry. Może w sezonie kiedy nie będą mieli nic do roboty to mogliby się wówczas tego podjąć. Wysłałem też zapytanie ofertowe do tej firmy (nie wiedzą przecież że ja to ja czyli ten z rozmowy to ten sam co z maila) i niestety do dziś dnia, a minęło już ponad 2 tygodnie nikt nie raczył na nie odpowiedzieć.

Zapraszam Cię zatem do Sekom, od przyszłego tygodnia będzie dostępna opcja z eCoalem, skoro taki sterownik chciałbyś mieć na kotle.

Z czopuchem w górę czy na górze i w bok nie ma problemu.

Co Ty pleciesz? O co Ci chodzi?

Ze swoim kotłem możesz robić, co chcesz.

A IChPW zrobi Ci wszystko, co mu zlecisz.

Czy to jest niejasne?

Chyba, że każesz mi czytać między wierszami? Na to jednak jestem za głupi.

Ja nie handluję ani Brucerami, ani eCoalami.

Nie wiesz, jak się takie sprawy załatwia w biznesie? To ja Cię tego nie nauczę.

Nie mam biznesu.

Chodzi mi o zbadanie kotła z eCoalem i brucerem w Łodzi, chyba wyrażam się jasno.

Nie odpowiadałeś na maile, uznałem,że nie chcesz rozmawiać.

Z tego powodu zleciliśmy już badania w Łodzi.

Miała być dostarczona mała Ekoenergia

Teraz pojawiła się opcja zakupu Brucera z eCoalem, mogę jeszcze zamienić palnik i sterownik w kotle, który mamy zawozić na badania.

Chcę zobaczyć w niezależnym instytucie jak naprawdę pracuje Brucer z eCoalem, chcę, aby kocioł zbadała strona trzecia, która nie ma interesu w postaci praw licencyjnych z brucera czy eCoala.

Grzecznie pytam człowieka, który włożył swój spory nakład pracy w rozwój brucera i modelu eCoal, czy wyraża zgodę na zbadanie takiego zestawu w instytucie konkurencyjnym.

Chodzi mi o zbadanie kotła z eCoalem i brucerem w Łodzi, chyba wyrażam się jasno.

Nie odpowiadałeś na maile, uznałem,że nie chcesz rozmawiać.

Z tego powodu zleciliśmy już badania w Łodzi.

Miała być dostarczona mała Ekoenergia

Teraz pojawiła się opcja zakupu Brucera z eCoalem, mogę jeszcze zamienić palnik i sterownik w kotle, który mamy zawozić na badania.

Chcę zobaczyć w niezależnym instytucie jak naprawdę pracuje Brucer z eCoalem, chcę, aby kocioł zbadała strona trzecia, która nie ma interesu w postaci praw licencyjnych z brucera czy eCoala.

Grzecznie pytam człowieka, który włożył swój spory nakład pracy w rozwój brucera i modelu eCoal, czy wyraża zgodę na zbadanie takiego zestawu w instytucie konkurencyjnym.

Był tylko jeden mail. Ten, na który odpowiedziałem Ci dzisiaj.

I przecież odpowiedziałem Ci już na pytania o kocioł.

Rozumiem, że nie masz nic przeciwko badaniu eCoala i brucera w Łodzi.

Rozmawiałem z p.Jerzym, czy załatwi mi do końca tygodnia eCoala i dmuchawkę na badania.

Biznesowo potrafię sobie wszystko zorganizować.

Tak maila wysyłałem chyba jednego, tyle,że dość dawno i myślałem,że nie chcesz odpowiedzieć, pisałem w nim prośbę o potwierdzenie odbioru.

Dzisiaj widzę,że to prywatny adres, który rzadziej sprawdzasz a ja pomyślałem po tak długim okresie,że nie chcesz ze mną rozmawiać.

Rozumiem, że nie masz nic przeciwko badaniu eCoala i brucera w Łodzi.

Rozmawiałem z p.Jerzym, czy załatwi mi do końca tygodnia eCoala i dmuchawkę na badania.

Biznesowo potrafię sobie wszystko zorganizować.

Tak maila wysyłałem chyba jednego, tyle,że dość dawno i myślałem,że nie chcesz odpowiedzieć, pisałem w nim prośbę o potwierdzenie odbioru.

Dzisiaj widzę,że to prywatny adres, który rzadziej sprawdzasz a ja pomyślałem po tak długim okresie,że nie chcesz ze mną rozmawiać.

Lubię z Tobą rozmawiać.

a wy panowie zawijan i jarecki nie macie do siebie nr tel ? :)

Zawijan kom mi nie podawał, choć mam numer do pracy, z którego czasami korzystam, ale to od pon do pt. w godzinach urzędowych.

Mam podany prywatny adres e-mail, z którego jednak nie mogłem doczekać się odpowiedzi. Dlaczego- okazało się dopiero dzisiaj.

:-)

Tak trochę sprowokowałem do wypowiedzi ;-)

Teraz już widzę, że PUMA działa jak RT09 PID Tatarka, a eCoal podobnie jak Ecomax z Plum.

PUMA w żadnym wypadku nie działa jak RT09pid TATARKA.

Do RT09pid mozna porównać model Perfekt lub Expert z firmy Elster.

PUMA ma system adaptacji, który opiera swoje działanie na czujniku temp. zasilania i powrotu. Sprawą dokładności softu jest to, jak to działa.

Dzisiaj dostałem wyniki z badań modelu SZtoker 100kW w Łodzi na PUMIE, lambda rewelacyjna 1,48.

Tutaj soft jest stale rozwijany,

eCoal swoja adaptację opiera na czujniku temperatury spalin (nie bada ich składu, tylko temp!!) oraz czujniku zasilania.

Napiszę przykłady czysto teoretyczne, może Zawijan poprawić, jakby coś się nie zgadzało.

100%mocy na badaniach w Łodzi 17kW to t.spalin 170st.C

30%mocy na badaniach w Łodzi 17kW to t.spalin 102st.C

Teraz dla różnic temp. zasilenia i powrotu

100%mocy określano dla delty 20st.C

30%mocy określano dla 6st.C

rozumiesz do czego zmierzam??

przemSzacuje się straty ciepła w takim domu na 50 – 70 W/m kw. oraz przyjmując powierzchnię 190 m kw. zapotrzebowanie na ciepło u ciebie wyniesie od 9 do 13 kW. W rzeczywistości będzie ono mniejsze , bojler grzeje sie 2 razy dziennie. Raz wieczorem gdy jestesmy już w lózku i póżnym rankiem gdy sobie już cichcuśko pracujemy poza domem

Dlatego myślę że max. 12- 15 kW wystarczy ci z nadmiarem, tym bardziej, że bez problemu potrafi rozwinąć moc ok 5 kw wiekszą.

Ale jeżeli okaże się, że zapotrzebowani na ciepło przez cały czas jest wyższe? Ile czasu taki kocioł może pracować na tej podwyższonej mocy skoro piszą, że w takich warunkach może pracować okresowo?? Ja nie będę miał żadnej alternatywy, więc jeśli kocioł nie da rady to klapa

Ale jeżeli okaże się, że zapotrzebowani na ciepło przez cały czas jest wyższe? Ile czasu taki kocioł może pracować na tej podwyższonej mocy skoro piszą, że w takich warunkach może pracować okresowo?? Ja nie będę miał żadnej alternatywy, więc jeśli kocioł nie da rady to klapa

Przemc kolejny raz Ci powtarzam,że 17kW z modelu Skam-P bez żadnego kłopotu ogrzeje Twój dom, gwarantuje to całą swoją wiedzą i doświadczeniem.

Na badaniach 100%mocy uzyskano przy t.spalin 170st.C, jak będzie potrzeba pracy na 21kW to t.spalin wyniesie np. 220 st.C, palnik sobie z tym poradzi bez problemu,ma zapas mocy. Jak wybierzesz z nowa małą Ekoenergią, to spokojnie do 25-26kW ten palnik może pracować, jak wybierzesz z eCoal i Brucerem, to w/g zapewnień producenta palnik osiąga swoje max. na 40kW. Lekko zatem ten 17kw może przez dłuższy czas pracowac na 19 czy 21kW.

W/g badań z Łodzi granica t.spalin dla zachowania normy to 300st.C, także zapas jest i to spory.

PUMA w żadnym wypadku nie działa jak RT09pid TATARKA.

Do RT09pid mozna porównać model Perfekt lub Expert z firmy Elster.

PUMA ma system adaptacji, który opiera swoje działanie na czujniku temp. zasilania i powrotu. Sprawą dokładności softu jest to, jak to działa.

Dzisiaj dostałem wyniki z badań modelu SZtoker 100kW w Łodzi na PUMIE, lambda rewelacyjna 1,48.

Tutaj soft jest stale rozwijany,

eCoal swoja adaptację opiera na czujniku temperatury spalin (nie bada ich składu, tylko temp!!) oraz czujniku zasilania.

Napiszę przykłady czysto teoretyczne, może Zawijan poprawić, jakby coś się nie zgadzało.

40 lat temu, Apollo 11 poleciał z ludźmi na księżyc, sterował nim komputer o szybkości 1.024 MHz (AGC) czyli dzisiejsza prędkość średniego kalkulatora. Zadziwiające jakie teraz potrzebne są technologie aby spalić odrobine węgla, jakieś delty, pidy, 32 bity. Strach pomyśleć co będzie za 10 lat.

przemSzacuje się straty ciepła w takim domu na 50 – 70 W/m kw. oraz przyjmując powierzchnię 190 m kw. zapotrzebowanie na ciepło u ciebie wyniesie od 9 do 13 kW. W rzeczywistości będzie ono mniejsze , bojler grzeje sie 2 razy dziennie. Raz wieczorem gdy jestesmy już w lózku i póżnym rankiem gdy sobie już cichcuśko pracujemy poza domem

Dlatego myślę że max. 12- 15 kW wystarczy ci z nadmiarem, tym bardziej, że bez problemu potrafi rozwinąć moc ok 5 kw wiekszą.

Nawiązując jeszcze do Twojej wypowiedzi... Straty ciepła na poziomie 50 - 70 W/m2 dla wysokości pomieszczeń 2,5 a u mnie jest 2,7. Osobiście wolałbym, żeby 17KW było wystarczające gdyż zawsze trochę to mniejszy kocioł w mojej niedużej kotłowni. Jarecki napisał, że 17 KW spokojnie wystarczy, Ty to potwierdzasz. Myślę, że na taką moc si zdecyduję...

a wy panowie zawijan i jarecki nie macie do siebie nr tel ? :)

Ja - NIE.

Nie jestem osobą publiczną.

Nie jestem informacją.

Nie jestem pogotowiem ratunkowym.

Nie jestem...

Nie jestem także sprzedawcą żadnych kotłów, palników, sterowników i innych.

Na blogach pisuję, kiedy widzę taką potrzebę.

A poza tym mam swoje obowiązki zawodowe i prywatne.

Ja nie rozumiem do czego zmierzasz.

Nawet na zawsze. Będziesz miał tylko trochę niższą sprawność, bo spaliny wylotowe będą zbyt gorące.

40 lat temu, Apollo 11 poleciał z ludźmi na księżyc, sterował nim komputer o szybkości 1.024 MHz (AGC) czyli dzisiejsza prędkość średniego kalkulatora. Zadziwiające jakie teraz potrzebne są technologie aby spalić odrobine węgla, jakieś delty, pidy, 32 bity. Strach pomyśleć co będzie za 10 lat.

Dobre.

Aby spalić odrobinę węgla wystarczy odrobina powietrza i troszkę ognia na początek. Potem leci już samo.