Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Panowie proszę o opinię na temat kotła ogniwo Eko+. Potrzebuję kocioł ok17kW, chcę palić ekogroszkiem. Już byłem zdecydowany na ten piec, ale oprócz wątku o Eko+ wszedłem tutaj zapytać, czy może jest coś lepszego w tej cenie co byście polecili?

Poczytaj kilka stron wstecz to będziesz wiedział jaki jest wybór ...

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo jego czyszczenie to horror ;)

Aby nowi użytkownicy żeliwniaków byli świadomi to czyszczenie kotła wygląda tak http://czp.pl/kociol/nastawy/czyszczenie/index.html i nie jest to horror bo krew się nie leje ale jest to konkretna czynność i nie można jej jak w niektórych kotłach przeprowadzić byle jak :)

nie ma znaczenia sucha czy mokra, zakisić kazdą się da. Liściaste zresztą też, ale efekt dużo słabszy. U mnie na wymiennik tylko palnik i skrobak nic innego na tę smołę nie pomagało. W tym swoim wynalazku i całym sterowaniem, drewno dobrze się pali dopiero ponizej -15C, jak jest cieplej nawet nie warto zaczynać.

Na ten sezon dostałem olśnienia i kupiłem orzecha II. O niebo lepiej pali się na małych mocach, zero sadzy, znikome ilości pyłu w wyczystkach po palnikiem i podajnikiem. Do tego zero spieków i popiól książkowy.

było już tyle razy wcześniej....

na pewno piec na wiele, wiele lat - dla jednych plus a dla innych minus :)

Jakoś to Twoje "było już tyle razy wcześniej" do mnie nie przemawia.:( Poza tym czyszczeniem co mnie nie odstrasza. Jakoś innych minusów tu nie wymieniają. No chyba że minusem uważasz długowieczność. Zawsze zaliczałem to do plusów. Nie mam kotła z podajnikiem ale się przymierzam, dlatego nie rozumiem dlaczego się coś odradza co jest wytrzymalsze. Chyba że to koliduje z czyimś interesem.

Edytowane przez rybniczanin

Jakoś to Twoje "było już tyle razy wcześniej" do mnie nie przemawia.:( Poza tym czyszczeniem co mnie nie odstrasza. Jakoś innych minusów tu nie wymieniają. No chyba że minusem uważasz długowieczność. Zawsze zaliczałem to do plusów. Nie mam kotła z podajnikiem ale się przymierzam, dlatego nie rozumiem dlaczego się coś odradza co jest wytrzymalsze. Chyba że to koliduje z czyimś interesem.

W dobie dzisiejszej technologii, która zmienia się jak w kalejdoskopie, zakupiony dziś kocioł żeliwny, właśnie za kilka, kilkanaście lat - z uwagi na swoją trwałość będzie przestarzałym dziadkiem. Rozmawiałem ze sprzedającymi kotły i na 1 sprzedany kocioł żeliwny przypada kilkadziesiąt kotłów stalowych....o czymś to świadczy? Pomijam już pozostałe kwestie: dużo droższa cena zakupu, dbałość o niego z uwagi na czyszczenie wymiennika oraz konieczność zachowania ostrożności przy dopuszczaniu wody.

Też rozważałem kiedyś zakup żeliwiaka, ale jak zobaczyłem jakie to gabarytowe monstrum i jak ożeberkowany jest wymiennik odpuściłem sobie.

W OE+ mam płaskie powierzchnie, wystarczy skrobakiem przelecieć i jest spoko. :)

Może się mylę, ale żeliwniaki były dobre w czasach gdy paliło sie koksem: wysoka temp. spalała wszystko i taki kocioł można było łatwo wyczyścić, jak sobie ktoś zapuści żeliwniak to powodzenia życzę doczyścić środek.

...Na ten sezon dostałem olśnienia i kupiłem orzecha II. O niebo lepiej pali się na małych mocach, zero sadzy, znikome ilości pyłu w wyczystkach po palnikiem i podajnikiem. Do tego zero spieków i popiól książkowy.

W tamtym sezonie podjąłem takie próby. Potwierdzam co piszesz. Niestety podajnik brucera ma za wąskie zejście na paliwo i Orzech się zawieszał;);). Jedną noc przez to miałem nieprzespaną. Po rozdrobnieniu na mniejszą frakcję piękna sprawa.

@jorgo pale już dobry szmat czasu żeliwniakiem(śmieciuchem). Możesz zobaczyć jak on wygląda u mnie. Paliłeś kiedy żeliwniakiem żeby takie wnioski wysuwać?Moja praktyka palenia może nie jest fachowa , ale już przez te kilkadziesiąt lat paląc w kotłach robionych w przysłowiowych garażach jak i kupowanych u producentów wysuwa u mnie jeden wniosek. Żeliwniaki należą do lepszych kotłow. Odnośnie technologi to nie zawsze to co nowe jest lepsze. Sposób spalania nie zmienia się od dawna. Tylko sposób konstrukcji i dawkowania co najwyżej. Jeśli chodzi o cenę zakupu, to i stalowe znajdziesz w wyższej cenie od żeliwnych.:yes:

Edit: Jeśli chodzi o kalejdoskop technologii, to za te kilkanaście lat(kilkadziesiąt) to możemy np.mieć minielektrownie atomowe indywidualnie. Wtedy wszystkie kotły odstawimy na bok. Do tego czasu wole wydać pieniądze na jeden kocioł i przeróbkę instalacji, niż na np 3.

Edytowane przez rybniczanin

Jak kocioł jest dobrze dobrany, konstrukcja nie ma miejsc, w których spaliny agresywnej działają na dany fragment konstrukcji kotła, to rocznie ścianka zmniejsza swoją grubość przez działanie przepływu spalin o 0,1mm. Więc teoretycznie, jak wszystko mamy jak należy, więc suchy opał, odpowiedni ciąg kominowy, dobre napowietrzenie, to po 10latach ubędzie nam 1mm blachy

a to ja wam powiem jak:D

nie dalej jak w zeszłym tygodniu szwagier pociął swój stary kociołek- nie dało się go wynieść w całości- taka konstrukcja kotłowni niestety. po pocięciu wymiennika przynajmniej wzrokowo część od strony wody posiadała jedynie nalot od kamienia i to niewielki, ogniska korozji były tylko od strony komory spalania

Witam .

Jestem nowym uczestnikiem tego forum. Od pewnego czasu śledzę dyskusję na tym forum ,również sięgałem do historii, Wszystko po perypetiach z poprzednim kotłem ,który zasilił już skup złomu. Obecnie szukam opinii na temat kotła Ekoenergii KGS CERAMIK . Proszę gdyby ktoś zechciał się podzielić swoją wiedzą na temat jego zalet i wad (nietypowa budowa wymiennika). pozdrawiam i z góry dziękuję.