Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mnie 3 niezależnych znawców tematu polecało 25kw dla domu o powierzchni 175m2 (2 kondygnacje).

Ze sterownikiem i obsługą rzeczywiście na początku nie jest łatwo... :-(

Więcej tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207993-Kocio%C5%82-BAWARIA-SEKO-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84

Nie znawcy tylko raczej znafcy ???? A w jakiej technologii wykonany budynek?

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam. szukam opinii na temat kotla zeliwnego v-8 z mce,wszysto o nim i o eksploatacji. dziekuje.

Mam żeliwniaka a wszystkie są podobne - możesz poczytać o nim na mojej stronie gdzie starałem się w miarę obiektywnie przedstawić informacje o tym moim nabytku :)

http://www.czp.pl/kociol/kielar/kielar.html http://www.czp.pl/kociol/ . Na stronie producenta V-8 nie znalazłem żadnych bliższych informacji na temat tego kotła ale wygląda na to że jest zrobiony na bazie viadrusa. Poczytaj wszystko abyś był świadomy zanim kupisz żeliwniaka :)

Edytowane przez czp01

Witam. Panowie proszę o opinię na temat kotła ogniwo Eko+. Potrzebuję kocioł ok17kW, chcę palić ekogroszkiem. Już byłem zdecydowany na ten piec, ale oprócz wątku o Eko+ wszedłem tutaj zapytać, czy może jest coś lepszego w tej cenie co byście polecili?

A może zaglądnij jeszcze pod linki z mojej stopki

A w mojej ocenie za żeliwniakiem ( na bazie doświadczeń z Kielarem) przemawia :

1. Kocioł jest trwały bo żeliwny ( mocna konstrukcja),

2. Robi pozytywne i estetyczne wrażenie – ciężki i stabilny jak smok,

3. Ma zabezpieczone dodatkowymi ocieplonymi drzwiami wszystkie drzwiczki w przedniej ścianie kotła, co zapobiega dodatkowym stratom ciepła,

4. To niby dodatkowe a właściwe główne palenisko kotła jest dobrym rozwiązaniem jak na budowę itp. Bo można w nim palić węgiel, drewno, koks itp.

5. Sterownik super ale jak się dokupi "bruliego"

6. Popielnik jest bardzo duży i mieści się w nim ponad 100 litrów popiołu co pozwala na jego wybranie aż po 3 zasypach ekogroszku

7. Serwis Kielara jest ok – dostępny, szybki i fachowy,

8. 10 lat gwarancji na żeliwny wymiennik, który i tak podobno wytrzyma ze 30 lat

:)