Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy bierzesz pod uwagę, że oba budynki będą grzane jednocześnie?

Teoretycznie 25kW jest w stanie ogrzać oba budynki na raz, dobrze pracowac na 180m2 jak też na 144m2.

Polecam wybór dobrego sterowania z PID lub systemem adaptacji.

Adaptację ma PUMA (ADC Automatic Dose Control) w tym sterowaniu mamy pid połączone czy też wspomagane przez fuzzy logic, producent określa,że za stabilizację na wartości zadanej odpowiada pid a za proces spalania FBS oraz ADC.

Adaptację ma też eCoal,jak mówił dzisiaj jego producent owa adaptacja opiera się na Fuzzy Logic.

Jak to podłączyć, aby od godz. 6 do 15 grzać jeden budynek a drugi od 15 do 6 - to już kwestia dla instalatora.

Może być duży bufor a za nim wyjście na dwa obiegi grzewcze osobno sterowane i programowane.

W tym wypadku na sterowniku kotła jedna stała nastawa np. 60st.C a proces regulacji ciepła na dany obiekt A czy B dopiero za buforem na danym obiegu.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawijan, cygan z Ciebie niesamowity.... to trochę żartem dla jasności...

1. eCoal nie ma być oferowany do obojętnie jakiego kotła z Brucerem jak wcześniej wspominałeś, bo to producent sterowania chce sobie dobrać firmę, która mu bardziej odpowiada.

2. eCoal jak mówi producent, bardzo zresztą konkretny i miły człowiek , opiera swoja pracę na logice rozmytej, czyli Fuzzy Logic.

3. Nie zmienia się parametrów pracy, bo jest tak jak wspominałeś, czyli wgrane są odpowiednie dane dla Brucera i konkretnej dmuchawki.

Zmieniać można tylko podtrzymanie ognia.

Ale są 2programy, jeden dla kotłów z przedziału mocy do 20kW i drugi dla kotłów do ok.40kW.

Mam nadzieję na współpracę z firmą z Kutna, mam nadzieję,że się nie przestraszą ;-) sterownik oglądałem w środku i jest to solidnie wykonana elektronika.

Jest on jednak wykonany z 2części, jeden to dość spory gabarytowo moduł wykonawczy w skrzynce, można to montowac gdzieś z tyłu za kotłem czy na ścianie a druga rzecz to panelik operatorski.

Średnio przepadam za takim rozwiązaniem, wolę kompaktowo, w jednej obudowie. Ale w przypadku tego sterowania nie jest to jakieś wielce irytujące.

Panelik operatorski bardzo fajny i prosty w obsłudze. Panowie mogą zmienić nazwę z pompy obiegowej na cyrkulacyjną, bo można się pomylić o co chodzi.

Trochę zabawy z programami tygodniowymi, korekcjami, wyborem pracy CWU, ale to są sprawy wtórne, z których mniej bystra osoba nie musi korzystać.

Jest tutaj więcej zależności odnośnie współpracy, mam nadzieję,że strony się dobrze zastanowią i za ok.2tygodnie być może będzie można podjąć temat.

Ja do gadania nie mam nic, swoją wolę współpracy wyraziłem, reszta w obcych rękach i ich dobrej woli.

Moim hobby są sterowania nowej generacji i z miłą chęcią potestowałbym także eCoal-a na brucerze .

Jarecki79- czytałem Twoje posty i jestem pewien, że Twoja wiedza jest przeogromna i nieoceniona. Ale tak bardziej po ludzku, dla laika- czyli jest to wykonalne :)

A jaki piec Twoim zdaniem będzie pracował długo i bezawaryjnie?? Czy są jakieś firmy, które nazwiesz mercedesem wśród producentów?? Albo inaczej: czy są firmy, których produkty sprawiają najmniej przykrych niespodzianek (awaryjność, serwis, wytrzymałość, prostota)??

P.

zaczynam budowę budynku o pow. ok. 180m2. Będzie on stał obok mojego domu o pow. 144m2. Wymyśliłem sobie, że jednym piecem ogrzeje 2 obiekty. Ale warunek jest taki: od godziny 6 do 15 ogrzewam budynek A, od 15 do 6 rano ogrzewam budynek B. Czy jest to wykonalne??

I druga kwestia to wybór pieca- interesuje mnie piec na ekogroszek. Co kupić?? Jakiej firmy piecem z podajnikiem się interesować? jedyne co mi przyszło do głowy to HEF- może się mylę :) Chciałbym zaznaczyć, że nie będę płakał jeśli zamiast 6500brutto wydam 11000brutto( uważam, ze na piecu nie będę szukał oszczędności- już raz tak zrobiłem i był to strzał w kolano). Najważniejsze aby był to wybór na lata, którym będę się cieszył i który nie sprawi mi problemów w przyszłej eksploatacji.

Naprzemienne ogrzewanie budynków można by uzyskać wpinając pomiędzy sterownik a pompy CO (osobne dla każdego budynku) 2 włączniki programowalne.

Na 1 ustawiasz, żeby był włączony w godzinach 6-15, a na 2 w godzinach 15-6.

Przy tym ustawieniu od 6 do 15 "pompujesz" ciepło do budynku nr 1 a od 15 do 6 do budynku nr 2.

To taki mój prosty pomysł - ciekaw jestem co myślicie o takim rozwiązaniu ?

Co do pieca to Skam-P Premium z PUMĄ to wg mnie najlepszy wybór.

tak to tylko w erze.... :p bierz od jareckiego z dożywotnią pomocą na forum:P

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie ma idealnych kotłów. Miałem jednak nadzieję, że są firmy które wyprzedzają konkurencję.

Co do sterownika PUMA- po przeczytaniu tego tematu był on moim faworytem, ale chcę się jeszcze upewnić :)

P.

Witajcie drodzy ''zapaleńcy'', czytam to forum od dawna tzn. od kiedy zdecydowałem się na zakup pieca na ekogroszek. Szukałem pieca od stycznia 2010r, zakupiłem w sierpniu. Na 90 % miałem kupić od firmy Jareckiego ale ostatecznie zdecydowała cena, sterownik ecoal i wybrałem ogniwo eko 15kw na ok. 150m2 + cwu(150l, wymiennik panie Jarecki mam już 13lat). Czy jest to dobry wybór okaże się po zimie. Przy obecnych tem. 50kg żyta wystarczy na 4 doby. Ekogroszek zakupiony w czerwcu czeka na mrozy. Ustawiłem tylko tem. wody na najniższą tj. na 45st. Pozdrawiam.

Cześć Kamil

Możesz mi podać nazwę projektu Twojego domu?

oraz oczywiście czy już kupiłeś kocioł? jaki? jakiej mocy?

Witam panowie

Mój dom to http://www.dobredomy.pl/projekt/atlas

pieca jeszcze nie kupilem moze nie z powodu ze nie jestem zdecydowany,moj hydraulik mnie zwodzi z terminem rozpoczecia instalacji,zdecydowalem sie na Skam Premium P 25kw z Puma bo nie wiem czy sprawa z eCoal dojdzie do finalu, czy ten sterownik jest lepszy od Pumy,nigdzie w necie nie znalazlem opini na temat ze eCoal jest lepszy a jesli tak to w czym?

Edytowane przez kamil777

Witajcie drodzy ''zapaleńcy'', czytam to forum od dawna tzn. od kiedy zdecydowałem się na zakup pieca na ekogroszek. Szukałem pieca od stycznia 2010r, zakupiłem w sierpniu. Na 90 % miałem kupić od firmy Jareckiego ale ostatecznie zdecydowała cena, sterownik ecoal i wybrałem ogniwo eko 15kw na ok. 150m2 + cwu(150l, wymiennik panie Jarecki mam już 13lat). Czy jest to dobry wybór okaże się po zimie. Przy obecnych tem. 50kg żyta wystarczy na 4 doby. Ekogroszek zakupiony w czerwcu czeka na mrozy. Ustawiłem tylko tem. wody na najniższą tj. na 45st. Pozdrawiam.

Równiez bralem pod uwage Ogniwo choc dla mie w niczym ono nie jest lepsze od Skam.Jesli chodziło by mi o sterowanik z OGNIWA eCoal to wolalbym wybrac RBR Ekouniwersal ma tes sam sterownik,poziomy wymiennik i ruszt awaryjny,Ogniwo odstraszyło mnie pionowym wymiennikiem a moja kotlownia jest niewielka .Piec to inwestycja na kilka lat i nigdy nie wiadomo jaki koszt bedzie ekogroszku w przyszlosci,a pozatym to napewno kazdy uzytkownik bedzie mial co spalic na takim ruszcie i nie wierze ze dla wiekszosci sluzy on tylko w trybie awaryjnym.

Edytowane przez kamil777

Panie Kamilu777, do awaryjnego spalania mam stary piec wykonany z blachy okrętowej który ma już 13 lat, roszenie mu nie jest straszne. Najbardziej odpowiadała mi cena ogniwa: 6500 +50zł koszty przesyłki, sam instalowałem to następne 900zł oszczędności, zmiana paliwa z ekogroszku na np. owies, żyto mi odpowiada, mam 14ha i zawsze coś urośnie. Sadze z pieca wyciągam odkurzaczem, mój stary piec ma identyczną konstrukcję jak ogniwo, na zimę łykał 4tony węgla, taki wymiennik mam sprawdzony i taki chciałem. Pozdrawiam.

P.S. Nie lubię białych skarpetek :)

Naprzemienne ogrzewanie budynków można by uzyskać wpinając pomiędzy sterownik a pompy CO (osobne dla każdego budynku) 2 włączniki programowalne.

Na 1 ustawiasz, żeby był włączony w godzinach 6-15, a na 2 w godzinach 15-6.

Przy tym ustawieniu od 6 do 15 "pompujesz" ciepło do budynku nr 1 a od 15 do 6 do budynku nr 2.

To taki mój prosty pomysł - ciekaw jestem co myślicie o takim rozwiązaniu ?

Co do pieca to Skam-P Premium z PUMĄ to wg mnie najlepszy wybór.

Niegłupie, proste i może być skuteczne.

Skonsultowac z instalatorem jakie wykonać obejścia, jakie pompy, zawory itp.

Jarecki79- czytałem Twoje posty i jestem pewien, że Twoja wiedza jest przeogromna i nieoceniona. Ale tak bardziej po ludzku, dla laika- czyli jest to wykonalne :)

A jaki piec Twoim zdaniem będzie pracował długo i bezawaryjnie?? Czy są jakieś firmy, które nazwiesz mercedesem wśród producentów?? Albo inaczej: czy są firmy, których produkty sprawiają najmniej przykrych niespodzianek (awaryjność, serwis, wytrzymałość, prostota)??

P.

Tak jest to wykonalne.

Polecam model Skam-P z PUMĄ czy Ognikiem PID.

Czyszczenie tylko od przodu, szybko i wygodnie, prostota obsługi.

Jak ma być dziecinnie proste sterowanie, to łatwiejszego w obsłudze sterownika jak Ognik PID-II nie ma.

Fajna sprawa to wyjmowany riszt awaryjny jak ma być w razie "wojny", brak prądu, czy wolna sobota, można go gęsto ułożyć i skorzystać z normalnego kotła.

Pozdrowionka

Witam panowie

pieca jeszcze nie kupilem moze nie z powodu ze nie jestem zdecydowany,moj hydraulik mnie zwodzi z terminem rozpoczecia instalacji,zdecydowalem sie na Skam Premium P 25kw z Puma bo nie wiem czy sprawa z eCoal dojdzie do finalu, czy ten sterownik jest lepszy od Pumy,nigdzie w necie nie znalazlem opini na temat ze eCoal jest lepszy a jesli tak to w czym?

Dzisiaj zawiozłem do laboratorium w Łodzi kocioł wyposażony w sterownik adaptacyjny PUMA oraz nowy, mały palnik II-ej generacji Ekoenergia.

Mam nadzieję,że wyniki będa do 3tygodnia października.

eCoal widziałem wczoraj na krótkim szkoleniu.

Jest podzielony na 2części, jedna to malutki panelik z wyświetlaczem a druga to spora skrzynka jak to określam moduł wykonawczy.

Ową skrzynkę można mocowac za kotłem lub na ścianie. Elektronika solidna, sterownik ma sporo funkcji dodatkowych.

PUMA w jednym małym elemencie łączy wszystko, czyli panel+moduł wykonawczy.

Mogę wkleić fotki PUMY z długopisem, aby była skala porównawcza. Technologicznie PUMA jest bardzo zaawansowanym sterownikiem.

Nie bawiąc się w porównanie sterowników pod względem użytkowym, tylko pod względem wielkości to eCoala określiłbym jako komputer stacjonarny high class a PUMĘ laptopem high class.

Obaj producenci tych sterowników mają ten sam cel- stworzyć i dopracować sterownik automatyczny, którzy dobierze paliwo i powietrze do danego opału.

Oba sterowania są i będą nadal rozwijane. Oba i mówię to z cała odpowiedzialnością pewnie mają jeszcze jakieś błędy, sa one wyłapywane przez użytkowników a odpowiedni programiści pracują nad ich wyłapaniem i załataniem.

eCoal ma swoje zalety, których nie oferuje PUMA i odwrotnie.

eCoal ma opcję temp, komfortowej i ekonomicznej, program tygodniowy.

PUMA ma natomiast do 24stref czasowych na C.O. i CWU.

w eCoalu nie mogę zrezygnowac na kilka godzin z grzania CWU a w PUMIE jest to możliwe (w strefach robię STOP np. między 9:00-14:00 jak wszyscy w pracy)

ale w ecoalu mam zegar tygodniowy a w PUMIE dobowy.

PUMA jako jedyny na dzień dzisiejszy sterownik ma czujnik kosza aktywny. Tj. jeżeli z jakis przyczyn temp. na podajniku zbliża się do alarmu, to wczesniej zaczyna skracac przerwy między dawkami, aby podnieść palenisko. eCoal ma wysoko wyjściowo zadany próg alarmu kosza, bo aż na 100st.C, można to jednak zmienić.

PUMA z tego co pamiętam ma tez innowacje w postaci zmiany prądu na pompę C.O., gdy bojler ma byc ładowany na wyższa temp. Wówczas ograniczany jest przepływ wody na dom, podobne rozwiązania stosuje się w układach sterowania solarami.

To są jednak niuanse. Sterowania mają ten sam cel końcowy, dążą do niego trochę innymi drogami.

Zobaczcie na wątek kolegi Trocia, odezwało sie klika osób użytkujących RT09pid oraz Ognika PID.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przej%C5%9Bcie-na-PID-ze-standardowego-sterownika/page2

Witam panowie

Jeszcze raz ja;)

Co powoduje, że decydujesz się na moc 25 KW?? Jak wcześniej pisałem mój dom to http://www.dobredomy.pl/projekt/amalteaII. Podnosiłem ściankę kolankową o 50 cm na całości więc myślę, że mamy zbliżoną powierzchnie do ogrzania, a w moim przypadku Jarecki i Paprociak twierdzą, że 17KW wystarczy. Wiem, że moje pytania stają się w końcu nudne, ale jak pisałem już wydatek rzędu 8000zł to nie są dla mnie małe pieniądze i chciałbym je dobrze zainwestować, bo różnica pomiędzy 17KW a 25KW to zaledwie około 1000zł, a zakup kolejnego pieca w przypadku zbyt małego to już zupełnie inne wydatki. Choć na pewno co do wymiarów to skłaniał bym się do 17KW z uwagi na kotłownię. i bądź tu mądry co wybrać...

Panie Budowniczy, pytanie na pytanie: jak ma się wielkość pieca do ilości wody i ilości opału do ogrzania tej wody? Piec musi sam siebie ogrzać i swoją wodę utrzymać w danej temperaturze, proszę zagotować litr wody i 10litrów, a później tą wodę utrzymywać w danej temperaturze np. 60st, gdzie więcej opału Pan spali?

Konkrety? Dobre, proponuję kupić dwa piece moc 15kw i 24kw, wsypać 100kg ekogroszku, zapewnić odbiór ciepła dla mocy np. 18kw, zrobić test tygodniowy i wtedy Panie Budowniczy konkretami podzielić się na forum.

P. S. Ogrzewanie dwóch domów: jeden podłączyć na pompę cwu drugi na c.o. Do tego sterownik puma nadaje się wyśmienicie.

a kto mi powie konkretnie?? z czystej ciekawosci pytam, np z załozen wychodzi 20kw kupujemy kocioł 26kw ile bedziemy spalac tego wegla na zimę wiecej?? 100-200-300 kg?(pomijam koszt pieca) nastepna sprawa, czy jeżeli mamy sterowniki PID to czy bedziemy spalać wiecej? jak spalanie jest modulowane??? jakieś wzory? obliczenia??

Kocioł powinien pracować z mocami od 50-100% wtedy jest najbardziej efektywny. Wiec jesli masz przewymiarowny to bedzie pracował z przerwami, każda przerwa to troche wegla puszczonego w komin podczas rozgrzewania samego paleniska i wymiennika- musi to wszystko osiągnąć odpowiednio wysoką temperaturę. Jesli piec jest zimny lub wymiennik przewymiarowany spalanie jest nie całkowite, co dodatkowo skutkuje osiadaniem czarnej sadzy czasem mazi na wymienniku i wewnątrz komina. Konkretnie to możesz znależć w poscie Jareckiego gdzie opisuje sprawność swojego Skam po testach w Łodzi- sprawność na niższych mocach jest znacznie mniejsza ok 10%.

Jak masz PiD to teoretycznie powinieneś spalać mniej ale jak masz pojęcie o pracy pieca z podajnikiem i kilkuletnie doswiadczenie z danym modelem to możesz sam powalczyć o lepszy wynik. Wzory ?? praca takich sterowników jest oparta o tendencje zmian określonych czynników - są różne modele ale głownie: temp spalin i wody wyjsciowej i powrotu. Ale wiecej to tylko od Zawijana bo oni to robili praktycznie