Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

oczywiście jak większość forumowiczów piszę z zapytaniem...

Od pewnego czasu czytam i analizuje Wasze wypowiedzi, był moment kiedy to skłaniałem się aby kupić kocioł ze sterownikiem ecoal (przemawia do mnie prostota lecz zarazem funkcjonalność) i palnikiem brucer. Moje typy to Ponar EKO lub Ogniwo EKO. Niestety ceny Ponara poszybowały właśnie mocno w górę (sezonowość jak mniemam). Ciekawe i rzeczowe wypowiedzi Jareckiego skłoniły mnie aby przyjrzeć się też nieco bardziej innym produktom (w tym sterownikowi PUMA). Mimo, że nie jestem ekspertem, w zasadzie to nie mam praktycznie żadnego doświadczenia to zastanawia mnie dość spora różnica w działaniu sterowników. Konkretnie mam na myśli sposób osiągania zadanej temperatury.

W załączniku wrzuciłem po 2 zrzuty ekranu z wykresami sterowników ecoal i puma (wykresy można pobrać z internetu z linków podanych przez producentów). Proszę o wyjaśnienie czemu wykres sterownika ecoal jest tak poszarpany względem sterownika puma i czemu jest aż taka duża i nagła zmiana temperatury spalin, co za tym idzie zmiana temperatury wszystkich elementów, z którymi owe spaliny maja styczność. Dla mnie (laika) taka nagła i częsta zmiana temp. spalin nie jest korzystna i bądź co bądź możne znacząco skrócić żywotność elementów całej układanki (kotła, komina, itp.).

Druga sprawa to oszczędność energii, co chwile w powietrze idzie ciepło, które mogło by być magazynowane w wodzie CWU czy CO. Puma w tym przypadku może wypaść lepiej.

Czy mam rację ?

puma1..JPG

puma2..JPG

ecoal1..JPG

ecoal2..JPG

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

oczywiście jak większość forumowiczów piszę z zapytaniem...

Od pewnego czasu czytam i analizuje Wasze wypowiedzi, był moment kiedy to skłaniałem się aby kupić kocioł ze sterownikiem ecoal (przemawia do mnie prostota lecz zarazem funkcjonalność) i palnikiem brucer. Moje typy to Ponar EKO lub Ogniwo EKO. Niestety ceny Ponara poszybowały właśnie mocno w górę (sezonowość jak mniemam). Ciekawe i rzeczowe wypowiedzi Jareckiego skłoniły mnie aby przyjrzeć się też nieco bardziej innym produktom (w tym sterownikowi PUMA). Mimo, że nie jestem ekspertem, w zasadzie to nie mam praktycznie żadnego doświadczenia to zastanawia mnie dość spora różnica w działaniu sterowników. Konkretnie mam na myśli sposób osiągania zadanej temperatury.

W załączniku wrzuciłem po 2 zrzuty ekranu z wykresami sterowników ecoal i puma (wykresy można pobrać z internetu z linków podanych przez producentów). Proszę o wyjaśnienie czemu wykres sterownika ecoal jest tak poszarpany względem sterownika puma i czemu jest aż taka duża i nagła zmiana temperatury spalin, co za tym idzie zmiana temperatury wszystkich elementów, z którymi owe spaliny maja styczność. Dla mnie (laika) taka nagła i częsta zmiana temp. spalin nie jest korzystna i bądź co bądź możne znacząco skrócić żywotność elementów całej układanki (kotła, komina, itp.).

Druga sprawa to oszczędność energii, co chwile w powietrze idzie ciepło, które mogło by być magazynowane w wodzie CWU czy CO. Puma w tym przypadku może wypaść lepiej.

Czy mam rację ?

PUMA idzie od 2% mocy do 100%mocy z ciągłym nadmuchem, dlatego nie ma dużych skoków temp. spalin.

Przypuszczam,że eCoal na małych mocach wchodzi w podtrzymanie podobnie jak RT09pid, stąd możliwe skoki temp. spalin i szarpanie tego wykresu.

Nie znam jeszcze obsługi eCoal, na szkoleniu mam być w środę. Także to tylko domysły.

Przy większym zapotrzebowaniu na ciepło (ok6-7kW w górę) RT09pid potrafi już chodzić z ciągłym nadmuchem i pewnie eCoal też.

RT09pid wpada w podtrzymanie przy współpracy z samym bojlerem, po opisach na wątku o brucerze wydaje mi się,że eCoal przy współpracy z bojlerem tez jakby pracuje w podtrzymaniu.

Edytowane przez Jarecki79

...lub eCoal.pl.

Taki mam plan, aby oferować model SKAM-P Premium z PUMĄ i Ekoenergią lub Brucerem i eCoalem

Tylko nie przyspieszaj producentów, bo wychodza z tego same nieporozumienia.

Przyspieszałes juz lepiej wiedząc od producenta sprzedaż nowego Ogniwa.

Na tym wątku pisałeś, aby czytelnicy namawiali mnie do zamawiania brucera z eCoalem, po czym okazało się,że to jest dopiero na ETAPIE PRZYGOTOWANIA,

Pozwól, że najpierw sie przeszkolę i uzyskam niezbędne informacje od producenta. Wtedy będę wiedział jakie są silne a jakie słabe strony sterownika i rzetelnie będe mógł go danej osobie polecać.

Okazuje się też, że ecoal ma wersję podstawową bez modułu internetowego a sam moduł jest dodatkiem.

Można podnieść cene i dawać full opcję lub dać niższą cenę z podstawą a tylko dla entuzjastów dać opcje za dopłatą.

Także spokojnie, bez nerwów, najpierw działanie zestawu, później polityka cenowa, później sprzedaż.

nie znam sie wcale i bede miec podłogówke a nie grzejniki...chyba powinnam wspomniec o tym wczesniej ;)

hmmm

To tak prawdę mówiąc powinieneś kwestie wyjaśnić z instalatorem.

Z mojego punktu widzenia to sterownik RT09pid czy PUMA czy eCoal - jeden gwint, bo to ma chodzić tylko na 1, stałej temperaturze.

Podłączenie pod bufor lub jeszcze lepiej zbiornik kombinowany (750L bufor a 250 zasobnik CWU) jedna pompą i praca kotła na np. 55st.c na stałe bez żadnych dupereli w stylu termostaty, pompy ładujące CWU itd.

Za buforem natomiast właściwe sterowanie układem podłogowym, tutaj już kwestia fachowości instalatora, z tego, co sie orientuję często wybiera się jakies moduły Frisko.

Na podłogówke chyba max. temp. jaką mozna puszczać to cos w granicy 45st.C, stąd taki układ z buforem wydaje mi się najlepszym wyjściem.

Przedyskutuj to z dobrym instalatorem.

Tatarka koleżance queene nie polecam, bo trzeba się na nim trochę poznać (to nie sterownik adaptacyjny jak PUMA czy eCOAL) - muszę go przestawiać gdy zmieniam ekogroszek na inny (o innej kaloryczności i zdolności podtrzymania żaru).

Wszystko prawda, ale w Twoim kotle jest tak mało miejsca na spadanie popiołu,że u Ciebie paliwo musi spalać się idealnie.

U Ciebie w kotle to jest jakaś kombinacja alpejska, palnik Pancerpola 17kW z jakoś przerobionym paleniskiem od 10-15kW takiej miniaturki Pancerpola a nawet na tej miniaturce wiele miejsca dla popiołu nie ma.

Przy tej Ekoenergii czy Brucerze wielkich kombinacji nie trzeba robić jak granice są dobrze ustalone..

PUMA jest bardzo fajna, przypuszczam,że eCoal powinien sobie tez lepiej radzić, tyle,że dla jednej temp. zasilania tatarczewski jest wystarczający.

Proszę o pomoc, wybraliśmy 3 piece i teraz musimy z nich wybrać jeden, co o nich sądzicie i który byście doradzili zakup:

1)Heinz 24 kw albo

2) Klimosz 24 kw albo

3) Ogniwo 24 kw

Najlepiej napisz w skrócie jakie mają kanały, palniki i sterowniki lub wklej linki do ich opisów (konkretnie wybrane modele) i napisz czym chcecie palić (ekogroszek, miał, pelety lub mieszanka jednego z drugim), czy chcecie czasem palić drewnem czy wystarczy ruszt awaryjny do takiego palenia w razie np. braku prądu.

Według mnie w tej chwili najciekawszy piec w rankingu to Skam-p Premium, kolejne to RBR Ekouniwersal, Ogniwo.

Przy tej Ekoenergii czy Brucerze wielkich kombinacji nie trzeba robić jak granice są dobrze ustalone..

Ja miałem trochę nastawiania tych granic, bo np. przy ekogroszku Kazimierz Juliusz który zdecydowanie słabiej trzyma żar od Pieklorza czy Ekores musiałem skrócić czas przerwy pomiędzy przedmuchami w trybie podtrzymania o ponad połowę bo inaczej piec mi wygasał.

Niestety po tym skróceniu po całym dniu podtrzymywania po południu była już o kilkanaście stopni przekroczona temperatura zadana.

Na szczęście nie kupiłem tego węgla więcej bo miałbym problem z grzaniem nim samej CWU (zwłaszcza latem).

Czy przy ekoenergii lub Brucerze nie wystąpi taki problem z odpowiednim zaprogramowaniem RT09PID ?

Poza tym skoro queene się nie zna to pewnie woli, żeby wszystko regulowało się samo ;-)

Poza tym skoro queene się nie zna to pewnie woli, żeby wszystko regulowało się samo ;-)

hehe strzał w "10"

btw. fajnie że wreszcie ktos zauwazył że ja to kobieta ;-)

ok typ na dziś to Skam-p Premium 25kW i sterownik Puma bądź e-Coal, z pewnością napiszę co wybrałam i jak mi doradzano w sklepie :)

dziekuję bardzo za informacje

hehe strzał w "10"

ok typ na dziś to Skam-p Premium 25kW i sterownik Puma bądź e-Coal, z pewnością napiszę co wybrałam i jak mi doradzano w sklepie :)

możesz podaćjaką masz:

1) powierzchnię ogrzewanych pomieszczeń

2) powierzchnię użytkową

3) dlaczego 25KW

Kochani

25.IX.2010

[email protected]

posłał do mojego instytutu taki donos:

„chciałem pogratulować państwu pracowników zwłaszcza kultury osobistej i reklamy na Forum MURATORA (ponad 100tys czytelników) waszego instytutu, przez waszego pracownika o niku „zawijan” którego pewnie dobrze znacie proszę sobie przejrzeć jego posty np. w tym wątku … jak w ten sposób pracujecie i tak odnosicie się do klientów to o waszym przedsiębiorstwie nie świadczy dobrze… jakby był osobą prywatną to bym nic nie mówil ale on się powołuje na wasz instytut dlatego postanowiłem poinformować waszą firmę o czymś takim…

Pozdr Piotrek”

Poruszony jego troską, dziękuję tym wszystkim sympatycznym dyskutantom, którzy mnie tu łaskawie tolerowali. Mówi się wprawdzie, że głupota nie boli – ale czasem jednak chyba tak.

Nie mam ochoty „robić za zbawcę świata”, więc przestanę. Piszcie dalej te swoje prywatne teorie i myśli złociste – nie będę przeszkadzał, niech kwitną. Może uda się Wam sprzedać – dzięki temu – cztery kotły rocznie więcej, lub znaleźć trzech dodatkowych zleceniodawców, nie świadomych, co ich czeka.

Kto zechce technicznej fachowej opinii – wie, gdzie mnie szukać.

Cześć

P.S.

Choć nie ręczę, czy czasem nie wytrzymam i znowu przywalę niektórym mądralom, jeśli będą się czuli zbytnio bezkarni i popuszczą wodze swym fantazjom. Bądźcie więc czujni.

hehe strzał w "10"

Witam!

Oueene zobacz na wątek założony przez Trocia.

Wkleiłem właśnie opis naszego klienta, posiada on nasz model SKAM-P Premium 25kW, pierwszą wersję Brucera oraz RT09pid.

Zapomniałem jego nicka, ale jakoś Darek czy Daro z cyframi.

Mam nadzieję,że sie odezwie. Cytuje tylko fragment dotyczący pracy jego kotła:

Oczywiście PUMA czy eCoal są bardziej zautomatyzowane.

RT09pid jak przekracza moc to wchodzi w podtrzymanie- tam paliwo dopali. Także jak ktoś jest zielony,yo nastawy wyjściowe poradzą sobie z danym paliwem, tyle,że nie koniecznie non stop w pracy ciągłej.

W skrócie:

Trociowi sprzedałem sterownik RT09pid nie znając dokładnie wszystkich danych kotła, ustawiłem go wyjściowo w/g swojego doświadczenia.

Zapraszam na wątek także Zawijana, przykład mojego klienta dotyczy pierwszej wersji palnika Brucer, osoba ta spala miał z Piasta lub opał o nazwie Boruta (raczej dedykowany do podajnika tłokowego jak klasycznego ślimaka, ale Brucer radzi sobie z nim doskonale).

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przej%C5%9Bcie-na-PID-ze-standardowego-sterownika

I co zawijan szukasz współczucia czy jak??? u mnie go nie znajdziesz, gość dobrze zrobił! nie jesteś osobą prywatną, masz swojego bloga,ciagle powułujesz sie na instytut i promujesz firmę Ogniwo i palnik brucer +ecoal, na którą wasz instytut ma licencje,czyli defakto firma czerpie zyski,a instytut (i jego pracownicy powinni byc obiektywni) ciesz sie że ktoś urażony nie wystąpił o cofniecie akredytacji dla instytutu,Poz tym twoje odpowiedzi są zdecydowanie hamskie,i wulgarne kto ma inne zdanie tego wyzywasz od pijaka albo marketingowca albo od nauczyciela matematyki,

wyluzuj i nie zaśmiecaj wątku swoimi frustracjami bo chcąc nie chcąc każdy musi to czytać, albo szukać w Twoich śmieciach ważnych dla siebie informacji. Po prostu pisz na temat..

wiecie co...?? tak sobie czytam o tym ruszcie awaryjnym do palenia np, jak zabraknie prądu.....ale pokazcie mi nowy domek ,albo samą kotłownią gdzie c.w.u i co zrobione jest bez żadnej pomki i jedzie na zasadzie samej cyrkulacji.....wg mnie ten ruszt jest do palenia innym opałem niż ekogroszek np drewnem,gubym węglem itp..

Bardzo trafne spostrzeżenie.

Ciekawe czy ktoś praktycznie używał takiego rusztu awaryjnego mając pompki w układzie ?

Pewnie jest tak jak napisałeś, że tą "awarią" może być w praktyce brak ekogroszku a nie prądu i tylko wtedy to żelastwo się przyda ;-)

Bardzo trafne spostrzeżenie.

Ciekawe czy ktoś praktycznie używał takiego rusztu awaryjnego mając pompki w układzie ?

Pewnie jest tak jak napisałeś, że tą "awarią" może być w praktyce brak ekogroszku a nie prądu i tylko wtedy to żelastwo się przyda ;-)

Do swojego kociołka także otrzymałem ruszt awaryjny ale żeby na nim próbować palić to nie. Z braku czasu na zabawę i czystego lenistwa. Początkowo myślałem że się może przyda żeby zjarać jakieś śmieci ale w końcu nie po to kupuje się taki kocioł żeby później smrodzić byle czym. Problem z brakiem prądu rozwiązałem zaraz po zakupie kotła bo faktycznie jak światełko zgaśnie to już lipa z tej całej mechanizacji. Zakupiłem od razu Upsa i muszę powiedzieć że już kilka razy się przydał. Napisałem trochę o tym w temacie: Awaryjne zasilanie kotła CO albo coś takiego. Jak ktoś zainteresowany to sobie odszuka albo napiszę jeszcze raz. Nie zażegnuje się całkiem na nie dla RA bo co będzie jak siądzie napęd ? A nie mam na myśli zerwania zawleczki.

Witam,

przewertowałem cały wątek i na moje pytanie nie znalazłem odpowiedzi. Dlatego proszę o radę:

zaczynam budowę budynku o pow. ok. 180m2. Będzie on stał obok mojego domu o pow. 144m2. Wymyśliłem sobie, że jednym piecem ogrzeje 2 obiekty. Ale warunek jest taki: od godziny 6 do 15 ogrzewam budynek A, od 15 do 6 rano ogrzewam budynek B. Czy jest to wykonalne??

I druga kwestia to wybór pieca- interesuje mnie piec na ekogroszek. Co kupić?? Jakiej firmy piecem z podajnikiem się interesować? jedyne co mi przyszło do głowy to HEF- może się mylę :) Chciałbym zaznaczyć, że nie będę płakał jeśli zamiast 6500brutto wydam 11000brutto( uważam, ze na piecu nie będę szukał oszczędności- już raz tak zrobiłem i był to strzał w kolano). Najważniejsze aby był to wybór na lata, którym będę się cieszył i który nie sprawi mi problemów w przyszłej eksploatacji.

czekam na odpowiedzi

P.