Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Takie coś znalazłem."Zarówno w przypadku

pokrywania stali powłoką

cynkową, jak i ochrony

protektorowej żelazo stanowi

katodę, do której

dostarczane są elektrony.

Powstał więc pomysł ochrony

katodowej, polegającej na

podłączeniu do stalowej

konstrukcji ujemnego

bieguna źródła napięcia o

wartości 1–2 V. Biegun

dodatni źródła łączony jest

najczęściej z płytą grafitową,

umieszczoną w pobliżu

chronionego elementu.

Metoda zabezpiecza duże

konstrukcje zakopane w

podłożu, np. rurociągi."

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim zdaniem to jest to samo co Motor-Doktor do silników samochodowych, albo penetrator układów wtryskowych, dodatki do olejów i benzyny czy uszczelniacz układu chłodniczego. Jedno wielkie badziewie. Szkoda kasy

Edytowane przez zyzolek

Aby nowi użytkownicy żeliwniaków byli świadomi to czyszczenie kotła wygląda tak http://czp.pl/kociol/nastawy/czyszczenie/index.html i nie jest to horror bo krew się nie leje ale jest to konkretna czynność i nie można jej jak w niektórych kotłach przeprowadzić byle jak :)

Tak ładnie przedstawiłeś ten proces czyszczenia jak instruktarz .

Największa zaleta żeliwniaka jest taka że jak masz go już dość to bierzesz duży młot i możesz go wynieść w wiadrach .:D

Edytowane przez animuss

a to ja wam powiem jak:D

nie dalej jak w zeszłym tygodniu szwagier pociął swój stary kociołek- nie dało się go wynieść w całości- taka konstrukcja kotłowni niestety. po pocięciu wymiennika przynajmniej wzrokowo część od strony wody posiadała jedynie nalot od kamienia i to niewielki, ogniska korozji były tylko od strony komory spalania

Ja przy okazji sprawdziłem grubość blachy płaszcza wewnętrznego i producent robił z 5mm i 6mm zewnętrzny z 4 mm i 3mm.

Napisał czp01

Aby nowi użytkownicy żeliwniaków byli świadomi to czyszczenie kotła wygląda tak http://czp.pl/kociol/nastawy/czyszczenie/index.html i nie jest to horror bo krew się nie leje

Tak ładnie przedstawiłeś ten proces czyszczenia jak instruktarz .

Miałem natchnienie - a na pewno taki materiał poglądowy przyda się wszystkim nowym szczęśliwym nabywcom żeliwniaków :)

Witam .

Jestem nowym uczestnikiem tego forum. Od pewnego czasu śledzę dyskusję na tym forum ,również sięgałem do historii, Wszystko po perypetiach z poprzednim kotłem ,który zasilił już skup złomu. Obecnie szukam opinii na temat kotła Ekoenergii KGS CERAMIK . Proszę gdyby ktoś zechciał się podzielić swoją wiedzą na temat jego zalet i wad (nietypowa budowa wymiennika). pozdrawiam i z góry dziękuję.

Mój instalator (hydraulik)

posiada ten piec, jak i paru ludzi, których znam. Nigdy złego słowa o nim nie powiedzieli. Prosty sterownik, nieduży rozmiar, dobry palnik.

Namawiał mnie na niego ale wybrałem inny.

Mój instalator (hydraulik)

posiada ten piec, jak i paru ludzi, których znam. Nigdy złego słowa o nim nie powiedzieli. Prosty sterownik, nieduży rozmiar, dobry palnik.

Namawiał mnie na niego ale wybrałem inny.

Dzięki mało tego ,ale lepszy rydz niż nic . Zdecyduję się i tak chyba na coś innego .Po lekturze tego forum i tak wiem mniej niż przed , a głowę mam wielkości drzwi do Biblioteki Narodowej.

Dzięki mało tego ,ale lepszy rydz niż nic . Zdecyduję się i tak chyba na coś innego .Po lekturze tego forum i tak wiem mniej niż przed , a głowę mam wielkości drzwi do Biblioteki Narodowej.

:) Poszukiwałem dobrego kotła przez ponad rok studiując to forum i kilka innych. Miałem 2 kandydatów Sztoker 15Kw(wcześniej najmniejszy miał 25KW) i RBR 17KW. Sztoker to nowa i ciekawa konstrukcja, RBR jest dłużej na rynku i ma dużo pozytywnych opinii. Zdecydowałem się na RBR-ka i nie żałuję. Dużą zaletą tego kotła jest zastosowany sterownik, który bardzo ułatwia obsługę, a po podłączeniu do neta umożliwia regulację z każdego miejsca gdzie masz dostęp do sieci :) Czyszczenie też jest bardzo łatwe. Każdy z tych pieców ma na forum ogrzewanie swój temat, poczytaj i rozważ :)

johny-właśnie kończę literkę"r" i zaraz wskoczę na Sztokera:sleep: Zima za drzwiami i trzeba podejmować decyzję.Swoją drogą ciekawa sprawa z tą korozją 0,1 mm(rano przeglądałem forum o RBR-ce) miałbym go na 60 lat , a jak użyję tej zupy -REGENERATOR INSTALACJI I KOTŁÓW C.O. VITCAS -to na 90.

chyba ,że sam pokpię sprawę jak przy dwóch ostatnich kotłach. Mam jeszcze jedno małe pytanie ,może ktoś zechce mnie oświecić -czy jest jakaś prosta metoda na badanie twardości wody i od razu mówię dzięki

chyba ,że sam pokpię sprawę jak przy dwóch ostatnich kotłach. Mam jeszcze jedno małe pytanie ,może ktoś zechce mnie oświecić -czy jest jakaś prosta metoda na badanie twardości wody i od razu mówię dzięki

Twardościomierz kropelkowy ze sklepu akwarystycznego jest tani i łatwy w użyciu ;)

Witam jestem nowy.

Mam pytanie jaki piec do mojego domu.

Powierzchnia użytkowa 200m + cwu dom, dwu piętrowy wybudowany w latach 80-tych ściany pustak biały luka cegła docieplony 10cm styropianem,okna wymienione na nowe, instalacja z rur stalowych z grzejnikami aluminiowymi.

Szukam pieca z podajnikiem z możliwością palenia miałem ponieważ został po piecu miałowym (miał jest dobry gatunkowo bo to odsiewka z eko groszku)

znalazłem

1.PIEC KOCIOŁ RBR EKOUNIWERSAL BRUCER 17KW PODAJNIK

2.Skam-P 17kW palnik żeliwny, sterownik COBRA

3.KOCIOŁ PIEC OGNIWO EKO PLUS Z PODAJNIKIEM 25KW

4.KOCIOŁ PIECE KOTŁY Z PODAJNIKIEM 25kW BRUCER( cenowo tani)

5.BAZYL !! KOCIOŁ KOTŁY CICHEWICZ FUTURA ECONO 25kW!

Jaki wybrać i z jaką mocą

Edytowane przez cichy9

Witam jestem nowy.

Mam pytanie jaki piec do mojego domu.

Powierzchnia użytkowa 200m + cwu dom, dwu piętrowy wybudowany w latach 80-tych ściany pustak biały luka cegła docieplony 10cm styropianem,okna wymienione na nowe, instalacja z rur stalowych z grzejnikami aluminiowymi.

Szukam pieca z podajnikiem z możliwością palenia miałem ponieważ został po piecu miałowym (miał jest dobry gatunkowo bo to odsiewka z eko groszku)

znalazłem

1.PIEC KOCIOŁ RBR EKOUNIWERSAL BRUCER 17KW PODAJNIK

2.Skam-P 17kW palnik żeliwny, sterownik COBRA

3.KOCIOŁ PIEC OGNIWO EKO PLUS Z PODAJNIKIEM 25KW

4.KOCIOŁ PIECE KOTŁY Z PODAJNIKIEM 25kW BRUCER( cenowo tani)

5.BAZYL !! KOCIOŁ KOTŁY CICHEWICZ FUTURA ECONO 25kW!

Jaki wybrać i z jaką mocą

Dostałeś propozycje,odbierz priva.